"Tankid EKV-le"

Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Re: Tankid EKV-le?

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Mitte vähetähtis ei ole muude omaduste kõrval ka tankimeeskonna moraali küsimus. Ja moraali on raske hoida kui iga läbiva tabamuse korral nippel minema lendab - T-72 kohta on selliseid videoid natuke liiga palju, et seda tanki väga siiralt suhtuda kui kaitsevahendisse
Ja kuidas oleks nende ründavate T-72de (OK, reaktiivsoomus ja prantsuse öövaatlus on lisaks) hordi peatama saadetud "kustimehe" moraal?
Tunnistan, et ma ei ole mingeid "horde" pidanud peatama, ka õppustel, kuid omades vastavaid õpet, oman täitsa elulist ettekujutust, kui täpselt, kui kaugele ja nii edasi.
Kuidas seda hoida on, kui nad lendavad elementaarosakestena atmosfääri mitte ainult suure hajuvusega 125 mm mürsu, vaid ka nt 30 mm mürsu tabamuse peale?
Tegelt, tõsiselt, me aeg ajalt unustame ära, millise vanakraamiga me ülejäänus relvastatud oleme, 125 mm kahur ja 200 mm monoliitset eksportmudeli soomust on ikka kolossaalne endasiminek võrreldes soomustamata veoauto ja käsirelvadega....meil kasutatav Milan on TT relvade arengus täpselt samasugune saast kui on T-72M tänapäeva tankide hulgas ja mitmed valdkonna relvad pärinevad lausa perioodist, kui vastane veel T-34ga ringi sõitis.

Kes mind ei usu, siis (asjad, mille kohta võib öelda -arvukalt):
90 mm rootsi TT kahur Pvpj-1110 on loodud 50ndate alguses.
Carl Gustav on loodud 1946
120 mm miinipilduja M41D on Soome Tampella miinipilduja 1940. a mudel, mida toodeti alates 1941 Rootsis.
105 mm Iisraeli TT kahur M40 on loodud USA-s 50ndate alguses (debüüt Korea sõjas)
Suure hädaga võib kaasaja nõuetele vastavaks pidada Milanit ja Mapatsit (kui Javelin veel välja rvata), B300 ja AT4.
Viimati muutis Kapten Trumm, 12 Juun, 2014 12:20, muudetud 1 kord kokku.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
mx77
Liige

Postitus Postitas mx77 »

Kapten Trumm kirjutas:
Mitte vähetähtis ei ole muude omaduste kõrval ka tankimeeskonna moraali küsimus. Ja moraali on raske hoida kui iga läbiva tabamuse korral nippel minema lendab - T-72 kohta on selliseid videoid natuke liiga palju, et seda tanki väga siiralt suhtuda kui kaitsevahendisse
Ja kuidas oleks nende ründavate T-72de (OK, reaktiivsoomus ja prantsuse öövaatlus on lisaks) hordi peatama saadetud "kustimehe" moraal?
Tunnistan, et ma ei ole mingeid "horde" pidanud peatama, ka õppustel, kuid omades vastavaid õpet, oman täitsa elulist ettekujutust, kui täpselt, kui kaugele ja nii edasi.
Kuidas seda hoida on, kui nad lendavad elementaarosakestena atmosfääri mitte ainult suure hajuvusega 125 mm mürsu, vaid ka nt 30 mm mürsu tabamuse peale?
Tegelt, tõsiselt, me aeg ajalt unustame ära, millise vanakraamiga me ülejäänus relvastatud oleme, 125 mm kahur ja 200 mm monoliitset eksportmudeli soomust on ikka kolossaalne endasiminek võrreldes soomustamata veoauto ja käsirelvadega....meil kasutatav Milan on TT relvade arengus täpselt samasugune saast kui on T-72M tänapäeva tankide hulgas ja mitmed valdkonna relvad pärinevad lausa perioodist, kui vastane veel T-34ga ringi sõitis.
Ja milline peaks olema selle hordi vastu mineva downgreiditud T-72M, mis on ilma igasugustest moodsatest tulejuhtimisvahenditest, komandöri moraal?
toomas tyrk See peab ikka üks meeletu edevus ning hea enesearvamus olema, mis sunnib sellist möla sellistes kogustes tootma. Siis nüüd tekib üha rohkem ja rohkem tunne, et ju ikka keegi maksab selle eest.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Ja milline peaks olema selle hordi vastu mineva downgreiditud T-72M, mis on ilma igasugustest moodsatest tulejuhtimisvahenditest, komandöri moraal?
Mina pole rääkinud "ilma moodsate tulejuhtimisseadmeteta", vaid midagi sellist nagu Gruusial on - Iisraeli elektroonikaga.
Usun, et selline reaktiivsoomus ka väga koledalt ei maksa, võibolla 100 000 eurot juurde.

Aga see polegi point, minu point oli näidata (täiendasin posti), et vaadake ninakrimpsutajad, mis kiviajas muu taolise otstarbega relvastus meil on.....
Mitte T-72 ajas, vaid lausa T-34 ajas. Millega neid "horde" peatatada tuleb.
Pealegi, downgradetud vene asjadel on vähemalt öövaatlusseadmed ja -sihikud olemas (juba T-55-l olid), ma ei ole märganud, et neid kustil või TT kahuritel oleks.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Hjalmar Nelk
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Hjalmar Nelk »

Tanki ja tankitõrjerelva otseselt võrrelda ei saa. Ma usun, et Milan (CG on siiski enesekaitserelv) on meie üksustele parem valik, kui dowgradetud T-72. Loomulikult võib selle üle pikalt vaielda, kuid minule isiklikult ei meeldi klassikaliseks muutunud lausega "tugevusega tugevuse vastu minna" olukorras, kus juba ette teada, et vastase tugevus on mäekõrguselt üle. Loomulikult on Milani (või rootsi TT-kahuri) puhul valikuvariandid märgatavalt kitsamad, kui näiteks Leopard 2A6 puhul, aga ikka mõned plussid seal on (ehk kehvemaid tehnilisi näitajaid saab taktikaga kompenseerida). Esiteks liigub Milan juba teisel maastikul, kui vastase tank. Signatuur on väiksem jms. Samas "downgradetud" T-72 on väga raske saavutada ükskõik millist eelist vastase ees. Liigub samal maastikul, aga eeldatavasti kehvemalt (kiirus, kiirendus, läbitavus). Tulejuhtimissüsteem on sama tüüpi, aga kehvem (sihtmärgi avastamise kiirus, jälgimine, tabamine). Relv on sarnane, aga kehvem jne.

Seega mina omalt poolt jääks pigem jalaväe tankitõrje peale, kui hüppaks T-72 sisse. Iseasi muidugi, kui vastu tuleksid sama taseme relvasüsteemid, aga lihtsalt rohkem. Igasuguse soomustehnika moderniseerimine tundub olevat kas a) üüratult kallis või b)võimatu. Või samaaegselt mõlemad. Ma ei usu, et oleks lihtsate vahenditega võimalik platsi peal seisnud (teises teemas TU22 pildid) tanki lahingukorda viia ja lisaks moderniseerida. Tehased võtavad uute masinate eest miljoneid eurosid (lugege näiteks USA GAO raporteid) ja miks nad moderniseerima odava raha eest peaksid? Aga nagu Tommy ütleb - see kõik on kohvipaksu pealt ennustamine.

Kuid Trummi mõtete jätkuks. Kas oleks võimalik soomusüksust ehitada nii üles, et saaks vanemaid masinaid kasutada? Muidugi on. Kuid ainult toetusmasinate osas. Ja ma usun, et ka meil nii tehakse. Vaevalt nendele CV9035 hakatakse lisaks ostma "kõige moodsamaid". Kuid see "odaots" maksab ikka meeletu raha.

Ah jaa - "kokkuhoitud" raha eest ostaks hoopis 90mm kahurile öövaatluse (mitte soojuskaamera) ning laserkaugusmõõtja. Mõlemad lihtsalt teostatavad.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Loomulikult võib selle üle pikalt vaielda, kuid minule isiklikult ei meeldi klassikaliseks muutunud lausega "tugevusega tugevuse vastu minna" olukorras, kus juba ette teada, et vastase tugevus on mäekõrguselt üle.
Noh, aga see soomusbrigaadi(de) esitlus kõikjal just sellele viitab, et keegi tahab minna sarved sarvede vastu. Pean silmas ennekõige arusaama, et need soomusbrigaad(id) oleksid see "first line onf defence". Väikeriigi strateegias on soomusüksus ikka see, mis jalaväe kurnatud vastast lõpetama läheb. Sellele muide viitab ka senine praktika varustusprioriteetide osas. Taoline võistlus on meil enamvähem ette juba kaotatud, sellise sõja võidab see, kellel on rohkem tanke. Ma ei usu, et Leopard 2A6 on venelaste uuendatud T-72/80-st kvalitatiivselt (eriti meie maastikul) nii palju parem, et Leopardide kooslus läheb lihtsalt paugutab vastase sodiks ja läheb järgmist ohvrit otsima. Meie vastane on muide lisaks massilisele tankide kasutusele ka massiline tankitõrjerakettide kasutaja. Ma ei suuda ette kujutada, palju ned AT-7'id venelastel veel ladudes on.

See, et see odaots meil töötab, eeldab ühteviisi hästi arendatud maakaitset kui ka manööverüksusi.
Mina näen, et täna kulub meil kogu raha viimas(te) peale ning ülejäänule on hea, kui õppekogunemiseks raha leitakse.
Lihtsalt ilma toimiva maakaitse (kes seob vastast ja kes hoolitseb odaotsa seljataguse eest) sellel odaotsal meil edu olema ei saa, olgu seal masinad kuitahes kallid.
Ja mida kallimad seal on, seda hullema koliga see territoriaalarmee ringi laseb (ja seda vähem võimalusi vastast mõjutada omab).
Kokkuvõttes võib lõpptulemus saada nõrgemgi, odaotsa tehnika on top end, kuid ühel hetkel osutub kotis olevaks, sest vastane avas veel kolmanda operatiivsuuna, mida palja tagumendiga maakaitse mõjutada pole suutnud.
Viimati muutis Kapten Trumm, 12 Juun, 2014 13:18, muudetud 1 kord kokku.
mx77
Liige

Postitus Postitas mx77 »

Kapten Trumm kirjutas: Pealegi, downgradetud vene asjadel on vähemalt öövaatlusseadmed ja -sihikud olemas (juba T-55-l olid), ma ei ole märganud, et neid kustil või TT kahuritel oleks.
Need öövaatlusseadmed olid vist aktiivsed IR prozega asjad ju? Sellega oled nagu jaaniussike öös vastase jaoks.
toomas tyrk See peab ikka üks meeletu edevus ning hea enesearvamus olema, mis sunnib sellist möla sellistes kogustes tootma. Siis nüüd tekib üha rohkem ja rohkem tunne, et ju ikka keegi maksab selle eest.
Hjalmar Nelk
Liige
Kontakt:

Trumm - omapärane on see, et andmed (ja paljuski jutt) meil suhteliselt sarnane, kuid järeldusi teeme hoopis teistsuguseid. See on muuseas heaks illustratsiooniks kõikidele vaidlustele.

Niisiis, minu vaatenurk:
Noh, aga see soomusbrigaadi(de) esitlus kõikjal just sellele viitab, et keegi tahab minna sarved sarvede vastu. Pean silmas ennekõige arusaama, et need soomusbrigaad(id) oleksid see "first line onf defence".
Kõik õige. Kuid minu arust tegutsetakse väga õigesti väiksearvulise (ja väga kõrge löögivõimega) soomusüksuse loomisega. Minu arvates kasutab iga normaalne sõdiv pool ikka selle vähima vastupanu poole minemist. Ja teisalt ei tasu kunagi mune ühte korvi toppida. Mina saan nii aru, et see (suhteliselt) väike soomusüksus ei pea esimese asjana peatama massiivsete soomuslaviinide kiilu, vaid just nimelt kergelt relvastatud dessantüksuseid. Neist sõidetakse lihtsalt üle. Sarved sarvede vastu. Minu arust ei ole kergel dessantüksusel lootustki kaitsta näiteks lennuvälja raske soomusüksuse vastu. Samas meie poolt on väga raske kerge jalaväega teist jalaväe üksust näiteks lennuväljalt minema lüüa. Seega tõstetakse kaudselt künnist riigi ründamiseks (ei piisa kergelt ümberpaisatavatest üksustest, vaid peab tooma raskemaid. See aga on märgatav ja annab eelhoiatuse). Kordan veelkord - see on minu arusaam asjast.
Väikeriigi strateegias on soomusüksus ikka see, mis jalaväe kurnatud vastast lõpetama läheb. Sellele muide viitab ka senine praktika varustusprioriteetide osas. Taoline võistlus on meil enamvähem ette juba kaotatud, sellise sõja võidab see, kellel on rohkem tanke.
Tundub 100% õige olevat ja ma ei näe mingit vastuolu CV90 ostmisega. Vaata eelmist kommentaari.
Ma ei usu, et Leopard 2A6 on venelaste uuendatud T-72/80-st kvalitatiivselt (eriti meie maastikul) nii palju parem, et Leopardide kooslus läheb lihtsalt paugutab vastase sodiks ja läheb järgmist ohvrit otsima. Meie vastane on muide lisaks massilisele tankide kasutusele ka massiline tankitõrjerakettide kasutaja. Ma ei suuda ette kujutada, palju ned AT-7'id venelastel veel ladudes on.
Ka mina olen samal arvamusel, kuid kindlasti on Leopard 2A6 vähemalt võrdne (ülekaaluka) venelaste uuendatud tankide ja rakettide kombinatsiooniga. Seepärast peaksimegi Leopard 2A6 ostma, sest vastasel korral paugutatakse lihtsalt meid sodiks ja järgmist ohvrit pole mõtet otsima minna, sest palju neid tanke me ikka osta jõuame. Kaudselt (ja hästi kaudselt, möönan) toetab minu kommentaare ka soomlaste tegutsemine oma tankidega. Soomlased, kes hoiavad tavaliselt ka mullust peeru alles, lõikasid omad T-72 tükkideks, Leopard 2A4 lükkavad lattu (seda ma tegelikult ei tea, aga aktiivselt kasutada pole neil neid jõudu) ja võtsid asemele ei midagi muud, kui 2A6. Ju nad ei tahtnud, et neid puruks lastakse. Ja muuseas - T-55, mida näiteks toodi, on toetusmasin ja seda kasutavad pioneerid.
See, et see odaots meil töötab, eeldab ühteviisi hästi arendatud maakaitset kui ka manööverüksusi.
Mina näen, et täna kulub meil kogu raha viimas(te) peale ning ülejäänule on hea, kui õppekogunemiseks raha leitakse.
Lihtsalt ilma toimiva maakaitse (kes seob vastast ja kes hoolitseb odaotsa seljataguse eest) sellel odaotsal meil edu olema ei saa, olgu seal masinad kuitahes kallid. Ja mida kallimad seal on, seda hullema koliga see territoriaalarmee ringi laseb (ja seda vähem võimalusi vastast mõjutada omab).
ei pea minu arust juba mõnda aastat paika. Viimane arengukava rääkis ju maakaitse ja kaitseliidu tähtsusest? Eks läheb natuke aega ja küll ka sinna see hea varustus jõuab. Aga seda ma arvan, et enne osta kaitseliitlastele Javelinid ja käigu kasvõi jala, kui raisata raha T-72 ostmiseks.
sest vastane avas veel kolmanda operatiivsuuna, mida palja tagumendiga maakaitse mõjutada pole suutnud.
loomulikult peab valitsema mingisugune tasakaal. Aga kasvõi sellel ühel suunal tuleb vastu pidada, sest muidu ei ole ju vastasel vajagi mingit teist, kolmandat või kurat teab millist suunda avada, kui ta sealt kohe läbi läheb.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kilo Tango »

Kapten Trumm kirjutas:...Ja kuidas oleks nende ründavate T-72de (OK, reaktiivsoomus ja prantsuse öövaatlus on lisaks) hordi peatama saadetud "kustimehe" moraal?
...
Veelkord - kui on eesmärk kiiresti luua TT võimekus, siis seda ei saa teha T-72-dega. Mis ei tähenda, et peaks jääma olemasoleva seisu juurde.
alban
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas alban »

Kapten Trumm kirjutas:Mina pole rääkinud "ilma moodsate tulejuhtimisseadmeteta", vaid midagi sellist nagu Gruusial on - Iisraeli elektroonikaga. Usun, et selline reaktiivsoomus ka väga koledalt ei maksa, võibolla 100 000 eurot juurde.
Ühest teisest teemast kustutati mu alljärgnev jutt (põhjusega) ära aga postitan ta sobivamasse teemasse uuesti.

Trummi ebajumalad, ratsionaalsuse kunnid soomlased tegid üheksakümnendate lõpus uuringu kui palju maksab nende T-72 uuendamine kaasaja nõuetele vastavaks. Lõppjäreldus oli see, et T-72ed saadeti sulatusahju.

Kõigepealt probleem: Tanki öönägemisvõimekus ja tulejuhtimissüsteem ei vasta kaasaja nõuetele, noolmürsk on vananenud. Mürsu 3BM18 soomusläbistus oli üksnes umbes 330mm ja hajuvus 0,44m.

Ülesanne: Öönägemisvõimekuse tõstmine, laskemoona uuendus, tulejuhtimissüsteem ja sideseadmed. Soovitav soomuskaitse ees ja 30 kraadi kummalegi küljele vähemalt 600mm, eelistatult 800mm noolmürsu vastu ning 1200 mm kumulatiivmürsu vastu. Soomuskaitse siis ei tähenda sõna otseses mõttes nii paksu soomust vaid nii paksule soomusele vastavat kaitsevõimet, meetod jäeti vabaks.

Tulemus:
Kerge uuendus - uus laskemoon ja öönägemisvõimekus ja nipet näpet veel ilma soomuse uuenduseta: 300 - 443 000 eurot masina kohta;

Keskmine uuendus - tulejuhtimissüsteem ning esiosa ja külgede kaitse parendamine: 540 - 750 000 eurot per masin;

Täielik uuendus - kere ja põhja täiendav soomustamine, öönägemisvõimekus ka juhile, uus mootor ning kõik kellad ja viled: 1 - 1,7 miljonit eurot masina kohta (sellega saavutati Leo2A4 tase).

Hinnad on 1998. a väärtuses eurodes, inflatsiooni ei ole arvestatud s.t täna on numbrid suuremad.

EKV-le ei ole vaja kõige paremat vaid kaasaja tingimustele vastavat masinat. T-72 ei vasta kaasaja nõuetele ja tema hind kujuneb: ostuhind x + sõidukorda seadmise hind Y + moderniseerimise hind Z = saadava toote kohta ebamõistlikult kõrge hind. T-72 on nii vana platvorm, et seda ei saa lõputult mõistlikul viisil uuendada ja targem on osta platvorm, millel elukaart on veel järgi paar aastakümmet.
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kilo Tango »

alban kirjutas:... T-72 on nii vana platvorm, et seda ei saa lõputult mõistlikul viisil uuendada ja targem on osta platvorm, millel elukaart on veel järgi paar aastakümmet.
Leo 2 ei ole palju uuem platvorm. Pigem on probleem selles, et T-72 ehitades on lähtutud teistsugusest filosoofiast, mistõttu ei ole seal uuendamiseks eriti ruumi ning vajalikud uuendused on liiga ulatuslikud, et ära tasuda. Aga muus osas õige jutt. Rääkimata sellest, et Leo 2 uuemad versioonid on siiski tänapäevase soomuse arenguga kenasti kaasas käinud. Venelastel oli selline võimekus viimati 1985.a.
Kasutaja avatar
rbl
Liige

Postitus Postitas rbl »

Kapten Trumm kirjutas:Merkava puhul armastatakse rõhutada, et selle tanki on loonud need, kes ise vene tankidega tankilahingut pidanud on ning teavad asjade eeliseid-puudusi. Mitte Pentagoni või Bonni analüütikud.
Selle tanki on loonud need, kes on ise enamasti tankilahingut pidanud Nõukogude tankide haledate downgrade´itud isenditega: T-54, T-55, T-62, T-72M/M1 ja nende ilma volframkarbiidist südamikuta noolmürskudega 3VBM8/3BM17/18. Seega pole erilist alust arvata, et nad midagi ka Nõukogude-Vene tankide T-64A/B, T-72A/B/BA/BM, T-80B/BV/U/UD, T-90 eelistest-puudustest teaksid.
Kapten Trumm kirjutas:Mina pole rääkinud "ilma moodsate tulejuhtimisseadmeteta", vaid midagi sellist nagu Gruusial on - Iisraeli elektroonikaga.
Palju seda Iisraeli elektroonikat seal on? GPS? Harris FALCON? Poola SKO-1T/Drawa-T tulejuhtimissüsteemiga “moderniseerisid” oma T-72M1 tanke Poola ja India. Kui see “moderniseerimine” mingit reaalset tulemust annaks siis Soome, Ungari, Tšehhi ja Poola oma T-72M tankidest ei oleks loobunud. Mine tee siis Ungarile ja Tšehhile selgeks, et nad olid rumalad kui kenakese koguse omi T-72M tanke Iraagile tasuta ära kinkisid või Soomele kes need hoopis vanarauaks lõikas.
Kapten Trumm kirjutas:Usun, et selline reaktiivsoomus ka väga koledalt ei maksa, võibolla 100 000 eurot juurde.
Kas reaktiivsoomusega on kuidagi võimalik adekvaatselt kompenseerida komposiitsoomuseta T-72M puudujääke soomuskaitses?
Kissinger - "Military Men Are Just Dumb, Stupid Animals To Be Used As Pawns In Foreign Policy"
Kasutaja avatar
pagan
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas pagan »

Kilo Tango. Meil on vaja parandada TT võimekust. Mina aga muretsen rohkem auto kastis sõitmise pärast. Teatavasti sõjateatris tähendab liikumine enese nähtavaks tegemist.
Sõit alas kus on diversandid, koloraadod ja muu vaenulik element, ilma soomuse kaitseta/saateta (ilma automaat-tornide vastutuleta) on sisuliselt surma minek. Panna ennast sellisesse olukorda - kus ise midagi ei kuule, kast head paremat täis, kergrelvade tulele haavatav ja vastane vastupidi varitseb kuuleb näeb - on idiootne. Proovi selle kastikaga neid diversante jahtima minna.
Sellise saatefunktsiooni annaks ma sellele eelpool mainitud "vanale ja odavale". See on küll tanki teema, aga mina ihkaks lihtsalt rohkem soomust (võrreldes tänasega).
Mõni mees meil, kes on nagu kallis "relvasüsteem" sõidab ikkagi metsa vahel mingi tsiviil-käulaga. Mingisugune raudplaatidega maastur ei maksa ju ometi nii palju.
Ja 10 aastaga kasutuskõlbmatuks ei vanane, ära kulutamise kohutust ei ole. Suhteliselt väikese investeeringuga säästaks elavjõudu ja tõstaks moraali.

Rääkides VF suurest tankide ja rasketehnika ülekaalust. Siin on varemgi juba arutletud ja jõutud järeldusele, et sisuliselt toimub kohtumislahing metsakoridoris.
Seega (loodetavasti) pole tähtis palju VF-il neid tanke on, seni kuni me suudame omalt poolt garanteeritult "hea ja kalliga" neid ükshaaval maha võtta.
Sellise funktsiooni annaks ma "heale ja kallile.".
VF ei saa oma 500 tanki ülekaalu sel juhul maksma panna ja on pigem haavatav, kui ta nendega kolonnis koridori liikuda kavatseb.
Kui seda koridori toetatakse õlaltlastavatega metsast. Ja meie tankid ka kaudtuld vältides ringi liiguks, siis kasvaks ka usk kaitstavusse.

Selline üld-filosoofia siis minu poolt. Detailsemad lahendused pädevamate pärusmaa.
Ülbeks minekuga hakkavad vead tulema.
Kasutaja avatar
ruger
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas ruger »

Kohtumislahingu puhul peab arvestama ka ülevalpool lendavate kopterite ja lennukitega, mis võivad need meie kolonnid juba kaugemalt ära augustada. Selleks tuleb Mistrali ja muid rakette omada, et lähimaal vähemalt õhk puhtam hoida. Või on hoopis tegu CG-ga augu(paugu) tegemisega? Või on vahendiks mõni RPG, AT4, Javelin või suundmiin, tankitõrjemiin või IED? 1-1-le vastase kolonniga kokku minnes võib üsna keeruliseks minna, kuna Vene relvajõududes on soomukid tihti varustatud meie tehnika jaoks piisava??? koguse raketi(tanki)tõrje vahenditega. Üldiselt piisab kolonni kinnipidamiseks(peatamiseks) esimesele masinale raketi panemisest või kahurist laskmisest. Kui vastas on tank või piisava soomuskaitsega soomuk siis võib sellest väheks jääda. Samas on venel tehnikat piisavalt.
Ainus, mida me ajaloost õpime, on see, et keegi ei õpi ajaloost midagi.
Live for nothing or die for something.
Kui esimene kuul kõrvust mõõda lendab, tuleb vastu lasta.
EA, EU, EH
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Nelk, sa jätad selle odaotsa jutus ühe asja ütlemata - kas kogemata või meelega (kahtlustan, et meelega).
On selline kommunistlik sõjatarkus, et kvantiteet loob oma kvaliteeti.
Gruusias piisas ühe mehhaniseeritud brigaadi paigale naelutamiseks ühest oskuslikult paigutatud motolaskurroodust.
Kus suunas edasi liikuma hakkab, on piiratud arv ette arvatavaid variante. Mis tähendab, et need on võimalik ette valmistada ja püsida nö samm ees.
Kui keeruline on taolist asja teha siis, kui mehhaniseeritud brigaade on sul ühe asemel 5 tükki?
Variantide arv läheb kohe väga suureks.
Hakkad ühte brigaadi kotti püüdma, tuleb arvestada veel teise, kolmanda ja neljandaga, kellel igaühel on 5 võimalikku tegevusvarianti.

Ehk siis.
Ühe, maastikul lihtsalt lokaliseeritava ja piiratud ulatusega paiknemisalaga üksus on mitut taolist üksust kasutavale vastasele ideaalvastane.
Kõik need Giraffe radarid, sidekeskuste emissioonid, vastase eetriluure pinpointib nad kiiresti ära.
Kotti võtmine saab olema eriti lihtne siis, kui ümbruskonnas pole tõsist maakaitset (kuhu vastane takerdub).

Kommunistliku tarkuse juurde see tõsiasi lihtsalt, et ühe moeka brigaadi hinnaga saab ka 4-5 80ndate taseme brigaadi.
Hjalmar Nelk
Liige
Kontakt:

Et asi täiesti selge oleks (olen seda korranud piisavalt) - Sul on oma stsenaariumite puhul 100% õigus. Sinu ettekuulutuse järgi toimub sõjaline konflikt Eesti-Venemaa õhutühjas ruumis. Mis juhtub siis, kui Venemaa tungib Eestile ootamatult kallale ja me välismaailma arvesse ei võta? Kusjuures Venemaa saab kasutada kogu oma sõjalist jõudu ja millegi muu pärast ta muretsema ei pea. Ja loomulikult ei tule Eestile keegi, ei sõjaliselt ega ka muud moodi, appi. Eesti kaotab. Ja seal ei ole mitte mingit vahet, kas me suudame reageerida kahe tunniga või kas meil on moodsaid tanke vähe või vanamoodsaid natuke rohkem.

Saa palun aru - ma ei vaidlusta Sinu lahendust, ma vaidlustan Sinu stsenaariumi. Ma väidan, et Sa jätad arvesse võtmata kõik muud tegurid (paljuräägitud NATO kõigepealt) ja see on liiga lihtne probleemile lähenemine.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 2 külalist