Kas N Liidus oli ka midagi head?
Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?
Trumm, tegelikult on asi nii, et kui perede majanduslik olukord oleks veel-veel hullem ja hirm, et riik ei suuda tulevikus mõistlikku või üldse ei suudaks pensioni maksta, kasvaks iive kohe. Lapsi paneks tegema vanemate hirm, et nad jäävad vanana ilma ülalpidamiseta ja hooleta.
Meil veel indiaanlaste ja eskimote komme puudub, et vanad inimesed lähevad ise metsa surema.
Meil veel indiaanlaste ja eskimote komme puudub, et vanad inimesed lähevad ise metsa surema.
toomas tyrk See peab ikka üks meeletu edevus ning hea enesearvamus olema, mis sunnib sellist möla sellistes kogustes tootma. Siis nüüd tekib üha rohkem ja rohkem tunne, et ju ikka keegi maksab selle eest.
Ei ole midagi uut siin päikese all. Vist Cicerole kuulub ütelus: häda linnale kus veider kala maksab rohkem kui rammus härg.
- Kilo Tango
- Liige
- Kontakt:
Kui kodanikud saavad Eesti keskmist palka, siis see teeb pere peale kokku kahekordse Eesti keskmise. Selle eest on võimalik:
1. Omada ca. 50-70 ruudust korterit Viimsis ja maksta selle pangalaenu, kindlustust ja muid kulusid
2. Omada ca. 2-4000 EUR maksvat sõiduautot
3. Pidada ülal kahte last, koolitada neid ja võimaldada neil ringides käimist. Samuti saab maksta lastele nädalaraha.
4. Omada tahvelarvutit, nutitelefoni jms. tänapäeva tehnovidinaid
Loomulikult tuleb sealjuures optimeerida ja mõelda, et kuidas oma eelarve tasakaalus hoida ning ehk natuke säästagi.
1. Laste riided tulevad peamiselt kas kaltsukatest või tuttavate laste väikseks jäänud riiete varudest.
2. Suuremat mööblit jms. ei saa osta.
3. Esmasel kodu ostmisel tuleb kaasata vanemaid tagatise ja käendamise jaoks
Miks ma seda tean väita? Asi selles, et ma ise teenin u. kahekordset Eesti mediaanpalka. Abikaasa tegeleb oma firmaga, kust me raha välja ei võta ja tema palka ei saa. Ja just täpselt nii me elamegi.
1. Omada ca. 50-70 ruudust korterit Viimsis ja maksta selle pangalaenu, kindlustust ja muid kulusid
2. Omada ca. 2-4000 EUR maksvat sõiduautot
3. Pidada ülal kahte last, koolitada neid ja võimaldada neil ringides käimist. Samuti saab maksta lastele nädalaraha.
4. Omada tahvelarvutit, nutitelefoni jms. tänapäeva tehnovidinaid
Loomulikult tuleb sealjuures optimeerida ja mõelda, et kuidas oma eelarve tasakaalus hoida ning ehk natuke säästagi.
1. Laste riided tulevad peamiselt kas kaltsukatest või tuttavate laste väikseks jäänud riiete varudest.
2. Suuremat mööblit jms. ei saa osta.
3. Esmasel kodu ostmisel tuleb kaasata vanemaid tagatise ja käendamise jaoks
Miks ma seda tean väita? Asi selles, et ma ise teenin u. kahekordset Eesti mediaanpalka. Abikaasa tegeleb oma firmaga, kust me raha välja ei võta ja tema palka ei saa. Ja just täpselt nii me elamegi.
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
Minuarust sa oled jätnud midagi tulupoolel nimetamata või on nt korter soetatud mitte tänastel tingimustel?
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
- Kilo Tango
- Liige
- Kontakt:
Põhjenda. Korter, tõsi, ostetud 2006.Kapten Trumm kirjutas:Minuarust sa oled jätnud midagi tulupoolel nimetamata või on nt korter soetatud mitte tänastel tingimustel?
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
Kulud, milelga igal juhul välja praegu tuleksid.
50 m2 uus korter Viimsis - laenumakse 340 eur kuus
eluaseme kõrvalkulud - läbilõikeliselt 200 eur kuus
2-4 tuhat maksva auto jooksvad kulud peale kütuse - 100 eur kuus, eeldusel, et "täisteenust" ei kasuta. Liisingu puhul +100 eur.
20 000 läbisõidu juures kütus - 200 eur kuus
2 lasteaia kuutasu - 150 eur kuus (Viimsi seisu ei tea, mul taolised olid).
2 lapse ringitasud - 80 eur kuus (meil olid need ringid 40 ringis, tõsi, suvel pole).
taolise suurusega pere toit ja laste "erisoovid toidupoes" - 300 eur kuus
kokku 1370 eurot kuus (nimekiri pole lõplik).
Hädapärased püsikulud saad tehtud ja ongi kogu moos.
Säästusid samahea kui ei teki ja kui siia mingi häire tekib, siis põrub kogu lahendus rängalt (terviserike, tööta jäämine, puudega laps vms).
Paljud elavad jah taoliselt.
2-4 tuhat maksva auto jooksvad kulud peale kütuse - 100 eur kuus, eeldusel, et "täisteenust" ei kasuta. Liisingu puhul +100 eur.
2 lapse ringitasud - 80 eur kuus (meil olid need ringid 40 ringis, tõsi, suvel pole).
Säästusid samahea kui ei teki ja kui siia mingi häire tekib, siis põrub kogu lahendus rängalt (terviserike, tööta jäämine, puudega laps vms).
Viimati muutis Kapten Trumm, 02 Okt, 2013 11:23, muudetud 1 kord kokku.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kusjuures 2006 oli m2 hind kõrgem ja intress hoopis teine kui nüüd.Kilo Tango kirjutas:Põhjenda. Korter, tõsi, ostetud 2006.Kapten Trumm kirjutas:Minuarust sa oled jätnud midagi tulupoolel nimetamata või on nt korter soetatud mitte tänastel tingimustel?
toomas tyrk See peab ikka üks meeletu edevus ning hea enesearvamus olema, mis sunnib sellist möla sellistes kogustes tootma. Siis nüüd tekib üha rohkem ja rohkem tunne, et ju ikka keegi maksab selle eest.
- Kilo Tango
- Liige
- Kontakt:
MOTT (Mida Oligi Tarvis Tõestada)Kapten Trumm kirjutas:Kulud, milelga igal juhul välja praegu tuleksid.
Täpsustagem - üks laps käib koolis, seega tema peale lasteaiatasu ei kulu.Ringitasud on ühe lapse peale. Läbisõit on väiksem aga mitte oluliselt (u. 17 kkm). Tegelikult on mul auto kallim ja selle püsikulud väiksemad aga see on vähe standardist väljas teema. Puhver on mul oma firma, kust saab vajadusel raha välja võtta (mul selleks omad täiesti legaalsed trikid). Eluase on suurem, kusjuures ma usun, et 50m2 korteri puhul oleksid kulud alla 200. Aga muidu - täitsa tubli.
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
Ühesõnaga, jõudsime konsensusele, et "keskmise jüri ja mari" äriplaan on ots otsaga kokku tulev, kuid tundlik välismõjudele ja eriti "elustandardile" midagi ei jäta.
Selleks, et elada täna käibivate tõekspidamiste kohaselt, peab kas jüri ja mari sissetulek olema tuntavalt suurem või lapsed hästi äriplaani ei mahu.
Nõrk koht jüri ja mari rahavoogudes saab olema periood vanemahüvitise lõppemisest kuni sinnamaani, kui naine saab enamvähem täie koormusega tööl käia.
Selles augus võib (võis) olla mari ainus sissetulek 19 eurone lastetoetus ja jüriga toimuv suurem võnkumine keerab kogu elu pea peale.
Mina alustaks augu lappimist sealt.
Sellest mudelist muidu hargnevad ka lihtsad vastused järgmistele küsimustele - nagu miks on meil paljudel nui neljaks vaja ülikooli minna, miks on kõva palgatõusu surve ja miks valitseb teatav ebakindlus, miks pressitakse Soome jne.
Kui sama mudelit laiendada nüüd nn eduka elustandardi peale, siis kasvavad ka vastavad kulud hüppeliselt ja pakuks, et mediaani saajaid peab peres 2 olema.
Aga võiks sedagi uurida kui aega on.
Selleks, et elada täna käibivate tõekspidamiste kohaselt, peab kas jüri ja mari sissetulek olema tuntavalt suurem või lapsed hästi äriplaani ei mahu.
Nõrk koht jüri ja mari rahavoogudes saab olema periood vanemahüvitise lõppemisest kuni sinnamaani, kui naine saab enamvähem täie koormusega tööl käia.
Selles augus võib (võis) olla mari ainus sissetulek 19 eurone lastetoetus ja jüriga toimuv suurem võnkumine keerab kogu elu pea peale.
Sellest mudelist muidu hargnevad ka lihtsad vastused järgmistele küsimustele - nagu miks on meil paljudel nui neljaks vaja ülikooli minna, miks on kõva palgatõusu surve ja miks valitseb teatav ebakindlus, miks pressitakse Soome jne.
Kui sama mudelit laiendada nüüd nn eduka elustandardi peale, siis kasvavad ka vastavad kulud hüppeliselt ja pakuks, et mediaani saajaid peab peres 2 olema.
Trumm, kas ma bold'iga rõhutatud küsimusele saan ka vastuse, või jääbki see tulemata?vaoinas kirjutas:Tuletame siis vanahärrale meelde, mida ta kaks lehekülge tagasi Malle ja Antsu kohta kirjutas:
Keskmine perekond Malle ja Ants. Mõlemad saavad keskmist palka, kuid rahalisi võimalusi on na vähe - last ei saa teha, sest lihtsalt pole mille eest laps üles kasvatada. Oleks sa keskmise perekonna konstrueerinud nii, et Mallel ja Antsul oleks üks, või kaks last juba olemas, poleks ma hakanud sõna võtma, sest mul tõesti kogemus puudub. Praegu aga on see sinu keskmine perekond ilma lasteta ja seega oli mul enda näitel sulle kohe analoog tuua. (neid näiteid on sõprade tuttavate seas rohkemgi on ka lapsega näiteid. Kuid kuna ma inimeste täpset palganumbrit ei tea ja pole kunagi olnud huvi ka küsida, siis neid ma sulle tuua ei saanud). Leibkonnas, kus sissetulek kahe peale on mõned sajad eurod vähem, kui kaks keskmist, jääb raha üle piisavalt, et mõelda lapse peale, kui lusti on.Kapten Trumm kirjutas:Lugupeetud targad ja laia silmaringiga protsesside mõistjad KT ja co.
Konstrueerige Eesti keskmine perekond, Ants ja Malle.
Mõlemad nö keskmised, keskmise palga saajad, vaesed vanemad.
Ostavad kahetoalise magalakorteri, hangivad ühe hädapärase liisinguauto.
Ostavad hädapärast, teevad remondi, secondhand kraam koju.
Uskuge, rahvastikuprotsessid muutuvad väga arusaadavaks - et miks lapsi pole ja miks Soome minnakse.
Lihtsalt loobumisi on laste nimel liiga palju ja kas see üldse võimalik ongi...?
Kus on siin see koht, millest ma midagi ei tea ja seetõttu ei tohiks siin sõna võtta?
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
Sa ei oma nähtavalt suuremat ettekujutust, kui palju laps(ed) võtavad nii kulusid kui ka aega, mida saad praegu raha teenimiseks kasutada. Enne lasteaeda lapsega naine näiteks polegi teab mis töövõimeline. Teiseks arvamus, et ühistranspordiga saab, on lastega pere kontekstis üsnagi rumal. Tahaks näha, kas sa saadad oma naise imik kaenlas täistuubitud trolli peale, juba paljude ühistranspordivahendite uksest sisse saamine vankriga ei ole lihtne ülesanne.
No nii ennast täis ei tasuks ka olla...Kapten Trumm kirjutas:Teiseks arvamus, et ühistranspordiga saab, on lastega pere kontekstis üsnagi rumal.
Mõtlesin, et mitut mitmelapselist peret ma pealinnas tean, kel auto üldse puudub.
Puudu jäi mõlema käe sõrmedest.
Saavad ilusti hakkama jua rumalaks endid kah ei pea.
Mõneti ma lausa kadestan sellist elustiili.
- Kilo Tango
- Liige
- Kontakt:
See, kas lapsed "äriplaani" mahuvad või mitte oleneb sellest kui palju Jüril ja Maril oidu on ja samuti sellest, mis on nende eelistused. Esimese lapsega pihta hakkamisel ollakse veel õnnelikud DINKI-d (double income no kids). Seega ei ole kulud väga suured kui igaõhtune prassimine just eelistuste hulka ei kuulu. Esimese lapse saamisel saadakse emapalka, mis tulenevalt asjaolust, et liiklemist on vähem ja kulusid vähem kui varem, peaksid vanemapalga perioodi lõpuks tekitama väikese puhvri, mis aitab selle "vaheperioodi" üle elada. See 19 EUR jutt on jama, sest kui naine jääb pärast emapalga perioodi tööta saab ta töötu abiraha, mitte ainult lastetoetust.Kapten Trumm kirjutas:Ühesõnaga, jõudsime konsensusele, et "keskmise jüri ja mari" äriplaan on ots otsaga kokku tulev, kuid tundlik välismõjudele ja eriti "elustandardile" midagi ei jäta.
Pealegi ei lähtu inimesed sellest, et "äkki midagi juhtub". Vaata kui palju (vähe tegelikult) keskmine kodanik ennast ja oma vara kindlustab. See "äkki juhtub midagi" mõtteviis on makrovaatlejatele omane. Agendid nii ei mõtle.
Viimati muutis Kilo Tango, 02 Okt, 2013 12:17, muudetud 1 kord kokku.
Ma saan aru, et Malle ja Ants sinu näites ei saa siis üldse oma esimest last planeerida, sest kuigi neil on võimalus oma igakuiseid kulusid mitusada euri kokku hoida, ei oma nad nähtavasti suuremat ettekujutust, kui palju laps(ed) võtavad nii kulusid kui ka aega, mida Malle ja Ants saavad praegu raha teenimiseks kasutada? Nii või?Kapten Trumm kirjutas:Sa ei oma nähtavalt suuremat ettekujutust, kui palju laps(ed) võtavad nii kulusid kui ka aega, mida saad praegu raha teenimiseks kasutada. Enne lasteaeda lapsega naine näiteks polegi teab mis töövõimeline. Teiseks arvamus, et ühistranspordiga saab, on lastega pere kontekstis üsnagi rumal. Tahaks näha, kas sa saadad oma naise imik kaenlas täistuubitud trolli peale, juba paljude ühistranspordivahendite uksest sisse saamine vankriga ei ole lihtne ülesanne.
Küsin uuesti, millises osas minu teadmised Malle ja Antsu näitest rääkides napiks jäävad, et ma ei tohiks siin sõna võtta?
PS. Mis autosse puutub, siis selle on Tommy juba kokku võtnud
- Kapten Trumm
- Liige
- Kontakt:
Ma suhtuks ilmselt teisiti kui selgutusnõude esitanud kodanik ütleks, et vot tal on 2 10-a last ja autot pole vaja läinud.No nii ennast täis ei tasuks ka olla...
Antud juhtumil aga hakkas pröökama tegelane, kellel pole teemast suuremat ettekujutust. Kahju küll, aga kuidas küla kutsale ja vastupidi.
Kindlasti on võimalik, Eestis sünnitati üle 18 000 lapse ka maailmasõja perioodil ja osa elaski vist muldonnides. Saadi hakkama.
Küll aga ei kuulu see tänase arusaama juurde, üks hädapärane auto lastega peres on hädavajalik, mitte mingi luksus.
Kui kogu suguvõsa elab Tallinnas, siis muidugi.
Meil elab üks vanaema 120 km ja teine 200 km.
Proovi sinna sülelapsega sõita ühistranspordiga, kui suvel on maaliinide bussis vist 40 kraadi sooja ja sõit kestab 2-4 tundi.
Kuidas see naine seal oma paljaste tissidega õiendama peaks lapsega?
Mul on see läbiproovitud elu, mitte teoretiseerimine.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 7 külalist