Vändra metsas...
Vändra metsas...
Tere,
Väike küsimus Vändra leidude kohta.
Kunagi lapsena sai kuulatud vanemate meeste jutte, et Vändra ümbruse metsades vedeleb kõiksugu sõjakraami.
Mõned väitsid, et isegi terve tank on kusagil pooleldi maasse vajunud. Ise olen kunagi käinud vanas sakslaste lasketiirus padrunikesti korjamas. Tol ajal polnud metalliotsijat kusagilt võtta, arvatavasti oleks ka muud kraami leidnud. Kahjuks aeti maaparandusega täpselt lasketiiru mäest kraav läbi. Samuti olen näinud oma onu käes erinevaid mürsukestasid ja ntx samast lasketiirust pärinevat märklaua alust. Saksa kiivreid on ka sealt metsast leitud. Siit ka küsimus - kas keegi on Vändra kandist midagi huvitavat leidnud ja kui, siis mida? Lihtsalt huvitaks, palju juttudel tõepõhja on.
PW
Väike küsimus Vändra leidude kohta.
Kunagi lapsena sai kuulatud vanemate meeste jutte, et Vändra ümbruse metsades vedeleb kõiksugu sõjakraami.
Mõned väitsid, et isegi terve tank on kusagil pooleldi maasse vajunud. Ise olen kunagi käinud vanas sakslaste lasketiirus padrunikesti korjamas. Tol ajal polnud metalliotsijat kusagilt võtta, arvatavasti oleks ka muud kraami leidnud. Kahjuks aeti maaparandusega täpselt lasketiiru mäest kraav läbi. Samuti olen näinud oma onu käes erinevaid mürsukestasid ja ntx samast lasketiirust pärinevat märklaua alust. Saksa kiivreid on ka sealt metsast leitud. Siit ka küsimus - kas keegi on Vändra kandist midagi huvitavat leidnud ja kui, siis mida? Lihtsalt huvitaks, palju juttudel tõepõhja on.
PW
ddddddddddd
vändrast 20 km pärnu poole asub tootsi alev ja seal siis mõrdama mustikakasvatus kus ennem oli ikka turba tööstus seal siis seinal kõlkus aastaid paar saksa kiivrit ja vene tankki olevat raudapidi välja paistnud mehed rääkisid saunas ,et traktoriga kätte ei saadud ......jutt sauna tasemel tanki näind ei ole küll aga kiivrit seinal....veeel sealkandist leitud püstol, kranaate ja miskeid vinte nagu ikka ja igalpool
õigekirja vigadest teadlik...parandada ei oska.
kui miskit tahab siis installib MSN ja suhtleb.
kui miskit tahab siis installib MSN ja suhtleb.
võidula
võidula metsades tasub ka metalliotsijaga kolama minna. Sealt on nii mõndagi huvitavat leitud..... Ja ümbruskonna saeveskid kardavad võidula kandist tulnud puid kui tuld.
P.S kas kellegil on rohkem informatsioon võidula kandis toimunud lahingutegevusest 1941.aastal.
Vanaisa teadis rääkida 1944.aastal oli seal kandis üks yak-9 sakslaste taganevaid vägesid kimbutanud.
P.S kas kellegil on rohkem informatsioon võidula kandis toimunud lahingutegevusest 1941.aastal.
Vanaisa teadis rääkida 1944.aastal oli seal kandis üks yak-9 sakslaste taganevaid vägesid kimbutanud.
-
- Liige
- Kontakt:
paar aastat tagasi sain võidulast ühe vanamehe käest ungari kiivri (kujult peaaegu nagu sakslane aga taga on mingisugune metallist aas) - selliseid kiivreid kasutati näiteks soome talvesõjas ... kiivri ette on suurelt kraabitud sõna "ONNI" ja sisse on kraabitud initsiaalid A.A. ... ma ei ole siiani suutnud välja nuputada, mis see "ONNI" võiks tähendada - ja ei tea, kas see jäi sinna 1941. või 1944. aasta lahingutest ... samuti oli vanamehel alles hiigelsuur saksa kahuriratas (WaA markeeringutega) ja aeda maja kõrvale on maetud 3 saksa ohvitseri, kelle auto sai tema maja lähedal vene kahurist täistabamuse - järelejäänud auto jupid tõin ka ära (ega sealt muidugi palju tuua ei olnud) ... aga ehk oskab keegi selle "ONNI" koha pealt aidata? 

foorum.rindeleht.ee
-
- Uudistaja
- Kontakt:
kuna
kuna ungari keeles ei tähenda onni midagi;) ise tean inimest kes ungarist pärit
-
- Liige
- Kontakt:
.....
võiks selle vana teema jälle päevakorda tõstatada. Äkki on kellegi teadmiste pagas vändra kandi militaarleidude või võimalike kohtade kohta täienenud.
Moderaator võiks selle teema militaar-arheoloogia alla tõsta.
Moderaator võiks selle teema militaar-arheoloogia alla tõsta.
Kuna esivanemad Vändra lähedalt pärit siis kirjeldaks natuke mis mu vanaisa juttude järgi toimus. Meie talu asub kurgja läheduses ning mu vanaisa rääkis, et kui ta alles poisike oli, siis oli läinud maja eest suur kolonn sõjaväleasi mööda (aasta oli 44 ning arvatavasti oli taanduvate sakslaste kolonn). Kõik mis üles ütles - veoautod, väiksemad sõidukid, laskemoonakastid, deserteerujate relvad (siin tegi vist mul vanaonu ka putket), ühesõnaga kõik mida vaja ei läinud visati teeservale ning arvatavasti ka metsa. Meie talus leidsin mitu laskemoona kasti. Eks seal kuskil kindlasti veel kraami.
-
- Liige
- Kontakt:
....
Suure otsimise järel netis sain teada et seal kandis tegutses 1941.aastal 93. jalaväe diviis.Ja et on olemas selline tore raamat nagu ``Der Weg der 93. Infanterie Division`` huvitav kust sellist raamatut saada võiks.
vändra
Olen mõne tiiru teind äramärgitud rajoonis-ka Võidulas,sealt tuli ikka rohkem vene värki-põhiliselt padrunid ja granaadid,mõnest kohast sai saksa kestasid vasest mitusada korraga,on ka laskepesi aga ei midagi erilist.Üldiselt tundus kesine...Midagi hingele ei leidnud,kobedam leid oli mp salv.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist