Pool tuhat leitud mürsku laoti ohtlikult virna
SLÕL/BNS
Nädalavahetusel leidsid Vastseliina Ajaloo Klubi liikmed Võrumaal Vastseliina lähedalt metsast umbes 600 Teisest maailmasõjast pärit mürsku.
Demineerijate sõnul on tegemist vanade mürskudega, mis tulid päevavalgele sõjahaudade lahtikaevamisel, teatab päästeameti pressiesindaja. Pommigrupi hinnangul tuleb lõhkekehasid, mis leidjad iseseisvalt hunnikusse ladusid, pidada ohtlikuks nii leidjaile endile kui ka keskkonnale. Seetõttu paluvad demineerijad meeles pidada, et lõhkematerjali meenutava leiu puhul ei tohi seda mingil juhul ise puutuda. Leiust tuleb viivitamatult teatada hädaabinumbril 112. Demineerimistööd leiukohas jätkuvad ning töötsoonile on juurdepääs piiratud. Piirkonda valvavad kaitseväelased. Leiu täpset asukohta ei soovi päästeamet võimalike arusaamatuste vältimiseks avalikustada.
tekkis mul selline küsimus:
Kas on militaarhuvilistel võimalik saada päästeameteilt infot leidude täpsetest asukohtadest? Või jäävadki need saladuseks xx aastaks, "võimalike arusaamatuste vältimiseks"? Kas teist keegi on püüdnud neilt sellist infot saada ja milliste tulemustega? Või on neil tavaks meiesuguseid ebasündsasse kohta saata?
Kapral Karu kirjutas:... tekkis mul selline küsimus:
Kas on militaarhuvilistel võimalik saada päästeameteilt infot leidude täpsetest asukohtadest? Või jäävadki need saladuseks xx aastaks, "võimalike arusaamatuste vältimiseks"? Kas teist keegi on püüdnud neilt sellist infot saada ja milliste tulemustega? Või on neil tavaks meiesuguseid ebasündsasse kohta saata?
Olen riigikaitsestruktuuri töötajana sellelaadset infot proovinud hankida päris mitmel korral ja mitmest kohast.
Seda aga ei saanud, põhjendus oli, et rangelt ametkondlik teave.
Mis siis veel sellest rääkida kui nende värava taha ilmub taoliste küsimustega mõni tsivilistist tulihingeline püromaan-sõjandushuviline...
ProPatria
Hea sõna ja pussiga saavutab enamat, kui lihtsalt hea sõnaga...
Aga saatke teabenõue Vastus vist 5 tööpäeva jooksul ja kui vastus on eitav, siis peab olema keeldumine põhjendatud. Mõnele noorele juristile paras kont puremiseks.
Tunnistan ausalt üles, et mina ei läheks sinna edasi kaevama.
Aga mind huvitab, kas on Eestis kusagil olemas täpne kaart, kuhu on kantud kõik PA ja selle eelkäijate poolt likvideeritud laskemoona leiukohad, või kas on võimalik seda koostada. Sellise kaardi ja selle juurde kuuluva infokogu tähtsust pole vist vaja militaarajaloohuvilistele selgitada...
Tegu ei olnud laoga vaid positsiooniga ja seal pidi neid positsioone veel olema. Sellepärast nad hoiavad seda kohta saladuses, et kaevureid eemal hoida.
Sain aru, et venelased pidid sealt kiirelt jalga laskma ja moon jäi maha.
Üks lugu mis mina kuulsin aga mis ei pruugi olla tõsi.
Kõik leitud mürsud olid saksa omad. Ja kuna sealkandis polnud seda moona kusagil lõhata, veeti kola Narva karjääridesse ning tehti seal kahjutuks. Sellised andmed peretuttavalt pommispetsilt, kes kogu selle asja juures oli.
Kas kõiks õpsid on sellised , et nad ei oska lugeda vaid räägivad mida ise tahavad. Kordan kallis õpetaja ja loe tähelepanelikult (Üks lugu mis mina kuulsin aga mis ei pruugi olla tõsi).