sõjaline õpetus kooli tagasi!

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.

Sõjaline õpetus kooli tagasi?

Jah
57
85%
Ei
6
9%
Võibolla
4
6%

Hääli kokku: 67

Kasutaja avatar
Marissa
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Marissa »

Charlemagne kirjutas:Poolt. Kahe käega poolt.

Olen Charlemanega nõus. Riigikaitse võiks siiski koolides olla. Kas või 40 tundi (alla selle ei arvu ei luba seadused). Ning õpetajateks võiksid olla ikkagi need kes asja tunnevad. Kunagi aastaid tagasi meie kutsekas olid riigikaitse tunnid poistele, 40 tundi, ja enamus ajast tegeldi maadlusega ja krossijooksuga, sest seda ainet andis kehalise kasvatuse õpetaja.Praegu neid tunde pole ju üldse. Võimalik on ju riigikaitset lugeda 5 tunni ulatuses ühiskonnaõpetuse või kodanikuõpetuse raames, aga seda nagu vähevõitu. Tegin pisikese liitmise ja lahutamise ning nüüd loen riigikaitset 10 tunni ulatuses ja kui segakursus, siis kuulavad ka tüdrukud ning ei mingit virinat ole. Õnneks olemas nüüd riigikaitse alane õpik, midagi sealt ikka saab, aga parem kui seda loeks ikkagi oma ala spetsid, mitte aga isehakanud.
Ega siis riigikaitse tunnid pea sarnanema endise aegsetele sõjalise algõpetuse tundidele, kus isegi BTR ehitus tuli selgeks saada (mida mina ei saanudki selgeks). Palju lihtsam oli automaadi kokku - lahti panek. Tolleaegse sõjalise algõpetuse orientatsioon oli siiski teada ja ma usun, et peale minu veel foorumis neid, kes lõpetanud kooli vene ajal, kui sõjaline algõpetus oli oi kui tähtis aine. Riigikaitse võiks olla natuke teistsuguse orientatsiooniga, aga peaks ikkagi olema koolis. Ja ega neidudel see ka üle külgede maha jookse, kui teavad midagi riigikaitsest. Kui mõnel neist tulevikus tuleb tahtmine mehele minna mundrikandjale, siis vähemalt teab millega kallis kaasa tegeleb ja ei naaksu nii palju oma mehe kallal. :roll:
Kes kontrollib olevikku, kontrollib minevikku. See kes kontrollib minevikku, kontrollib ka tulevikku.
Kasutaja avatar
VANA LÖUKOER
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas VANA LÖUKOER »

olen söjalise öppe lisamisega koolidesse igati nöus.
söjalise öppe aga peaks lisama gümnaasiumi öppekavadesse.seal olevatel öpilastel on juba surts rohkem möistust peas kui pöhikooli omadel.
ja tüdrukud jätaksime mängust välja.me ei ole totalitaarne söjaline riik.vanasti öpetati tervele klassile ju seda.ema on mul rääkinud,kuidas nad ak -d kokku ja lahku aja peale vötsid.see on nöme.
ja veel see kutseliste armee idee.....on idiootsus.mall tömmata lääneriikide pealt,kus on ka ainult kutseliste armee...ei..meid on selleks liiga vähe, et lubada sellist asja.
nii et söjaline öpetus koolidesse tagasi,vötku see usuöpetus sealt ära ja ei mingit kutseliste armeed.
VAREMEIST TÖUSEB KÄTTEMAKS !!!!

MAHA VALGED JUUDID !!!!!!!!
Õpetaja

Postitus Postitas Õpetaja »

Pooldan juhul kui:

1. õpetajad on professionaalid, mitte isehakanud
2. õpetust viiakse läbi mitte käepäraste või isiklike resp. kaitseliitlike vahenditega, vaid selleks riigi poolt eraldatud vahenditega (N: kärbiku asemel AK 4 või Galil)
3. õppetöö üheks osaks loetaks ka suvised paarinädalased kohustuslikud metsalaagrid, ekskursioonid jne.
4. koolis läbitud kursust arvestataks ka ajateenistuse pikkuse juures kas katsete alusel vms.

õ
Kasutaja avatar
Sollmann
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Sollmann »

VANA LÖUKOER kirjutas:
ja tüdrukud jätaksime mängust välja.
Mälestused enda kooliajast räägivad küll muud - minu klassiõed vähemalt lammutasid päris hea meelega AK-sid ning tulistasid tiirus märklehtede pihta.
Paari olulisemat käsirelva võiks siiski neidudele ju tutvustada, nende tööpõhimõtet, laadimist, OT-d jne. Õpetada esmaabivõtteid, kuidas käepärastest vahendeist telke-kanderaamu jmt ehitada ning kindlasti natuke ka ellujäämiskunsti vabas looduses.
Arvan, et kui sõjalist viiksid läbi profid, hästiistuvas vormiriietuses sümpaatsed noored mehed, tuleks nii mõnigi neidis suure huviga tundi :roll:
TÕDEONAJATÜTAR
Kasutaja avatar
Marissa
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Marissa »

Karl Sollmann kirjutas:Arvan, et kui sõjalist viiksid läbi profid, hästiistuvas vormiriietuses sümpaatsed noored mehed, tuleks nii mõnigi neidis suure huviga tundi :roll:
Eriti veel kui need noored mehed vallalised :roll:
Kes kontrollib olevikku, kontrollib minevikku. See kes kontrollib minevikku, kontrollib ka tulevikku.
Kasutaja avatar
tlpWFG
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas tlpWFG »

Kui mitte just paarinädalased riigikaitselaagrid, siis kasvõi nädalased. Meie mai kuus tulev laager on 3 päevane- selle ajaga ei õpi ju midagi :lol: Nädalane BÕK oli juba midagi huvitamat.
Niikaua, kui elu sees, relv käes ja Eestimaa pind jalge all, pole häda veel midagi.
[url=http://www.hot.ee/emulaator][img]http://www.hot.ee/emulaator/toetan5.gif[/img][/url]
Veltu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Veltu »

Kui mitte just paarinädalased riigikaitselaagrid, siis kasvõi nädalased. Meie mai kuus tulev laager on 3 päevane- selle ajaga ei õpi ju midagi
Meil oli ka 3 päevane. Päeval paugutasime,öösel ööbisime kordonis. Sai sõjaväe maitse suhu küll, ainult kord oli leebem. Normaalne. :)
Ära hirmuta!
Ära tee ulakust!
Koera, kes kogu aeg haugub, pannakse kõige vähem tähele
[img]http://www.hot.ee/emulaator/toetan4.gif[/img]
Elagu sõnavabadus!
Kasutaja avatar
VANA LÖUKOER
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas VANA LÖUKOER »

siit ka väljaspool foorumit kostvad hääled :

http://www.epl.ee/artikkel_306277.html
VAREMEIST TÖUSEB KÄTTEMAKS !!!!

MAHA VALGED JUUDID !!!!!!!!
Kasutaja avatar
Mazz
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Mazz »

Põlva Ühkas on 10. klassis riigikaitse tunnid t2itsa olemas. Õpetab mingi kaitseliitlane vist.
Kasutaja avatar
hugo1
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas hugo1 »

ja tüdrukud jätaksime mängust välja
Miks :?: :?: :?: Väikerahvana ei saa me endile lubada sellist luksust. Kui sõda tuleb, siis vabatahtlikud naised tuleks kõik võtta.
Tuleta meelde II maailmasõda liitlased ja venelased kasutasid tootmises naisi, Hitler ei tahtnud kasutada, tulemust teame kõik. Ära seda ära unusta, et ükskõik kelle vastu me tulevikus sõdime, ikka oleme me arvult väikesemad ja inimeste puudus on Eesti kõige suurem probleem.
Meie võitluslipp sini-must-valge
aatekõrgusse näidaku teed!
Lehvi, lehvi sa hõõguma palged.
Süüta südames õilsuse leek.
Andres
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Andres »

Vabatahtlikkuse alusel on asi igati tervitatav (juhul kui ikka tasemel instruktor/õpetaja).
Kohustuslikkuse osas oleks küll väga ettevaatlik.
Niipalju kui mina olen aru saanud, siis 1930. aastatel see aine kavva võeti ikka ajateenistuseks eelteadmiste andmiseks. Leiti nagu kompromiss sõjaväelaste ja haridustegelaste/muu ühiskonna vahel, et kuna riik oli vaene ja leiti, et ajateenistuse aeg liiga pikk,s.o. kulukas. Seega siis mingid üldised püssi mat. osa ja võtted ning vist isegi tegevus jao koosseisus tehti algkoolis mitme aasta vältel kellegi ohvitseri juhtimisel selgeks (koos praktiliste kevadiste laagritega). Selle arvelt sai siis ajateenistust kokkutõmmata.

Praegusel juhul tundub asi väga kummalisena, et seda ainet nähakse nagu ajateenistuse asendajana. Juhul kui ma olen ikka õigesti aru saanud. Kooli programmid on ju niigi ülepaisutatud ja igasugu huvigrupid tahavad järjest aineid juurde lülitada. Keskkoolis on edasipüüdlikumad seltskonnad minu mulje kohaselt tõsiselt ametis vaid valitud riigieksamiteks valmistumisega ja muuks seal eriti vist süvedatult aega ei jää.

Tekib süsteemse nägemuse ja õpetava kaadri küsimus. Kui põhiseaduses väljendub mingi ühiskondlik kokkulepe (kuigi võidakse öelda, et see on üle 10.a vana), siis on tõesti kodanikel õigus ja vist ka kohustus riigikaitseliseks väljaõppeks.Minule tunduks tänapäeval loomulik, et koolis omanadatakse ikka traditsioonilised teadmised ja oskused ja ajateenistust võiks käsitella juba loomuliku üldhariduse jätkuna, aga mitte enam koolis vaid selleks seatud ja väljaõpetatud kaadri käe all ning teistes selleks sobilikes tingimustes. Meil on kümne või juba enama aastaga loodud väljaõppekeskused ja kaader asja toimimiseks. Nüüd tõmbame siis kogu sellele asjale vee peale ja hakkame kmini abil kuskil Tallinnas mingi ülikooli juures ja ühe õpiku toel ajalooõpetajaid ümberprofileerima?! Kuskilt kangastuvad vaimusilmas mingid kreisraadiolikud sketšid.

Ettevaatikuks teeb see, et tegemist oleks nagu mingi poliitilise programmi nui neljaks läbisurumisega või selle täitmisega. Kunagi on midagi ähmase õhinaga pähe võetud ja nüüd üritatakse igal juhul teostada. Poliitiline väide vist on et ajateenistus on halb, ahistab inimest ja rikub ära tema tuleviku ning eluõnne. Ega siis militaarsundust koolis ju ka väga liberaalselt ei kõla. Varsti on kindlasti oodata, et mingi seltskond spektri teiselt tiivalt karjub - kooli militariseeritakse! Appi!

Selge peaks olema vist vähegi asjasse süvenedes, et rahvusvaheliste kokkulepete täitmisele - elukutselise kiirelt liigutatava pataljoni mehitamisele - selline abinõu küll kaasa ei aita. Pigem vastupidi. Lugege näiteks ühes seonduvas alateemas kangelaspioneeri asjalikku postitust.
Pigem vastupidist tuleks siis soovitada. Kui praegu läbib ajateenistuse 1/3 vastava vanusegrupi noormeestest, siis tuleks ju kohustuse täitmiseks seda osa tõsta. Kui muud ressurssi pole, siis tõesti äkki vastassugupoole arvel? Iseasi muidugi, kes ja mille arvelt selle kõik kinni suudab maksta.
Veltu
Liige
Kontakt:

Miks Väikerahvana ei saa me endile lubada sellist luksust. Kui sõda tuleb, siis vabatahtlikud naised tuleks kõik võtta.
Hugo, on juba piisavalt palju räägitud, et sõja korral vallutataks Eestimaa mõne päeva jooksul. Milleks saata naisi, kui rahva edasikandjaid mõttetusse surma. Peaksime just hoolitsema, et neid see kohutav sõda ei puudutaks. Kuulid lendavad, mürsud plahvatavad, verd purskab- naised kaotavad varsti moraali ja sõdimishimu.
Tuleta meelde II maailmasõda liitlased ja venelased kasutasid tootmises naisi, Hitler ei tahtnud kasutada, tulemust teame kõik
Kuidas ei kasutatud? Alates 1942. aastast võeti sõjaväkke vastu ka naisvabatahtlikke (Stabshelferinnen), kes hakkasid vabastama meesametnikke ja autojuhte riviteenistuse jaoks. Tõsi, naised ei leidnud küll nii massilist rakendamist nagu nt N-Liidus, kus tehastes põhiliselt naised töötasidki.
Ära hirmuta!
Ära tee ulakust!
Elagu sõnavabadus!
johannes
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas johannes »

Mina olen see elav näide kes õpib praegu 10.klassis riigikaitset on päris huvitav .6 tüdrukut on isegi riigikaitses .Meile õpetatakse seda Võru Lahingukoolis ise õpin (Võru Kreutzwaldi Gümnaasiumis )Riigikaitse õpetus võiks olla vabal tahtel mitte et sunnitakse.
Kasutaja avatar
hugo1
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas hugo1 »

Hugo, on juba piisavalt palju räägitud, et sõja korral vallutataks Eestimaa mõne päeva jooksul.
See on Sinu isiklik arvamus, mina nii ei arva.
Ilma tuumarelvata Eestit rünnates peame vastu 2 - 3 kuud.
Ning ära unusta, et kuulume NATO.sse, nii et abi on oodata.
Kõšš Veltu, :evil: tuled siin kaitsetahet maha tegema.
Meie võitluslipp sini-must-valge
aatekõrgusse näidaku teed!
Lehvi, lehvi sa hõõguma palged.
Süüta südames õilsuse leek.
Veltu
Liige
Kontakt:

Pigem on Balti riigid juba vallutatud, kui meie suur sõber NATO appi suvatseb tulla. Mingist 2-3 kuust ei tasu rääkidagi, oled Eesti vastupanemisvõimet u 20 kordselt ülehinnanud. Ega pragu pole enam 40ndada aastad, kus kaitsjatel oli kergem vastu panna. Praeguseks on tehnika suure tiigrihüppe teinud, meie oleme aga tehnikast üha rohkem maha jäämas.
Nii, et sõja korral naised koju ja punkrisse :!:
Kõšš Veltu, tuled siin kaitsetahet maha tegema
Ega ma mingi kass ei ole! :evil: Mul ei ole ju nii suurt mõjuvõimu, et noorte kaitsetahet redutseerida.
Ära hirmuta!
Ära tee ulakust!
Elagu sõnavabadus!
Suletud

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline