Galilid võetakse Harju malevalt ära?
Kapten Trumm kirjutas:Ka peab märkida, et kui Galil tekitab peale teravaga laskmist õlale kaba kohale ikka kena sinika (analoogselt MG-3ga), siis AK-4 seda miskipärast ei teinud (vähemalt see plastkabaga versioon).

Sel peab olema mingi muu põhjus kui "relva omapära", sest sa oled esimene, kes sellist asja ütleb. Küll olen aga AK-4 kohta seda kuulnud, et paneb sellise paugu, et sinikas järel..
Ma arvan, et kas oli midagi (rakmete õlapael, voltis vormipluus) õla ja pära vahel või jätsid sa ise kogemata millimeetrise õhuvahe.. Mitte ei usu, et nõrgem moon tekitab sinika, kus tugevam pauk seda ei tee.
Heli kohta on lihtne tõde - mida suurem toru, seda madalam heli. Kui MG-3 (ja M-14) laskmistel võid isegi taluda mõnda aega ilma kuulmiskaitseta tiirus relvade kõrval olla, siis Galiliga lööb terav plaks kohe kõrvad vilisema.
Kõrvakuulmist rikuvad mõlemad paugud ühtemoodi.
---
Ja palve siin AK-ga soomukite vastu võitleja(te)le - proovige veidigi reaalsed olla. Kuigi meil soomukeid pole, siis tehke selline ohutum katse:
minge kuskile teetööde objektile ja paluge traktoristil või muul rasketehnikajuhil teist üle sõita, sellal kui te näiteks kuskil kraavis/kanalisatsioonikaevus kükitate. Las sõidab kasvõi piki kraavi, ratas kummalgi kraaviserval, ise kükita kraavis ja vaata, kui tore on suure masina kõhtu altpoolt vaadata. Ideaalmasinaks oleks muidugi mõni vene linttraktor või isegi teerull.
Kui hirmu nahka ei tule, siis olen nõus - kõlbate küll automaadiga soomkite vastu minema.. Võin isegi omanimelise medali välja töötada

Aga millegipärast ma arvan ,et kerge hirmu lööb isegi tsiviil-raskemasin sisse..
professional retard
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
Soomukitest kõvatajatele - mulle nagu meenub AK-4 õppematerjalist, et EKV-s on kasutusel neli moonatüüpi - tavaline terav, trasseeriv, imitatsioon ja õppe (siis laenguta).
Milline moona tüüp on loetlemata?
Milline moona tüüp on loetlemata?
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Võiks olla:
M993 7.62x51mm NATO (.308 Winchester) AP
Weight: 126.6-grain (projectile), 362.6-grain (loaded cartridge)
Length: 51mm (case), 71.12mm (loaded cartridge)
Penetration: 15mm @ 300m, 7mm @ 500m, 6.35mm @ 550m
Muzzle Velocity: 910 m/s (2985 ft/s)
Effective Range: 550m (point target), 1100m (area target)
Maximum Range: 3725m
An improved 7.62mm round designed for superior armor penetration. This round is capable of penetrating 15mm of rolled homogenous steel at a range of 300m, which means it can actually defeat many lightly armored vehicles. This compares quite well to the 4mm penetration of the standard M80 ball round, and still over twice the 7mm of the standard AP round.
Cost: $1,030,000 per 1,000,000 rounds
M993 7.62x51mm NATO (.308 Winchester) AP
Weight: 126.6-grain (projectile), 362.6-grain (loaded cartridge)
Length: 51mm (case), 71.12mm (loaded cartridge)
Penetration: 15mm @ 300m, 7mm @ 500m, 6.35mm @ 550m
Muzzle Velocity: 910 m/s (2985 ft/s)
Effective Range: 550m (point target), 1100m (area target)
Maximum Range: 3725m
An improved 7.62mm round designed for superior armor penetration. This round is capable of penetrating 15mm of rolled homogenous steel at a range of 300m, which means it can actually defeat many lightly armored vehicles. This compares quite well to the 4mm penetration of the standard M80 ball round, and still over twice the 7mm of the standard AP round.
Cost: $1,030,000 per 1,000,000 rounds
The laws of physics is more what you'd call 'guidelines' than actual rules.
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
Reaalselt on see AP pigem KP business.
Lisaks on eri tüüpi BTR-idel soomus eri paksusega, tavaliselt uutel mallidel on paksem. St kui Aegviidus vedeleb mingi BTR-70 vrakk, siis seal olevad augud ei tähenda, et BTR-80ga sama tehakse. Paraku aga idanaaber 70ga enam sõtta vaevalt tuleb.
Lisaks on eri tüüpi BTR-idel soomus eri paksusega, tavaliselt uutel mallidel on paksem. St kui Aegviidus vedeleb mingi BTR-70 vrakk, siis seal olevad augud ei tähenda, et BTR-80ga sama tehakse. Paraku aga idanaaber 70ga enam sõtta vaevalt tuleb.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
15 mm 300 m peale on küll tore, aga kas on piisavalt mõtet... Äkki tuleb BTR asemel hoopis BMP, mille esisoomus on ikka natuke paksem. Ja ei saa unustada, et soomusplaadid on masinate küljes enamasti ikka nurga all. See omakorda suurendab soomuse läbilõike paksust ja tekitab rikošette.
Neid soomustläbistavaid padruneid võiks tarvitada kompanii täpsuslaskurid ehk. 12 EEK padrun on laiatarbekaubana käristamiseks ikka kallis ka.
Neid soomustläbistavaid padruneid võiks tarvitada kompanii täpsuslaskurid ehk. 12 EEK padrun on laiatarbekaubana käristamiseks ikka kallis ka.
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
Eks selliste padrunite tekkimise põhjus pole mitte idanaabri invasiooni-BTR'id, vaid tänapäevased soomusvestid, mis kaitsevad tavalise 7,62 eest.
Vägisi tuleb meelde üks siinsamas foorumis väljakäidud mõte kasutada pooletolliseid TT relvana, Mk.211 HEIAP moonaga. Salves ju 7 laksu, rohkem kui ühekordses AT4-s.
Kui AK4 võimaldab BTRi soomust läbistada, siis peale siinsete kirjateoste lugemist võib mõni agar tegelane seda isegi uskuma hakata ja kirjutada doktriini et KL jagu AK4-ga saab kergsoomusevastaseks relvaks...
[/sarcasm]
Milleks selline kõrvalliin siinses teemas galil ära ja AK4 asemele? Linnalahinguks ei ole viimane paremaks lahenduseks, ning arvestades tuunimise alla läinud raha - minu tagasihoidlik pakkumine on tuuningu täiskomplekti hinnaks 16-20k, so milspec punatäpp koos suurendusega, B&T sihikuliist ja laesäär ning forward grip. Selle papi eest saaks 2 relva.
Kui AK4 võimaldab BTRi soomust läbistada, siis peale siinsete kirjateoste lugemist võib mõni agar tegelane seda isegi uskuma hakata ja kirjutada doktriini et KL jagu AK4-ga saab kergsoomusevastaseks relvaks...
[/sarcasm]
Milleks selline kõrvalliin siinses teemas galil ära ja AK4 asemele? Linnalahinguks ei ole viimane paremaks lahenduseks, ning arvestades tuunimise alla läinud raha - minu tagasihoidlik pakkumine on tuuningu täiskomplekti hinnaks 16-20k, so milspec punatäpp koos suurendusega, B&T sihikuliist ja laesäär ning forward grip. Selle papi eest saaks 2 relva.
Noh, kui see linnalahing seltskonnal ikka nii südamel ja sellest ei üle ega ümber saa, siis - kõigile aga saeraamid kätte ja ... me oleme võitmatud. Palju rohkem moona saab ikka kaasa võtta ja sellest, kuivõrd see kõigist teistest siin kõneksolnud variantidest lühem on, pole vist isegi mainida vaja. Ja sellest pole tarvis rääkida, et suurem laeng võimaldab ikka ka seisntesse auke teha, sest selline kaudne tuli ja seinte puurimine on relvale siiski vaid kõrvalfunktsiooniks.
Nii-siis! Mida siin nutta, kui mehed kavatsevad (või juba ongi) nii peenelt linnalahingule spetsialiseeruda, et nagu muud neile enam ei eksisteerigi.
Saeraam just paras sellistele Rambodele. Ja sihikut pole nii-kui-nii vajagi, sest kes siis sellistel Rambodele sobivatel võitlusdistantsidel ikka sihtimisega end vaevama hakkab. Tagantkätt ja otse silmaauku. Ja, kujutage ette! Ühe 7,62mm-se paugu asemel võib lasta tervelt 3-4 tiba pisemat.
Heatahtlik iroonia (minu poolt). Ei miskit enamat, kui seda ülimalt tõsist arutelu jälgida.
Nii-siis! Mida siin nutta, kui mehed kavatsevad (või juba ongi) nii peenelt linnalahingule spetsialiseeruda, et nagu muud neile enam ei eksisteerigi.
Saeraam just paras sellistele Rambodele. Ja sihikut pole nii-kui-nii vajagi, sest kes siis sellistel Rambodele sobivatel võitlusdistantsidel ikka sihtimisega end vaevama hakkab. Tagantkätt ja otse silmaauku. Ja, kujutage ette! Ühe 7,62mm-se paugu asemel võib lasta tervelt 3-4 tiba pisemat.

Heatahtlik iroonia (minu poolt). Ei miskit enamat, kui seda ülimalt tõsist arutelu jälgida.

Postitusi lugedes kasuta kôigepealt oma aju (NB!! peaaju) HOMO SAPIENS !!! (e. foorumlane)
Stellung halten und sterben!!
[quote="hillart"]Noh, kui see linnalahing seltskonnal ikka nii südamel ja sellest ei üle ega ümber saa, siis - kõigile aga saeraamid kätte ja ... me oleme võitmatud./quote]Iroonia irooniaks, aga teemaks on tegelikult Harju malevalt Galjade ärakorjamine. Harju malev on minu arusaamises selline üksus(üksused), mis koondub Suur-Tallinna ümbrusesse/sisse. Ehk siis tegemist on valdavalt asustatud aladega, millest tulenevalt ongi veider, et antakse nn "metsamalevate" relvad.
"Metsamaleva" all (ilma igasuguse iroonia ja parastamiseta) mõtlen ma siis teisi, pisemate kohtade/alade pisemaid üksusi, kes opereerivad maastikul, kus AK-4 tõesti tõhusam on (võib-olla).
Rambodest on asi kaugel, pole meil ju isegi enam Negeveid, mida saab pingutuseta kaht relva korraga käes hoides lasta
"Metsamaleva" all (ilma igasuguse iroonia ja parastamiseta) mõtlen ma siis teisi, pisemate kohtade/alade pisemaid üksusi, kes opereerivad maastikul, kus AK-4 tõesti tõhusam on (võib-olla).
Rambodest on asi kaugel, pole meil ju isegi enam Negeveid, mida saab pingutuseta kaht relva korraga käes hoides lasta

professional retard
Kood: Vali kõik
... aga teemaks on tegelikult Harju malevalt Galjade ärakorjamine. Harju malev on minu arusaamises selline üksus(üksused), mis koondub Suur-Tallinna ümbrusesse/sisse. Ehk siis tegemist on valdavalt asustatud aladega, millest tulenevalt ongi veider, et antakse nn "metsamalevate" relvad. ...
Seadistage end ringi ja ärge enam halage. Sellest pole kasu. Kasu pole ka oma relva pikast ja pidevast igakülgsest halvustamisest. Arvestage lihtsalt, et alates päevast X on teie relvadeks AK-4´d - ja elu läheb edasi.
Krt! Aga võtab ikka muigama küll, kui loed taolisi surmtõsiseid arutelusid, et kuidas ikka 7,62mm´ga seinu ja soomusmasinaid perforeeritakse, ning kuidas pärast AK-4 kättesaamist endine eliitdiversantide üksus paugu pealt võitlusvõimetuks patriootide bandeks muutub, kelle ainukeseks relvaks vaid terv keel jäänud on. Ei, noh ...
P.S.
Ärge nüüd asja nii surmtõsiselt kah võtke. Pisuke huumor teeb elu värvikamaks. Kui suudate säilitada veel tiba võimet iseendagi üle nalja teha, pole veel kõik kadunud.

Aga üldiselt tahtsin öelda, et igatahes on nii - kui selliselt tehakse, siis on selleks ka mingi põhjus. Ja arvatavasti on see küllaltki kaalukas põhjus, sest selline relvastuse vahetamise protseduur pole mitte nende lihtsamate killast. Selline iseenda ja kaasvõitlejate moraali allatirimine oma relva pideva halvustamisega on aga ...

Postitusi lugedes kasuta kôigepealt oma aju (NB!! peaaju) HOMO SAPIENS !!! (e. foorumlane)
No ma ütlen ausalt, et meil on see "uuenduste" tegemine rohkem hoogtöö korras ja siis, kui kellegi tipus või tipu lähistel on vaja end tõestada. Pikemas perspektiivis väga mõelda ei suudeta.hillart kirjutas:Aga üldiselt tahtsin öelda, et igatahes on nii - kui selliselt tehakse, siis on selleks ka mingi põhjus. Ja arvatavasti on see küllaltki kaalukas põhjus, sest selline relvastuse vahetamise protseduur pole mitte nende lihtsamate killast. Selline iseenda ja kaasvõitlejate moraali allatirimine oma relva pideva halvustamisega on aga ...
Kas oli väga raske hinnata AK-4 omadusi, seisukorda ja praktilisust enne nende kasutuselevõttu? Raha iseenesest ju nendega võideti, sest rootslased kinkisid kogu selle varustusevirna pea niisama ju. Aastanumbrid olid ju ka siis relvadel peal. Pigem vaadati meelega mööda faktist, et Rootsi sai vanarauastuvast relvastusest ja vananevast, ent töökorras varustusest lihtsa vaevaga lahti - selliste asjade utiliseerimine võtab ikka räigelt raha. Miks mitte teha ullikesed rõõmsaks, las vaatavad, mis kogu selle varandusega peale hakata - lambad söönud ja hundid terved

Selle nn "võidetud" (säästetud) raha eest oleks pidanud pikemas perspektiivis ettenägelikumad (Pea)staabiinimesed juba tänaseks hankima kas Galille juurde või siis juba lausa M-4 vms "ultrarelvade" hanke teostama.
Ma ei ole AK-4 kui tehnoloogilise saavutuse vastu, aga konkreetsed relvad ei ole väga heas korras ega väga praktilised kasutamiseks igal pool, igas lahinguliigis. On situatsioone, kus AK paneb pikalt Galilie ära ja vastupidi. Minu nägemuses-kogemuses on neid ärapanemisi Galili puhul rohkem.
AK uuem mudel peaks olema G36 - bueno püss. AK oli sama bueno püss aastal 1955..
Aga kahjuks on meil aastaarvu esimene number juba 2. Milleks taandareneda, kui on võimalus edasi areneda? Loodetavasti pole Juhkentali ja Sakala "tarkade klubid" vahendeid arenguks lõplikult maha mänginud.
PS. Minu arvamus Rootsi varustuse-relvastuse kohta:
See Rootsi kingitud varustus oleks pidanud minema kasutusse reservpataljonide/-brigaadi varustamisel - reservkogunemisetel järjest mehi õpetama hakanud ja meil oleks paari aastaga olnud moraalselt küll veidi iganenud, kuid see-eest korraliku varustusega brigaad.
professional retard
Vist ei ole oma postitusi piisavalt selgelt vormistanud. Minu nägemuses ei ole tankitõrjurid musta maika, punase peapaela ja rambotriipudega (kogenumatel meestel ka päikeseprillid ning väga kottis püksid) kaitseliitlased, kes BMP-2 ilmudes panevad ümber nurga puusalt AK-4 salve soomuki pihta tühjaks, tõmbuvad siis tagasi nurga taha, süütavad hambus põlevast sigarist (sõjaajal kõlbab ka mõni EL-s aktsepteeritava sigareti mark Cornerist Parliamendini) heitelaengu (süütenööri pikkus max. 4cm) ning saadavad selle vennaliku kiirabi masina pihta. Pärast robustselt kõva helitasemega jumakat saab aga võiduka näoga vaadata põlevat soomukit, rebida särki ja rahulolevalt nentida: "Mina tegin!".mongol kirjutas: ... paluge traktoristil või muul rasketehnikajuhil teist üle sõita, sellal kui te näiteks kuskil kraavis/kanalisatsioonikaevus kükitate. Las sõidab kasvõi piki kraavi, ratas kummalgi kraaviserval, ise kükita kraavis ja vaata, kui tore on suure masina kõhtu altpoolt vaadata. Kui hirmu nahka ei tule, siis olen nõus - kõlbate küll automaadiga soomkite vastu minema.. Võin isegi omanimelise medali välja töötada![]()
7,62 vs. 5,56 teemas olen selgelt võimsama padrunitüübi poolt, kui on seda 5,56 x 45mm. Üks väide, õigustamaks 7,62 x 51 paremust oli ka potentsiaalne võimalus, et selle kaliibriga käsitulirelvaga võib juba kehvemale soomukile (BTR) viga teha.Rahvas haaras aga kohe sõnasabast kinni (väide tekitas sama palju eufooriat kui Elu24-s uudis, et Paris Hilton ostis poest tabureti) ja Culiseta longiareolatast sai kiirelt-kiirelt Elephas maximus.
Mõttetera foorumlastele:
Eelmises postituses kirjeldasin olukorda metsalaagrist, kus ohvitser väitis, et 7,62 x 51 teeb BTR-le viga küll.
Selle teadmisega (sest ülema sõna on ikkagi seadus

Kes nüüd mingit p***a toodab? Kas 3 aastat kõrgemas sõjakoolis õppinud (eeldan, et ka muidu militaarhuvidega) ohvitser, või mõned lugupeetud kaasfoorumlased (mitte, et siin kaadrikaitseväelased ringi ei uudistaks...

PS! Küsimus on aus, ei ole mõeldud ühelegi poolele halvustavalt (kuigi võib nii kõlada/näida)

Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 1 külaline