Kas N Liidus oli ka midagi head?

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
OnuEnn
Liige
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas OnuEnn »

ärge oma nõuka-nostalgiaga nüüd nii hoogu ka sattuge.

enamus paremat kraami saadi ikkagi ainult läbi tutvuste ja ei olnud need inimeste palgad nüüd ka nii suured, et igaüks oleks saanud omale suitsuvorsti lubada, kui seda isegi juhtus poes olema.
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

Mul jääb kah ainult kaasa tunda, et praegune paradiis nõukaaegse idülliga võrreldes teile nii lohutu tundub. :lol:
Vaat kus siis oli ikka kõike külluses, inimesed terved ja tugevad, rängas olelusvõitluses karastunud, paljajalu mindi Riiga.

Mina jään aga igapäevaselt edasi imestama, et kui heaks on ikka elu läinud.
Lihtsalt uskumatu..
Võtke teed ja tulge homme jälle..
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

mutionu kirjutas:Ja praegu ostad sa imetabasel kombel seda, mida poes pole?
Ja mida siis praegu poes pole?
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Miks lohutu...loomulikult on elu praegu paljudes aspektides parem kui toona, näiteks sellistest välissõitudest nagu täna võisin ma toona vaid und näha. Lihtsalt pole mõtet toonast elu nüüd nii hulluks mõelda ja mustades värvides kujutada, seda enam, et paljude jaoks see seda ka polnud. Ja inimesed terved ja tugevad, rängas olelusvõitluses karastunud- võta tänased inimesed ning heida nad toonastesse oludesse- paljud jäävad hätta. Nagu pole tänase päavaga kohanenud ka paljud toonased inimesed, kes siiani ootavad, et keegi teine nende eest hoolt kandma peaks ja oma kohanematuses kõiki ja kõike ümberringi süüdistama kipuvad.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
OnuEnn
Liige
Kontakt:

"Ja inimesed terved ja tugevad"

nii füüsilise kui vaimse puudega inimesi hoiti lukutaga, loomulikult võis see lihtsameelsetele luua illusiooni, et neid polnud.
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

Lemet kirjutas: võta tänased inimesed ning heida nad toonastesse oludesse- paljud jäävad hätta.
No seda ma räägingi.
Ma ise sureksin kohe nälga.
Vahepeal olen igapäevaselt kättesaadava toiduga ära harjunud ja nõukaaegse rasvapolstri kaotanud.
Kasutaja avatar
hillart
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas hillart »

Seda küll. Oli täiesti kindel, et ka homme pole poes liha ning mitte midagi ei lähe paremaks. Lootustki pole.
Nüüd on kindlustunnet üldiselt vähem. Muidugi on kindel, et ka homme on poes liha ja ei pea muretsema.. aga see lihavalik võib ju ootamatult suureneda ja paremaks muutuda. Ning siis siis peab ju jälle valima järjest rohkemate hulgast.
No olete ikka naljatilgad küll. Nüüd on satutud selle liha ja peki küsimuse ringrattasse ja ei saa sellest enam kuidagi välja või? Jätke ometi see! Hakkab juba kuidagi tobedaks minema. Läheks ehk edasi?
Aga lõppsõnaks sellele võiks siiki olla, et rääkigu mehed ikka sellest mida ise tõepoolest kogenud on ja mitte oma arusaamu. Pole Eestis isegi mitte NL ajal lihapõuda olnud. Ja liha on alati müügil olnud. Ja vorsti kah. 80-ndatel oli Tartu-Petseri bussis kohe statsionaarselt ja igapäevaselt vene mutte täis, kes hommikul tühjade kottidega linna tulid ja õhtul, selg pingutusest kookus, jälle Petseri poole tagasi voolasid. Ikka sületäite kaupa seda keeduvorsti viisid koju. Ja ei jäänud oma inimesed sellepärast veel ilma mitte. Noo-oo. jah - igamees võib ka nüüd, kui just-kui kümneid sorte valida on, oma tahtmistega nina igapäevaselt krimpsus käia, et ikka ei leia omale sobivat. Ega mind see tõsiasi, et valik suurem on, mind seda rohkem sööma pane. Ega see, et kalamarja praegu lademetes külmletis seisab, pane mind veel ainult sellest toituma. ei söönud seda enne, ei söö ka nüüd. Aga, näe, ei taha mõni mees kuidagi selle tõsiasjaga leppida, et liha ikka müügil oli - ikka püüab, kas või nui neljaks, oma ei tea kust tulnud tõekspidamist teistele selgeks teha. Aga, noh, ei saa seda kohe kuidagi sisendada, kui neil teistel hoopis teistsugused kogemused sellest ajast on. Ei saa kuidagi musta valgeks rääkida. :lol: Mees väidab tõsimeeli, just-kui sündinud fakti, et Eestis olla mingi räige lihapuudus valitsenud. Noh, ei saa seda inimestele, kes oma silmaga hoopis vastupidist kogenud on, seda selgeks teha. Ei saa. Lootusetu. :lol:
Saage ometi sellest juba üle! Leppige ometi sellega, et, noh, mõni asi võis siiski toona ka praegusest parem olla, või vähemalt samaväärsel tasemel. Pole mõtet kogu aeg jahuda, et kui juba NL aeg oli, siis kohe PEAB KÕIK halb olema. Et kohe ei saa teisiti. Saab küll.
Ja ei ole tähtis, et miks see selliselt oli. Et neurootikuid, suitsiide ning muid psüühilisi häireid oli vähem, jne. just tänu neile või teistele kole pahadele asjadele NL-s. Ning need põhjendused omakorda just-kui asetaksid ka nende erinevate negatiivsete psüühiliste seisundite puudumise samuti negatiivsesse valgusesse? No kuulge! See on ju tobe. See lihtsalt oli selliselt. Fakt. Ja see ei olnud inimeste tervise ja psüühika seisukohast negatiivne nähtus. Seda peab ju ometi tunnistama? vastupidise väitmine oleks ju, noh, ... Kuidas seda nüüd viisakalt välja öelda? :roll:
Postitusi lugedes kasuta kôigepealt oma aju (NB!! peaaju) HOMO SAPIENS !!! (e. foorumlane)

Stellung halten und sterben!!
OnuEnn
Liige
Kontakt:

"Leppige ometi sellega, et, noh, mõni asi võis siiski toona ka praegusest parem olla"

küsimus oligi, mis oli tookord head. siis oli enamasti mingit lihakraami müügil, nüüd on koguaeg ja erinevat. nii et praegu on parem?

see, kuisuur see valik täpselt siis oli, sõltub inimese tookordsest sotsiaalsest staatusest, aga see on juba järgmine punkt.

ma siis järeldaks, et nihverdajad olid siis suurema au sees, kuna nende elu oli teistest parem? sellise sotsiaalse staatuse laotamine võib tõesti nostalgiatpõhjustavalt mõjuda...
mutionu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mutionu »

Sho kirjutas:
mutionu kirjutas:Ja praegu ostad sa imetabasel kombel seda, mida poes pole?
Ja mida siis praegu poes pole?
Ma pidasin küll silmas seda, et ka praegu dikteerib kaubavalik menüü, seega, hoolimata värvilisematest pakenditest ning loomulikult ka suuremast valikust, ei saa endale lubada seda, mida tahaks.
Mina ntx ei suuda kaubandusest leida tooreid krevette, Leningradis aga näituseks on.
mutionu
Liige
Kontakt:

OnuEnn kirjutas:"Ja inimesed terved ja tugevad"

nii füüsilise kui vaimse puudega inimesi hoiti lukutaga, loomulikult võis see lihtsameelsetele luua illusiooni, et neid polnud.
Praegu ei hoitagi või?
OnuEnn
Liige
Kontakt:

füüsilise puudega inimesed praegu lukutaga?! demokraatia on ka vaimupuudega inimeste osas jõudnud sinnamaani, et skisofreenikud pussitavad järjest peaministreid aga ega sellepärast nende elutingimusi karmistata.
Viimati muutis OnuEnn, 11 Aug, 2012 22:02, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

hillart kirjutas: Mees väidab tõsimeeli, just-kui sündinud fakti, et Eestis olla mingi räige lihapuudus valitsenud. Noh, ei saa seda inimestele, kes oma silmaga hoopis vastupidist kogenud on, seda selgeks teha. Ei saa. Lootusetu.
Loomulikult lootusetu.. sama lootusetu kui mulle selgeks teha, et liha vedeles lademetes nagu praegu ja anekdoodid leningradlastest, kes soovitasid näljastel eestlastel endile kah sama hea lihakombinaadi ehitada nagu neil Võhmas on, on täitsa aluseta.
Kui ma ikka oma silmaga tollal seda lihauputust mitte kusagil väljaspool tõmbekeskusi ei näinud, kuidas sa seda mulle selgeks teed?
Ja miks ainult Eestis? Jutt käib N.Liidust. Võime ka mõne Siberi küla või stepirahvaste auuli aluseks võtta. Või eelistad piirduda ainult Moskvaga? :wink:
mutionu
Liige
Kontakt:

OnuEnn kirjutas:"Leppige ometi sellega, et, noh, mõni asi võis siiski toona ka praegusest parem olla"

küsimus oligi, mis oli tookord head. siis oli enamasti mingit lihakraami müügil, nüüd on koguaeg ja erinevat. nii et praegu on parem?

see, kuisuur see valik täpselt siis oli, sõltub inimese tookordsest sotsiaalsest staatusest, aga see on juba järgmine punkt.

ma siis järeldaks, et nihverdajad olid siis suurema au sees, kuna nende elu oli teistest parem? sellise sotsiaalse staatuse laotamine võib tõesti nostalgiatpõhjustavalt mõjuda...
Kui keegi räägib, et NL -i ajal kannatas ka elada siis on tegu nihverdajaga ning vana aja tagaigatsejaga? Või ikka katsuks leppida sellega, et ka siis sai poest ühtkomateist osta.
Isiklikult ei kujuta ma ette, kus krdi kohas pidi inimene elama või mida tegema, et tal NL -i ajast nii nihkes mälestused on. Kui ma oma vanemaid või sugulasi-tuttavaid meenutan siis spekulante nagu polnud, ka ei olnud ühtegi juhtivtöötajat. Puha töölised kõik, kes saeraamil, kes tegi Viisnurgas mööblit, kes pesupulki, kes oli autojuht. Näljas ega külmas polnud neist keegi.
Samas on selge ka see, et aastat 1985 ja 2012 võrrelda ei saa ning ega seda NL -i aega keegi vast väga taga igatse küll.
OnuEnn
Liige
Kontakt:

tol ajal oli massiline kaubaturism, vaesematest kantidest käidi siin ja siit käidi ivangorodis-leningradis jne. siseriiklikult oli levinud naabermaakonna külastamine, kuna seal oli tihti veidi erinevat kaupa. eriti kuum ostukoht mandri-eestlastele oli kuressaare kaubamaja...

eks see kõik heast elust tulenes.
mutionu
Liige
Kontakt:

OnuEnn kirjutas:füüsilise puudega inimesed praegu lukutaga?! demokraatia on ka vaimupuudega inimeste osas jõudnud sinnamaani, et skisofreenikud pussitavad järjest peaministreid aga ega sellepärast nende elutingimusi karmistata.
Eee, siis hoiti vä? Omades mõningaid kokkupuuteid füüsilise puudega inimestega nii toona kui ka praegu, ei meenu mulle küll, et kedagi oleks luku taga hoitud. Vaimsed puuded ... Jämejala on kinni pandud või?
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist