Kas N Liidus oli ka midagi head?

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Kasutaja avatar
VanaUnt
Liige
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas VanaUnt »

Eks nende noortega praegu on sama teema, mis NL mälestustega, erinevad ka nagu öö ja päev. Mulle on tööle tulnud noori, kelle arvates arvutikasutusoskus on nende arust MSN ja Facebook, samas on tulnud noori, kes kirjutavad koodijupi valmis, kui vaja ning progevad rakendusi. Samasugused erinevad nägemused.
Minu kooliajal oli selline asi, nagu lükat veel, nüüd õpetan ise arvutit siin ja õpin ka ise. Õppida pole kunagi hilja.
Haridusest on minu nägemus see, et pole enam õppimise kohustust, on ainult õigus haridusele.
Kasutaja avatar
VanaUnt
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas VanaUnt »

Mis mind ajas NL ajal hulluks, oli infi kättesaadavus võrreldes praegusega, kus meil on internett infot täis, pead tegelema ainult selekteerimisega. Ja lahenduse välja töötamisega, mis oleks lihtne, elegantne ja maksaks vähe. Sel kuradi ajal tegelesime ikka paljus jalgratta leiutamisega.

Tegelikult, miks see NL lagunes, ta ju pidas sõda ikka edasi maailma imperialismiga. Iga sõda lõppeb ikkagi krahhiga, kommunistid ei andnud endale aru, et inimesi maailmas ei huvita see suur "vabastamine" kapitalismist. Ja tänu sellele sõjale jäi oma inimene järjest rohkem ilma hoolitsusest, sellepärast ka siin erinevad nägemused NL ajast. Mis koosneb erinevatest etappidest.
Stalini aegsed pärast sõda, siis stalini järgsed riigi välja toomine sõja haavadest, 60 juba hakkasid inimesed elama, peale 68 aasta tšehhit hakati kruve kinni keerama, samas materjaalne pool veel arenes, samas aga hakkas stagneeruma see majandus, afgaani sõda aga tõi meid kaosesse tagasi, sõda, mis kaotati ja jälle olidki meil sõjajärgsed talongid kohal. Ja õnn, et see siis ka lõpuks otsa sai ja ära lagunes. Nii et iga etapp on olnud erinev, nagu ka siinsed arvamused. Kindlasti võib neid etappe suurest NL veel leida. Kõike seda ühe puuga peksta näitab ainult kerglast suhtumist.
OnuEnn
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas OnuEnn »

ei peksa ühe puuga, ma üldistan. see, et oli vahepeal veidi helgemaid momente, ei muuda seda süsteemi veel helgeks.
ppp
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ppp »

[quote="tommy"]Tõenäoliselt saan ma teema pealkirjast valesti aru...
:(
Kas NLiidus oli midagi head...
Ehk kas süsteemis oli midagi head....
quote]

Otseselt pole teema pealkirjas sugugi kirjas, et küsimus oleks Nõukogude Liidu majandus-poliitilisest (või vastupidi) süsteemist või millegi võrdlemisest mingi teise maa või süsteemiga.
Ja ei saa ma ikkagi aru, kuidas võib nii olla, et midagi head ei olnud? Selline absolutiseerimine on igasuguse loogika , tõenäosusteooria jms vastu, nii lihtsalt siin maailmas ei ole. Ja seepärast selliste jäikade väitlejate enesekindlate absoluutse tõe pähe pakutavate aksioomide vastu tekibki himu vaielda. Süsteem olemuselt oli halb - seega kõik oli halb! Minu, primitiivse inimese jaoks on vähemalt tollane teoreetiline alusbaas parem kui praegune, mis siis, et see ei toiminud ja seda praktikas ei õnnestunud rakendada isegi diktatuuri tingimustes. Praegu ongi peamine paremus see indiviidi vabadus. Nagu öeldud, primitiivse ja piiratud inimesena ei oska mina seda igakülgset vabadust paraku eriti tarbida ja ka enamus minu tutvusringkonnast (ja meid on palju, ei maksa selle koha pealt minu üle nalja heita ega lollikest haletseda). Majanduslikult on peamine toota kasumit, tarbida ja majanudskasvu suurendada. Äh, hakkasin loll jälle kirjutama...
ppp
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ppp »

