Motronicus kirjutas:Qtec kirjutas:
Tead mees, mul on mitu sõpra, kes istuvad hetkel juba pea pool aastat näppudel kodus. Mehaanika alase kõrgharidusega (st. tegemist ei ole mingite tuhatkondades vorbitud "ärijuhtidega"), kuid tööd ei leia kuskilt. Pank aga tahab juba kortereid käest kiskuda...
Mida selline asi, nagu "Mehaanika alase kõrgharidusega", garanteerib? Ja mille poolest selline eriala, nagu ärijuhtimine, eelmisest kehvem on?
Muidu mõistlik jutt sul, kuid teatud suhtumine on veidi kaltsakproletariaatlik.
See tähendab seda, et tegemist on vendadega, kelle järgi peaks "ametlikult" olema meil suur nõudlus seoses "suure lisandväärtusega tootmise arendamisega". Pealegi, tehnikaerialad ei ole tänapäeva noorte seas just eriti populaarsed (just nende omandamise raskuse pärast reaalteadmiste kohalt) erinevalt ärijuhtimisest. Viimaseid koolitatakse meil oluliselt rohkem kui mehaanika insenere.
Loomulikult on vaja ka korralikult haritud majandusmehi, kuid vaatame tõele näkku, hetkel peaks olema kõrgharitud inseneridest oluliselt rohkem puudus, kui kõrgharidusega majandusmeestest. Kõik hakkab pihta ikkagi tootest ja tootmisest - kui pole inimesi, kes seal asjad paika paneks, teeks innovatsiooni, siis pole väga ka sellel müügiosakonnal ning muudel tegelinskitel midagi teha. Sitast saia ikkagi lihtsalt sõnadega ei tee. Kui teebki, siis jääb see ka viimaseks müügiks sellele kliendile. Pealegi, üldjuhul peaks inseneri haridusega mees olema võimeline tegema ka müügitööd või firmat juhtima või vähemalt leidub selliseid näiteid päris palju. Vastupidistest näidetest, kus majanduskõrgharidusega vend projekteeriks kokku kasvõi mingi metallkarkassi, ilma, et see kujutaks endast ümbritsevatele ohtu ning oleks samas igati optimaalne antud kasutusvaldkonnas - selliseid näiteid üldjuhul pole.
Ma saan aru, et võibolla omades majanduslikku kõrgharidust (ma ei tea, kas see sul on), tunned ennast natuke puudutatuna, kuid usu mind, minu kommentaar ei olnud mõeldud sind või sinu haridust halvustavana.