Tule taevas appi.
Need 155 mm haubitsakolakad kulutavad esimese vastase kolonni hõrendamiseks terve vagunitäie laskemoona ja jääb puudugi.
Kes selle kohale veab, päkapikud koos Snegurotskaga?
Ja mismoodi need 20 hästitreenitud proffi relvi kasutama hakkavad, kui on teada, et FH-70 vajab 9 meest, Milan kolme jne.
Ja kuskohas ma nüüd NII eksisin selle 20 mehe arvutuses? 155 vajab 9 meest, Milan 3, Mistralit ei tea, aga oletame, et äkki 4? Kokku siis 16 meest (4? masina peale). See on siis selleks, et igast relvast oleks üks komplekt mehitatud ja lahinguvalmis elukutselistega. Kuid need 20 meest oleksid ju suutelised viima maastikule ka ülejäänud masinad.
Mitte, et ma peaks ajateenijat lollpeaks, aga vist oleks väga raske teha sellist väljaõppetsüklit, et kogu aeg oleks nii lühikese ettetatamisajaga täielikult valmis sama kogus, sama heade oskustega ajateenijaid.
Mis puudutab laskemoonakoguseid, siis ega ma jah väga ette ei kujuta, kui palju seda kõike kuluks. Kõikide rakettide kaal on ilmselt tühine. 155mm DOS näeb aga minuteada ette kohe päris palju moona. Palju seda täpselt on, pole vaja siin vast mainida. Ja kuna mu kokkupuude suurtükkidega on väga minimaalne, ei ole mul aimugi, kuidas nende järelvedu ja laadimine käib. Kuid vähemalt kõvasti üle poole moonast peaks ju ometigi ühe MANi peale mahtuma. Või no jumal temaga, võtame kasvõi veerandi või kolmandiku moonast ning paneme selle Unimogi või mõne muu 2 teljelise kasti ning pargime selle auto sellisesse lattu, kus on täidetud kõik moona hoiustamise tingimused.
Kui nad ikkagi 15ndal juunil kuskilt Pihkva poolt kasvõi sisevägede soomukitega üle piiri vuravad (kangemast ja veits aeglasemast kraamist rääkimata) läheb KLil küll ikka maru kiireks ja tõenäoliselt saavad venelased oma rünnaku esimese otsa parkida Tartu serva alla umbes selleks hetkeks, kui ETV jõuab eetrisse erakorraliste uudistega. Teine variant on see, et meil on võimekus saata neile ette vähemalt üks üksus, millel on arsenalis palju kõvemad relvad, kui kaitseliitlastel või ajateenijatest kokku pandud baaskursusel oleval rühmal. Ja sel juhul saab ETV diktor öelda, et Eesti vastab vaenlase rünnakule omapoolse suurtükitulega ning rajatud on esmane kaitseliin.
Ma ei tea, missuguseid radarijaamu need kahurid vajavad, kas Mistralit saab üldse kasutada kogu mingist suuremast süsteemist lahtiühendatuna, kui palju tulejuhte on süürtükkidele vaja...
Aga millega ja kui kiiresti me saame täna mõjutada vastast, kelle rünnakusuunad on teadmata? Kes võib tulla mõlemalt poolt Peipsit ja samas maandada veel mitu väiksemat õhu/mere dessanti suhteliselt ükskõik kus.
Ma ei mõtlegi, et teeme nüüd täiesti uue süsteemi kogu KV-le. Kui mobilisatsioon käima läheb, võib ju need maastikul olevad üksused liita juurdetulevatega.
Lihtsalt see variant annaks meile inimesed, kes tunnevad läbi ja lõhki oma eriala. Need inimesed oleks ööpäevläbi tõeliselt heas valmisolekus, sest valve toimub väeosas, kus asub ka tehnika. (ma ei tea, kas saaks ühe "kiirreageerimisüksuse" kohta 3 meeskonnaga hakkama või kuluks ära neli). Ajal, mil nad (päevane vahetus) on valves ei pea nad ju magama kasarmus vaid võivad anda (oma eriala)ajateenijatele tunde. Minnes maastikule eriala õpetama, minnakse koos valves olevate relvadega. Põhimõtteliselt saaks nende väljasõidu aeg olla nii lühike, et jõuda VÕKi alalt minema enne, kui esimesed lennukipommid kukkuma hakkavad!
Selline on üks minu nägemus tuleviku EKVst, mis koosneks ajateenijatest ja palgalistest.
Riigi kaitse on liiga tähtis asi, et seda teistele usaldada.