Kaitseliit - oleksoloogia

Tagantjärele tarkus on täppisteadus. Või kui tädil oleks rattad...
Vasta
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Kontakt:

Re: Kaitseliit - oleksoloogia

Postitus Postitas hummel »

Teadaolevalt läks see seadusemuudatus hääletusel läbi õige napilt, aga läks läbi. KL on avalik-õiguslik organisatsioon ja minuteada peaks olema igal kodanikul õigus KLPS salvest välja nõuda vastava koosoleku protokoll, kus on näha, kes olid poolt ja kes vastu.

Omaette küsimus oleks, et kui suur on seni olnud ja on täna üldse näiteks Noorte Kotkaste roll KL liikmeskonnale järelkasvu kasvatamises? Tundub, et üsna marginaalne, kui endistest kotkastest saab hiljem kaitseliitlaseks 5-10 %. NK ametlik tegevus ei ole tegelikult aastaid soosinud noorte lähendamist mitte riigikaitselistele huvidele, vaid pigem isamaalise kallakuga skautlusele (eks tänu sellele on vanemaid 14+ liikmeid üldse suhteliselt napilt). Selle nurga alt vaadates pole tõesti vahet, mis kodakondsusega noorhärrad seal aega veedavad. Küsimus on muidugi, kes need mängud kinni maksab.

Samuti, kui räägime KL juristide uuest vahvast leidsõnast "kaitseliidu noorliige", millega märgistatakse nüüd kõiki alla 18 a vanuseid, siis neile üriatatakse kunstlikult igati vältida sõjandusliku alatooniga tegevusi. KL koolis punnitatakse isegi uhket KL noorliikme baaskursuse õppekava, mis on peamiselt telgi püstitamised, kodanikuõpetus jms muud tilulilud. Vormi ka ei tohi anda. Et "käiksid KL-is" nagu muuseumis. Iseasi, palju malevates seda täidetakse ja täitma hakatakse.

Kokkuvõte oleks, et tänaste KL juristide ja esimeeste-naiste genereeritud ideede järgselt ei oma need noorliikmed praktikas ega teoorias mingit olulist KL-i tegevustega seostuvat rolli, et nad peaks olema kodanikud.
alban
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas alban »

hummel kirjutas:Samuti, kui räägime KL juristide uuest vahvast leidsõnast "kaitseliidu noorliige", millega märgistatakse nüüd kõiki alla 18 a vanuseid, siis neile üriatatakse kunstlikult igati vältida sõjandusliku alatooniga tegevusi. KL koolis punnitatakse isegi uhket KL noorliikme baaskursuse õppekava, mis on peamiselt telgi püstitamised, kodanikuõpetus jms muud tilulilud. Vormi ka ei tohi anda. Et "käiksid KL-is" nagu muuseumis. Iseasi, palju malevates seda täidetakse ja täitma hakatakse.
KLPS juristid ja muud asjassepuutuvad on arusaamisel, et ÜRO lapse õiguste konventsiooni artikkel 38 ja Genfi I konventsiooni artikkel 77.2 keelavad laste s.t alla 18 aastase värbamise sõjalisse organisatsiooni. Nimetatud konventsionid keelavad otsesõnu alla 15 aastaste värbamise ja kasutamise sõjategevuses aga minu arvates on meie juristid valel teel kui ütlevad, et 15-18 aastaseid ei tohi näiteks KL-s sõjaliselt välja õpetada. Praegu üritatakse läbi suruda see, et ka 15 a ja vanemad ei tohiks vormi selga panna ja relva kätte sõtta.
Sellega olen ma nendega ühte meelt, et näiteks 13 aastasele ei tohi vormi selga panna ja relva kätte anda kui peale vaadates ei ole võimalik teda täisealistest regulaarväelastest eristada.
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Kontakt:

aga minu arvates on meie juristid valel teel kui ütlevad, et 15-18 aastaseid ei tohi näiteks KL-s sõjaliselt välja õpetada. Praegu üritatakse läbi suruda see, et ka 15 a ja vanemad ei tohiks vormi selga panna ja relva kätte sõtta.
Sellega olen ma nendega ühte meelt, et näiteks 13 aastasele ei tohi vormi selga panna ja relva kätte anda kui peale vaadates ei ole võimalik teda täisealistest regulaarväelastest eristada.
Jurtistid ongi valel teel, sest sõjalise õppe andmine ei ole kaugeltki sõjalisse organisatsiooni värbamine. Üks selline andekas KL jurist peaks olema Lea Vainult, aga olen aru saanud, et tegelikult ka KLPS mõjukad inimesed ise ei soovi, et noored huvi korras sõjandust õpiksid või oskaksid, vaid suund oleks pigem kodanikuõpetusele, siseohtudele ja loodussõprusele. Iseasi, paljud riigikaitsehuvilised noored sellele oma aega kulutada viitsiksid.
Millest aga vaadatakse kas teadlikult või rumalusest mööda, on asjaolu, alates eelmisest aastast kirjutati noorliikmed Kaitseliidu, kui sõjalise organisatsiooni liikmeks. See on otseselt vastuolus eelmainituid rahvusvahelise õigusega, mis vastustab laste värbamist relvajõududesse.

Mina seda meelt ei ole, et 13 a vanune ei või vormi selga panna ja et talle ei või relva kätte anda. Unustad ära et me ei ela kuskil Afgaanis või Kosovos, kus on pidev sõjaseisukord ja kõik paha tuju korral tulistavad kõiki. Me elame, õpime ja tegutseme Eestis noortega täielikes rahuaja tingimustes, kus vormi kandvaid regulaarväelasi ei aeta peale vaadates lampi kaigaste-kividega (või kopteritega) taga vms. Seega seni, kuni meil pole mingit eriolukorda kuulutatud, ei näe huvihariduse ja noortetöö eesmärgil vormi korrektsel kandmisel mingit reaalset takistust. Loomulikult peab olema vormil vastav eraldusmärgistus nagu on ka teistel vormikandjatel.

Ei väsi näidet toomast britistanist ja selle riigikaitselisest tööst noortega, mis on ka osa EU-st. On saanud nendega ise kokku puutuda ja muljed on väga positiivsed. Sama suuna on võtnud leedukad ja lätlased käisid Inglsimaal asjaga tutvumas detsembris.
http://www.youtube.com/watch?v=jC__wbD83EI , http://www.youtube.com/watch?v=7SX3w596cW0 jne

Samas... kui KL-is on noorliikmete ametlik suunitlus nö pool-patsifistlikule tilu-lilule ja juristide ning juhtide poolt mõeldakse järjekindlalt takistusi, siis ilmselt väljaspool KL-i haldusala organiseerudes ja tegutsedes võib asi toimida paremini. Tähtis on tahe ja huvi ning arendav tegevus. Riigikaitsehuviliste 13-17 a noorte sõjaline baasväljaõpetamine (mis valmistab teda ühtlasi ette KL ja KV jaoks) ei eelda ka eriti palju ressursse...
Kasutaja avatar
Jalutu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Jalutu »

Jurtistid ongi valel teel...
+1
Isegi näpukas on õigesse kohta sattunud :write:
[i]Aga lapsed on Teil toredad![/i]
alban
Liige
Kontakt:

Päris valel teel ei ole. Vaata kasvõi neid pilte ja leia 10 erinevust, ühel on meie tublid noorkotkad ja teisel lapssõdurid. Mida arvab meist ja meie riigist isik kes meie noorkotkastest midagi ei tea? Pakun, et näeb kuidas Eesti lapsi ekspluateerib. On asju mida tsiviliseeritud riigid ei tee.
Pilt
Pilt
Kasutaja avatar
Jalutu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Jalutu »

Mida arvab meist ja meie riigist isik kes meie noorkotkastest midagi ei tea?
Mnjah. Võttis suisa hingetuks, kuid olgu pealegi. Vastan nagu oskan.

Mida võiks arvata inimestest, kes on noorkotkaste, kaitseliitlaste ja kõigi teiste isamaaliselt meelestatud ning riigikaitsesse panustamiseks valmidust üles näitavatesse inimestesse pikki aastaid suhtunud kui metsloomadesse? Suhtumine - ... närigu muru ... - on olnud valdav juba üle tosina aasta. Metsloomad tuleb ju puuri panna - sealt ka soov kõike raamistada/puuristada/keelata/lükata edasi ja venitada...

Jälle vaatame väljapoole ja mõtleme: ei tea küll - mida nad meist mõtlevad...
Milleks see hea on? Kas vastus sellele küsimusele aitab meil oma riigikaitsega edasi liikuda? Ei aita.

Pea 20 aastat kestnud reformid KL-is ja selle ümber on tekitanud olukorra kus võitlusvõime ja ülesannete täitmiseks valmistumine pole juba ammu prioriteet. Tosina aasta eest KL-i külge kleepunud mõjuisikud on oma tööd hästi teinud ja KL-i võitlusvõime vaatamata tulejõu suurenemisele on samaväärne...

Hale. Ja kahju.

Alguse juurde tagasi: ei maksa vaadata väljapoole kui endas kindel pole...
[i]Aga lapsed on Teil toredad![/i]
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Kontakt:

Vaata kasvõi neid pilte ja leia 10 erinevust, ühel on meie tublid noorkotkad ja teisel lapssõdurid. Mida arvab meist ja meie riigist isik kes meie noorkotkastest midagi ei tea? Pakun, et näeb kuidas Eesti lapsi ekspluateerib. On asju mida tsiviliseeritud riigid ei tee.
UK ja USA on minumeelest üsna tsiviliseeritud riigid võrreldes meie kartulivabariigiga. Miks seal küll noori keegi lampi lapssõduriteks ei tembelda, kuigi huvi-sõjandusega tegeleb seal vastav 13-18 a vanune rohkem, kui meil suur osa kaitseliitlasi???

Ilu on vaataja silmades ja paragrahvid õigusaktides. Esimene on vb kinni mõne inimese isiklikes kompleksides (erinevad inimesed - erinev silmaring ja arengutase), aga teist lihtsalt väljamõeldistega valgest mustaks ei tee.
P.S. Hr albani loogika järgi võiks siia tuua välja 2 fotot - ühe kaitseliitlastest õppusel ja teise aafrika sissidest ning seejärel väita, et kaitseliitlased on ka terroristid 10 erinevuse otsimise põhjal vms!
mutionu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mutionu »

alban kirjutas:Päris valel teel ei ole. Vaata kasvõi neid pilte ja leia 10 erinevust, ühel on meie tublid noorkotkad ja teisel lapssõdurid. Mida arvab meist ja meie riigist isik kes meie noorkotkastest midagi ei tea? Pakun, et näeb kuidas Eesti lapsi ekspluateerib. On asju mida tsiviliseeritud riigid ei tee.
Südamest loodan, et sa juurat ei õpi. Kui õpid siis ehk vähemalt ei saa kamina haldusalla tööle.
alban
Liige
Kontakt:

mutionu kirjutas:
alban kirjutas:Päris valel teel ei ole. Vaata kasvõi neid pilte ja leia 10 erinevust, ühel on meie tublid noorkotkad ja teisel lapssõdurid. Mida arvab meist ja meie riigist isik kes meie noorkotkastest midagi ei tea? Pakun, et näeb kuidas Eesti lapsi ekspluateerib. On asju mida tsiviliseeritud riigid ei tee.
Südamest loodan, et sa juurat ei õpi. Kui õpid siis ehk vähemalt ei saa kamina haldusalla tööle.
Tore on kuulda sellist isalikku noomimist aga kahjuks on ülikooli juuraõpingute lõpust üle 10 aasta möödas ning olen oma juuraeriala professionaal erasektoris.

Nii ja nüüd arendame natuke funktsionaalset lugemisoskust kah, mis ei oleks tumestatud emotsioonidest. Loeme läbi mu esimese postituse selles teemas ja loeme sealt sõnaselgelt, et ma ütlen, et minu arvates on KLPS juristid valel teel kui üritavad alaealiste väljaõpet ära keelata. 15-18 aastaste väljaõpe KL-is on minu arvates igati OK.

Probleem on alla 15 aastastega. Esiteks on siiani läinud õnneks, et üks riik ei ole seda meie vastases propagandas veel ära kasutanud ja teine on see, et kaitseväe vormi ja relvade andmine alla 15 a kätte muudab nad näiteks sõjaolukorras õigustatud sihtmärgiks. Jah vastuväide on see, et sõjaolukorras nendega ei tegeleta ja neid vormis ja relvadega ringi jooksmas ei näe aga nagu mõni siinsamas foorumis väidab võib sõda alata ootamatult iga minut ja siis kui need lapsed kellelegi ette jäävad, siis on neil väga hea propagandakont hambus kuidas Eesti kasutab lapssõdureid. Meie teame kes on need lapsed mundris aga neegrite puhul eeldame, et on lapssõdurid. Äkki olid need neegrilapsed ka mingi vabatahtliku organisatsiooni liikmed kes koolivaheaega huvitavalt sisustasid? Kes teab tõde või lähtume oma eelarvamustest?
Kasutaja avatar
hummel
Liige
Kontakt:

Jurist ei peaks lähtuma mitte eelarvamustest (mis võivad olla subjektiivsed), vaid õigusest.
Alaealistele mõistlikul määral ja huvitegevuse mõttes sõjalise väljaõppe tegemist ega neile selleks misiganes vormi selga istutamist ei takista mitte miski peale kellegi isiklike komplekside ja eelarvamuste (ning teatava skautliku stagnatsiooni). Et sõda algab kohe minuti pealt ja nad kohe samal ajal sihtmärgiks saavad, on siiski niivõrd kaduvväike võimalus, et sellest lähtumine pole terve inimese puhul normaalne. Võib nimetada otsitud põhjenduseks. Loomulikult peab noortel olema vormil äratuntav noorkotka tunnusmärgistus.

Miks teha sõjalist alates 12/13 a, aga mitte alates 15 a? Ütleks, et lähtuda tuleks targemate ja arenenumate riikide vastavast praktikast.
1) Kas UK 80 000+ 12-19 a vanust kadetorganisatsioonide ACF ja CCF liiget, keda eelnevalt lingitud videotest (ning lisaks netis veel hulk materjali) ilmekalt tegevuses näha, on sellepärast kohe lapssõdurid?
2) Milles on probleem, et meie ei või oma noortele põnevat ja kasulikku tegevust pakkuda, aga näiteks britid, ameeriklased, leedukad samal ajal võivad?
Need küsimused on siin seni vastuseta.

Ja mis on propaganda ning mis on tänapäeval üldse usutav propaganda? See: http://jurialhaz.livejournal.com/ ?
allatah
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas allatah »

See, et ühes lauses kasutatakse sõnu "Eesti" ja "lapssõdurid" toob mulle keelele ühe võrdluse.
Kunagi hakati vihmametsade hävitamise peatamiseks vihmametsasid sertifitseerima. Mõeldi välja erinevad sertifitseerimissüsteemid, millest üks levinum on PEFC. See tagab selle, et see serditud puit on pärit korralikult ja ausalt majandatud metsast ja üldse on kõik õnnelikud, et see puu kukkus ning ahv saabki nüüd vabamalt metsas ringi liikuda. Põhimõtteiselt on tegemist seadusega selliste metsade majandamiseks, mille kohta muidu seadused puuduvad.
Need ei ole päris üks ja sama asi, aga üldiselt tagab Eestis kehtiva Metsaseaduse järgimine nende samade nõuete täitmise. Aga paraku on praegu selline olukord, et kuna see PEFC märge kaubal on nii populaarne ja nõutud, tahetakse ka Eestist tulevale puidule seda märget, mis näitab, et pole kahjustatud põlisrahvaste elutingimusi ja et hoolitsetakse metsa taastumise eest, et ei toimuks pinnase erosiooni (Eesti asub parasvöötme metsavööndis ja pinnaseerosioon pole siinsetel raielankidel väga normaalne).

Seega kas me ei saaks lihtsalt seal ÜROs või kusiganes mainida, et lapssõdurite kasutamine on väga halb ja me ei tee seda, aga vot kahjuks ei saa meie selle lepinguga liituda, sest tingimused on valed ja sõnastus meile ei sobi.
Ses suhtes, et kui Kreeka suutis nii hästi kõiki finantsreegleid rikkuda, siis mis mingi väike seadusekonks meidki häirima peaks :lol: Seadused on ju inimeste poolt inimestele selleks tehtud, et elu oleks parem, mitte selleks, et täiendavaid probleeme tekitada.
Riigi kaitse on liiga tähtis asi, et seda teistele usaldada.
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Manurhin »

Olgem ausad, kui ma (militaar)ajaloohuviline poleks, siis ei teaks ma noorkotkastest ja skautidest ilmselt praktiliselt midagi. Peale paraadide pole neid kuskil näha. See-eest kangelaspioneeridest kirjutati omal ajal virnade viisi raamatuid ja veel mitte kangelaseks saada jõudnud pioneere olid ka kõik kohad täis. Tänapäeval asendab kooli ja isamaalisusega seotud noorteorganisatsioone enamasti see, mida kõiksuguse meedia "Krimi" rubriigist näha või lugeda võib. Paraku.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Maragratt
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Maragratt »

Ma panen ka oma kogemused kirja.Ma olin kolmandas klassis,kui ma ühinesin Huntikoerdega ennem,kui minust sai Noor Kotkas.Laske riistu meil ei olnud,kuid Vana Kotkas tõi vahetevahel oma spordi püssi ja iga poiss sai lasta paar lasku.Siis tulid venelased ja Noorte Kotkastele tehti lõpp peale.Aastaid hiljem,kui ma tulin Vietnamist teist korda tagasi anti minule uus ülesanne.SCHOOL CATETS!Minu alla kuulus Sydneys 5 kooli ja NSW maaalal teine viis kooli.Poisid pidid olema 13 aastad vana.Neil oli sõjaväe munder ja igas koolis oli kindle kpoht,kuhu relvad saab panna.Relvad ja lukkud olid teises kohas.Loomulikult relvad ei olnud uued ja nendega nad lasta ei saanud,kuid drilli jaoks nad olid päris head.Iga kool kais kahenädala laagris,kus sõjavägi hoolitses poiste eest.Toit oli poolteist korda suurem,kui seda oli sõjaväe toit.Magamine oli kuue mehe telgis,kui nad laagris olid,siis nad said lasta M16 püsssi ja LMG60 kuulipildujad.Loomulikult see kõik toimus suure valve alla.Nende kolm viimast päeva lopes ära kolme päevase navigationiga.Mina olin oma gruppiga mäe otsas ja vahete vahel ma pidin otsima kaduma läinud poise.Poistele see meeldis ja minule oli see midagi uuemad ja huvitavad asja.Maragratt
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Jurtistid ongi valel teel, sest sõjalise õppe andmine ei ole kaugeltki sõjalisse organisatsiooni värbamine. Üks selline andekas KL jurist peaks olema Lea Vainult, aga olen aru saanud, et tegelikult ka KLPS mõjukad inimesed ise ei soovi, et noored huvi korras sõjandust õpiksid või oskaksid, vaid suund oleks pigem kodanikuõpetusele, siseohtudele ja loodussõprusele.
Siinpool arvutit ei jää muud üle kui kurvalt muiata.
Sa käi ära näiteks mõnel KL sõjaõiguse kursusel ja paljud asjad saavad Sulle selgemaks. Eelkõige valitseva mantra osas.
Siin pole õige koht jutustada, aga teinekord kui taas põllul kohtume, siis võin pikemalt rääkida.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Olgem ausad, kui ma (militaar)ajaloohuviline poleks, siis ei teaks ma noorkotkastest ja skautidest ilmselt praktiliselt midagi. Peale paraadide pole neid kuskil näha. See-eest kangelaspioneeridest kirjutati omal ajal virnade viisi raamatuid ja veel mitte kangelaseks saada jõudnud pioneere olid ka kõik kohad täis. Tänapäeval asendab kooli ja isamaalisusega seotud noorteorganisatsioone enamasti see, mida kõiksuguse meedia "Krimi" rubriigist näha või lugeda võib. Paraku.
On ka veel selline asi nagu riigikaitseõpetus 11. klassis, kuid see on liiga lühiajaline, pinnapealne ja üldine (rääkimata kehvast rahastusest) - ja mis kõige hullem - vabatahtlik. Olen oma silmaga näinud noori härgasid, kes mingi irreaalse hirmu ajel valivad selle asemel inglise kultuuriloo või kodunduse tunnid. Taoliste tegelase olemasolu on minu silmis parimaks kinnituseks raiskuläinud kasvatustööst post 1992 perioodil. Mäletan, et meie klassis oli üks poiss, kes pioneeriks ei astunud ja seda vaadati kogu kooliajal kui imelikku, sest pioneeriks olemine ei tähendanud mitte padupunast mõtlemist, vaid huvitavat tegevust, actioni, laagreid, luuremänge, ekskursioone sõjaväeosadesse jne - asi, mis igat mehepoega huvitama peaks. Raha sellelt ei säästetud ja mingit massiivset punast propat vähemalt meil polnud. Mitte keegi sinna astuma ei sundinud (ja selle mitteastunuga ei juhtud ka mitte kui midagi, õppis endiselt viitele ja mingid "mehed mustas volgas" ka tal kodus pole käinud). Ehk meil oleks ilmselt mitmed asjad teisiti, kui pehmod ja ludrid oleks ühiskonnas väikses vähemuses ja enamus näitaks neile näpuga (nö ühiskondlik kontroll-ilmselt Iisraelis sedasi ka on - vähemalt raamatutest olen aru saanud). Kahjuks on aga vastupidi - need, kes asjaga tegeleda tahavad on sõjahullud, lollakad ja "ei suuda ära viilida", need, kes taolisi asju ei tee, on "edukad ja täitsa kosmopoliidid". Selles seaduspärasuses ongi suurim traagika meie olematus noorsootöös ja senikaua, kui sellele asjale nö ühiskondlikult takka ei lükata, vaba tahte ajel ei muutu asi ka paremuse poole.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 4 külalist