Selles rubriigis ma olen juba arvamust avaldanud sellel allveelaevade teemal:
http://www.militaar.net/phpBB2/viewtopi ... 54&t=26180
Ühest küljest tõesti saab allveelaeva asendada miinide veeskamiseks suvaliste ujuvalustega ja laevu saab ka kaldalt müütiliste raketi-rekkatega hirmutada aga...
Minu meelest on meie (võibolla pseudo-psühholoogiline) probleem see, et meil ei ole tagalat. Sissidel ei ole tagalat. Pole kust nodi sisse vedada, pole kuhu haavatuid välja viia. Pealvee ujuvalused on kerge sihtmärk.
Mõne jaoks olen ma unistaja ja teise jaoks novaatorlike ideedega inimene.
Kuid mina oma fantaasias kujutaksin seda väiksemat sorti AIP elektri-allveelaeva ette sellise veealuse transpordilaevukesena. Nodi toimetamine maale toimuks siis allveelaeva külge (osaliselt keresse) klammerduva allveekindla paadiga.
Allveelaev sõidab hämaruse varjus ranna ligidale ja jääb sinna "ankrusse" mõned meetrid allpool veepiiri.
Mehed ronivad vee all allveelaevast allveekindlasse paati. Allveelaev laseb trossidega allveekindla paadi pinnale ja paat sõidab randa.
Paat ise oleks sisulislt hermeetiliselt allveekindel paadi kujuline mootoriga paaK. Selleks mõneks meetriks veepinnale tulemiseks ja alla minemiseks pole elutagamisvahendeid vaja.
Sinna allveekindlasse paati peaks mahtuma mõned euroaluse täied nodi, või 10 haavatut kanderaamidega, või täisvarustuses sissi jagu. Sisuliselt nagu veealune veoauto.
See allveekindel paat omab siis kahte hermeetiliselt suletavat luuki. Ühte selleks, et inimesed saaks paadist allveelaeva ronida ja teist suuremat selleks, et kaldal laadimistöid teha.
Seda veealust allveekindlat paati võib võrrelda oma sihtotstarbelt kaubakonteineriga.
Neid veekindlaid paate võib ühe allveelaeva kohta ka mitu olla. Ühes otsas käib laadimine samal ajal kui teise "konteineriga" üle mere ära käiakse.
Ja selle allveelaevaga saaksimegi me ülemere "poes" käia ja oma sisse vastase tagalasse transportida. Poes käidud, sõidad paadiga allveelaeva kohale. Veepinnal lebavad poide küljes trossiga ühendatud konksud. Paat haagib ennast kinni ja paat tõmmatakse trossiga allveelaeva keresse kinni.
Loomulikult võiks sel allveelaeval ka paar torpeedot peal olla (nagu Iraanlaste Ghadiril). Osalt enesekaitseks, teisalt kasutamaks avanevaid lihtsaid võimalusi ja kõige tähtsam heidutuseks.
"Olugi, et mõttetu roostes relv aga kui sealt pauku võib tulla siis ma selle relva torusse sisse ei vaata."
Teatavas mõttes on Soome laht meile natuke nagu Hormuze väin Iraani jaoks - vastase transiidiarter ja tõenäoline vastase rünnakusuund.
Ses suhtes oleks Iraanlastelt üht teist õppida. Ka nemad ehitavad raketi-rekkaid ja midget-submarine. Meile taktikalise õppetunni mõttes huvipakkuvad analoogsed allveelaevad oleks Iraanlaste Ghadir class ja Itaallaste Sauro class shallow-coastal-water tüüpi allveelaevad. Neid on huvipakkuvaid allveelaevu oleks kindlasti veel.
http://en.wikipedia.org/wiki/Ghadir_class_submarine
http://en.wikipedia.org/wiki/Sauro_class_submarine
P.S. See allvee paat mis allveelaeva külge kinnitatakse ei pea olema ilmtingimata ainult paadi otstarbeline. Moodulpõhimõttel võib sinna paadi asemel paigaldada mida iganes. Õhutõrje raketi-patarei, operatsioonitoa vms.
Moodulpõhimõte võimaldab olla multi-funktsionaalne ja efektiivne.
Ülbeks minekuga hakkavad vead tulema.