Sinu nägemus diplomaatiast, selle reeglitest ja toimimisest hakkab täitsa huvitama (aga see mitte foorumi vaid pigem lõkkeääre jutt
Teisi kritiseerida on lihtne, mida Sa ise sellises olukorras välja pakuksid. Mitte keegi ei kiidaks maailmas heaks, kui me lihtsalt ründame, ka lepingupunktide rikumisele viitamine ei õigustaks rünnakut. Sõda kuulutamata rünnata, kujutad ette, mida lääne diplomaatia sellest arvaks. Aga läänt oli meil vaja. N-Liitu me sõjaliselt võita ei oleks saanud, täiesti välistatud. Lõpmatuseni Soomega koos vastu ka ei peaks. Eesmärk oli ju sõda kiiresti lõpetada ja venelased siit tagasi idapiiri taha peksta, ilma lääne surveta, väga raske.
Mina näen võimalust ainult valetada, kui niipalju kaalul on. Pealegi N-Liidule valetamine erilisi süümekaid küll ei tekitaks, see riik ju ise vale peal püsti seisisgi.
Ühesõnaga mina arvan, et sõjas ja armastuses on kõik lubatud ja kui kaalul on oma rahva ja riigi püsimine, siis võib eetika küll ära unustada.
Ilma üllatusmomendita edukas operatsioon poleks mõeldav - n. lennukid oleksid lahkunud tagasi Venemaale jne
Neid lennukeid oleks meil väga vaja läinud, lahkunud tagasi Venemaale, see oleks veel hästi olnud. Arvan, et ennem oleks hävitajad meid mehed üle valanud kuulirahega. Ei taha mõeldagi, mis siis oleks juhtunud, kui tankid oleks välja aetud.
Üllatusmoment, oli selle plaani võidu võti, sellest loobumisel, oleks olnud juba tulemused küsitavad.
Mina arvan, et kõige lihtsam, oleks just olnud vallutada lennuväljad ja tankiväeosad, lennukite õhkutõusmine ja tankide välja ajamine võtab aega. Enne kui venelased ärkavad, oleks tankid ja lennukid juba meie olnud.
Kas see kõik oleks ikka toimunud 1940 jaanuaris?
Seis oleks kriitliliseks sealt maalt läinud niikuinii ja seda IImaailmasõja lõpuni.
Õhutõrjekahurite osas isiklikult arvan et juhul kui Eesti-NL vahel oleks lahingutegevus toimunud, poleks me Saksamaalt mingeid relvi ega varustust (vähemalt otse ja kiiresti) saanud, neil oli teadupärast Liiduga sõlmitud MRP-pakt
Selles olen ma Sinuga ühel nõul.
Lisaks tuleks arvestada mereblokaadi ohuga.
Kui venelastel oleks olnud, millega plokeerida, rünnatud oleks ju ka laevastiku, merekindlused ja Eesti - Soome allveelaevad oleksid võinud neile väikese põrgu korraldada . Pealegi lõpuks oleks pidanud ju ikka baasi tagasi sõitma, aga kuidas nad läbi sulu sinna leningradi tagasi lähevad
Ei suuda jagada su optimismi, ei usu, et baasidesse kohe korralikud laod toodi, lisaks tehnika oleks tahtnud õppimisaega ja kui masinale on ainult kümmekond lahingkomplekti laskemoona ning kütust kah jaopärast...
Vot seda ei oska öelda, palju laskemoona kaasas oli, arvan, et kütust oli siin palju, punakotkad ju startisid meie lennuväljadelt, et Soomet rünnata, nii, et oletada võib, et lennuvägi oli korralikult varustatud. Üldislet venelased II maailmasõja ajal laskemoonaga ei koonertanud, vaevalt, et nad tühjade kätega meid okupeerima tulid.
Tuldi ju pikaks ajaks, idee järgi vist igaveseks.