Puhka rahus,Metallidetektor...

Kõiksugu militaarsuunitlusega väljakaevamised ja nendega seonduv.
Vasta
Kasutaja avatar
Tsaar
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Tsaar »

medal kirjutas:
Tsaar kirjutas:ega siin muud lahendust ei ole, kui terve Eesti muinsuskaitse alla võtta. :idea:
Detektoristide foorumit lugedes jääb silma, et seal on üsna palju asjalikke, intelligentseid ning tõenäoliselt ka seadusekuulekaid kasutajaid. Nemad võiksid ka vahelduseks siin teemas sõna võtta.
minumeelest mõned postitused tagasi just öeldi et seal foorumis suurem jagu pätid ongi ainult
cleo
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas cleo »

gnadenlose kirjutas: lollil jääb veel seejuures õigust ülegi ning kohe tuuakse mängu jutt mingist müstilisest põhiseaduslikust õigusest, mis justkui lubaks igal oinal detektori ja labidaga jännata :shock:
Odot...Huvitav kas mul on "müstiline põhiseaduslik õigus" .... jalgrattaga sõita? Võin ju kogemet mõne pensionäri alla ajada?
Või on kuskil põhiseaduse kirjas, et jalgrattaga sõita ei tohi, detektoriga jalutada ei tohi ja maad kaevata ei tohi?
Sellised väited võiks siiski endale jätta.
Põhiseadusega (ja üldse seadustega) pole paljud tegevused lubatute kirja pandud (näidake mulle palun punkti mis lubab süüa ja sittuda!)
See ei tähenda, et nad keelatud oleks. Detektoriga põllul jalutamine ja maakaevamine ei ole keelatud tegevus.
Kui me lähtume sellest, et mis pole lubatud on keelatud, siis on tegemist vanglaga ja see ühiskonnakorraldus lõppes fiaskoga juba paarkümmend aastat tagasi. Vabas ühiskonnas on asi vastupidi, mis pole keelatud on lubatud!
Kasutaja avatar
medal
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas medal »

cleo kirjutas: Odot...Huvitav kas mul on "müstiline põhiseaduslik õigus" .... jalgrattaga sõita? Võin ju kogemet mõne pensionäri alla ajada?
lubatud!
Samas on jalgrattasõit üsnagi reguleeritud. Sõitja peab kandma kiivrit, ratas peab vastama teatud nõuetele, jalgrattaga ei või rikkuda liikluseeskirju jms.

Ka detektorism peaks olema reguleeritud.
Siga
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Siga »

Seadused ei peegelda elu kõigis tema nüanssides. Ei peagi. Ajalooliste esemete puhul pole harvad juhud, kui ka asjatundjad määravad nende otstarbe ja päritolu vaidluste kaudu, sageli jõutakse eesmärgini kokkuleppeliselt ja ka dateeringud määratakse suure ajalise nihkega, näiteks 4-7 sajand.
Mitte keegi ei kohusta leidjat asja määrama, piisab täiesti kodanikupoolsest tõdemusest, et ese võib olla riigi huvisfääris. Sellise tõdemuseni jõuti vanasti naabrimehe, kooli- või kirikuõpetaja abil, täna on selliseks abimeheks internet.
Ma ei suhtuks internetis esemeid eksponeerivatesse ja küsimusi esitavatesse foorumlastesse kui lollidesse. Kui inimesed tegutsevad heas usus ja peale oma küsimusele vastuse saamist käituvad seadusekuulekalt, pole mingit põhjust neid halvustada. Üpris kindel on, et ka muinsuskaitsjad ei asu selliselt käitunud isikut peetima ja õppinud ajaloolane suudab leiu leiukoha olemasolul väga hästi konteksti paigutada ka siis, kui ese on juba hoidlas.
Kasutaja avatar
Arheoloog
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arheoloog »

Siga kirjutas:Ma ei suhtuks internetis esemeid eksponeerivatesse ja küsimusi esitavatesse foorumlastesse kui lollidesse. Kui inimesed tegutsevad heas usus ja peale oma küsimusele vastuse saamist käituvad seadusekuulekalt, pole mingit põhjust neid halvustada.
Olgu, unustame hetkeks selle loata väljakaevamise keelu ja leiust teavitamise nõude, kuid ainult hetkeks :twisted: ... Mingit seadusekuulekat käitumist foorumlaste poolt nii või teisiti ju ei järgne. Tee või tina, kaasfoorumlane püstitab foorumisse pildi, mis näitab, et sarnane ese on avastatud ka Raasiku muinasaegsest kivikalmest, kuid ei midagi...See, mis seal toimub, ei liigitu enam ammu teadmatuse klausli alla. On ju väga paljudel puhkudel võimalik täheldada teadlikku kultuuriväärtuse enda käes hoidmist. :twisted:
Käed eemale muinaspärandist!!!

Rokas nost no pagātnes mantojuma !!!
Kasutaja avatar
varing
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas varing »

[quote="Siga"]Feliks Jalgrauaga nõus, vahutamine ei vii tõesti kuhugi.
Võib-olla siis lahata probleeme ka sisuliselt. Näiteks teavitamine leiust- kuidas see käib ja miks see nii käib. Et ei tekiks ka siin foorumis viljeldud ja lahatud vaidlust stiilis "Ma ju teatasin"- "ei teatanud sa midagi"- "teatasin küll.." j.n.e......

üle pika aja üks sisukas postitus, mis paneb mõtlema(vähemalt mind)
Huvitatud peaaegu kõigest militaarsest!
Kasutaja avatar
marxionu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas marxionu »

Laske laske ennast pehmeks rääkida, aasta aja pärast ostate medali käest lubasid ja kaevata ikkagi ei tohi. Meil on õigus detektorit kasutada mitte ei saa me seda kellegi armust ja nii ka jäägu. Pole vaja kõrvu lonti tõmmata kui keegi kõva häält teeb, õiguste eest peab võitlema.
EOD
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas EOD »

Korraks ajaloolise väärtusega leidudest veidi laiemalt.
Kuipalju neist leiavad detektoristid? Täpset statistikat vist pole, kuid oletame, et poole. Enamuses paistavad need detektoristid olevat puhtalt huvilised, kes on nii ametnike kui arheoloogidega täiesti koostöövalmis. Seda muidugi tingimusel, et koostöö on huvitav ja neid koheldakse võrdsete partneritena. Kärkimise, paukumise, ähvardamise ja süüdistamise peale vaevalt. :roll:
Teine osa on juhuleiud põllutööde, ehituste jne. käigus.
No leiab põllumees mingi ilmselt väga vana eseme ja hakkab mõtlema, mida sellega peale hakata. Kutsud muinsuskaitse, pannakse sul põllutöö seisma, käivad igasugused vurled tähtsate nägude ja lollide küsimustega tülitamas. Lõpuks veel hakatakse äkki süüdistama, et lisaks katkisele mõõgale pidi seal kindlasti rahapada ka olema ja niikuinii peitsid selle ära. :evil:
Vanavara kokkuostjatele müüa? Näed üks mees sai mõõga eest sandikopikaid ja nüüd on kurjategija ka veel. Jääb ära.
Ja rändabki leid prügiauku. Vähemalt ei käi keegi tülitamas ja saab oma elu elada.
Väljapääs oleks jälle mõistlik ja lugupidav suhtumine leidjaisse. Kui muinsuskaitsja või arheoloog näitab austavat suhtumist, on tal sama vastu loota. Ähvardajaid ja karistajaid on niigi üleliia.
Olen mootorlennukiga käinud talumaadele maandunud purilennukeid üles vedamas ja pole kordagi maaomanikuga konflikti olnud, kuigi tema heina jäid meie rattajäljed. Ei mingit kahjutasu nõudmist. Näitasid lennukit, seletasid, lasid lastel sisse istuda ja lahkusime sõpradena.
Samuti oleks talumees kindlasti uhke tuttava arheoloogi üle, kes temaga nagu võrdsega suhtleks. Mingi võõra valgekrae monograafiad, akadeemilised tiitlid jne. ei lähe talle vähimatki korda. Eriti kui sellelt valgekraelt vaid ebameeldivusi oodata on.
Kasutaja avatar
T-62
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas T-62 »

Moded, pange teema lukku, jääks ilusa lõpuga. :roll:
Arnold
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arnold »

Et Sulle mitte sitasti öelda, ütlen, et Sa ei tea millest räägid! Loodetavasti? Olin üks põhitegijaid 2007 Saaremaa mündiaarde leidmise juures (korjasin üles vähemalt kolmandiku leiust ja ametist tulenevalt said ka selle osa eest leiutasu teatajad). Keegi ei olnud ahistatud, ei ehitajad, ei omanik. Ainukesed ahistatud olid aardekütid, kes üritasid lobisemishimulise leidja haneks tõmmata telefonikõnedega "muinsuskaitsest" - sitapead!
Ja nüüd leelota edasi EOD!
Kasutaja avatar
Arheoloog
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Arheoloog »

Arnold kirjutas:Et Sulle mitte sitasti öelda, ütlen, et Sa ei tea millest räägid! Loodetavasti? Olin üks põhitegijaid 2007 Saaremaa mündiaarde leidmise juures (korjasin üles vähemalt kolmandiku leiust ja ametist tulenevalt said ka selle osa eest leiutasu teatajad). Keegi ei olnud ahistatud, ei ehitajad, ei omanik. Ainukesed ahistatud olid aardekütid, kes üritasid lobisemishimulise leidja haneks tõmmata telefonikõnedega "muinsuskaitsest" - sitapead!
Ja nüüd leelota edasi EOD!
Ma tahtsin ka sellele samale postitusele "viisakalt" vastata, kuid siis otsustasin igaks juhuks algul pigem suu kinni hoida, et mitte liialt ärrituda...

Näiteid, kus leidjatega on ilusti käitutud, võib tuua hulganisti. Tuletagem meelde kasvõi eelmise aasta Napsu aarde avastamise lugu. Sel korral oli ka põhjust ja seda täie raha eest. Mees, kes leiab ojast üksiku mündi, märkab seejärel kaldast paistvat sarve otsa ning ei kaeva omapead edasi, vaid teatab leiust sinna kuhu vajab, väärib täit tunnustust ja sügavat kummardust :!: . Tänu taolisele käitumisele õnnestus arheoloogidel aare välja kaevata oma algsese asukohas (üks väheseid mulle teadaolevaid juhtumeid), võttes selle kaasa monoliidina, et konservaator saaks veel samal ööl asuda meie ajalugu päästma etc. Tuletan siinkohal meelde, et pinnasest leitud ese hakkab hävinema selle eemaldamise hetkest alates ning...

Paraku on hulganisti teada ka teistsuguseid juhtumeid, kus näiteks leidjad on paremad palad enne kõrvaldanud/rahaks teinud ning seejärel soovivad saada riigi käest kopsakat leiutasu...Taoliste sellide suhtes tuleb ja peab rakendama karistusmehanisme ja sanktsioone, sest see on ametnike kohus...Vastasel juhul antakse aardeküttidele selge märguanne, et teete, mis te teete, karistust niikuinii ei järgne.

Suhtumine leidjasse peab olema korrektne ja heatahtlik, seda loomulikult. Kuid selle eeltingimuseks on leidja poolne aus ja korrektne käitumine.

Endal on arheoloogilisi kaevamisi juhatades tulnud kokku puutuda väga erinevate maaomanikega. Seejuures olen alati püüdnud arvestada omanike soove ja tahtmisi. Ja mingit konflikti pole mul küll kellegagi tekkinud...Arheoloogid ei ole vereimejad ega kontorirotid, vaid päris head suhtlejad. Teistmoodi taolist tööd teha pole ka lihtsalt võimalik... Küll on aga vereimejad need s...pead, kes tulevad sind kaevamiste ajal röövima, eesmärgiga riisuda meie ühist ajalugu, et see siis kusagil, ka siin foorumis paljukiidetud Euroopa Liidus, rahaks teha.
Viimati muutis Arheoloog, 12 Mär, 2009 21:54, muudetud 1 kord kokku.
Käed eemale muinaspärandist!!!

Rokas nost no pagātnes mantojuma !!!
Siga
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Siga »

Väga palju rõhutakse siinsetel aruteludel kodanike õigustele ja vabadustele.
Kodanik peabki neid tundma ja nende eest seisma. Aga! Õiguste ja vabaduste realiseerimisel on oma hind. Selleks on kodanikele seadustega pandud kohustuste täitmine ilma sunniaparaadi sekkumisvajaduseta.

Õiguste ja vabaduste puhul tuleb jälgida, et kodanik nende realiseerimisel ei rikuks kolmandate isikute, sealhulgas riigi seadusega tagatud õigusi. Meie puhul ka riigi õigust erilise väärtusega leiule.

Brutaalse näitena võib vaadelda härra Cleo õigust süüa ja sittuda. Selline õigus tuleneb saksa õigusruumis (mille osa me oma seaduste ülesehituse laadi tõttu oleme) tavaõigusest. Tavaõiguslikke küsimusi tunnustatakse vaikimisi ilma neid seadusteks vormimata. Sealt tuleb ka arusaam, et mis ei ole keelatud, ongi lubatud. See arusaam on tingimuslikult õige.

Kui härra Cleo nosib salaja naabrimuti sahvris ja pasandab tänavale, on ta väljunud tavaõiguste piiridest, sest rikutud on kolmanda isiku õigust vara puutumatusele ja kaaskodanike õigust korrastatud ühisruumile.

Seega säilivad üksikisiku õigused ja vabadused vaid sümbioosis kolmandate isikute õiguste ja vabadustega.

Täna on meil vaieldamatu õigus omada ja kasutada detektorit. Seda õigust ei ole keegi isegi vaidlustanud. Kuid: tuleb järgida ka maaomanike ja riigi huve ja õigusi, samuti kehtestatud kitsendusi.
Kasutaja avatar
Tsaar
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Tsaar »

Loobime parem üksteist sitaga surnuks. Saab vähemalt rahu maa peale.
Kasutaja avatar
gnadenlose
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas gnadenlose »

Siga kirjutas: Mitte keegi ei kohusta leidjat asja määrama, piisab täiesti kodanikupoolsest tõdemusest, et ese võib olla riigi huvisfääris. Sellise tõdemuseni jõuti vanasti naabrimehe, kooli- või kirikuõpetaja abil, täna on selliseks abimeheks internet.
Ma ei suhtuks internetis esemeid eksponeerivatesse ja küsimusi esitavatesse foorumlastesse kui lollidesse. Kui inimesed tegutsevad heas usus ja peale oma küsimusele vastuse saamist käituvad seadusekuulekalt, pole mingit põhjust neid halvustada.
Ma mõistagi utreerisin teadlikult kui selle jutu kirja panin, sest on üsna loomulik, et valdav enamus meist mingit suvalist konksu iseseisvalt identifitseerida ei oska. Ent ometi on kõik näinud ka täiesti arusaadavaid esemeid, näiteks ehteid või nende detaile. Et ütleme kolm aastat tagasi olekski võinud piirduda tõdemusega, et kust mina pidin teadama, tänaseks on aga detektoristide foorum avalikult tegutsenud piisavalt pikka aega, et kasvõi sealt õppida-kogemusi omandama (rääkimata, nagu keegi eespool kirjutas, raamatukogudest ja paljudest internetiallikatest). See, et detektoriga tuulamine on teatud objektide suhtes kõrgendatud riskiallikas, kõlab vast koledalt, aga ometi on see ju tõsi. Miks peaks keegi kõrgesti haritud muinasmees TAGANTJÄRGI inimesi õpetama, kui ometi on võimalus igal ka preventiivset "rahvaharidust" saada? Üsna tõenäoliselt see staažikaid piuksutajaid väga ei puudutagi, ent "skene" täieneb pea igapäevaselt, sest massinad on taskukohased ja igale vabalt kättesaadavad ning küllap sellest tuleb ka see suhtumine "ah, mida kuradit, mina ju keelualadel ei käi, ega ma siis midagi riiki huvitavat ka ei leia".
Гив Ми Мани
Kasutaja avatar
Feeliks_Jalgraud
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Feeliks_Jalgraud »

Tsaar kirjutas:Loobime parem üksteist sitaga surnuks. Saab vähemalt rahu maa peale.
Aamen.....
Mul pole midagi mõistlikku öelda.../ ███████████]98% fucked up
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline