Kas N Liidus oli ka midagi head?

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Lemet
Liige
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas Lemet »

Corvus, sina ära defineeri või tõlgenda, sina too oma väite kinnituseks see "vastavas otsuses" väidetavalt must-valgelt paberil olev dokument, et operatsioon "Priboi" otsene ülesanne oli sõnastatult Eesti maaelu hävitamine.Täpselt nii nagu sa väitsid. Selle muuga saan ma ise ka hakkama. Et 49 aasta küüditamise tulemuseks oli maaelu muutus, sellele keegi vastu ei vaidlegi.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
toomas tyrk
Site Admin
Kontakt:

Postitus Postitas toomas tyrk »

Hm, mis saia-leiva valikusse puutub, siis sõltus selle valik kindlasti ka inimese elukohast.

Oma lapsepõlvemälestustest meeles, et kui suviti sai käidud maal vanatädi juures (elas minu ema vanemate talus Virumaal), siis oli kohustuslik külakost linnast ka paar pätsi leiba kaasa võtta. Kohalikus küla kooperatiivipoes müüdi ainult vormileiba, mida hellitavalt sea keeksiks kutsuti. Tädil oli leiva üle alati hea meel. Et saab vahest ka inimese leiba süüa...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kaubanduse valik oli nähtavas sõltuvuses asula suurusest.
Maainimesed käisid poes ikka rajoonikeskuses (ka toidupoes), rajoonikeskuse inimesed Tallinnas ja mõni õnnelik trehvas ka Moskva poodidesse.
Mäletan, et isa tööst tulenevalt oli võimalus saada tihti pääsmeid VDNH-sse, mida kasutati selleks, et külastada Moskva kaubamajasid ja naasta sealt portfellid pungil täis shampooni, odekolonni, aga ka kohviube või idabloki õmblustoodangut. Kaup, mis meil rajoonikeskuses üldiselt leti all liikus (meil ei olnud "oma" müüjat või laojuhatajat kaubamajas).

Teatud kaupade pärast käidi ka Lätis, näiteks laste jalgrattad olid asi, mida Valmiera või Riia spordipoest oli suurem shanss saada kui Tallinna Dünamost.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
ppp
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ppp »

Tegelikult oleks selle teema jaoks eraldi foorumit vaja!
Tsiviilkaitse, eterniit, saia-leiva sortiment.... Juba 60 lehekülge tagasi tõestati ära, et nõukogude ajal ei olnud midagi head (või siis Nõukogude Liidus), nüüdseks on selge, et nõukogude ajal ei olnud üldse mitte midagi. Edasi võiks veel tõestada, et nõukogude aega ei ole olemas olnudki...
Ja tundub, et praegu hakkab ka asi ära vajuma, juba on müügil mingi Saib, mis pole ei leib ega sai! Kas me sellist Eestit tahtsime? Ilma tooreste krevettideta?
Oi-oi, see teema pole tõesti nõrkadele, mina enam jälgida ei jõua ega suuda1 :roll:
gruppen
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas gruppen »

Sõnapaar "maaelu lõhkumiseks" on niivõrd laia tõlgendamis võimalusega, et ...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Selge see, et iga selliste vägistamisega kaasnesid tohutud tagasilöögid ja 40ndate lõpp-50ndate algus oli üks pagana kitsas aeg.
Samas siiski toiduainete toomine taastus tasapisi ja Holodomori meil ei toimunud, ju siis oli Eesti maaelu piisavalt visa hingega.
Ja tootmise taastamiseks ei toodud siia sisse teps mingeid revolutsioonilisi põllutöölisi, vaid ikka oma inimesed.
Ei saa kuidagi väita, et maaelu hävitati.
Hävitati senine põllumajanduse korraldus ja seepärast nähti ka näguripäevi, kuid põlde künti ja vilja koristati ka 1949. aastal.

Põllumajanduse organisatsiooniline korraldus ja maaelu on vähe erinevad mõisted. Esimene neist on nimelt teise alamhulk.
Eesti maaelu on piisavalt suur nähtus, et seda ühekordsete aktsioonidega ei hävita.
Inimesed elasid maal edasi ja tegid tööd edasi, teiste "meetodite" ja egiidi all.
Minu vanemad on mõlemad sündinud tolle suurima madalseisu perioodil (40ndate lõpp-50ndate algus).
Oli jah kitsas (eriti linnalapsest emal), aga maal oli endiselt leib laual, püüti jõest paar kala kah pannile ja elati ära.
Mingitest NSVL tüüpsetest toiduabi meetmetest nagu konservide jagamine jne ei teadnud kumbki midagi.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Jääb vaid vastada viimasele küsimusele, et mille paganaga see Eesti rahvastik ikka ära toideti, kui elanikkond uttu tõmbas ja tootmisest murdosa järgi jäi?
ÜRO vilja-abi ja USA sõja-abi sealihakonservidega?
OnuEnn
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OnuEnn »

K.T. on magama jäänud, ma annan siis ise standardvastuse: "ja Holodomori meil ei toimunud".

ei ole suurt mõtet vaielda inimestega, kes on mingil põhjusel pimeduses elanud need aastad. olgu selleks põhjuseks siis kuulumine mingisse priviligeeritud gruppi või lihtsalt inimlik piiratus.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Toiduainete tootmise andmed, mis on netis täiesti avalikud, ei kinnita mingit "maaelu hävitamist" ega "holodomori".
Kui siin mingi asi näljahäda tekitas, oli see punavõimu poolne toiduainete väljavedu Eestist või saamatus toiduainete jaotamisel vajajatele.
Asi kõikus muidugi kõvasti, aga kui vaadata samasid arve kontekstis "maaelanike hävitamisega", siis näib põhjuseks olevat põllumajanduse koondumine suurtootmise formaati, masinate pealetulek ja tööjõuvajadude langus?

