Sissil on külm ja nälg

Relvastatud gruppide tegevus väljaspool ametlikke väeosi. Metsavendlus, sissisõda, mittekonventsionaalne sõda, gerilja, banditism ja mis iganes nimed sellele nähtusele antud on.
Vasta
Reality Check
Uudistaja
Kontakt:

Re: Sissil on külm ja nälg

Postitus Postitas Reality Check »

Larry kirjutas:Reality Check - tundub, et vaatamata pretensioonikale kasutajanimele vajaksid sa teadmiste värskendamist miinide kasutamises kaitseliitlaste poolt ja sissitaktika alustes. Metallist suundmiinide mulaazid on reaalselt olemas ja neid ka kasutatakse väljaõppes, vähemasti need, kes sissitegevust harjutavad. Mulaaze kantakse reaalselt kaasas, neid pannakse reaalselt üles koos kogu selle juurde käiva varitsusrutiiniga. TT- relvi vähemasti sissitegevuses ei kantagi "igaks juhuks" alati kaasas, vaid vajaduse tekkides (näiteks suurem varitsus maksimaalse tulejõuga) võetakse need peidikutest. Sissi põhirelvaks on ikkagi miinid. Mis puutub vaenlase ründamist seoses "üksikute paukude tegemisega siit- sealt" ja "võib- olla paari masina ära laskmisega", siis siin lähed sa omadega täiesti rappa. Jah, paari lahingumasina äralaskmisest ei ole tõesti erilist tolku. Just seepärast pole ka mõtet rünnata lahinguüksusi. Rünnata on mõtet tagalaüksusi, kes nendele lahinguüksustele moona veavad. Kui ma tagalakolonnist "paar masinat", näiteks kütuseveokid ära lasen, siis see mõjutab oluliselt lahinguüksuse tegevust. Kütuseta soomukid lihtsalt ei liigu. Parema puudumisel võib isegi nii tühise masina, nagu väliköögi äralaskmine oluliselt mõjutada lahinguüksust, kuna mehed ei saa enam sooja toitu või saavad seda ainult siis, kui ise lõkke peal sussutavad. Milleks aga tõenäoliselt pole aega. Moraal hakkab langema. Võid ka ise valida sobiva masina ja selle "võrrandisse" paigutada, kui soovid. Sidemasin, õhutõrjemasin, radarimasin jne.
Kahju on illusioone purustada, aga keegi peab ju seda tegema. Olles osalenud Soomes sissikoolitusel ja näinud nii mõnegi Kaitseliidu VGr tegevust, siis arvan teadvat, millest räägin. Eesti "sissid" ja VGr-id ei ole hetkeseisuga valmis pidama mingit sissisõda. Mõnes entusiastlikumas malevas kasutatakse tõepoolest mulaaže ja õpetatakse miinivaritsuse paigaldamist, kuid see ei muuda üldpilti, mis ausalt öeldes on kusine. Pilt muidugi paraneb, kuid alles praegu on võetud südamesse hakata tegelema asjadega, millega oleks võinud alustada vähemalt 10 aastat tagasi. Ka ei muuda mulaažide kasutamine fakti, et reaalseid miine ei ole kuskilt saada. Ja kas mitte tagalaüksuste ründamine ei eelda seda, et keegi teine lahingüksustega kontaktis on? See on muidugi täitsa teine teema, kuid kui ei suudeta kinni panna lahingüksuste teed, ei ole ka tagalaüksuste äralõikamisest mingit kasu. Seda enam, et VF tagalaüksused ei liigu ilma toetuseta. Ei ole nii, et lihtsalt kütuseauto sõidab üksinda. Ja Sinu võrrand muutub kasutuks, kui taipad, et nii side-, õhutõrje- kui ka radarivõimalused on eraldiseisvalt olemas ka tavalises lahingroodus, ilma et oleks vaja tagala toetust.
Madis22 kirjutas:Eelduseks piisavalt tihe vaatlus- ja sidevõrk.
Kui sissi põhiliseks sidevõimaluseks on 5W käsijaam, siis ei saa mingist hästitoimivast sidevõrgust rääkidagi. Ma usun, et suurõppusel Kevadtorm on ju täitsa tavaline, kus Scoutspataljon Kaitseliitlaste sidet pealt kuulab või selle täitsa ära nullib. On juhtumeid, kus isegi kompanii tasemel jääb info toppama ja seetõttu mõnel rühmal s*tt ventikasse lendab.
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Juhani Putkinen »

Reality Check kirjutas:Kui sissi põhiliseks sidevõimaluseks on 5W käsijaam, siis ei saa mingist hästitoimivast sidevõrgust rääkidagi.
Need 5W käsijaamad on väga vajalikud, näiteks jaoülematel, kuulipilduritel ning ka rühmaülemal.

Rühmal aga peab olema ka 25W jaam sidepidamiseks ülespoole.

Sissidel peaks olema 25W autojaam seljakotis koos minilaptopiga andmesideks. Nende mõlemate toideks 12V umbes 15Ah hooldevaba aku. Kaasas peab olema võimas sissiantenn ja harpuunpüss selle sissiantenni paigaldamiseks kõrgele juhul kui tava antenniga sidekaugus pole piisav.

Ma olen teinud sellise seljakotikomplekti alumiiniumplekist. Plekist kast töötab antenni vastukaaluks. Veerandlaineantenn asub selle "postkasti" kaanes.

Alumiiniumist kast on vana tavalise seljakoti sees kinnitatud seljakoti torude külge. Väga mugav kaasas tassida ja hea sidet pidada KL üleriigilises andmesidevõrgus.
Unto Pulkkinen
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Unto Pulkkinen »

Sissijao eemaldumine vaenlase rünnates

Kuskil keegi kirjutas, et sissijagu saaks eemalduta 2 minutis.
Peaks minna ruttem.
Esiteks, soomlane sissitelk on praktiline terve aasta jooksul.
Terve jagu võib ööbida seal.
Ahi on kerge ja soojendab piisavalt.
Telki profiil on madal ja kui on maskeeritud, seda pole lihtne avastada.
Tihes kuusikus raske avastada iiatigi õhust.
Loomulikult soojusdetektoriga see on lihtsam.
Telk on sellemoodi praktiline et väljumine toimub ka serva alt igas kohas.
Telki osad on:
Mahu: 10 meest isikliku varustusega
Harjakõrgus: 1,7 m
Servakõrgus: 0,6 m
Kaal: umbes 7 kg
Osad:
Keppid: Keskvaaja ja keppid 8 tükki (kohapealt)
Kiilid: 8 tükki (normaalselt ei kasutatakse metallist, kuid puust kohapealt)
Kangas: Voib olla vesi- ja põletusküllastatud
Ahi: Voib olla
Alus: Lisavarustus (normaalselt ei kasutatakse)

Nõbe eemaldumine toimub 10 sekundis!
Meie harjutasime seda ROK'is (Soome RUK) ja see õnnestus.
See eeldab, et:
meestel on riietus peal, välja arvatud saabad
seljakott on valmis ja pakitud ja relv on telkis
kiilid ja vaajad on puust ja ei liiga sügaval maas
ahjus võib olla tuli

Kui häire tuleb, nii
kohe saabad jalga
mehed roomavad telki servade kaudu välja relva, seljakoti ja magamisalusega
üks mees viskab suitsutoru välja katuse keskauku läbi ja ahju ukse aukust
üks mees võtab telgi tipist kinni ja hakkab jooksma,
kunas vaajad ja nöörid lihtsalt lahti minevad see õnnestub
kaks meest võtab keskvaaja ja see ahju rõngase läbi ja jooksma
Kui vaenlane ründab seda jagu vastu, jagu loomulikult viivitab vaenlast mõni mehega
automaatide ja suundmiinide tulel (enne torumiinide abil).
Si vis pacem, para bellum
Tiam
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Tiam »

Toidu teema juurde tagasi tulles (sellest võiks omaette teemagi siia foorumisse teha) viskaks ma oma paar senti siia arutellu. Kuna ma olen pidanud oma teatavate terviseprobleemide tõttu päris jälgima, mida ma söön või ei söö, siis olen sellele teemale päris palju aega kulutanud.

1. Esiteks ma jätaks sissi toidupakist välja igasugused konservid, rasvad ja lihatooted. On üks koht, kust siss saaks kätte kõik oma vajalikud aminohapped (valguline koostis toidul), kiudained ja kogu spektri vajalikke rasvhappeid (pea eranditult kasulikud küllastamata rasvhapped ja lisaväärtusena need õiges suhtes). Lisame siia laia hulga vajalikke mineraale (kõik peamised elektrolüüdid), vitamiine ja ensüüme. Lisaks on kõik see "kama" sellest toidust lihtsalt seedimisel kättesaadav. Selleks toiduks on kanepivalk, mida laialdaselt tervisepoodides ka saada on. Selle toid aminohappeline profiil on parem kui lihal, munal, sojavalgul, piimavadaku valgul. Arvestades, et tipp sportlased peaksid raskel treeninguperioodil saama min 1,5g valku per 1 keha kg tähendaks see, et 80kg kaaluv siss vajaks 120g valku, mis on kätte saadav ca 175g 70% valgusisaldusega kanepivalgu toidupreparaadist. Nagu ennist mainisin katab see ka kogu kiudainete ja rasvhapete vajaduse organismis. 175g kanepivalku annab ca 700-800 kCal väärtuses energiat. Sama koguse valkude saamiseks peaks siss sööma 400g 100% sealiha (igasugustes konservides ja turistieinetes on tavaliselt lihasisaldus aga väiksem).

2. Nüüd kui rasvhapete, kiudainete ja valkude nõuded on sissi toidulauast täidetud jääb üle süsivesinike valimine, mis peaksid katma ka enamiku sissi päevasest energiavajadusest. Lihtsalt suhkru sisseajamist ma endale ei poolda. Pigem tuleks väga vaadata, et tarbitavad suhkrud ja süsivesinikud oleks võimalikult madala glükokeemilise indeksi näitajaga ehk teisisõnu, et nad võimalikult kaua peale söömist inimese kehale energiat annaks. Selle pärast kutsutakse madala glükokeemilise indeksiga toite ka "aeglaselt põlevateks". Lisaks sisaldavad sellised toidud nö "keerulisema struktuuriga / pikemaid" süsivesikuid, mis on kesksel kohal hea immuunsüsteemi funktsioneerimise tagamisel.
Näiteid sellistest toitudest: tume šokolaad (alates 70%),fruktoos, pähklid, kaera ja odra täisteratooted ning täisterajahud. Lauasuhkur, kartul ja nisu selles valguses väga kavalad valikud sissi toidulauale ei ole. Puhtast magusainest on selles valguses parim valik mesi vs muude tavapäraste maiustega. Eeldades, et siss vajab ca 4000 kCal per päev, siis selles ca 75% energiavajaduse katmiseks peab ta näiteks saama ca 800g kaeratooteid ööpäevas.

3. Purk väga korralikke multivitamiine. Siss on organism kõrgendatud stressiolukorras ning see on õige koht, kus vitamiine kasutada. Ise lisaksin siia juurde ka mõne paki hästi uuritud ja oma efektiivust näidanud adaptogeense toimega taimeekstrakti kapsleid.
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Kontakt:

Aitäh Tiamile põhjendatud kommentaari eest.

Minu arust peaks jagama toidutarbimine kahte "leeri".

1. Kui siss rändab väga raske varustusega täitma om lühiajalist ülesannet.

2. Kui siss veedab aega oma punkris, vms. pidevalt ta ju pole liikvel.

Selles esimeses situatsioonis peab vältima igasugust ülearust kaalu varustuses - siss on nagu nii kaameli ülesannetes. Siis võiks tõesti jätta raskeid konservikarpe maha - lühiajaliselt ürituselt. Tume sokolaad milles on ka rasva sees on hea asi, mesi ning soolapähklid ka. Aga mina tassiks ka lihapuljongikuubikuid ja näkileiba kaasas - võimalusel ka päris võid näkileiva peale. Utriale ma ostsin mõnest Eesti kauplusest Maggi Kostilja puljongikuubikuid - nad osutusid hea maitsega asjaks.

Peidikudes peab minu arvates kindlasti olema ka lihakonserve, nendest saa "punkris" teha suurepäraseid sööke koos teiste konservidega (näiteks tomaat).

Ma veelgi rõhutan peidikute tähtsust.
Kasutaja avatar
TTA
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas TTA »

Juhani Putkinen kirjutas:
Peidikudes peab minu arvates kindlasti olema ka lihakonserve, nendest saa "punkris" teha suurepäraseid sööke koos teiste konservidega (näiteks tomaat).
Nojah, pikaajalisema metsas olemise puhul on sellise hea maitsega toidu puhul ilmselt üsna suur tähtsus ka moraali üleval hoidmisel. Hea maitsev toidukord, isegi kui see pole võibolla kõige efektiivsem, annab siiski meeleolule üsna palju juurde, ja seda on juba raske mõõta.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Eesti "sissid" ja VGr-id ei ole hetkeseisuga valmis pidama mingit sissisõda.
Justnimelt. Ei ole võimelised ega valmis. Üks probleem tuleneb nänni puudusest, teine probleem tuleneb asja suht kriitikavabast ülesehitusest.
Selleks piisab, kui vaadata natuke struktuuri ja varustustabelit.

Sissitegevuseks on VG täna liiga suur ja kohmakas - ning see saab nt kopterite abil suht valusalt reaalses madinas ära õpitud. See on Eestis omal nahal ju ära proovitud, et jaost suuremad sissigrupid pole jätkusuutlikud. Nad on liiga suured, liiga märgatavad ja vajavad oma eksisteerimiseks ühest kohast liiga palju ressursse (mille hankimine paistab välja).
See käib ka VG kohta pikema aja jooksul. Üks rühm jätab lihtsalt oma liikumisega talvel maha sellise jäljeraja, mis muudab tema träkkimise suht lihtsaks.

Sellest, et esimest tülitavat kopterit pole millegagi ehmatada, pole vist mõtet rääkida. A-stani sõjas olid justnimelt kopterid peamine oht kaltsupeadele.
Niiet esimene ülesanne saab olema reid mõne motolaskurpataljon ÕT rühma ning seal soomukis leiduvate Iglade minema tassimine.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
soesilm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas soesilm »

Trumm - NÄLG JA KÜLM!
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Kontakt:

Suitsutatud sea külg, millest peaaegu kõik on rasva - lihatriibusid rasva sees - on suurepärane söök, aga ka see kaalub parasjagu kaasas tassides.

Kuivatatud liha omakorda on kerge, aga sellest ei saa nii palju energiat.

Keedetud mune peab sööma vähemalt seal punkris, kui ei viitsi kaasas tassida..
Kasutaja avatar
pagan
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas pagan »

Paluks täpsustada, et mis see "kanepivalt" on? Ja kuidas seda tarvitatakse? Kaua see säilib?
Google näitab otsingus ainult Kanepi valda. Ja mu Kunksmoorist naine (tavaliselt suur taimespets) kah kehitas mu eelnevatele küsimustele õlgu.
Andke palun suund kätte, et ei peaks sinna looduspoodi sõitma hakkama.
Ülbeks minekuga hakkavad vead tulema.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Toiduainete valikul on ju ainetesisaldus vaid üks komponent.
Põhimõtteliselt võib ju teha energiabatoonidest, müslist ja tont teab millest ekstra kerged sissiratsioonid.

Praktilises elus aga selgub, et ühe DOS-i hind tuleb niivõrd kõrge, sest ei kasutada KV massiliselt sisseostetavaid toiduaineid ning spetsasjad ongi kallid.
Ja ongi surnud ring. Loomsetest rasvadest loobumine pole eriti tark tegu. Minge proovige praegu metsas oma kanepit närides ära elada. Vajalik on ka täis kõhu tunne.
Igasugu "kuivate" valkude tarbimisel tuleb meeles pidada, et valkude seedimine vajab hulka vett ja toidupakk võib alguses tunduda väike, kuid vett tuleb rohkem kaasa tarida.

Miks ostetakse sealihakonserve on väga lihtne põhjus - suhteliselt odav ja samas kõrge kcal/kg suhtega toiduaine.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
pagan
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas pagan »

Rääkisin mitme konservi-spetsiga ja nemad ütlesid, et tavapärane lihakonserv üle 3 aasta vastu ei pea. Isegi 3 aastat on selline piiri peal tärmin. Et lihas olevad soolad hakkavad metalliga ajapikku reageerima.
On ka eritehnoloogiaid ja kasutatakse ka äärmuslikumaid 180 atmosfäärilisi autoklaave vastavalt palju kõrgema temperatuuriga. Aga seda koduses autoklaavis ei tee ja tsiteerides eelmist meest: "spetsasjad ongi kallid".
Ülbeks minekuga hakkavad vead tulema.
Kasutaja avatar
Juhani Putkinen
Liige
Kontakt:

pagan kirjutas:Rääkisin mitme konservi-spetsiga ja nemad ütlesid, et tavapärane lihakonserv üle 3 aasta vastu ei pea.
Võtsin kapist tava väga odava lihakonservi (vana) selles seisis kuupäev 20.8.2015 ja arvan, et see on täiesti kolblik ka aastal 2016. Olen ise söönud umbes 10 aastat vanu lihakonserve ega pole sellesse veel surnud.

Mul on neid konserve hunnikute viisi ja mõne aasta järel ma vaatan vanemaid kasutusele ja uuemaid sügavamale lattu.

Vahepeal juhtub, et konserv on ammu "vanaks läinud" aga pole häda midagi.
Tiam
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Tiam »

pagan kirjutas:Paluks täpsustada, et mis see "kanepivalt" on? Ja kuidas seda tarvitatakse? Kaua see säilib?
Google näitab otsingus ainult Kanepi valda. Ja mu Kunksmoorist naine (tavaliselt suur taimespets) kah kehitas mu eelnevatele küsimustele õlgu.
Andke palun suund kätte, et ei peaks sinna looduspoodi sõitma hakkama.
Vabandan kasutaja pagan, sinna kirjaviga sisse jäänud mul: mitte valt vaid valk. Olen sõna valk ka korrektselt edasistes lausetes kasutanud. Inglise keeles on selle asja nimi hemp protein.
Viide wikipediast kirjutas:Approximately 44% of the weight of hempseed is healthy edible oils, containing about 80% essential fatty acids (EFAs); i.e., linoleic acid, omega-6 (LA, 55%), alpha-linolenic acid, omega-3 (ALA, 22%), in addition to gamma-linolenic acid, omega-6 (GLA, 1–4%) and stearidonic acid, omega-3 (SDA, 0–2%). Proteins (including edestin) are the other major component (33%), second only to soy (35%). Hempseeds amino acid profile is close to "complete" when compared to more common sources of proteins such as meat, milk, eggs and soy. The proportions of linoleic acid and alpha-linolenic acid in one tablespoon (15 ml) per day of hemp oil easily provides human daily requirements for EFAs. Unlike flaxseed oil, hemp oil can be used continuously without developing a deficiency or other imbalance of EFAs. This has been demonstrated in a clinical study, where the daily ingestion of flaxseed oil decreased the endogenous production of GLA.
Hempseed is usually very safe for those unable to tolerate nuts, gluten, lactose, and sugar. In fact, there are no known allergies to hemp foods.[citation needed] Hempseed contains no gluten and therefore would not trigger symptoms of celiac disease.
Tavaliselt kanepivalgu toodetes on seda kiudainet veidi välja visatud ning nii saavutatud 50-70% valgusisaldus. Lisaks on kanepivalgust saadav aminohappeline profiil selles suhtes täielik, et sisaldab 20 aminohapet ning sealjuures kõiki 9-t dieedis kindlasti nõutavat aminohapet ehk neid 9-t aminohapet, mida ise keha sünteesida ei suuda ja seega kindlasti neid toidust vajab. Nagu juba mainitud katab kanepivalk õiges suhtes ära vajalike rasvhapete ja kiudainete normid.

Ise olen kasutanud selliseid tooteid: http://www.iherb.com/Manitoba-Harvest-H ... 21269?at=0 ja http://www.iherb.com/Manitoba-Harvest-H ... /6114?at=0. Säilib see asi mul toas nagu tavaline kuivaine. Tuleb hermeetilises plastpakendis ja peale avamist ei tohi teda vist ainult lausa uputama hakata - sooja ega külma see toiduaine ei karda, st ei rikne toas riiulil seistes. Kanepivalku soovitasingi sissile, sest see ei rikne nagu liha ega tekita tihti esinevaid allergilisi reaktsioone ja puhitust nagu piimavadakuvalk. Lisaks see, et peale valgu saab sealt kätte ka oma vajalikud rasvhapped.

Hind tundub kallis, aga kõik valgu kontsentraadid on kallid: piimavadaku-, muna- ja sojavalgu kontsentraadid ei ole ka odavamad. Suurbritannias müüaks kanepivalku ka pakendamata kujul ja suuremates kogustes ning sellisel kujul tema hind kõvasti odavam. Kahjuks nad ei ole nõus seda aga postiga Eestisse saatma.

Vb oleks munaproteiin paremgi sissi seljakotis kui kanepivalk - munast saadavad valgud on organismile kõige paremini omandatavad. Kahjuks ei ole ma aga sellega ise lähemalt kokku puutunud ega ei tea, kuidas tema säilivuse, hinna ja allergeensusega lood on.
Tiam
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Tiam »

pagan kirjutas:Rääkisin mitme konservi-spetsiga ja nemad ütlesid, et tavapärane lihakonserv üle 3 aasta vastu ei pea. Isegi 3 aastat on selline piiri peal tärmin. Et lihas olevad soolad hakkavad metalliga ajapikku reageerima.
On ka eritehnoloogiaid ja kasutatakse ka äärmuslikumaid 180 atmosfäärilisi autoklaave vastavalt palju kõrgema temperatuuriga. Aga seda koduses autoklaavis ei tee ja tsiteerides eelmist meest: "spetsasjad ongi kallid".
Võibolla just tänu sellistele reaktsioonidele mürgitad ka oma keha! Ma olen seetõttu hoidunud viimasel ajal konservtoitude tarbimisets- varem olin ülisuur konservtomatipastade ja ubade sööja.

Kirjeldus ühest väga mainekas teadusajakirjas avaldatud ja laiemas meedias palju lained löönud uuringust:
“We were very surprised by the numbers,” said the senior author of the study, Karin Michels of Harvard Medical School in Boston. “It makes you feel a little uneasy about cans.”

The experiment involved 75 participants. Half of them were asked to eat a 12-ounce bowl of canned vegetable soup at lunch for five consecutive days. After a two-day break, they consumed the same-sized serving of fresh vegetable soup for five lunches in a row. The other volunteers did the experiment in the reverse order – starting with five days of fresh soup, followed by five lunches of canned soup.

Urine samples were collected on several occasions, usually a few hours after the noon-time meal.

The analysis revealed that when participants ate the canned soup they experienced more than a 1,000 per cent increase in their urinary concentrations of BPA, compared to when they dined on fresh soup.

The study, published this week in the Journal of American Medical Association, represents one of the first attempts to measure BPA urine levels soon after the consumption of canned foods.

Even so, the study raises more questions than it answers. Because all urine samples were collected the same time of day, the researchers can’t say how high the BPA levels rose. Nor can they say how quickly the BPA was excreted from the body. Plus, a lot more research is needed to determine the long-term health effects from this type of exposure.

Although the team investigated only canned vegetable soup, the researchers suspect they would find similar results with other canned food and possibly canned beverages as well.

Ja mis see BPA on ja mis ta halba teeb: http://en.wikipedia.org/wiki/Bisphenol_A
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline