TUVASTADA tulirelv
Re: Hülgepüss
1797. aastal kapsellukku veel ei tuntud. See ilmus alles veidi enne 19. sajandi keskpaika. Varem oli ikka vana hea tulelukk kasutusel (üksikuid ränikivilukuga jahipüsse oli kasutusel veel EW ajalgi). Seega kui see püss ongi 1797. aastast pärit, siis on ta hiljem ümber ehitatud.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Seda ma ei oska öelda, kas ümbertehtud või mitte, kuid seda tean kindlasti, et aastaarvu pole ma ise peale graveerinud. On mis ta on, kuid ilus asi ikka.
Pole küll eriline asjatundja, aga see paistab tõesti ehe "hülgepüss" olema, ehtne eesti käsitöö vanema tuula tehase materjali baasil. Kas on see leiulakk ka kusagil hüljeste resideerumise kandist? Hinnast ja väärtusest ei oska ka mina midagi arvata, rohkem selline emotsionaalne-etnograafiline väärtus, muidugi mõni huviline võib ka suhteliselt väärtuslikuks hinnata, aga ega ei pea kõike ka kohe eurodesse/dollaritesse arvestama. 

Leiulakk asub Juminda poolsaarel ja Malusi saarel peaks hülged pesitsema seniajani.
Huvitav, kas seda püssi või üldse nii vanu tulenuiasid veel tollal kasutati üldse? 1920. aastatel müüs riik jahipüssideks Vabadussõjast jäänud vanu Berdani ühelasulisi vintpüsse ja odavalt (mäletamist mööda 2-3 krooni tükk, ehk siis 200 - 300 marka).oleeg kirjutas:Hülgepüss! Need korjati eestlaste demilitariseerimidel enne viimast sõda esimestena ära! Tegelikult ei pruugigi neid palju järel olla... See muidugi hinda ei määra, kuid alla ka ei tõmba!
terv
o
Oman vastavaid kohustusi ja piiramatuid õigusi antud ülesannete täitmisel.
Puust asjandus on niisugune suusk, ca 4 m pikk, kuhu peale, sisse siis püss pandi eeldan , et see oli mere jääl nii püssi kui ka selle omaniku turvalisuse huvides.
Isegi väga ilus asi onssssandor kirjutas:On mis ta on, kuid ilus asi ikka.

Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
Ahoi!
Ma arvan, et see puust jupstükk on kordades haruldasem, kui see "toru"
Ma arvan, et see puust jupstükk on kordades haruldasem, kui see "toru"

Kõigi maade proletaarlased,palun ärge enam kunagi ühinege.
Treimani muuseumimaja
Treimani muuseumimaja

Filmiarhiivi infosüsteemist FIS leiab ja saab vaadata kahte filmi "Hülgepüük". Näeb ka hülgepüssi kasutamist.
http://www.filmi.arhiiv.ee/fis/
http://www.filmi.arhiiv.ee/fis/
Oman vastavaid kohustusi ja piiramatuid õigusi antud ülesannete täitmisel.
See suusk oli aastaid, silme all ka nõuka ajal räästa alla köidetud, ei osanud siis arvata mis see on , polnud ka jalus. Kui ilmus püss tuli ka selgus, mõõtmed klappisid ja kõik sobis. polnud seda huvigi oli vanal hallil ajal...
Kas nii vanu kasutati - andmed puuduvad. Samas, ega "vanale koerale uusi trikke ei õpeta..." ja paljud teised ütlemised panevad mõtlema: vanu kütte võis uute relvade poole tõmmata küll, kuid ...metssiga kirjutas:Huvitav, kas seda püssi või üldse nii vanu tulenuiasid veel tollal kasutati üldse? 1920. aastatel müüs riik jahipüssideks Vabadussõjast jäänud vanu Berdani ühelasulisi vintpüsse ja odavalt (mäletamist mööda 2-3 krooni tükk, ehk siis 200 - 300 marka).oleeg kirjutas:Hülgepüss! Need korjati eestlaste demilitariseerimidel enne viimast sõda esimestena ära! Tegelikult ei pruugigi neid palju järel olla... See muidugi hinda ei määra, kuid alla ka ei tõmba!
terv
o
Ühesõnaga "leitud" või taasavastatud komplekt on vähemalt minu hinnangul hindamatu väärtusega ese! Rõhutan veelkord - "komplekt"! Igati väärikas ese iga Eesti muuseumi jaoks!
Loomulikult on see igati väärikas ese ka koduseinale, kuid enne vajaks tõenäoliselt konserveerimist

terv
o
[i]Miski siin ilmas ei saa viibida nii sügavas vaikuses kui surnud inimene.[/i]
Frederic Manning
Frederic Manning
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist