Keti nõrkuse määrab kõige nõrgem lüli. Kui jalavägi ja kõik muud üksused liiguvad mingil kergelt soomustatud ja tulejõuta masinad, siis tankid liiguvad sama aeglaselt, kui jalavägi. Moodsaimate jalaväe lahingumasinatega relvastatud üksus suudab hoida kiiremat rünnakutempot, kui tankide ja soomustransportööridega relvastatud üksus. Proovime kuskil arvutimängus?
Minu hinge närivad ikka kahtlused, mul selline rumal komme kopeerida targemaid/kogenenumaid.
Kolm näidet
-ZapVO meie piirkonna motolaskurbrigaadid kasutavad tankide kõrval MTLB-d (mis on isegi soomustransportööri kohta nõrguke)
-Iisrael kasutab tankide järgi (Merkava IV on täielik tipptase tankiehituses) suht nadide omadustega M113'd.
-Soome kasutab tankidega koos BMP-sid, ostetud CV9030'd ei läinud tankide juurde, BMP asemele, vaid jäägribrigaadile (Karjala).
Ma ei pane siia vene merejalaväebrigaadi, sest seal on BTR-ide kasutamise põhjus tegelikult see, et BTR on vene soomukitest parimate mereomadustega.
Mulle lihtsalt koidab siit selline kokkuvõte, et vahest nähakse meil IFV-s mingit hõbekuuli, mis senised probleemid lahendab, tegelikkuses pole selle masina TTA-d nii tähtsad kui me arvame. Vastasel juhul oleks ZapVo relvastatud BMP-3dega (mida on ca 800 tänaseks vägedele antud), Iisrael oleks ammuilma oma IFV turule (mehed on pidanud moodsaid soomussõdu päris mitu ja näinud pealt ka IFV tegemisi lahinguväljal, just avatud maastikul - see on ju ampluaa, kuhu me nüüd tungida tahame) toonud ja Soome oleks need CV-d andnud pikemata nendele kahele mehhaniseeritud lahingugrupile (mis tõsi, on arvukuselt ikkagi brigaadi suurused, 2200 nägu) ning Karjala jäägrid pläristaks ringi Paside või BMP-dega). Tegelikkuses täidavad primaarset rolli tankid ja (liikur)suurtükivägi, jalavägi lihtsalt kindlustab saavutatud edu ja see, millega nad jalastumise kohta veetakse, pole enam nii tähtis.
Ise ma oletan, et Soome ja ZapVo valikute taga võib olla selline tõsiasi, et siinsel maastikul sõidab see kamp üldjuhul teed mööda kolonnis, sest ruumi lagedal formatsiooni asuda on vähevõitu. Sellises kohas samasuguse vastasega kohtumislahingusse sattudes peavad kontakti esimesed 3-4 masinat ja tagapool olijad ei pääse "löögile", neid ei lasta ja ka nemad ei saa lasta. Kui aga seda formatsiooni rünnatakse kolonnis olemise ajal küljelt TT relvadega, siis 400+ mm soomusläbistavusega relvadele pole suurt vahet, kas 7,62 eest kaitsev BMP või 14.5 eest kaitsev CV9035 parras. Küll aga on need tipptasemel IFV-d väga kallid, makstes mitme soomustransportööri või lahema IFV hinda. Ja CV-d läksid Karjalasse seepärast, et nendega koos tanke pole ega tule ning sinna tuli saata parimad masinad, sest seal peab IFV täitma ka tanki ülesandeid (nt liikumisel kolonnis olema esimene masin, kes kohtakti satub).
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.