Ettetänades Kaevurmati.
Seda saunalugu ma tean ka. Minu poeg oli ka seal lastelaagris, kui see sell otsustas lapsed tööle panna ja lasi neil oma vana sauna maha lammutada. Mädanenud saunapõranda alt tuli aga igasugust roostes nodi välja. Kõigepealt tulid välja konservipurgi sarnased granaadid (midagi nagu vene RG42). Siis mädanenud puitosaga püssitorusid ja kastide kaupa moona, nii püssipadruneid kui kuulipildujalinte. Kohale kutsutud demineerijad viisid selle mädanenud kola ära. Poiste jutu järgi oli seal olnud isegi mõned miinipilduja miinid. Keegi rääkis ka mürskudest (?). Kõige huvitavamaks asjaks selles leius oli ümmargune pöörlev alus millel tõenäoliselt oli asetsenud õhutõrjekuulipilduja.kaevurmati kirjutas:Juttude järgi üks üks patarei seal on. Sõbra sauna alt tulnud isegi kaigasgranaate ja mürske välja.
Ma olen ka seda legendi kuulnud ja kaldun arvama, et seal on ka tõtt sees. Leidsid selle kraami juba vene ajal sukeldumisklubi liikmed. Vene ajal neid klubisid Saaremaal vast ainult üks oligi. Igal juhul liikus siis Saaremaal ringi saksa moona mis toodud kusagilt Abruka lähistel põhja lastud või ümber läinud sakslaste praamilt. Seal olla merepõhjas vedelenud igasugust kraami, põhiliselt kaste varuosadega (olla olnud kaste suurtüki lukkudega) ja ka laskemoona. Vee all olnud kraam oli muidugi halvas seisus. Jahimehed, kes tol ajal saksa karabiinidega jahti pidasid olid tolle moona suhtes väga kriitilised. Iga kolmas pauk tõrge, nagu mulle öeldi. (vahemärkuseks niipalju, et vene ajal tohtis jahti pidada vaid sileraudse püssiga ja suurulukeid jahtides oli sellega looma haavamise tõenäosus kordades suurem kui tema maha laskmine. Tean isegi legaalseid jahimehi kes riskisid metsas pauku teha ka sõjaajast jäänud relvaga. Lasta sai suuremalt distantsilt ja tulemus ka kindel. Tänapäeval on enamuses riikides sileraudsega suurulukite jaht keelatud.) Mul tuli 80-nendate teisel poolel abikaasa EPA kursusekaaslastele Saaremaal kokkutulekut korraldada ja plaanis oli ka üks metskits vardasse ajada. Üks jahimees, kes lubas mind lihaga varustada ei pidanud aga sõna ja viimases hädas tuli pöörduda ühe teise mehe poole, kellel tedaolevalt ka "pikk püss" kodus olemas oli. Tema tingimus oli, et toogu ma kolm saksa padrunit ja järgmisel päeval on mul kits olemas. Siis sain ma padrunid nende "nn. tuukrite" käest. Pärast Ruudi kirus, et kolmest paugust mis tõin oli kaks tõrget olnud, aga kits oli olemas.Basilio kirjutas:Eksisteerib veel legend sakslaste sõjatehnikast, mis transpordilaevalt maha pudenenud või lükatud. Üks Eesti sukeldumisklubi korraldas suvel seal 2 otsimisretke, aga minu teada tulutult.
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline