Akud, patareid?
Akud, patareid?
Kas võib tegu olla akude, patareidega? Mis aparaadil kasutati?

Sihukesi seitsmekümnendatel Tondi kandis "Preerias" (kahe raudtee vahel veidi praegusest jalgpalliväljakust Tedre tänava poole) suuremas koguses leitud. Polnud teised mäletamist mööda isegi mitte maetud, vaid vedelesid naasama maapinnal.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kas selliseid mitte ei kasutatud lausa valgustamiseks vms? 80-datel kuskil mahajäetud talumajas kolades mäletaks nagu selliseid suurte kastidena (vähemalt 4x10 patareid) vedelemas, juhtmed taga. Minu meelest olid "kastid" tavalisest papist ja miskite sinise-punasekirjude kirjadega vene keeles.
Vaid Siil mu kõrval lebas siin. Ta suri ammu.
[img]http://www.soobel.planet.ee/TGMB.gif[/img]
[img]http://www.soobel.planet.ee/TGMB.gif[/img]
Ma mäletan, et kusagil 70ndate keskel sai mõned korrad käidud neid patareisid ostmas. Neid müüdi mäletamist mööda lausa 80ndate alguseni. Hinda enam ei mäleta aga kaalus vist 5 kg. Roosa paberiga üle kleebitud papist kestas. Netist sellist pilti ei leidnud. Mul oli sel ajal mitu patareivastuvõtjat küla pealt kokku tassitud. Tallinn P2 ja Rodina 52 said kõige rohkem vatti. Praegu vannun tulist kurja, et lolli peaga sai mitu rariteeti ära lammutatud, et vägevamate raadiote ehitamiseks juppe saada. 
Aga selliseid raadioid, mis sarnaseid patareisid või akusid kasutasid, tehti hulk aastaid enne 40ndaid.

Aga selliseid raadioid, mis sarnaseid patareisid või akusid kasutasid, tehti hulk aastaid enne 40ndaid.
Otseküttega lampidele oli vaja kaht vooluallikat. Katoodi kütteniidile 1,2 või 2V, mis võis olla kas kuivelementidega või laetav aku. Teiseks anoodpatareid. Selle pinge jäi 120 voldi kanti kui mälu ei peta.
Ja EW ajal olid need raadiod olemas. Ka kaudkütte lampidega, vahelduvvooluvõrgust toidetavad olid.
Ja EW ajal olid need raadiod olemas. Ka kaudkütte lampidega, vahelduvvooluvõrgust toidetavad olid.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist