Koknese on huvitav tähelepanek:corvus kirjutas:Kokneses oli midagi sellist vahepeal, aga et lausa eraldi seisis kolmnurkne fort, seda ma oma kaartidelt tuvastada ei suutnud. Ka Rootsi idaprovintside kindluste kartoteegis (Östersjöprovinserna kartor) olevad joonised ei anna mingit vastust.
Kas ma sain ikka õigesti aru, et küsimus on eraldi seisnud fordist ja mitte mingist kindluse osast?
Ma ei tea, kas Tarvastusse midagi peale Liivi sõda rajati?
http://62.20.57.210/kra/bilder/0406/28/021/008.jpg
aga selle küsimuse jaoks lihtsalt liiga suur. Siin on kolmnurksele neemikule suur linnus ja fort ära mahutatud, siin on ühel küljel ikka mitu (pool-)bastioni...
Tarvastus vist ikka polnud midagi erilist, võib-olla veski ja värava kaitseks tehti hiljem mingi raveliini meenutav asjake:
http://62.20.57.210/kra/bilder/0406/28/049/001.jpg
Minu küsitud kolmnurkne kindlustis on ehituslikult eraldi püstitatud (selline ehitusviis eeldabki igakülgset kaitset, kui ehitaks sellise kolmnurkse kindlustise millegagi kokku, poleks täpselt sellisel kujul mõtetgi). Tõenäoliselt oli sealkandis ikkagi mingid varasemad kindlustised, aga ilmselt need ei olnud kiviehitised. Arvatavasti on seal ka olnud mingid hilisemad kindlustised, aga võib-olla siis mingi suurema lahingu välikindlustised, sest hiljem midagi kapitaalset pole säilinud...? Ühtegi looduslikku eeldust kolmnurksele ehitisele ei tea seal kandis olevat.
corvus on allika suhtes õigel teel. Ma arvan, et ka minu küsimuse alusena olev kaart on pärit Rootsi Sõjaarhiivist. Mul pole hetkel selle kaardi viidet, aga praegu ei saa ma enda allikat anda, see annaks kohe küsimuse koha ära. Lihtsalt teadmiseks, peale Läänemere-provintside fondi on Eesti ala kaarte ka mujal fondides, aga seal pole need enamasti nii mugavalt ära digiteeritud ja netti riputatud. Rootsi Sõjaarhiivis on Eesti kohta veel palju avastamist...
Minu arust on tegu Poola-Leedu kindlustisega, kui seda nüüd vihjena võtta. Katsun õhtul otsida ühe artikli, kus poolakad oma ajaloo ühte sellist nähtust vaatlevad.