Isamaasõtta 1940...
Sellised plakatid oli ju valmis trükitud ammu enne sõda algust. Ma lugesin paar aastat tagasi ühte vene keelset raamatut ja seal mainis üks endine Punaarmee kapten (langes vangi augustis 1941 ja elas hiljem Austraalias), et juba mais 1941 saabusid neile väeossa plakatid (suletult). Sõja alguse segaduses oli osa neist pakkidest avatud ja plakatid viitasid selle, et NSVL pidi ise alustama sõda. Laul "Püha sõda" valmis ka ju tellimustööna ammu enne 22. juunit. Polnud ta midagi nii, et sõda algas ja suurest patriotismist kirjutati laul valmis paari tunniga.
Väga tahaks loota, et kirjutaja siin teeb lihtsalt nalja, vastasel korral oleks selline väide spetsialisti poolt lihtsalt räige hämamine...Kapral Karu kirjutas: ... Kui need plakatid tõesti trükiti 1940.a, võidi seda teha ka n-ö igaks juhuks -- et oleks vajadusel kohe võtta...
Usun, et on veel elus teisigi inimesi, kes mäletavad, kui keerukas oli Nõukogude Liidus mingi trükise sünd - lihtsalt "n-ö igaks juhuks" ei trükitud küll mitte midagi! Seda enam agitatsioonitrükiseid.
ProPatria
Hea sõna ja pussiga saavutab enamat, kui lihtsalt hea sõnaga...
Kui juba kaartidele jutt on läinud:
Pole veel kohanud inimest kes kas 39 või 40 aasta kaarti oleks ise näinud kus Eesti Läti Leedu N.Liidu sees. Ikka ollakse vaid kuulnud. Okupatsioonide muuseumis nägin seda eelpool nimetatud, see on seisuga 1.01.1941
Aga kiri oblast gosudrstvennõh interesov Germanii on seal Poola jäänuki kohal küll
Pole veel kohanud inimest kes kas 39 või 40 aasta kaarti oleks ise näinud kus Eesti Läti Leedu N.Liidu sees. Ikka ollakse vaid kuulnud. Okupatsioonide muuseumis nägin seda eelpool nimetatud, see on seisuga 1.01.1941
Aga kiri oblast gosudrstvennõh interesov Germanii on seal Poola jäänuki kohal küll
-
Kapral Karu
- Moderaator
- Kontakt:
Võlgnen vist õienduse -- ma pole selle valdkonna spetsialistpropatria kirjutas:Väga tahaks loota, et kirjutaja siin teeb lihtsalt nalja, vastasel korral oleks selline väide spetsialisti poolt lihtsalt räige hämamine...Kapral Karu kirjutas: ... Kui need plakatid tõesti trükiti 1940.a, võidi seda teha ka n-ö igaks juhuks -- et oleks vajadusel kohe võtta...
Minu teada polnud NL-s mitte kõigi trükiste sünd keerukas. Ametkondlikud trükised näiteks valmisid üsna kiiresti. Ka mingi plakati trükkimine polnud alati teab mis eneseületus. Kas NL-s trükiti midagi "n-ö igaks juhuks" -- sellele oskaksid ehk täpsemalt vastata kirjastus- ja trükikojatöötajad. Ent minulgi on selliseid trükiseid, mis võisid valmida just sel põhjusel. Minu arvates eksisteerisid kogu NL tsiviilkaitse- ja mobilisatsioonisüsteem, õhukaitse jmt samuti peamiselt "n-ö igaks juhuks" -- nii ka ilmselt suurem osa nendega seonduvast trükitoodangust.propatria kirjutas:Usun, et on veel elus teisigi inimesi, kes mäletavad, kui keerukas oli Nõukogude Liidus mingi trükise sünd - lihtsalt "n-ö igaks juhuks" ei trükitud küll mitte midagi! Seda enam agitatsioonitrükiseid.![]()
![]()
![]()
20 000 on NL mastaapide kohta üsna väike tiraaž. Võrreldes teiste siin Estoloogi poolt loetletud plakatite tiraažidega (75 000 -- 200 000) isegi imelikult väike. 20 000 plakatit on u 2-2,5 m kõrgune virn (kuni 2 kuupmeetrit), mis võis vabalt mõnes laos "oma aega" oodata. Ent see võis olla mõeldud ka levitamiseks mingis väiksemas piirkonnas (nt Soome piiri lähedal?).Estoloog kirjutas: Trükitud 20 000 tk. Autorid Vinogradov ja Nikolajev. 60 x 90 cm. Valmistatud 1940.
Selliste plakatite trükkimises pole midagi eriti militaristlikku, sest II Maailmasõda juba käis. Isamaasõda pole vallutussõda -- aga seda pole vist vaja siin selgitada. Siiski mind huvitaks, millal ja kus seda plakatit levitati, kellele seda jagati jne. Kuidas üldse sündis see plakat? Kuidas ja kui palju sattus teda soomlaste kätte? Võis see olla seotud näiteks hoopis Talvesõjaga?
Millisest sõjast oli üldse jutt?Estoloog kirjutas:Selles kirjatükis viiakse plakati aeg siiski "esimeste sõjapäevade" aega. ...
"... Плакаты первых дней войны: "На поддержку Красной Армии могучее народное ополчение" (худ. В. Цветков); "На Отечественную войну" (худ. Виноградов и Николаев).
Olen ise1991. aastal näinud kaarti seisuga 01.01.1940, see oli koopia Saksamaal välja antud kaardist ning näitas seda meile üks meie õppejõud. Tema oli selle koopia teinud Saksamaal olles.alex kirjutas:Kui juba kaartidele jutt on läinud:
Pole veel kohanud inimest kes kas 39 või 40 aasta kaarti oleks ise näinud kus Eesti Läti Leedu N.Liidu sees.
Siin siis fragment (koopia) eelkirjeldatud kaardist:...üks selle kaardi leht peaks olema Okupatsioonide Muuseumi valduses. Teine hitt, mida me seal kaardil näeme on Poola kohale trükitud kirje "Saksa riiklike huvide piirkond"...
http://pilt.ee/photo/602696/14051251/
Minu vanaisa, kelle järgi mulle nimi pandi, oli "Mahtra sõjas" osalenute ja Siberisse väljasaadetute järeltulija, eesti kooli õpetaja Omski oblastis. Vähestest asjadest temast on säilinud paar kirja 41. aasta algusest Ternopolist, Lääne - Ukrainast. Kuidas kolme lapse isa ja kooliõpetaja kaugest Siberist nii operatiivselt "fašistide" "Wiking" diviisi roomikute alla suudeti saata "reeturliku kallaletungi" tingimustes, see tekitas minus palju küsimusi - kui ma juba omale küsimusi esitada oskasin, st. peale nõukogude keskkooli - aga Suvorovi paljukiidetud ja - kirutud raamatud on minu jaoks selle perekondliku mõistatuse lahendanud. See üks plakat ei üllata millegagi.
Arnold, küllap Su vanaisa oli üks nendest, kes 13.juunil 1941 alanud vägede läände paiskamise tulemusel sattus sõja alguseks nii kaugele kodunt. Aga jah, Suvorov on ka seda käsitlenud. Mulle sattus hiljuti kätte venelaste poolt sel aastal välja antud raamat "22.juuni" ... pole veel lugenud, aga tahaks teada, kas seal ka 13. juunil alanud suuroperatsioonist ka midagi räägitakse.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: ivo86, maxi, parkija ja 2 külalist