Westland kirjutas:Samas ei ole ma ikkagi Arheoloogilt vastust saanud,kuidas kavandatav lubade süsteem aitab ära hoida illegaalseid röövkaevamisi?Oled ju MTÜ Arheoloogiakeskuse juhatuse liige ja kindlasti olete isekeskis neid küsimusi arutanud.Koondab see ühing ju ka Eesti väljapaistvamaid arheolooge ja huvitav oleks teada,millised on oma ala asjatundjate nägemus ning mõtted seoses kavandatava seadusemuudatusega.
Westland usu mind, päid ragistatakse hetkel päris kõvasti. Ja eriti kontrollmehanismi sisseseadmise osas. Mul puudub hetkel voli siin sellel teemal kahjuks sõna võtta. Seda foorumit loevad paraku ju ka üdini ebausad tegelased. Iga asi omal ajal ja õiges järjekorras...Aga jah, midagi võin ma ju Sulle vastata. Näiteks kohalike omavalitsuste kaasamise ärakasutamine...neil lasub kohustus oma territooriumile jäävatel kultuurimälestistel silm peal hoida. Muinsuskaitseseaduse paragrahv 9 kohaselt peab valla- või linnavalitsus kontrollima, kas mälestistega seotud töid tegevatel isikutel (sh. arheoloogiaobjektidele ja nende kaitsealadele augu kaevajatel), on kehtestatud korras väljastatud uurimis- ja tegevusload.
Aga põhimõtteliselt pole minu seisukoht selles osas viimase paari aasta jooksul karvavõrdki muutunud. Kirjutasin 2008. aasta veebruari Sirbis, et
Olukorda aitaks kindlasti parandada karistusseadustiku oluline karmistamine. Näiteks Suur-Britannias, kus metallidetektorite kasutamine on küll iseenesest lubatud, rakendatakse mälestistelt või nende kaitsevööndist tabatud “arheoloogide” puhul karmi käe poliitikat - kiirmenetlus koos ülisuure rahatrahviga. Seniks kuni puudub aga tõhus kontrollmehanism, ei anna karmi karistuspoliitika sisseseadmine ja/või metallidetektorite ärakeelamine veel soovitud tulemusi.
Põhimõtteliselt toimib süsteem päris hästi ka Prantsusmaal, kus meie mõistes Sinimägede suguse lahinguvälja kaitsevööndist tabatud tegelane, kellel on autos labidas ja detektor, on saanud karistada ja kaotanud oma kalli automobiili.
Olen kindel, et mingi kontingent hakkab nüüd kohe möirgama, kuid põhimõtteliselt olen nõus ka Ingrid Ulstiga „Eesti arheoloogiapärandi kaitset aitaks tõhustada ka massimeedia eeliste ärakasutamine ja avalikkuse teadlikkuse tõstmine.”
See on küll natukene teine tahk asja juures, kuid väga oluline samm kogu süsteemi korrastamisel, kuigi paljud võib olla esmapilgul ei taipagi, on hiljuti vastuvõetud "arheoloogi eetikakoodeks", mis sätestab põhimõtteliselt nulltoerantsi igasuguste kahtlaste sellide suhtes, kes maast väljatõmmatud esemeid muuseumide ukse taha pakkuma tõttavad. Ühesõnaga, ei mingit läbikäimist kaabakatega. Nad saadetakse lihtsalt viisakalt või siis ka vähem viisakalt minema. Eesti arheoloogia ei kaota seeläbi eriti midagi, ainult võidab, kuna ilusate asjade kollektsioneerimisega tegelev muinasteadus jääb ometigi enam kui 100 aasta tagusesse aega.