Sho kirjutas:
Lemet kirjutas:Eestikeskseks on see asi meil tõesti läinud, see on õige.
Tegelikult on see vale.
N.liitu tuleb vaadelda ikkagi kui üldist süsteemi.. ja eriti õige on teda vaadata oma kulminatsioonis.. kui kõik on paika loksunud, teravad servad-nurgad ära kulunud ning tegelik olemus ja võimekus lõplikult välja tulnud. Ehk siis 80-ndate lõpus.. :wink:
ka praegune demokraatlik heaolu tarbimisühiskond saab millalgi otsa, kas vaatame seda ka kunagi tema lõppjärgus? Muidugi võib juhtuda, et praegune süsteem ja olukord areneb ja täiustub ja kasvab sujuvalt üle mingiks veel paremaks formatsiooniks? Või jääbki igavesti kuni päikese kustumiseni "nii kuis on"?
ppp
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ppp »

mx77 kirjutas:Lemet, ma käisin kooli ajal suvevehaeaegadel Tallinna EPT-s maaparanduses tööl ma tean väga hästi kui kena palka tollel ajal maaparandaja said :). See ületas keskmist ikka kordades.
Ja sitaauto juht oli vene ajal väga hinnatud inimene, sest suuremas osas eramajadest kanalisatsioon puudus. Ja vene ajal ei olnd mitte nii, et helistasid ja järgmine päev oli mees kohal. Sa pidid oma pasapaagi tühjakssaamiseks ikka vähe pihku ka libistma, nii 25 ruublit umbes.
No nüüd juba said mingid maaparandajad nõukogude ajal kena palka? :shock: Süsteemi kiuste? Kuidas praegu maaparandamisega lood on, võsa kasvatamise jms...? Ja ka lgp! mx77 sai ehk mingit "kena palka" suvevaheajal töötades? Üldse enamus karme kritiseerijaid on mõista andnud, et kõik oli s..t, aga mina sain ikka, minul polnud erit häda, aga ... Samad vennad, kes siis said "üle keskmise" tahtsid saada veel rohkem, süsteem aga ei võimaldanud seda "tavatahtjale". Need "üle keskmise..." saavad ka praegu rohkem kui harju keskmine, kas töö, sebimise või muidu nutikusega, süsteem aga lubab muidugi palju enamat saada kui tollal. Ka praegu on selliseid küll, keda kalli isamaa võimalused ei rahulda, kuigi kõik on justkui kena ja nii kena pole kunagi olnudki. Nad panevad hõlmad vöövahele ja lähevad sinna, kus on "veel parem", kus on tai liha rohkem ja riided odavamad. Laisad ja lollid ning muidu imelikud jäägugi siia si..tta kliimaga peasele pinnale sinimustvalget lehvitama, et oleks vahel koht, kuhu Laulupidu pidama ja muidu külla tulla oma euroopa perega...
vanahalb
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas vanahalb »

OnuEnn kirjutas:nende vene keele ja kirjanduse tundide arvu puhul tuleks alati mainida konkreetseid aastaid. minu numbrite puhul 1980-1982 ehk breznevi ajastu l6pp. enne seda oli loomulikult suhe veidi teine.

jah, m6nel paeval oli 2 vene keele tundi jarjest.
No minu mälestused samast ajast (86 oli keskkooli viimane koolikell) ühtivad pigem Kapten Trummi omadega. Võib-olla olid mingis vene keele eriklassis. Sellele vastukaaluks oli ka inglise või saksa keele kallakuga klasse.

Mis puudutab süsteemi kui sellist, siis konstitutsiooni tuleb lugeda, seltsimehed! Eriti 7-ndat peatükki.
http://et.wikisource.org/wiki/Nõukogude ... sioon_1977
Õigus tööle, õigus tervise kaitsele, õigus eluasemele....
Töö tööks, aga nõukogudelik arstiabi jäi vabas maailmas vist küll kättesaamatuks. Hea 10 aastat tagasi kui kiirabi nõukaaja jäänukina Eestis veel vähegigi liikus, imestas Norra elav tuttav, et "ja tulebki 38 kraadise palaviku peale kohale". Sealmaal täiesti ennekuulmatu.
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

vanahalb kirjutas:Mis puudutab süsteemi kui sellist, siis konstitutsiooni tuleb lugeda, seltsimehed! Eriti 7-ndat peatükki.
http://et.wikisource.org/wiki/Nõukogude ... sioon_1977.
Ära unusta veel Lenini, Stalini ja Brezhnevi kogutud teoseid ning parteikongresside materjale..
väga kaalukas lugemismaterjal..
Võtke teed ja tulge homme jälle..
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Sho kirjutas:
vanahalb kirjutas:Mis puudutab süsteemi kui sellist, siis konstitutsiooni tuleb lugeda, seltsimehed! Eriti 7-ndat peatükki.
http://et.wikisource.org/wiki/Nõukogude ... sioon_1977.
Ära unusta veel Lenini, Stalini ja Brezhnevi kogutud teoseid ning parteikongresside materjale..
Ilkumisele vaatamata tõepoolest kaalukas materjal. Vähemalt neile, kes toonasest ajast ajast rääkides tahavad tõsiseltvõetavad olla.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

ppp kirjutas:Nad panevad hõlmad vöövahele ja lähevad sinna, kus on "veel parem", kus on tai liha rohkem...
Vihje mulle?
Miks ma peaks nii loll olema ja sedasi ilma peale rändama minema kui siingi tailiha on, rääkimata palju olulisemast - keelest ja vabadusest?
Loogika lonkab sul nelja jalga korraga. Lähevad ikka need, kes virisevad praeguste olude üle.. (lähevad kiidetud nõukaelu otsima).
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

Lemet kirjutas:
Sho kirjutas:Ära unusta veel Lenini, Stalini ja Brezhnevi kogutud teoseid ning parteikongresside materjale..
Ilkumisele vaatamata tõepoolest kaalukas materjal. Vähemalt neile, kes toonasest ajast ajast rääkides tahavad tõsiseltvõetavad olla.
Kilogrammid makulatuuri lisavad tõsiseltvõetavust?
Su jutt pole ei tõsiselt võetav ega kaalukas..
Lemet
Liige
Kontakt:

Kilogrammid makulatuuri lisavad tõsiseltvõetavust?
Su jutt pole ei tõsiselt võetav ega kaalukas..
Silmapaistvalt rumal, ma ütleksin isegi et paduloll jutt... ajaloolase haridusega foorumlasedki on siin parteikongresside materjale toonasest elust rääkides viitena ja allikmaterjalina kasutanud. Kuidas kavatseb lugupeetav näiteks Lenini väiteid ümber lükata, kui ta neid isegi lugenud pole. Jumalikust kõhutuulest ja kõrvadevahelisest tühjusest lähtudes???
Kasutaja avatar
Sho
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sho »

Lemet kirjutas:Silmapaistvalt rumal, ma ütleksin isegi et paduloll jutt... ajaloolase haridusega foorumlasedki on siin parteikongresside materjale toonasest elust rääkides viitena ja allikmaterjalina kasutanud. Kuidas kavatseb lugupeetav näiteks Lenini väiteid ümber lükata, kui ta neid isegi lugenud pole. Jumalikust kõhutuulest ja kõrvadevahelisest tühjusest lähtudes???
Tuttav loba. Sedasi õigustavad usu"teadlased" oma pühendumist pühakirjale ning üritavad ennast tähtsa ja vajalikuna näidata.
Lemet
Liige
Kontakt:

Ja samasuguse totaka enesekindlusega rebisid särki rinnal lõhki ateimist kõnelevad propagandistid. Kes esimese asjaliku küsimuse peale suu pännis vahtima jäid, luksuma hakkasid ja peale üldiste fraaside enam midagi öelda ei osanud. Pean siiski täheldama, et isiklikult mulle meeldivad tunduvalt enam inimesed(ükskõik, kas ma nende vaateid jagan või mitte), kes teavad, millest räägivad, kui paekivist sealiha tegemise masinat leiutavad Jaan Tatikad. Aga lugupeetav võib loomulikult nii kongresside materjale kui ka eelmainitud kogutud teoseid edasi makulatuuriks pidada ja sealjuures täie rauaga õnnis olla, sest öeldud on- õndsad on need, kes usuvad.
Kasutaja avatar
hillart
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas hillart »

Ja samasuguse totaka enesekindlusega rebisid särki rinnal lõhki ateimist kõnelevad propagandistid. Kes esimese asjaliku küsimuse peale suu pännis vahtima jäid, luksuma hakkasid ja peale üldiste fraaside enam midagi öelda ei osanud. ...
Aga nagu näha võid, siis antud subjekt ei hakka luksuma, vaid aina pritsib p... Ja möla tal jätkub. :lol: :lol: :lol:
Postitusi lugedes kasuta kôigepealt oma aju (NB!! peaaju) HOMO SAPIENS !!! (e. foorumlane)

Stellung halten und sterben!!
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist