Samas, siin läkski vahepeal liiga tõsiseks!

Wrangel kirjutas: 15 ... 20 miljonit padrunit on aastane minimaalne vajadus, et ajateenijaid õpetada ja reservistide taset hoida.
Eesti reservis peaks olema kogus alates miljardist padrunist, hajutatult erinevate ladude vahel.
Laias laastus mõlemaga nõus. Võibolla ainult see pisike nüanss, et EKV tänane reaalne moonakulu rahuajal on 6-7 miljonit padrunit aastas. Kui reservõppe korralikult toimiks, siis võiks see kulu nii 15 miljoni ümber olla küll. Miljardi padrunise varu vastu räägib just see rahuaegse kulu number. Ei ole mõtet hoida suuremat riiulivaru, kui me oleme võimelised rotatsioonikorras ära kulutama. Pikalt laskemoon riiulil vastu peab? 20-30 aastat? Täiendava moona kohta peab meil olema kas võimalus seda kiirelt juurde osta, või ise massiliselt toota. Maht tundub olema täitsa piisav, et oleks põhjust endale tootmisliin soetada ja juba rahuajal tasapisi tiksuma panna.Kapten Trumm kirjutas: Eesti kaitsmiseks täiesti tühine kogus. 25 000 mehele umbes nädala varu.
Juba seletasin. Sa ehk ei vaevunud kogu lõiku läbi lugema.lamjak kirjutas:Ole hea, palun seleta. Saame ka targemaks. Tore oleks ka teada, mis vahemaast alates on tegu kaugtulega ja kuidas nimetatakse seda, mis jääb alla seda vahemaad? Lähituli?Wrangel kirjutas:Kas ma pean siin tõesti seletama, misasi on kaartuli.
Muuseas nemad loodavad sellele, et me varustame neid vajaliku moonaga. Ma ei tahtnud sellest vajadusest ennem rääkida aga kuna sa jutuks asja tegid siis arvutage kuipalju need väed moona vajavad.Kapten Trumm kirjutas:Loodame, et wikileaksi paberites lubatud 9 diviisi jõuab varem kui paar nädalat, mil moonavaru läbi saab.
Ma ei eita, et olemas on "kaudtuli", kuid miks sa arvasid, et ma kasutasin väärat sõna, ma ei rääkinud kaudtulest vaid kaugtulest. Ma rääkisin erinevast asjast kui sina, kuna asi millest ma rääkisin oli erinev sinu omast siis ma ka kasutasin teistsugust sõnavara.TTA kirjutas:Arghhh.. mees, tee omale vähemalt korrektne terminoloogia selgeks ennem kui rääkima hakkad. Ma juba andsin sulle lingi ju kust sa saad järgi vaadata millised on õiged eestikeelsed terminid.
Muusaes paljudel juhtudel näiteks miinipildujate puhul peale 30 minutilist järjest tulistamist kantaksegi relv maha, sest tema ressurs on ammendunud. Moon kaalub 99 % kogu kulumaterjali mahust, see miinipilduja on samasugune kulumaterjal.Kapten Trumm kirjutas: ... Vaadates neid numbreid tundub, et Eesti kaitse ei jää pidama mitte meeste ja relvade, vaid moona vähesuse taha. Ja vastane saavutab oma eesmärgid, sest meie relvad vaikivad enne kui nende omad.
Mis relvaga sa sedasi lasksid ning kuidas sa vältisid relva ülekuumenemist?Wrangel kirjutas:Oma isiklikust kogemusest. Ägedas lahingus kulub laskemoona umbes 1000 padrunit (edit iga isiku kohta tunnis). Mina eeldan Eesti kaitsmiseks vajalikuks isikooseisu arvuks kümneid tuhandeid. Korruta ise.Madis22 kirjutas: ... Millest see kümneid miljonid tunnis tuleb? ...
Kust kohast selline vajadus välja tuleb, et meie peame neile tagama vajaliku moonatagavara?Wrangel kirjutas:Muuseas nemad loodavad sellele, et me varustame neid vajaliku moonaga. Ma ei tahtnud sellest vajadusest ennem rääkida aga kuna sa jutuks asja tegid siis arvutage kuipalju need väed moona vajavad.Kapten Trumm kirjutas:Loodame, et wikileaksi paberites lubatud 9 diviisi jõuab varem kui paar nädalat, mil moonavaru läbi saab.
Aga mis relvi sa siis seal kuskil kasutasid? Ja kus see kuskil oli? Lihtsalt huvi pärast.Wrangel kirjutas:Edit Alarile
Meil oli enam kui üks relv lahingus. Miks ma rääkisin neljast magasinist? Niipalju kannatas üks relv. Igaüks kes vähegi viimastes sõdades kaitses on olnud teavad, et relvadest puudus ei ole. Positsiooni vahetades ei võeta relva kaasa vaid seal on see juba olemas ja laetud ja kõrval moon. Samamoodi samas punktis visatakse käest üks ja haaratakse uus 2-e magasiniga laetud relv. Just võtmehetkede tulejõud on lahingus määrav, seal maksab iga sekund. Seda sekundit saab ette valmistada.
Nad ikka tulevad moonaga ning neil järgneb ka logistika, ei usu, et neil moonast puudust tuleks.Aga nemad ju tulevad ilma moonata. Mis kasu neist siis on?
Ma arvan, et minu kogemuste alus ei puutu praegu siia teema alla. See jutt läheks pikaks ning ei annaks ei endisele ega tulevasele teemale eriti midagi olulist juurde.alari kirjutas:Aga mis relvi sa siis seal kuskil kasutasid? Ja kus see kuskil oli?
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 0 külalist