5000 meest koos mannaga on Eesti majanduslikule võimekusele vastav palgaarmee. Palgaarmee suurim miinus on reservi puudumine. Nüüd tee lihtne arvutus: kui laia ja sügavat lõiku katab maastikul rühm-kompanii-pataljon? Kui mitu tundi on sõdur võitlusvõimeline, mitu protsenti on üksuses haavatuid ja langenuid 24 tunnise lahingu puhul? Puht füüsiliselt pole see võimalik, lisa juurde inimkoosseisu "kulumine" aktiivse lahingutegevuse juures (väheste meeste arvu juures on kõik üksused aktiivselt lahingusse kaasatud) ning vaata mis juhtub kui neile pole massiliselt reservi koolitatud. Juhtub see, et 72 tunni pärast on kööga.
Seda kõike me teame ja seda pole vaja õpetada, niigi selge.
Kas olen ma poole sõnagagi rääkinud palgaarmeele minekust?
Olen ma rääkinud koolitatavate inimeste arvu vähendamisest - ka ei ole.
Jutt on olnud, et senine kõige kallim koolitusmudel jääb ainult neile, kelle jaoks see möödapääsmatu on (2 brigaadi koosseisule näiteks)
Ülejäänutele on vältimatu teha midagi Sveitsi taolist, vastasel juhul ei hakkagi neil "ülejäänuil" kunagi paremat relvastust olema.
Kui me hakkame Eestit joonlauaga mõõtma, siis jääb ka 50 000 meest normide järgi väheks, niiehknaa piirdub EKV vastupanu mingil Eesti osal (nt Suur-Tallinnal).
Nimetatakse seda asja "operatiivvajadus".
Mõõda ära Eesti pikkus ja laius ning palun kata see ära 5000 hästi relvastatud mehega
Kas asja muudaks 10 000 meest, kelle relvastuse lagi on Rootsi sõja-abi miinipilduja 1943. a mudel, tagasilöögita tankitõrjekahur umbes samast ajastust ning 23 mm õhutõrjekahurid? Arvan, et palju paremini nad oma ülesannet ei täidaks, sest sellised kõrgema taseme toetuseta pataljonid peksab meie vastane konventsionaalses lahingus laiali võibolla juba 48 tunniga, põhjusel, et üksustel puudub tulejõud, et vastast märkimisväärselt mõjutada? Selleks, et üksus saaks tegutseda, peab suutma saavutada tulekontrolli ja seda käsitulirelvadega ei saavutata.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.