NATO kiirreageerimisüksus harjutab Hiiumaa vabastamist

Reklaamid ette ning kajastused tagantjärele. Aga paluks et ikka militaarasjadega seotult...
Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Re: NATO kiirreageerimisüksus harjutab Hiiumaa vabastamist

Postitus Postitas Kapten Trumm »

No ma ju ütlen, et tehke ära.
Sina Trumm oma lapsemeelsuses vist tõesti usud seda meeletut edu, mis saadaks erakonda, kes propageeriks sadade ja sadade miljonite äravõtmist sotsiaalist, haridusest või tervishoiust.
Või "Kreekat" teha.
Ei ma usu midagi lapsemeelselt.
Küll aga olen elus natuke kooliharidust saanud, mõistmaks pisiasju nagu:
1. tänane kaitse-eelarve suurus pole mingi optimaalne ega viimane võimalus - lihtsalt üks laest võetud suhtarv paljude hulgas. Seda võib omajagu ka suurendada ilma tuntavate võngeteta Eesti ühiskonnas. Protsendi kindlasti.
2. ei ole tänases süsteemis sugugi kõik reservid ammendatud, vaid rahapõletamine vaatab juba pealiskaudselgi vaatlemisel vastu. Keegi pole veel siiani nimetanud ühtegi vettpidavat põhjust, miks peab jätkama süstemi, kus 9000 täiendava võitleja saamiseks (enama relvastamiseks ja varustamiseks öeldakse võimalusi mitteolevat) on programmiperioodil vajalik praeguse seisuga ca 34 000 inimese üsnagi kulukas väljaõpe, vahe on üle kolme korra. Lahingukaotuste korvamiseks puuduliku relvastuse ja tulejõu tõttu? Kolmest üks ilmub häire peale kohale? Selleks on ikka muud meetodid kui tänase jätkusuutmatu personalimudeli viljelemine.

Siia on ka koer maetud, miks need EUR/per nase ja kaader/per reserv suhted on meil nii paigast ära võrreldes nt Soome või Sveitsiga - Iisraeliga võrdlus läheks lausa kosmiliseks. Tänane tankide, liikurhaubitsate jne puudumise probleem on Eestis süsteemis struktuurne, väljundi kohta kulutatakse liiga palju ja kui selles midagi (struktuurset) ei muutu, järgjneb senine krooniline relvastamatus järgmised 50 aastat. Seejuures ei oma isegi tähtsust see, kas ostetakse T-72-sid või Leopard 2A7d, tänases süsteemis tähendaks see lihtsalt järjekordsete sadade palgaliste töökohtade, ülalpidamiskulude ja uute baaside lisandumist senisele ülepakkumisele.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
tommy
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas tommy »

ermot kirjutas:Mida on siis vaja, et iseseisev kaitsevõime luua, osade kaupa ja hinnalipikud küljes. Isiklik hinnang, üldjoontes, emotsioonidesse langemata.
Iseseisvat kaitsevõimet pole vaja enam luua.
Ta on juba olemas. Seda saab ainult edasi, kaugemale arendada.
Mida plaanitakse, pole vaja enam mõistatada.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Valdkond 2, riigieelarve suurendamine. Kõige paremini selguvad asjad ikka võrdluses.
Eesti, pindala 45 227 km², elanikke 1 286 540 (2013), SKT 25,784 miljardit USD (2011)
Iisrael, pindala 20 770 km², elanikke 7 745 000, SKT 219,43 mld USD (2011).
Võta vahelduseks ette Eesti ja Soome, eelarved ja armee lahinguvõimelised struktuurid.
Täpselt sama üllatavad käärid tulevad vastu.
Ma ei näe, et Soome paremus väljenduks mingis rahas suplemises, mis on siin igikestev ja universaalne põhjus.
Soome kulutab lihtsalt raha paremini ja seepärast on neil ka relvastus parem. Ja kui ongi mingi lõik "vanaraud", siis see kompenseeritakse kergesti ülejäänud värgi süsteemsuse ja totaalsusega. Probleem on Iisraeli armees muide lahendatud üsna samalaadselt.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
tommy
Liige
Kontakt:

Kapten Trumm kirjutas: Võta vahelduseks ette Eesti ja Soome, eelarved ja armee lahinguvõimelised struktuurid.
No Trumm, kas tuleb sult siis ka midagi reaalset...
Mina juba näitasin, et viimase kümne aastaga on Soome kulutanud Eestist nii kümme korda rohkem.
Pane sina lauale arvud aastate 1993-2003 kohta.
Ja veel küsimus. Kas Eesti ja Soome alustasid 1992 samalt stardijoonelt???
Kasutaja avatar
rbl
Liige

Postitus Postitas rbl »

ermot kirjutas:Iisrael, pindala 20 770 km², elanikke 7 745 000, SKT 219,43 mld USD (2011).

Aastal 1973, riik on vaene, Yom Kippur sõja päevil on riigi suurim eksproditulu allikas datlid ehk põllumajandus. Iisrael mõistab, et ilma tugeva kaitsesüsteemita hävitatakse riik varem või hiljem. Järgneb üks muljetavaldavaim innovatsioonile rajatud majanduskasv (looduslikud ressursid on väga limiteeritud), hetkel võib majndussaavutusi lugeda järgnevalt.

Iisraeli peetakse üheks kõige arenenumaks riigiks Edela-Aasias majandusliku ja tööstuse arengu põhjal. 2010 aastal liituti OECD-ga. Riik on regioonis kolmandal ja maailmas 38.-ndal kohal Maailmanga Lihtsa Äritegemise Indeksi (World Bank's Ease of Doing Business Index) põhjal ning ka Maailma Majandusfoorumi Globaalse Konkurentsiraporti (World Economic Forum's Global Competitiveness Report) põhjal. Riik on edukate start-up firmade arvestues teisel kohal maailmas (USA järel) ning suurim hulk börsil noteeritud ettevõtteid väljaspool Põhja-Ameerikat. Olgu öeldud, et Iisraelil üksi on börsil noteeritud ettevõtete arv suurem kui kogu Eurpoopas kokku .

2010 on Iisrael arvatud 17-ndaks majanduslikult kõige arenenumaks rahvaks maailmas (IMD's World Competitiveness Yearbook). Iisraeli majandust on hinnatud kõige vastupidavamaks maailma tabanud majanduskriisis ning esimeseks RjaD kesksete investeeringute osas. Muuseas, datli ekspordi kogus on jäändu samaks.
Iisraeli analoogiast niipalju, et kui juut ajab oma asja teiste arvelt, siis eestlane ajab teiste asja endi arvelt, nähtavasti lihtsalt kolooniale omane pärilik orjakompleks. Iisraelist veel niipalju, et Iisrael ei ole klassikaline riik vaid sektantlike templirüütlitest illuminaatide okultistlik püha reliikvia, kes lähtuvalt oma rituaali koodeksist seavad alati esikohale Iisraeli huvid. Ja igasuguseid templirüütleid on üle maailma oi oi kui palju. Lisaks templirüütlitele hõlmab Iisraeli meelne lobi palju teisigi maailma erinevaid mõjuvõimsaid huvigruppe: antifašistid, antikommunistid, islamofoobid, natsismiohvrid, terrorismiohvrid, kristlasi, judaiste, kabbaliste, ortodokse, sioniste, lisaks veel palju igasugu huvitavaid vähemusi: homod, lesbid, transvestiidid, transeksuaalid, pedofiilid, zoofiilid, koprofiilid, nekrofiilid, satanistid, sotsiopaadid, psühhopaadid jne. jne. Lisaks pumpasid nii Nõukogude Liit, USA, Saksamaa kui ka mitmed teised mõjukad maailma riigid sinna, ma ei tea juba mitmenda ülemaailmse islami vastase ristisõja raames kunstlikult meeletuid summasid, tehnoloogiat, relvi, teavet jms. Kui me kujutame endale vaimusilmas tinglikult ette mingit täisnurkset kolmnurka a)Moskva-b)Washington-c)Tel-Aviv siis kui me kolmnurga nurkade a)Moskva ja b)Washingtoni vahelise hüpotenuusi näiteks “külma sõjaga“ läbi lõikame, moodustub kolmnurgast telg a)Moskva-c)Tel-Aviv-b)Washington. Seega jääb Tel-Aviv tsentrisse ja moodustab Moskva ja Washingtoni ehk maailma kahe peamise jõukeskuse vahel “jagaja ja valitseja“ rolli. Eesti ei ole elu ilmas võimeline midagi sellist saavutama, seega on ka igasugune Eesti ja Iisraeli omavaheline võrdlemine täiesti kohatu.
ermot kirjutas:Kokkuvõtvalt: Aastal 1995 oli riigieelarve suurus ~20 miljardit eesti krooni (1,20 miljardit eurot). On riigi ülesehitamise aeg, tohutus summad kuluvad riigiasutuste remontimiseks ja kaasaegsete seadmetega varustamiseks. Päästeamet on praktiliselt igas külas, meditsiiniteenus on tasuta, hambaarsti eest ei pea kuigi palju maksma jne.
Aastal 2013 on riigieelarve suurus 7,8 miljardit eurot (121 miljardit krooni), 100 miljardit krooni suurem. Riik on õhukuseseks muudetud, tasuta meditsiin peaaegu kättesaadamatuks tehtud, päästeamet on esindatud ainult suuremates linnades, riigi tegevus on efektiivsemaks muudetud tänu arvukatele e-teenustele jne. Mõju avaldanud elukalliduse hinnanguliselt u. kolmandik lisandunud summast, küsimus – kuhu auku on kadunud ~65 miljardit eesti krooni?
20 miljardit + 30% ongi kohalikele pärismaalastele eluks vajalik miinimum, ülejäänud u. 65 miljardit võib koloniaalimpeerium on kolooniast läbi erinevate projektide lihtsalt välja kantida.

Mis tähtsust on siin üleüldse mingil esmasel enesekaitsevõimel, mehhaniseeritud või soomusbrigaadil? Olenemata selle brigaadi olemasolust jääb ka edaspidi Eesti neokolonialistliku majanduse peamisteks ekspordiartikliteks finants-, inimkapital ja tooraine. Olenemata mingi reaalse enesekaitsevõimekuse olemasolust makstakse edaspidigi parlamendis esindatud MTÜ-d suures osas igasugu “välisinvestorite“ ehk koloniaalimpeeriumi mõjuagentide poolt kinni.
Kissinger - "Military Men Are Just Dumb, Stupid Animals To Be Used As Pawns In Foreign Policy"
toomas tyrk
Site Admin
Kontakt:

Postitus Postitas toomas tyrk »

rbl kirjutas:
ermot kirjutas:Kokkuvõtvalt: Aastal 1995 oli riigieelarve suurus ~20 miljardit eesti krooni (1,20 miljardit eurot). On riigi ülesehitamise aeg, tohutus summad kuluvad riigiasutuste remontimiseks ja kaasaegsete seadmetega varustamiseks. Päästeamet on praktiliselt igas külas, meditsiiniteenus on tasuta, hambaarsti eest ei pea kuigi palju maksma jne.
Aastal 2013 on riigieelarve suurus 7,8 miljardit eurot (121 miljardit krooni), 100 miljardit krooni suurem. Riik on õhukuseseks muudetud, tasuta meditsiin peaaegu kättesaadamatuks tehtud, päästeamet on esindatud ainult suuremates linnades, riigi tegevus on efektiivsemaks muudetud tänu arvukatele e-teenustele jne. Mõju avaldanud elukalliduse hinnanguliselt u. kolmandik lisandunud summast, küsimus – kuhu auku on kadunud ~65 miljardit eesti krooni?
20 miljardit + 30% ongi kohalikele pärismaalastele eluks vajalik miinimum, ülejäänud u. 65 miljardit võib koloniaalimpeerium on kolooniast läbi erinevate projektide lihtsalt välja kantida.

Mis tähtsust on siin üleüldse mingil esmasel enesekaitsevõimel, mehhaniseeritud või soomusbrigaadil? Olenemata selle brigaadi olemasolust jääb ka edaspidi Eesti neokolonialistliku majanduse peamisteks ekspordiartikliteks finants-, inimkapital ja tooraine. Olenemata mingi reaalse enesekaitsevõimekuse olemasolust makstakse edaspidigi parlamendis esindatud MTÜ-d suures osas igasugu “välisinvestorite“ ehk koloniaalimpeeriumi mõjuagentide poolt kinni.
Hm, siin hakkab teema juba väga huvitavaks kiskuma. Tahaks nagu teada, kus on see koloniaalimpeerium, kuhu see eesti raha kaob nagu muti auku? Rootsi on jälle võimust võtnud?

Teine huvitav võrdlus oleks näiteks keskmise palga suurus 1995 a ja 2013 a ja kui suur protsent riigieelarvelistest vahenditest läks 1995 palkade maksmiseks (kõigil tasandeil, ka kaudsete ülekanntena nagu näiteks haridustöötajate palgad) ja kui suur 2013 (kõigil samadel tingimustel).

Muidu on aga muidugi tore, et rbl on lõpuks omale sõbra leidnud...
Kasutaja avatar
ermot
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ermot »

toomas tyrk kirjutas:Muidu on aga muidugi tore, et rbl on lõpuks omale sõbra leidnud...
Ole Sa muidugi tänatud, Toomas, oskasid mõnusalt poriga kokku määrida. Me oleme pagana osavad igasugustes poliitilise mudamaadluse trikkides, mis? Kui ei suuda sisuliselt vastata, ründa isikut ja isiklikult. Tee muud moodi maailmale selgeks, et oponent on tegelikult hullumaja kandidaat ja vajab kerget, kui mitte tõsist ravi. Soovitus edaspidiseks- tee seda märksa vastikumas vormis, siis on ehk rohkem abiks. Lähenemisnurk on hea, rünnatat tuleb ikka kaudselt, mitte otse. Ülejäänud publik tunneb kerget vastikust, aga ei oska päriselt seletada ka, miks just. Mõni ime siis, et rahvas põgeneb riigist...

Kui see selgelt arusaadav pole, siis olgu öeldud, et ma ei otsi endale siin sõpru.Ma püüan aru saada, mis hinda võiks maksta sõltumatu kaitsevõime loomine ja osutan kohtadele, kust võiks leida raha selle katmiseks. Kas Maksuamet ja Haridusministeerium ikka peab ilmitngimata olema linna ühel kõige kallimal äripinnal Ülemist Citys? Keskkonnaministeerium Rottermani kvartalis? On meil ikka hädasti vaja üht uut superministeeriumi, mis kulude kokkuhoiu nime all seda tegelikult kasvatab?

Ma ei oska siinkohal illuminaatidest midagi arvata. Mina ei tunne neist ühtegi. Üks on selge- me oleme oma riiki halvasti hoidnud. Kas ei ole imelik, et kõik kallimad hädavajalikud teenused, nagu vesi, elekter, küte- need on riigi kontrolli all olevad ettevõtted. Riik, kes peaks hea seisma kodanike heaolu eest, on asunud hinnatõusu vedama? Mina näen siin taga hoopis Eesti "majandusime"- superinflatsiooniga ajada hinnad sisemaiselt üles, ent euro püsikursi toel jõuda elatustasemega rikastele riikidele järgi. Jälle üks kaval rehepapluse vorm, Eesti viis Kreekat teha. Meie laenu ei võta (vähemalt sõnades), aga me lihtsalt laseme eurol siseriiklikult kukkuda.

Olgu peale. Olen osaliselt kõige selle eest samuti vastutav, pole mul siin kobiseda midagi. Võtke seda rohkem kui enesekriitikat. Lihtsalt mulle ei meeldi see subjektiivne lahmimine "kallis", "pole raha", "rahvase ei ole nõus" jne. Räägime numbritest, räägime süsteemi olulistest komponentidest- me ei saa siinkohal kogu maailma ära parandada. Vabanda, rbl, juute mina austan. Nad võivad olla seesugused ja teistugused, aga oma kodumaad nad armastavad ja oskavad selle eest seista. Erinevalt meist.
Viimati muutis ermot, 23 Nov, 2013 9:37, muudetud 1 kord kokku.
No one said survival was fun.
tommy
Liige
Kontakt:

ermot kirjutas:Ma püüan aru saada, mis hinda võiks maksta sõltumatu kaitsevõime loomine ja osutan kohtadele, kust võiks leida raha selle katmiseks.
Ah,et hinda otsime.??
Teate küll, tankid, õhuvägi, keskmaa õhutõrje, rannakaitse jne.
Võtame siit üheainsa, selle keskmaa-õhutõrje.
Soomlased maksid kahe täiskomplekti eest kokku nii 550-600 miljonit.
Seega miinimumi, ühe komplekti eest tuleks meil lauale laduda nii 250-300 miljonit.
Seegi on tõenäoliselt optimistlik prognoos.
Kardan vaid, et seda raha ei tule rendipindade vahetusest.
Kasutaja avatar
ermot
Liige
Kontakt:

Lõpuks ometi. Nagu öeldud, tommy, anna oma halvim.Edasi, edasi...

Muuseas, madalalt lendad. Minu eelarve hinnangud on tulevikuperspektiiviga- kui me samal umbmäärasel moel igal aastal 10% kaupa oma riigi ülalpidamiskulusid kasvatame, saame üsna varsti maailma kõige kulukama riigiaparaadi ilma midagi vastu saamata. Ma nagu ei lugenud põhiseadusest välja, et selle riigi põhiülesanne on laiskade valitsejate ülalpidamine ja ülbete riigiametnike nuumamine.

Riik on juba 10 aastat põhimõtteliselt valmis. Selge see, alati annab midagi rohkemat teha, aga alginvesteeringu on tehtud. Ma ei näe objektiivset põhjust, miks riigiaparaadi kulud igal aastal progreseeruvalt kasvaksid. Kas Sina näed, tommy?
Viimati muutis ermot, 23 Nov, 2013 9:51, muudetud 1 kord kokku.
tommy
Liige
Kontakt:

ermot kirjutas:Lõpuks ometi. Nagu öeldud, tommy, anna oma halvim.Edasi, edasi...
Milleks..??
See pole ju see, milleks sa siin oled.
Sinu eesmärk on levitada sõnumit...
aga oma kodumaad nad armastavad ja oskavad selle eest seista. Erinevalt meist.
Kasutaja avatar
ermot
Liige
Kontakt:

tommy kirjutas:Sinu eesmärk on levitada sõnumit...
Hakkab jälle pihta. Miks ma siin oma kallist aega küll raiskan?
toomas tyrk
Site Admin
Kontakt:

ermot kirjutas:
toomas tyrk kirjutas:Muidu on aga muidugi tore, et rbl on lõpuks omale sõbra leidnud...
Ole Sa muidugi tänatud, Toomas, oskasid mõnusalt poriga kokku määrida. Me oleme pagana osavad igasugustes poliitilise mudamaadluse trikkides, mis? Kui ei suuda sisuliselt vastata, ründa isikut ja isiklikult. Tee muud moodi maailmale selgeks, et oponent on tegelikult hullumaja kandidaat ja vajab kerget, kui mitte tõsist ravi. Soovitus edaspidiseks- tee seda märksa vastikumas vormis, siis on ehk rohkem abiks. Lähenemisnurk on hea, rünnatat tuleb ikka kaudselt, mitte otse. Ülejäänud publik tunneb kerget vastikust, aga ei oska päriselt seletada ka, miks just. Mõni ime siis, et rahvas põgeneb riigist...

Kui see selgelt arusaadav pole, siis olgu öeldud, et ma ei otsi endale siin sõpru.Ma püüan aru saada, mis hinda võiks maksta sõltumatu kaitsevõime loomine ja osutan kohtadele, kust võiks leida raha selle katmiseks.
Tänan muidugi tunnustuse eest, aga seekord on see küll põhjuseta. Inimene saab hullumaja kandidaadiks enamasti ikka ise ning enda tegevuse tulemusena.

Ja samuti ei saa ma aru, mis asi see on, mida sa tahad teada? Mis on see "iseseisev kaitsevõime", mille hinnalipikut uurid? Kõigepealt tuleks ikka sõnastada see oht, mille tõrjumiseks see piisav peaks olema. Siis arvestama kokku, mida selle ohu tõrjumiseks vajame. Mida vajame seda lahinguvalmiduses hoidmiseks jne.

Ning siis hakata hinnalipikuid uurima.

Lähteülesannet ei ole. Selle asemel vaid huvitavad teooriad võimalike katteallikate osas.
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Asi hakkab alla käima. Kui juba Administraator endale selliseid väljendusi lubab ja "sõpruskondi" rajama hakkab...
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
toomas tyrk
Site Admin
Kontakt:

Lemet kirjutas:Asi hakkab alla käima. Kui juba Administraator endale selliseid väljendusi lubab ja "sõpruskondi" rajama hakkab...
Foorumi käekäigu arutamiseks on sobivamad teemad vähe ülalpool. Nagu näiteks "Foorum läheb mölaks kätte" ja seal on neid veel.

Selles, et asi on juba ammu alla käinud, olen Sinuga nõus. Lihtsalt viitan sobivametele arutelukohtadele, et seda teemat mitte veel rohkem risustada.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Olen endiselt seda meelt, et ratsionaals(emal)t majandades oleks meil täna need ihaldatud Leopard 2A6'd olemas ja IFV-d kah (kui see eesmärgiks oleks). Ei diskuteeri praegu, kas tankid, Spiked või veel midagi, oletame, et võtmeküsimus on soomusmasinad.

Programmiperioodi alguses oli KV SA operatiivstruktuur (OS) 16 000 inimest, programmiperioodi lõpuks plaanitakse 25 000. See on siis see kamp, mis "rindele saadetakse" - sõltumata igasugusest meediavahust "90 000-se kiirreageerimisreservi" teemal.

Programmiperioodi lõpuks (eeldades, et koolituse struktuur märkimisväärselt ei muutu) on meil SA OS-i keskmine vanus alla 5 aasta. Ehk siis praktiliselt kordusõpetamise vajaduseta....
Tuleb see sellest, et tempoga 3400 inimest aastas läbib 10 aastaga teenistuse 34 000 inimest. Kõik see kamp vajab kasarmuid, riideid, süüa, voodipesu, varustust, laskemoona, transporti, väljaõppe-ja adminkaadrit jne jne jne jne.

Soome rikka riigina võib endale lubada sellist pulli, et SA OS-i keskmine vanus on 5 aastat.
Ei ole nii kindel, et me võiks endale sama pulli lubada, eriti kui on endiselt suuri raskusi relvastuse, varustuse, tulejõu, lahingvarude ja lõppeks ja selle tsiviilvalmisolekuga (mis neelavad arvestatavaid ressursse).

Lastes reservi keskmise vanuse 10a peale (seda tuleb of course muidugi RÕK-idega kompenseerida), ei ole programmiperioodil vaja koolitada igal aastal maksimum 1500 inimest, mitte 3000+. See tähendab omakorda, et see kamp mahub ära 1-2 VÕKi ja kogu väljaõppe- ja adminstruktuur võib olla samas suurusjärgus (umbes poole) väiksem.

Võtke nüüd eelarve kuludest 40% (ütleme, et 1/2) oleks rämedavõitu + 40% jooksvatest kuludest (mida me kulutame Soome jäljendamiseks ilma hädavajaduseta).
Kaitse-eelarve 2012 oli 340,8 miljonit eurot, sellest personalikulud olid 22.4% ning majanduskulud 20,2%. Varustuse ja relvastuse hanked 35.9%.
Personalikulud siis 76.3 miljonit ja majanduskulud 68.8 miljonit, kokku 145.1 miljonit, sellest 40% on 58.0 miljonit.
Varustuse ja relvastuse hanked 122,3 miljonit.

"Soomuspaketi" kogumaksumuseks on meedias välja käidud 4 miljardit krooni ( mulle arusaadaval 10a perioodi peale) ehk 255 miljonit eurot.
Võimalik kokkuhoid aastas oli meil 58 miljonit. 10 aasta peale saab selle eest juba 2 "soomusmanöövervõimet".
Olen jätkuvalt seda meelt, et teatud asju teisiti tehes arutaks me täna, kas järgmisel perioodil ostetakse F-16 või Gripen.

Või nagu tommy ennist ütles:
Võtame siit üheainsa, selle keskmaa-õhutõrje.
Soomlased maksid kahe täiskomplekti eest kokku nii 550-600 miljonit.
Seega miinimumi, ühe komplekti eest tuleks meil lauale laduda nii 250-300 miljonit.
Võimalik on ka "soomusmanöövervõime" + keskmaa õhutõrje väiksem variant.
Ülejääk kokku ju 580 miljonit.... :)

Ahsoo, veel see RÕKide värk - pataljoni ühe RÕKi etapi kulu ei ületa 0,5 miljonit eurot. Aastas reservi vanuse tõusu tõttu ütleme 4 täiendavat pataljoni taseme RÕKi on vaid 2 miljonit, see on väiksem kui nende "soomusvõimete" arvutusviga....

Loomulikult ei ole kõik nii lihtne, tõin selle näiteks, kuskohta koer maetud on.
Siia on peidetud vastus ka ksf ermot küsimusele, kuhu on kadunud see raha, mida me maksudena kogune.
Vastus: see raha süüakse igapäevaselt ära, sh ka kuludeks, mis erilist lisaväärtust ei annagi ja sel põhjusel polegi meil raha, et tõsiselt panustada tuleviku investeeringutesse.
Täna on eelarve juba nii ära söödud, et kui EL abirahad lõppevad, siis ei tee Eesti praktiliselt mingeid investeeringuid, sest raha sellest enam pole.

Jah, siin on veel üks küsimus - sõjaväeteenistus kui kodanikukasvatus. Mida rohkem, seda parem. Ilmselt tuleks mõelda mingi laiaulatusliku alternatiivselt üles ehitatud teenistuse peale, nt eesmärgiga toota sissivõitlejaid neist, kes ajateenistusse ei mahu. Aga lisaks tänasele KV kaadri teenistusmudelile on täna ülejõu käiv ka ajateenistusmudel, seda oleks ammuilma aeg asendada reservi pikema eluea ja süsteemse kordusõpetamisega, me pole nii rikkad kui Soome, et lubada endale iga 10 aastaga rohkem kui ühe uue SA OS õpetamist.

Ei ole mõtet ka õigustada end sama %-ga personalikuludest eelarves kui Soome. Vaadake vahelduseks ka palkade suurust. Arvestades palkade vahet, peaks proportsionaalse ulatuse analoogse süsteemi korral olema meie palgakulu 12%, mitte 25%.

Olete kunagi arvutanud, mis jääb EKV-l igal aastal saamata selle ajateenija toetuse pärast? Ca 5 miljonit eurot aastas peaks see summa olema.
Selle raha eest saaks igal aastal IGA pataljon endale komplekti M113'd või BTR-e (mingeid odavamaid APC-sid) ja peale selle toetuse kehtestamist oleks meil neid soomukitel pataljone juba 5 (ilma Pasideta).

Pika jutu kokkuvõte.
Esimese soojaga pole vaja isegi kaitse-eelarvet 10%-ni SKP-st tõsta.
Vaja on vaid lahtiste silmadega ringi vaadata....
Meie primaarne probleem pole täna mitte vähe raha eelarvest, vaid olemasoleva raha põletamine vähese lisaväärtusega.
Me peame ülal liiga palju palgasaajaid ja liiga suurt ajateenistuse süsteemi, see tuleb ikka osalt väga ruttu asendada tõhusa reservitööga (nagu Iisraelis).
Selle süsteemi kõrvalprodukt kahjuks on allajäämine relvastuses ja lahingutehnikas nii Soomele kui Venemaale (Lätiga võrdlus oleks nõme).
Olgem ausad, see suure pasunakoori saatel 40 "rünnuki" ostmine mingit erilist "kümnendi uut kvaliteeti" ju meile tegelikult ei too.
Samal ajal haigutavad "kaitses" hiigelsuured augud, mida ignoreeritakse või vastutustundetult loodetakse, et need "keegi" kinni katab.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist