Enesekaitserelva valik

Kõik relvadest, nii Eestis kasutatavatest kui muidu...
Vasta
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Manurhin »

Mul on Walther PP 7,65mm. Tagasilööki pole laskmisel praktiliselt tundagi. Istub väga kindlalt pihus ja on väga täpne. Aga sellisest relvast nagu PA 63 pole ma küll midagi kuulnud. Poolakad tootsid küll PM moona kasutavat PA 64. Ungaris toodeti erinevaid FEG mudeleid.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Medusa
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Medusa »

G17 Pro on iseenesest väga hea valik. Ei ütle et parim asi maailmas, kuna maitse üle võib vaielda, kuid teeb ära kõik mida ühelt seda liiki lahingrelvalt oodata võib, koos hea vastupidavuse ja töökindlusega. Sellest peaks vabalt kannatama ka rootsi püstolkullamoona lasta. Pro on just seepärast hea et on pikem raud summuti jaoks, on triitiumsihikud + veel nipet-näpet. ise olen vaikselt mõelnud G21 Pro, so .45ACP, peale, kuna üks 9x19mm mul juba on. Oma Cz75-st olen ka rootsi moona parasjagu lasknud, ei ole siiani köhinud.

Mongol, poerelvad on ju prakt kasutamata ressursiga, kuna ainsad lasud on tehase proofing. Kasutatud relvad on ka enamjaolt põhim. tutikad, ainult pisut kulunumad.
tonu adrik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas tonu adrik »

esmalt vabandan, et vaid väikesed tähed, shift klahv andis kala, seega kirjapilt nagu ta on.

enesekaitserelva puhul on kõige olulisemaks kriteeriumiks töökindlus, s.t. kui vajutad päästikule, käib pauk. kõik muu on teisejärguline.
enesekaitselaskmise max. distants on 99% puhul on 5 meetrit, sellest omakorda julge kolmveerand juhtumeid 3 meetrit, ja sellest omakorda kolmveerand 0,5 - 1 meeter.
25 meetrit on sportlaskmine, nn. täpitoksimine - reaalset enesekaitselaskmist sel distantsil ei tule ka hullemas unenäos ette.
PM on täiesti ok relv, tal vaid üks omadus - ta ei andesta vähimaidki laskuri poolt tehtavaid vigu, peamiselt vale päästikutõmmet. sellest johtuvalt on ta teenimatult saanud külge kui ebatäpse, või ka viskerelva nimetuse. ei ole nii.
räägiti siin ka glock kulumisest. näidake mulle palun kulunud glocki. minu isiklikust g17st on tänaseks läbi käinud suurusjärgus 60000 lasku. relva kulumise all mõeldakse reeglina vintraua kulumist - glock puhul ei ole see paraku võimalik, sest glockil puuduvad vintsooned. heksagonaalne lõige on mitte sisse freesitud nagu tavarelvadel, vaid raud on 9mm kaliibrisse taotud (ja seda sõna otseses mõttes) ümber vastava matriitsi. mis tema tenifer katet puudutab, siis see ei kata vaid relvaosa pinda, nagu värvimise või sinistamise puhul, vaid tungib ka piisaval määral osa sisse, nii et kui ta isegi taskus kilo müntidega koos kandmisest heledaks kulub, ei tähenda see, et relva pind korrosioonile vastuvõtlikumaks muutuks. ta näeb lihtsalt kulunud välja, kuid tenifer oma kaitseefekti ei kaota.
kuigi mul on nii glock kui PM (ja mõned relvad veel), kannan igapäevaselt hoopis STI Trojanit kaliibris .45 ACP. salves kaheksa padrunit, ja igaühes neist piisavalt potensiaali. püstol kaalub kilo, laetud salvega veidi pealegi, on 5" rauaga, Colt 1911 kloon. hankige endale korralik kabuur ning relva kaal ja mõõtmed kaotavad tähtsuse. kunagi pulli pärast soetasin oma Desert Eaglele .50 jaoks originaal kaenlaaluse kabuuri, ja kandsin seda püstolit selles mõnd aega kaasas - püstol ise on tühjalt kahekilone, salves seitse padrunit mille iga kuul kaalub ca 19 grammi, nii et võis arvestada 2,5 kilosa kandamiga. ma ei ole miski suur mees, aga ausallt - korralik kabuur, ja DE võis unustada et ta sul kaasas oli.
kaasaskantav püstol peab olema sinu jaoks sobiv, s.t. sa tunned end teda käsitsedes kindlalt - saad kätte kui vaja, oskad käsitseda igasugustes oludes, et ta on töökindel (st. päästikule vajutades käib pauk), ja sa tead et kui teda instiktiivselt suunad, siis kuul lendab just sinna kuhu sa soovinud oled (s.t. relv sobib kätte, ja päästikutõmme-olek on sinu jaoks mugavad).
selleks püstoliks võib olla sig, hk, glock, makarov, walther, või minu poolest ka DE .50 8) aga sul peab olema temasse, ja sinusse edasse püstoliga ümberkäimisel, usku.

kui kõik eelnev on paigas, siis võib hakata rääkima efektiivsest realistlikust treeningust. sest püstolist on kasu vaid siis kui sa temaga ka midagi peale mõistad hakata. sportlaskmine, militaarlaskmine ja enesekaitselaskmine on kõik teineteisest väga erinevad asjad. aga see on juba teine teema.
jackpuuk
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas jackpuuk »

Tõnuga täiesti nõus, see teema on juba korduvalt läbi nämmutatud, püstolit ei muretseta 50 meetrit distantside jaoks, militaarolukordade jaoks on mul AKS, tsiviilelu jaoks piisab PM-ist täiesti, 50m. distantsilt kellegi tulistamine võrdub pikka aega ruudulise päikesega. Millest siin veel jahuda? Kui kellegil alternatiivi vaja on, siis otsige omale Mauser.
sitt päev, kellele kurdad
Kasutaja avatar
Actual
Liige

Postitus Postitas Actual »

Lugedes seda teemat jääb justkui mulje, et püstol või revolver on pikematel distantsidel kui 25 meetrit mõtetu ja kasutu.
Aga pöörame asja pea peale, andke mulle see PM või mõni muu ront kätte ja teeme ühe jooksu, et ma relvaga sabas ja te 30 meetrit eespool.
Sõtkun siis joostes teie suunas päästikut - kas olete tõesti 100% kindel, et ükski kuul ei taba? ja kui tabaki siis ei vigasta tapa.
Lisaks saate veel eelise - pole iialgi ühestki püstolist-revolvrist lasknud :)
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Üks vana hea ütlus-kuul on loll...ja vanajumal lätlane. Võid pihta saada küll. Aga mitte mõtestatud tegevuse tulemusena. Ja oma tegevust sellele rajada pole küll mõtet.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
USP
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas USP »

Ma ostaksin STI või Glocki. STI on üliilus ja tõeline relva-klassika, Glock on aga lihtsalt tubli ja truu sõber :wink:
Kasutaja avatar
Basilio
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Basilio »

Pulja - duura, štõk maladets! :D
Ei paku siin ennast asjatundjaks välja, aga kunagi ammu sai sõbra PM-i lastud üksjagu. Pikim distants oli umbes 30m :!: No sääsele silma jah, ei lasknud selle maa pealt. :D Aga kurjale onule pabermärklaual sain ikka üksjagu pihta küll. Reaalses elus muidugi enesekaitseks nii kaugelt ei kõmmuta, aga tahtsime proovida, kui kaugelt on võimalik veel "võileivaga" pihta saada.
Nimi on Basilio, kõuts Basilio!
canislupus
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas canislupus »

Ma küsiks siia otsa tegelikult ühe asja.
Nillin juba mõnda aega 7.65 ppk-d - hea hind ungari tootel iseenesest iseasi kuidas kooslus on - ning arusaamatuks jääb miks seda taskupüstolit maha tehakse? Kui asi on tootmises olnud juba ca 70 aastat siis peab tas ju midagi head ka olema. Mis siis et kuul tilluke ja hobust maha ei võta. Esimene larts teeb töö ikka ära ning sama ka Makaroviga mis on sisuliselt samaväärselt alavääristatud relv.
Põhiprobleemiks on minu arust kasutajapoolne (levinumad siis mikihiiremaa elanikud) lollus ehk siis paar näidet.
variant a: olen juba kaks kuud omanud seda ja lasknud ca 100-200 lasku - kuidas see asi lahti käib?
variant b: jube raske on puhastada.
variant c: kelk hammustab kätte.

WTF? Tule taevas appi - mida sa tast soetad kui ei oska kasutada.
Ma saan aru küll et desert eagle näeb hea välja ja on suurte käte jaoks tehtud ent iga päev seda kolakat kaasas sikutada... Muideks see on seda tõugu rahvas kes soovitab Keltec-i ja alati ning tõenäoliselt on ka revolvris 1 kamber tühi.
tonu adrik
Liige
Kontakt:

No kui nii võtta, et miski asi on ajalooga, siis võiks ju hoopis eestlaetava ühelasulise püstoli omandada - neid miskid kauboi-fännid tänaseni ju hinges hoiavad. Ja ühe sellise latakaga pihta saada ei tee küll kellegile head 8)

Kui nüüd aga tõsisemalt võtta, siis kui enesekaitseks midagi plaanid soetada, siis alla 9x19 kaliibri küll ei soovita. Revolvrite puhul jookseks miinimumkaliibri piir .38spl juures.
Asi lihtsalt selles, et vahepeal on hakatud käsirelva terminaalsele ballistikale (s.t. mida teeb kuul peale objekti tabamist) miskist tähelepanu osutama, ja uuringud on näidanud, et paberil on tillukesed kaliibrid küll väga kenad, kuid kui "shit hits the fan", pole küll nähtud ühtki meest kes ütleks, et andke mulle midagi väiksemat, ma olen rahul ka selle tillukese püstoliga, milleks mulle suuremat... sel hetkel tahad endale maailma suurimat ja hirmsaimat.

Loodetavasti Sa ei satu kunagi sellisesse "päris" olukorda 8)
oll
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas oll »

noh eestis sobiks enesekaitseks ehk siit lehelt midagi :lol:

http://www.facepunch.com/showthread.php?t=541847
canislupus
Liige
Kontakt:

Eestlaetavast püstolist miski sentimeetrise tinaplönniga pihta saada oleks piisavalt jube. :lol: Jah tõsi ta on et 9 mm lööb suure tõenäosusega jalust maha sest kuuli enda energia on suurem. Seda ma üldse ei vaidlustagi ning see on omaette teadus. Iva selles et tiri endaga näiteks suvel t-särgiga HK USP/Glock 17/vms kaasa varjatult. Pole just teab mis lihtne asi kui tahad seda ka kätte saada hetkel x kuigi tulejõudu nagu väikesel armeel. Variant muidugi vöökotti või mingit vesti kanda :wink: ent väikese asja topid pükste sisse klambriga ja voalaa.

Tahtsin lihtsalt teada milles on asi et räägitakse mingitest müstilistest tõrgetest. Ehk siis asja töökindlus olevat kasutajate sõnul (needsamad kes ei oska lahti võtta puhastamiseks ning kiruvad ka PM-i maailma kõige sitemaks relvaks "...next to Walther ppk") alla igasuguse.

Asi mis pisike ja on samuti silma jäänud - Glock 26. 10 9x19 uba sees ja väike kui kurat iseasi kuidas ta käes tundub. Uuem waltheri sari - nt PPS selline tillem - ei tekita millegipärast usaldust kui selle siseehituse rikkalikusesse süübida.
Muideks PPK on ka 9x17 saadaval mis on tiba tummisem.
tonu adrik
Liige
Kontakt:

Pole sel Waltheril miskeid töökindluse probleeme kui ta ise on heas korras ja hooldatud ning kasutad korralikke padrunisalvesid. See viimane on kõige olulisem - peamised põhjused (pool)automaatsete relvade tõrkumise taga on just viletsad padrunisalved, kehtib ka vintpüsside suhtes.

Mina Sinu asemel ei võtaks eriti tõsiselt neid "relvapoe rambosid-eksperte" kes tõsimeeli väidavad asju mida (ilmselt) ka ise oled kogenud, nagu näiteks väite, nagu oleks Makarov üks eriti vilets relv, paikapidamatust.

T 8)

P.S. hate to disappoint you, kuid 9mm kuul nüüd küll mitte kedagi oma "energia tõttu" jalust maha ei löö. Kuuli Dzaulid nimelt ei muundu objekti tabamisel mitte massiks, vaid hoopis soojusenergiaks; ja seegi on niivõrd väike suurus, et miskeid letaalseid põletushaavu pole mõtet oodata. Newtoni 3. seadus kehtib ka täna. Ehk et kui kuul on võimeline pikali lööma tabatud objekti, on täpselt sama siruli ka see kodanik kes päästikule vajutas. Jõud mõjub kõigis suundades täpselt ühesuguse suurusega.
canislupus
Liige
Kontakt:

No ma väljendasin end valesti pisut... Pidasi pisut teist asja silmas kuuli energia ja jalust mahalöömise all aga ehk said aru juba ka. Ma pidasin silmas pigem šokki. Sellega peaks kuuli elav energia, kaal ometigi seotud olema? Ega ma ei tea ka täpselt - inimese pihta pole siiani olnud vajadust põmmutada.
Aga kaupmehe eesmärk on võimalikult palju vaheltkasu teha ja ullikesi "õigele teele" juhtida. Nii jõutaksegi huvitavate mõteteni.
tonu adrik
Liige
Kontakt:

Shokk kipub kahjuks olema psühholoogiline, mitte füsioloogiline nähtus. Füsioloogiliseks muutub ta reeglina vaid verekaotuse tõttu, ja see võtab aega. Mõnikord tekib shokk ka veidi kiiremini, kui kuuli poolt tabatu tajub, et ta on pihta saanud, ning aju võtab nö. juhtimise üle. Inimesed on surnud täiesti absurdsetesse kuuli poolt põhjustatud mitteeluohtlikesse kriimudesse vaid seetõttu, et nende aju on sündmuse neile üheselt serveerinud - you have been hit - now lay down and die. Ja nad teevadki seda, sest on veendunud, et kui kuuliga pihta saab, on surm vältimatu. Samas on motiveeritud kurjategijad jätkanud rünnet vähimagi nõrkemise märgita hoolimata mitmetest surmavatest laskevigastustest - loe või materjale kurikuulsast Miami tulevahetusest Dade maakonnas FBI agentide ja paari pangaröövli vahel 1986. aastal. See oli sündmus misjärel FBI laborid hakkasid tegelema nn. haavaballistika süvendatud uurimisega. Ja järeldused, milleni jõuti, erinevad kardinaalselt sellest millesse seni oli usutud - ja millesse tänase päevani paljud kahjuks pimesi usuvad. Mõisted nagu shokijõud, närviparalüütiline shokk, knock-down power, one shot stop, ja muud vastavad absurdsused.

Kel teema vastu enam huvi, ja inglise keel pole takistuseks, soovitaksin teemaga tutvumist alustada siit

http://en.wikipedia.org/wiki/1986_FBI_Miami_shootout

T 8)
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline