Head Taasiseseisvumis Päeva!!!
- Mr.Brother
- Liige
- Kontakt:
Head Taasiseseisvumis Päeva!!!
Head Taasiseseisvumis Päeva Kõigile.
Elagu Eesti !!
Elagu Eesti !!
Olen veel roheline kuid küll ma õpin!
- gvardimatros
- Liige
- Kontakt:
Minu poolt kah kõigile õnnitlused!
Alati tuleb sellel päeval meelde, see tohutu pinge mida tollel korral, paljud meist tundsid.
Ärevus, hirm, viha, raev, mis iganes. Kuidagi selline tühi tunne oli pidevalt, mis saab edasi.
20.08.1991 hommikul läksin koperatiivi baari, mis asus Lasnamäel, praegusel Kivila tänaval.
Tellisin tolle aja põhi asju: juustuvõileib (pisikese tomatilõiguga),
koorega kohv ja 50 g Struguras nimelist jooki.
Minu tuttavat kellega pidin kohtuma ei tulnud ega tulnud.
Mina muudkui kordasin oma tellimust ja vaatasin Kesktelevisiooni otsesaateid Moskvast.
Mingi aja möödudes oli baar puupüsti rahvast täis, olin vist ainuke eestlane.
No ja vene meestel oli minule pidevalt üsimusi, iga teema lõppes
alati hirmsa vaidemide ja demagoogitsemisega.
Põhi jutt mis seal baaris tol päeval minu kuuldes räägiti kokkuvõttes selline, et
eestlased saadetakse nüüd siberisse lumd koristama ja nemad saavad
kõik nüüd endale. Kas teid selline iba ei vihastaks
Minul läks küll
hari punaseks ja otsustasin midagi teha, tegutseda. Esimene asi mis pähe
kargas oli see, et mul pole ju relva, et ennast ja oma pere kaitsta.
Minu bataljon oli just parasjagu Tallinas objekte valvamas, läksin sinna.
Kuttidel oli kõigil vesi ahjus kartsid, et läheb hirmsaks madinaks. Kõige
üllatavam oli see, et nad küsisid minult kuidas saaks vajadusel poolit vahetada või siis kas
ma saaks kedagi neist varjata. Tegin nendega sellised kaubad, et relvastuse ja moona saan endale.
Asi seegi, et kellegilt mingid lubadused sain, kohe natuke kergem hakkas.
Tekkis mingi turvatunne ja lootus, et mina siberisse ei lähe.
Tollel ajal olin nõus oma elu ohverdama, patriotismi tunne oli tugev.
Tänasel päeval on see tunne palju nõrgem, tänu jobukakkudest poliitikutele.
Selliselt jäi minule see päev meelde.
Alati tuleb sellel päeval meelde, see tohutu pinge mida tollel korral, paljud meist tundsid.
Ärevus, hirm, viha, raev, mis iganes. Kuidagi selline tühi tunne oli pidevalt, mis saab edasi.
20.08.1991 hommikul läksin koperatiivi baari, mis asus Lasnamäel, praegusel Kivila tänaval.
Tellisin tolle aja põhi asju: juustuvõileib (pisikese tomatilõiguga),
koorega kohv ja 50 g Struguras nimelist jooki.
Minu tuttavat kellega pidin kohtuma ei tulnud ega tulnud.
Mina muudkui kordasin oma tellimust ja vaatasin Kesktelevisiooni otsesaateid Moskvast.
Mingi aja möödudes oli baar puupüsti rahvast täis, olin vist ainuke eestlane.

No ja vene meestel oli minule pidevalt üsimusi, iga teema lõppes
alati hirmsa vaidemide ja demagoogitsemisega.
Põhi jutt mis seal baaris tol päeval minu kuuldes räägiti kokkuvõttes selline, et
eestlased saadetakse nüüd siberisse lumd koristama ja nemad saavad
kõik nüüd endale. Kas teid selline iba ei vihastaks

hari punaseks ja otsustasin midagi teha, tegutseda. Esimene asi mis pähe
kargas oli see, et mul pole ju relva, et ennast ja oma pere kaitsta.
Minu bataljon oli just parasjagu Tallinas objekte valvamas, läksin sinna.
Kuttidel oli kõigil vesi ahjus kartsid, et läheb hirmsaks madinaks. Kõige
üllatavam oli see, et nad küsisid minult kuidas saaks vajadusel poolit vahetada või siis kas
ma saaks kedagi neist varjata. Tegin nendega sellised kaubad, et relvastuse ja moona saan endale.
Asi seegi, et kellegilt mingid lubadused sain, kohe natuke kergem hakkas.
Tekkis mingi turvatunne ja lootus, et mina siberisse ei lähe.
Tollel ajal olin nõus oma elu ohverdama, patriotismi tunne oli tugev.
Tänasel päeval on see tunne palju nõrgem, tänu jobukakkudest poliitikutele.
Selliselt jäi minule see päev meelde.
Baltiiski merejalaväe brigaad - huvitavalt raisatud aeg DMB 90
Hmm, mitte ei saa aru, mille poolest sel juhul "iseseisvuse taastamise päev" õigem on? See näib natuke kubemekarva lõhkiajamise moodi.corvus kirjutas:Tegu ei ole "taasiseseisvumise päevaga" see on ajakirjanduses käibele läinud sõnaväärakas! De jure pole me iseseisvus vahepeal kuhugi kadunud, nii et me uuesti iseseisvuma oleks pidanud. Muidugist, kui te just Tartu Rahu ei taha denonseerida?
Head iseisvuse taastamise päeva!

” Aga miks on Eestis praegu päris palju paremäärmust? Lahendus lihtne: NSVL lipukiri oli: sisult sotsialistlik, vormilt rahvuslik ja nii see NSVL sõna otseses mõttes natsionaalsotsialiste kasvataski. ” Sirje Kingsepp.
See de jure on juristide rida ja mul kama. Aga ütlen ausalt, et ma kodanik Pätsiga ei tahakski väga ühes vabariigis olla, aitab sellestki, et Savipätsi peab taluma.
Jah, pingeline aeg oli, küsisin end töö juurest hommiku kohe vabaks ja sellega polnud probleeme. Põrutasin kaitseliidu staapi, sain esialgsed juhtnöörid ning pärast tegevust jätkus kuni 22. hommikuni, kui asutasime Revalist Dorpati poole tagasi sõitma.
Meeles on J. Kerti sõnad, kes ütles, et kui Siberisse sõit, siis vähemalt meeldivas seltskonnas.
Mina isiklikult olin alates 19. aug. õhtust, kui näidati kesktelevisioonis Jeltsinit tankilt kõnet pidamas, et perses on riigipöörajad oma jamaga, sest lasksid sellisel asjal sündida.
Jah, pingeline aeg oli, küsisin end töö juurest hommiku kohe vabaks ja sellega polnud probleeme. Põrutasin kaitseliidu staapi, sain esialgsed juhtnöörid ning pärast tegevust jätkus kuni 22. hommikuni, kui asutasime Revalist Dorpati poole tagasi sõitma.
Meeles on J. Kerti sõnad, kes ütles, et kui Siberisse sõit, siis vähemalt meeldivas seltskonnas.
Mina isiklikult olin alates 19. aug. õhtust, kui näidati kesktelevisioonis Jeltsinit tankilt kõnet pidamas, et perses on riigipöörajad oma jamaga, sest lasksid sellisel asjal sündida.
Ela täiel rinnal ja kui kord kooled, siis ära kahetse elatud elu!
Ma elan Eesti Vabariigis, mitte Eesti Vabariigis nr.2!
. EV de jure oli ja on siiani iseseisev rahvusvahelise õiguse subjekt. Seega ei räägi me taasiseseisvusest.
Järjepidevuse küsimus on selge nagu seebivesi. Loomulikult EV de jure oli iseseisev ja mingist uuest või teisest Vabariigist ei saa juttugi olla.Taasiseseisvumine on mitmeti mõistetav ajakirjanduslik mugavdus (mis tänase seisuga on mõnes kohas muutunud veelgi väärakamaks taasiseseisvuspäevaks! V.t. näiteks tänast Postimeest!) samas kui iseseisvuse taastamine on korrektne ning üheselt mõistetav.
Siiski ei saa ma aru, mille poolest on termin iseseisvuse taastamine üheselt mõistetav aga taasiseseisvumine mitte. Ma pole muidugi ka ei jurist ega filoloog. Aga lähtudes faktist, et "EV de jure oli ja on siiani iseseisev rahvusvahelise õiguse subjekt" poleks justkui Ülemnõukogugi saanud terminit taastamine kasutada. Ei saa ju taastada midagi, mis on kogu aeg olemas olnud.
Samuti on selge, et de facto elame me mõlemad Eesti Vabariigis aastast 1991 ja selles mõttes tundub mulle taasiseseisvumine üsna korrektne termin.
Aga alati võib mõne juriidilisemalt või poliitilisemalt korrektsema termini välja mõelda - näiteks taasvabanemispäev. Ikka parem kui edgaripäev.

Meedia ja rahvasuu kasutavad taasiseseisvumispäeva aga teadagi mis põhjusel - tegemist lihtsalt lühema ja suupärasema väljendiga kui iseisvuse taastamise päev
” Aga miks on Eestis praegu päris palju paremäärmust? Lahendus lihtne: NSVL lipukiri oli: sisult sotsialistlik, vormilt rahvuslik ja nii see NSVL sõna otseses mõttes natsionaalsotsialiste kasvataski. ” Sirje Kingsepp.
- gvardimatros
- Liige
- Kontakt:
Nonoo, see jutt näib küll sõnademängu moodi. Võib ka näiteks nii võtta: meie omariiklus taastati = taastus = taasiseseisvumine. Siin vist rohkem keelepedenduse kui juuraga pistmist. Ent muidugi võib nii teoretiseerida lõputult.Ma arvan kokkuvõttes ikkagi, et Sa Corvus ajad juuksekarvaksest pikuti lõhki.Mis puutub trerminisse "taasiseseisvumine" siis me ei iseseisvunud uuesti vaid meie omariiklus taastati.. nii lihtne see ongi.
Meenub umbes samalaadne vestlus, nimelt sai kunagi tuttavale jutu sees mainitud fraas "esimese vabariigi ajal". Tema: "Mis kuradi esimene vabariik, on ainult üks vabariik".
Edasi läks jutt umbes nii: "Aga kuidas siis nimetada?" - "Ee...Eesti ajal?" - "A praegu polegi Eesti aeg vä?" - "No siis...enne sõda?" - "A Wabariigile eelnenud aeg polnudki enne sõda vä?"
Jne.
No ega nende näidete vastu tõesti ei saa nagu ka lihtsurelik elukutselise paragrahviväänaja vastu ei mitte saa.
See oli sõbralikult mõeldud. Aitab vaidlusest, soovin siis minagi head iseseisvuse taastamise päeva.

See oli sõbralikult mõeldud. Aitab vaidlusest, soovin siis minagi head iseseisvuse taastamise päeva.
Üht paneks küll südamele - kui on vaja väljamaalastest sõpradele-tuttavatele ja muidu tegelinskitele midagi lähiajaloo kohta seletada, siis tuleks alati kasutada terminit "Soviet occupation", sest igasugune umbmäärane "kui me olime NL osa", "kui me NL'st lahku lõime", "kui NL lagunes", "Nõuka-aeg" jms võib tekitada hämmastavalt palju eksiarvamusi stiilis, et "Eesti astus vahepeal NL liikmeks ja siis astus jälle välja".
Iseseisvuse taastamine oleks muidugi korrektsem öelda, aga pole vist eriti tolku korrektsest terminist, kui keegi seda ei kasuta, sest suupärasem ja mitte-väga-mööda väljend on kohe kõrvalt võtta
Iseseisvuse taastamine oleks muidugi korrektsem öelda, aga pole vist eriti tolku korrektsest terminist, kui keegi seda ei kasuta, sest suupärasem ja mitte-väga-mööda väljend on kohe kõrvalt võtta

Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Bing [Bot] ja 1 külaline