Hummel - probleem on selles, et ka sina lõigud teiste kirju.
Enda arust ma ei ole siiani üritanud tsitaate nii lõikuda, et neid saaks teineteisele vastandada. Lugesin küll läbi, kuid kõigele ei jõudnud ka kohe vastata. Katsun siis vea suuremas osas parandada.
Ma lisasin, et allohvitsere ja ohvitsere saab kauem õpetada - sellest ei tee sa väljagi!
Kas mõõdistajad õpivad täna teistest ajateenijatest erialaõppes kauem? -sellest sa juttu ei tee!
Tõesti - RÕK-allohvitsere saab sõduritest kauem õpetada - 21 päeva. Tavaks on üldiselt siiski, et viimases osas peaksid nad loogiliselt võttes ja üldise tava kohaselt juba omakorda ka sõdureid õpetama. Ega väga pikalt ei saa ka reserviste (ega mõnikord ka igapäevaülesannetest eemaldatud instruktoreid) kinni hoida. Reaalselt on meil näiteks allohvitseridele 14 ja sõduritele 7 päeva.
Mõõdistajad ega arvutajad ei teeni kauem, kuid omandavad vajalikul tasemel oskused siiski hiljem. Kui tuua näiteks NAK, siis relvameeskondade ülemad saavad oma tööd 7 tiheda nädalaga praktiliselt (segav faktor on 2 eri relvasüsteemi õpe) selgeks, siis mõõdistajad-arvutajad saavutavad tegeliku lõpliku hea pädevustaseme alles paar kuud hiljem juba allüksuses olles. Pädevus on mõõdetav tegevuse kiirusega. Arvutajatega on umbes sarnased teemad.
Relvameeskondi läheb hiljem loomulikult väljaõppes samuti vaja ja eks nad ka arenevad näiteks kiiruse poolest, kuid vaieldamatult mitte nii palju, kui need teised tegelased ja ega neid varem reservi saata ega eraldi õpetada ju ka ei saa.
Et mõned MP mehed võivad KLi naasta ka ajateenistusest - selle jätad sa tähelepanuta.
Et mõned KL mehed langevad kiirreageerimisüksustest ajapikku välja, ja neid võib KL üksusesse määrata - selle jätad sa ka tähelepanuta!
Jah, mõned mehed võivad naasta ajateenistusest ja asuda KL-i MP-sse ja see on minuarust hea lahendus. Täpsustused oleksid järgnevad:
1) Kui mees on juba enne ajateenistust MP-rühmas, siis asi peaks isegi toimima.
2) Kui mees saab ajateenistuses juhtumisi MP väljaõppe, siis ei ole veel kindel, et temast ka KL-is miinipildur võiks saada, sest maleva MP rühm võib olla hoopis teise malevkonna (mis siis, et seal "professionaalseid" miinipidlureid vaid näpuotsaga...) baasil. KL-is aga oma hingelähedast territoriaalallüksust keegi puht-põhimõtteliselt naljalt ei vaheta.
3) Kui ajateenistuses õpetatakse MP-rühma, siis mingile konkreetsele numbrilisele pataljonile. Kuidas kompenseerida KL-i koosseisu minejaid, on mitme otsaga teema. Ülevõtmisega mutantallüksuste õpetamine ei ole ka praktikas eriti hea lahendus.
Need, kes langevad kiirreageerimisest välja, ei pruugi puutuda KL-i ja nagu olen kirjutanud, ei poolda kaitseliitlaste ja lambireservistide segamist, sest see vähendab KL-i tugevate külgede/eripärade ärakasutamisvõimalusi. Kui kuuluvad juba KL-i ja ei sega eemise lõigu teine punkt on igati ok.
120mm ja 81mm üksuste ajteenijad õpivad oma erialasid sõltumata ametikohast täpselt sama kaua.
Mul puudub hetkel info, kas ja palju erinevad 81mm ja 120mm rühma õppekavad. Kahtlustan, et 81mm väljaõppes on juures (või vähemalt tehakse praktikas) rohkem jalaväelisi elemente, kuna nad on eesliinile 3x lähemal. Kindel on, et koolitajate vajadus on 120mm suurem.
Üks aasta õpetati muide puhtalt OSCE (?) pokasuuhalaskmise jaoks NABK baasil välja 81mm rühm (v a siiski arvutajad-mõõdistajad, keda etendas kaader) rahuldavalt vist kokku mingi u 8-10 h (õhtuti) jooksul. Lasid nad oma vastutusrikka näidis-tuleülesande igati normaalselt, kuid see oleks olnud ka kõik.
Ükskord ammu olin aga koolitaja ühel huvitaval RÕK-il, kus õpetati 81mm miinipildujapatareid (!?

) + tulejuhte. Seal oli paras segadus ja teatava vaevaga õnnestus meil komplekteerida vähemalt enamus meeskonna- ja jaoülemaid reservistidest, kel ajateenistusest eelnev vastav taust. 5 päeva hommikust õhtuni tööd-vaeva ja kuidagi õnnestus koolitajate abiga rühmakaupa isegi lahinglaskmine KVJ silma all ära lasta (mis siis, et hajumine oli nähtavalt üle normi). Täielik naljategemine.
Kui inspektor siis küsis, et kuidas õpe läheb jne, vastasin, et samahästi võiks ajateenistuse 5-päevase teha - tulemus oleks ju sama. Minuteada hiljem enam selliseid lambi-RÕK-e ei olegi korraldatud.
Muidu ei maksaks arvata, et ma pean kaitseliitlasi miinipildumise jaoks võimetuteks ja saamatuteks. Ei pea. Lihtsalt ülesanded-eesmärgid peaksid olema kooskõlas organisatsiooni võimekusega. 81mm on seega täiesti saavutatav. Tuleb vaid kvaliteeti tõsta.