Endise kaitse
investeeringute asekantsleri. Aga nagu surematud klassikud juba kirjutasid, on 90% mu jutust jama, niiet ärge 10-st sõnast 9-t uskuge.
Nii aastakest neli-viis vähemalt, aga parem oleks ikka üks ümmargune nummõr. Ja siis tuleb leida kogenud kaadrit, kes pikkade aastate jooksul on omandanud kogemusi sellistes valdkondades nagu radarid, õhutõrjesüsteemid, side ja juhtimine, sõidukid, soomustehnika
Tegelikult, asjast rääkides, hakates rajama "nagu peab" kõige võimsamat olemasolevat relvaliiki - suurtükiväge - ei oleks meil täna Balti riikide võimsaim suurtükivägi ja hulgaliselt koolitatud reserve. Selle asemel oleks täna võibolla esimesed sammud 155 mm valdamisel (eeldusel, et kiiremad poleks me nina alt ära ostnud) või halvemal juhul ametnikele tüüpiline heietamine moodsast suurtükiväest.
Ja see tore asi algas samuti juhuhankega, mil pole normaalses riigis kohta - soomlaste kingitud Talvesõja-aegsete 105 mm-stega. Leedulased on täna 105 mm tasemel ja lätlastel on veel pikk maa minna (kui Eesti oma vanad 105sed muidugi annab).
Umbes samamoodi käis ka Pasidega - polnud siin mingeid Pasi-väljaõppega horde näljaselt soomukeid ootamas. Nende kasutamine leiutati hiljem ja edukalt.
Kuidas ütles Lenin - praktika on tõe kriteerium. Kui kaks kõige kõvemat rauda KV-s on saadud "normaalsesse riigikaitsesse mittesobiva praktikaga", siis milles küse? Kui hästi järgi mõelda, siis mõni aeg tagasi lendasid ka sinimustvalgete märkidega kõuelinnud Eesti kohal, ei kukkunudki alla ja said hakkama küll. Ei mingit kümneaastast hankeprogrammi ega koolituse sadu miljoneid - lihtsalt võeti kätte ja näe saadi hakkama küll. Ja hind?M Ma saan aru, kuidas neid asju planeeritakse, kuid tükati tundub, et meil on sellest planeerimisest saanud eesmärk omaette ja uhke kaarega kokku löödud miljarditest põhjus, miks ei saa. Aga nagu juba öeldud, 90% mu jutust on jama ja need luulud, luulud....

/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.