Millest sa arvad, et ma vahet ei tee?Trummile - palun tee vahet strateegiliste ja taktikaliste tegevuste vahel. Transpordiinfra ehitus Abhaasias oli venele selgelt strateegiline ettevõtmine. Ja Gruusia ahistamine oli samuti selgelt strateegiline. 888 tekkinud olukorrale reageerimine oli olemasoleva strateegia raames taktiliste toimingute ellu viimine. Strateegia tuleb alati enne kui taktika.

Jutt oli raudteest seepärast, et seda on Eestiski kasutatud kui tõendit sellest, et 888 sõda oli venelaste poolt planeeritud ja ettevalmistatud ("näe, raudteegi ehitasid selleks valmis" - järelikult valmistusid augustis Gruusia ründamiseks"). Isegi arvasin, et küllap venelased tegid lõksu, provotseerisid ja Misa loll kukkus sisse".
Viimasel ajal ikka selgunud, et venelased tabati samamoodi püksid maas ja neilgi tuli käigu pealt lahingusse astuda. Mis õnnestus neil Gruusiast selgelt paremini, sest venelased vallutasid ühe koha teise järel ja grusiinid taganesid. Kui grusiinid oleks paremad olnud, siis oleks ju venelased taganenud. Venelastel käisid asjad ka ligadi logadi (nt lennuvägi asus õhutõrjet maha suruma alles 3.päeval, enne kaotati asjatult lennukeid), ühelt poolt vene elu iseärasuste pärast, teisalt väheste ettevalmistuste pärast. Kui venelased oleks 08. tõsimeeli plaaninud grusiinidele kallale karata, siis oleks ju radaritõrjerakettidega koormatud lennukid ammu kuskil Vladikavkazi lähedal stardiluba ootamas olnud. Neid ju hakati kuskilt kokku kraapima (sh Lipetski keskusest).
Teine argument "et Kavkazi ajal viidi armee vajalikku vormi et oleks hea augusti alguses sõtta minna".
EKV üks paremaid Gruusia asjatundjaid naeris sellise jutu igatahes välja.
Igaüks kes on mõne suurõppusel käinud, teab hästi, et peale kuuajast trampimist pole see valmisolek nii hea midagi, isegi meie tegevüksuste suhteliselt hea ja töökindla ratastehnika juures on nööri otsas masinaid ja ära lõhutud relvi piisavalt, mehed on tüdinud ja väsinud, mõtlevad ainult reservi saamisest jne jne.
Seega minu hüpotees on, et Vene armee suhteline edu tulenes märksa paremast valmisolekust ja reageerimisest, grusiinidel õnnestus ainult olematu vastase ründamine Tsinvalis, kui venelased sekkusid, siis jooksis asi ikka nii puntrasse, et meelde tuli lausa unustamatu 1941. a juuni-juuli. Seega kokkuvõte on, et vene armee on sõjavõimeline väikeriigi vastu ja väga lühikese etteteatamise jooksul (ärme unusta seejuures, et kõik need EKV brigaadid-pataljonid tuleb alles mobiliseerida, varustada ja kokku harjutada - mida ei tee 24 ega 72 tunniga nagu venelane Gruusias reageeris).
Minu küsimus siit edasi on, kas meie oleks oma võimalustega 24-72 tunnise etteteatamisega valmis nt 15 000-sele grupeeringule (taoline seltskond koguneb Zapadil) tõhusat vastupanu osutama, siin teemas tundub mulle, et selmet tõtt tunnistada, tegeletakse siin mõttetu eneseõigustuse ja -pettusega. Grusiinid igatahes ei suutnud, kuigi nende rahalised ja tehnilised võimalused + valmisolek (põhiline löögijõud oli ju palgaline kaadriarmee soomusbrigaad) olid sootuks teisest klassist kui meil täna on.