Tabel 2. Peamiste põllumajandussaaduste tootmine Eestis (tuh. t)
http://www.okupatsioon.ee/et/eesti-1940 ... lumajandus
Loodetavasti ei nimeta Enn neid nüüd "punavõimu pimestatute" ja "vaimselt piiratute" kätetööks?

Teravili
Kartul
Piim
Realiseeritud loomi (tapakaalus)

1940
655
1223
782
72

1945
370
695
393
30

1950
522
1140
508
54

1955
228
835
558
62

1960
301
1303
857
100

1965
591
1481
955
107

1970
595
1414
1025
136

1975
922
1216
1181
162

1980
952
1146
1170
196

1985
726
833
1260
217

1989
967
864
1276
229
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

Lemet kirjutas: mõni leht tagasi olid just sina see, kes särk pükstes väljas vehkis tõestada
Palun nüüd täpset kohta ja tsitaati, kus on "mustvalgel kirjas", et mul oli särk pükstest väljas ja ma vehkisin!
Muidu oled tühikargaja.. :wink:

See, mida sa minu tekstist tsiteerisid, on tõsi ja ma jään selle juurde. Nii oli. Kohati.
Vahest utreeritult kuid võrreldes praegusega suurusjärgus vahet pole.
Lemet kirjutas:
Ning liha müügilolekut ei suutnudki sa ära tõestada, hoopis kinnitasid oma fotoga minu väidet.
Kes mida liha müügilolekuks peab...
Just nimelt! Sa tõid jälle paar fotot, millelt mina liha tuvastada ei suutnud kusagilt. Ikka ainult pekk, vorst ja muud jäätmed..
Lemet kirjutas: Nagu korduvalt juba öeldud sai- tänapäeval on valik vaieldamatult rikkam, aga väita, et toona sõna otseses mõttes padunälg majas oli, mina isiklikult ei saa.
Esiteks.. kes on väitnud, et padunälg majas oli? "Palun mustvalget tsitaati!" Mina rääkisin näiteks hoopis ülesöömise näljapaistetusest ehk korralike ja kvaliteetsete toiduainete puudumisest tingitud jäätmete sundkonsumeerimisest ja selle tagajärjel rasvumisest.

Teiseks.. kuna kõik on suhteline, saab tänapäeva (isegi sinu enda poolt vaieldamatult rikkamaks tunnistatud) toidulaua mitmekesisusega võrreldes täiesti korrektselt väita, et tõepoolest tollane olukord "padunäljast" suurt ei erinenud. Hullemast päästis ainult algeline hädaabi, mida poodidesse paisati.. mis lubas mitte nälga surra ja end hirmust homse päeva ees paksuks vitsutada.
Lemet kirjutas: Isand Sho ilmselt saab. Sügav ja siiras kaastunne. Kui lugupeetava noorus oli nii kurb, nagu ta seda siin kirjeldanud on, jääb üle vaid tõsiselt osavõtlikust ilmutada ja rõõmustada, et enda oma märksa helgemates toonides oli.
Minu pärast pole tarvis muretseda, mina nautisin nõukogude ühiskonna "kuritegelikke hüvesid" täiel rinnal..
Võtke teed ja tulge homme jälle..
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Just nimelt! Sa tõid jälle paar fotot, millelt mina liha tuvastada ei suutnud kusagilt. Ikka ainult pekk, vorst ja muud jäätmed..
On ikka kloune siin küll, Issand, anna padruneid :twisted:
Kui vana sa õige oled?
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

Kapten Trumm kirjutas:On ikka kloune siin küll, Issand, anna padruneid :twisted:
Kui vana sa õige oled?
Kas see peaks sinu asi kuidagi olema?
Piisavalt vana, et öelda sulle: "Suu kinni, poisike! Lapsed räägivad siis kui kana pissib."
Aga loomulikult ma ei ütle seda.. me ei ela ju nõukogude ajal, meil on sõnavabadus.
Isegi sina võid rääkida.. :P
Võtke teed ja tulge homme jälle..
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Kas see peaks sinu asi kuidagi olema?
Jääb mulje, et tegu pubekaga.
Esiteks jahvatame suurest valiku puudusest ja solgist lettidel.
Siis Lemet otsib kuskilt arhiivist fotod, kus on näha täiesti arvestatav lihalett oma aja kohta.
Siis tõmmatakse tagataskust "ultimate trumpkaart" MA EI NÄE SEAL LIHA. :lol: :lol:
NÄEN SEAL JÄÄTMEID :lol:
OnuEnn
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OnuEnn »

"kus on näha täiesti arvestatav lihalett oma aja kohta."

täiesti arvestatavat lihaletti (isegi oma aja kohta) õnnestus põhja-eestlastel näha väiski saates soome televisioonis. nõukogude propaganda vastas sellepeale, et tegelikult pole soomes liha vabalt poest saada ja tegu on porroloonist rekvisiitidega.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Jaja, kui teine osapool asja dlja duraka ära tõestab, siis võtame nörritamise mängu - pildil on pakazuhha, pimedusega löödude teadmatus ja tootmisjäätmed.
Peaaasi, et saaks joru näljahädast ja tootmisjäätmete söömisest edasi veeretada.
Lahe 8)
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist