Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Vasta
Kasutaja avatar
soesilm
Liige
Kontakt:

Re: Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem

Postitus Postitas soesilm »

Oi kuidas mulle meeldib ...
Kui kiire on kiire? Esiteks tuletan sulle meelde mõistet "kiirreageerimine"
Sõjaaja üksused jagunevad valmidusastme järgi alalises valmiduses olevateks üksusteks, kiirreageerimisüksusteks ja põhivalmiduses olevateks üksusteks.
Kiirreageerimisüksused koosnevad lepingulises tegevteenistuses olevatest kaitseväelastest, valmisoleku reservi kuuluvatest ja vastava lepingu sõlminud reservväelastest ning valmidusreservi kuuluvatest reservväelastest, kelle ajateenistuse läbimisest on möödunud kuni üks aasta.

Nüüd kiirusest. Küsimus on selles, mis hetkel sa stopperi käima paned ja mis tegevused siis algavad.
Kui sa räägid, et "häire" antakse:
- kui mingi X vaenlase üksus ületab piiri,
- meie mehed aga magavad "alalises valmiduses"
- reserv ei ole saanud mingit teavitust
... ja siis peaksime suutma häire +2h jõudma 30km kaugusele mingitele positsioonidele ...
Siis seda meil ei ole. Ei tule. Seda sa ei saavuta mitte mingi varustuse hajutamisega. Ja see on ilmselgelt diletandi jutt!
Sa raiud muudkui sitta: kõik peab toimuma paugust! Miks? Ma räägin sulle eelhoiatusest ja RISKI võtmisest aga sina räägid, et AINULT sellel ei ole mõtet. Kes ütles ainult? Millel põhineb sinu ohuanalüüs? Transpordifirma kabinetist googeldades?
Ja võimekuse analüüs:
Kui me räägime ajaraamistikust häire+2 tundi 30 km raadiuses kindlal positsioonil, siis need saavad olla kohalikud, reservi valmisolekuüksused (kas KL või KV omad)
Milline KL üksus peale üksikmehe suudab sul sel moel reageerida, ilma et oleks antud eelhoiatust või lausa! tõstetud kaitseväe valmisolekut?
Tehnika lahtikonserveerimine - oled seda teinud? Kas lahtikonserveerimine algab sinu arvates jälle "hunt karjas" ajahetkel? Kujutame ette, et meil on meh brigaad valmis. Mehed reservis ja tegevteenistuses, uus kutse õppes (SBK), kogu varustus hangitud. Mitu % kogu tehnikast on sel hetkel konserveeritud ja mis ajaga saab selle lahti konserveerida?
Üks spetsnazi pataljon, arvan, et hõivab Narva võtmepunktid ja julgestab piirkonna mitte kauem kui 2-3 tunniga.
... no ja siis? Kas sina sooviksid mõnda tanki piiritulba kõrval seisma panna?
Või miks sa oma stsenaariumites nii tagasihoidlik oled? Miks ei võiks ta Moskva-Tallinn lennu nime all Lennart Meri lennuväljal maha tulla? 1 rood tsiviillennukiga ja mõni pataljon transpordilennukitega järgmise tunni aja jooksul? Või miks ta ei võiks tulla raudteed mööda ... paar raudtee koosseisu teineteise järel ilma peatuseta kasvõi Muugale? Nagu muu kaup igapäevaselt reisib?
Hjalmar Nelk
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Hjalmar Nelk »

Ja toetades soesilma. Kui kaua lendavad raketid? Tuumaraketid loomulikult. Mõned minutid. Aga äkki just nüüd lasti lendu. Mis teed? Kaitsetu on see riik ikka
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Ärge siia seda tuumaraketi demagoogiat tootke. Ma ei viitsi sellist jama lugedagi.
Kiirreageerimiseks on meie oludes aega maksimum mõni tund.
Tuleb võtta jalad kõhu alt ja vabaneda sellest mantrast "meil on eelhoiatus ja aega küll".
Alles seal Ukrainas näidati, kui vähe neid tunde kulub.

Kas see on võimalik? Jah, on küll, lugeda siingi üleval rippunud ühe korealase tööd Iisraeli mobilisatsioonisüsteemist.
Kas meil selline asi on? Ei, ei ole, peale KL ja Scoutsi väikeüksuste pole taolise etteteatamisajaga asju harrastatud.
Või miks sa oma stsenaariumites nii tagasihoidlik oled? Miks ei võiks ta Moskva-Tallinn lennu nime all Lennart Meri lennuväljal maha tulla? 1 rood tsiviillennukiga ja mõni pataljon transpordilennukitega järgmise tunni aja jooksul? Või miks ta ei võiks tulla raudteed mööda ... paar raudtee koosseisu teineteise järel ilma peatuseta kasvõi Muugale? Nagu muu kaup igapäevaselt reisib?
Ukrainas ju taoline üllatus toimuski. Pole näe võimatu.
Mis meil oleks valmisolekus teistmoodi/paremini kui Ukrainal (jätame praegu need riigi haldussuutlikkuse teemad kõrvale)?
Seda sa ei saavuta mitte mingi varustuse hajutamisega. Ja see on ilmselgelt diletandi jutt!
Sveits....
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Või miks sa oma stsenaariumites nii tagasihoidlik oled? Miks ei võiks ta Moskva-Tallinn lennu nime all Lennart Meri lennuväljal maha tulla? 1 rood tsiviillennukiga ja mõni pataljon transpordilennukitega järgmise tunni aja jooksul?
Eile õhtul kell 22.11 sisenes Eesti õhuruumi Venemaa relvajõududele kuuluv transpordilennuk IL-76, pärast südaööd kell 00.53 sisenes Eesti õhuruumi teine IL-76.

Mõlemad lennukid liikusid Kaliningradist Pihkva suunas, sisenesid Eesti õhuruumi Vaindloo saare piirkonnas umbes poolteise meremiili sügavuselt ning viibisid Eesti õhuruumis alla minuti, teatas kaitseväe peastaap.

Piiririkkumised registreeris õhuoperatsioonide juhtimiskeskus Ämaris. Lennukid oli Eesti lennujuhtimiskeskusega raadiosides ning transponderid olid sisse lülitatud.
http://www.postimees.ee/2826097/venemaa ... i-ohupiiri

Näikse rutiinne tegevus olevat...ja teps mitte ilkumisaine. Kahtlane, kas õhuturve ikka hakkas KAL 007 vol 2 lavastama. Aegagi ei jätkuks. Võimatu? Tänapäeval midagi sellist ei toimu?? Aasta tagasi arvati sama ka Krimmi ja Ukraina sündmuste kirjelduse kohta...
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Kilo Tango
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kilo Tango »

Kapten Trumm kirjutas:...
... lugeda siingi üleval rippunud ühe korealase tööd Iisraeli mobilisatsioonisüsteemist.
...
Hoi!

Äkki viitad. Ei suutnud otsinguga leida.
Hjalmar Nelk
Liige
Kontakt:

Ärge siia seda tuumaraketi demagoogiat tootke. Ma ei viitsi sellist jama lugedagi.
ära peeglit kiru, kui endal lõust viltu (seda ütles Gogol).

Tuumaraketid toodi siia näiteks, et igat argumenti võib kergelt absurdi pöörata. Kes oled Sina ütlemaks, et meil on aega kaks tundi?!?! Kus kohast Sa võtad, et nii palju? Aga äkki on ainult üks tund? Pool tundi? Näed ju ise, et lõdvalt saab aega lühemaks ajada.
Tuleb võtta jalad kõhu alt ja vabaneda sellest mantrast "meil on eelhoiatus ja aega küll".
Sulle ju räägitakse, et riigi juhtkond on võtnud kontrollitud riski. Eelhoiatus saadakse ja selleks on üles ehitatud vastavad süsteemid/organisatsioonid. Punkt. Kui ei saada, siis ongi seesamune ventikas ja hakkame improviseerima. Aga veelkord - see on ju valikute koht. Kõige jaoks raha/inimesi/jms ei jätku - sellist valikut ei ole tõenäoliselt võimalik teha, et on hullult hea eelhoiatussüsteem ja teisalt ülimalt kõrge valmidus. Või, natuke edasi mõeldes - et on äärmusliku demokraatiat püüdev vabameelsetest kodanikest koosnev äärmiselt õhuke riik ja teisalt suure koormusega kõrge valmidusega reservsüsteem. Ei ole võimalik. Tahad Soome ehitama minna? Ei saa - oled meil ju kuulipildur ja sinu vahikord algab õhtul kella kaheksast. Tahad Raplast Tallinnasse kolida? Ei saa - oled meil ju kuulipildur jne. Tahad elukutset vahetada? Ei saa - oled meil jne.
Alles seal Ukrainas näidati, kui vähe neid tunde kulub.
Palun tõesta, et Ukraina (või näiteks Gruusia) eelhoiatusaeg oli tundides. Pigem oli eelhoiatus ikkagi nädalates. See, et seda ei usutud või ei tahetud uskuda, on hoopis teine asi. Kui riigil on üles ehitatud korralik mobilisatsioonisüsteem, kuid seda otsustatakse erinevatel põhjustel mitte kasutada (näiteks inimeste relvade all hoidmine on kallis, võib provotseerida vastast), siis ei ole ju täpselt samamoodi mitte mingit reageerimist.
Ukrainas ju taoline üllatus toimuski. Pole näe võimatu.
Mida Sa nimetad üllatuseks? Vägede liikumise poole pealt ei saa ju midagi üllatuseks pidada. Strateegilisel tasandil on pigem üllatuseks Venemaa absoluutne ignorantsus rahvusvaheliste "heade tavade" suhtes.
Hjalmar Nelk
Liige
Kontakt:

Näikse rutiinne tegevus olevat...ja teps mitte ilkumisaine. Kahtlane, kas õhuturve ikka hakkas KAL 007 vol 2 lavastama. Aegagi ei jätkuks. Võimatu? Tänapäeval midagi sellist ei toimu?? Aasta tagasi arvati sama ka Krimmi ja Ukraina sündmuste kirjelduse kohta...
Mina sellest aru ei saa. Mina isiklikult ei usu, et see, mida tehti Ukrainas on võimalik täna ja praegu Eestis. Tegelikult on asi uskumisest kaugel - ma olen veendunud, et see on võimatu. Lihtsalt võimatu. Miks? Ikka sellepärast, mida meie oma riigikaitse jaoks oleme teinud ja millises (heas) seisus meie riigikaitse on. Teiseks meie (hea) välispoliitika pärast. Ning loomulikult kolmandaks NATO ja liitlassuhted. Et asi selge oleks - ma ei räägi, et Venemaal ei oleks kavatsust või plaane selliseid asju teha, või et neil poleks võimalusi. Ma räägin sellest, et selline asi kukuks ülalnimetatud põhjustel lihtsalt läbi.
HeiniR
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas HeiniR »

Tsiteeri:
Kui tuleb 30-40 laskeseadet ja 200 raketti

KT:Antud arvude puhul kaob 3/4 minu vaimustusest - tegemist saab samasuguse, vähese kättesaadavuse ja pisikese raketivaruga asjaga nagu Milan.
Ainult kvalitatiivselt paremaga. Antud arvu juures on see "kaitseliidu maakaitseüksuste" jutt ka vist kellegi sõnavääratus.
Postitus paralleelteemast:
Seda linki pole siia vist veel postitatud:

http://www.janes.com/article/39101/esto ... elin-atgws

Selle artikli järgi ostetakse 80 seadet
hangitakse siis USA ülejääke. (ju siis ikka Block 0)
Milan läheb väidetavalt reservi.
KaptenTrumm, antud arvu juures peaks vast Javeline piisama?
Ja Milani puhul ei ole Sul vist väga aimu, mis kogus neidki koos träniga saadi...
Lemet
Liige
Kontakt:

Mina sellest aru ei saa. Mina isiklikult ei usu, et see, mida tehti Ukrainas on võimalik täna ja praegu Eestis. Tegelikult on asi uskumisest kaugel - ma olen veendunud, et see on võimatu. Lihtsalt võimatu.
Õndsad on need, kes usuvad, arvan ma.
Miks? Ikka sellepärast, mida meie oma riigikaitse jaoks oleme teinud ja millises (heas) seisus meie riigikaitse on.
Lihtsalt mõttemänguna- aga kui näiteks idanaaber võtab suve algul, kui kasarmutes vaid värskelt saabunud kogemusteta seltskond, ilma mingi põhjuseta piir ületada? Võimatu, ütlete? Mina ei arva, et päris võimatu. Kui Gruusias toimus ettevalmistus ja teemakütmine kuid, siis Ukraina ja Krimm tulid juba loetud nädalatega.
Teiseks meie (hea) välispoliitika pärast.
Vaatamata meie heale välispoliitikale ei ole näiteks Prantsusmaa katkestanud Mistralide müüki.
Ning loomulikult kolmandaks NATO ja liitlassuhted.
Aga kui USA on suuresti mujal hõivatud (nagu ta näiteks hetkel puhkenud madinasse kardetavasti ühel või teisel moel saab tõmmatud. Uudistest oli lugeda, et Obama ei välista seal relvajõudude kasutamist. Kas hakkavad selle nn. Vana Euroopa poliitikud olukorras, kus USA tugi võib oodatust nõrgemaks jääda, Venemaaga täismahulist sõda pidama(loodan ma muidugi, et hakkavad, aga kaardan, et vaevalt). Ja nagu lugupeetav isegi tähendas...
Et asi selge oleks - ma ei räägi, et Venemaal ei oleks kavatsust või plaane selliseid asju teha, või et neil poleks võimalusi.
Lihtsalt see...
Ma räägin sellest, et selline asi kukuks ülalnimetatud põhjustel lihtsalt läbi.
..ei pruugi üldsegi kindel olla. Kui me tõsimeeli nii arvame, nagu need kolm esimest punkti seal kirjas on. Nagu ennist keegi tabavalt tähendas- Kas Eesti on täna paremini kaitstud kui kunagi varem? Jah, kindlasti! Kas Eesti on teinud kõik vajaliku enda kaitseks. Kindlasti mitte, kaugel sellest.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Meie kasuks mängib üks vähemärgatav juhus - nimelt kõige lihtsamini instrumentaliseeritav tähtpäev ehk aprilli lõpp-mai algus (aprillimäsu aastapäev, vene võidupüha) langevad asjale, mil KV valmisolek on kahtlemata kõige suurem.

Järgmine instrumentaliseeritav tähtpäev on 22. juuni (Suure isamaasõja alguspäev).
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
okaloka
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas okaloka »

Aaah.. sa näed ja sa ei mürista.

Okei, võtame eelduseks et kõik analüütikud, kogu luure (nii meie kui liitlaste oma + satelliidid +sideluure +meedialuure) on täiesti kasutu. Oletame et ISIS, VF, Süüria või kasvõi vanakuradi enda väed on täiesti lambist sõrmenipsuga suunatavad üle meie piiri. Võttes selle aluseks mängime siis nii, et vaenulik üksus x ületab täna EV piiri kell 15:47. Ilma igasuguse eelneva meediakära, ilma casus belli väljamõtlemiseta, ühesõnaga täitsa paugust. Ja ütleme et see X on mitte 10 meest vaid ikka tubli 1000 ja peale kopikatega. Koos tehnikaga.

Nüüd öelge mulle, milline peab olema see komplektsus isikuid, kes peaksid sellise stsenaariumi tarbeks istuma kolmes vahetuses kasarmurezhiimil, vorm seljas, kiiver peas, tukk laetud. Vahetusi on ju vaja et tagada puhkused, vanaema matused jms.

Kokku tuleb palju rahvast? 3500 koos adminniga - keegi peab raamatupidamist, keegi toitlustab jne. 4500 ? 5500 ? 6500 Mingi infra peab ka olema kus nad alaliselt istuvad eks. Majandussõidukid. Küte. Suvepäevad. Kas te teate et me räägime praegu PPA suurusest asutusest? Võimalik et topelt või enam. Siin murederohkes maailmas pole iialgi küll ju. PPA tarbeks pole seni raha jätkunud aga siiski. Küll selle asutuse jaoks leiab.

Nüüd konkreetne ettepanek uljastele riigikaitsjatele - pange ennast ise, ilma eelhoiatuseta 1 h valmisolekusse ja viibige selles pidevalt. Ärev olukord ju ikkagi eks. Proovige see mõte oma üksusele ka maha müüa. Et kuulge - vaadake riik on meil rumal ja nad ei tea asjast midagi. Aga mina ajalehest lugesin ja ütlen et peab ikka olema kohe paugust valmis. Ja nüüd viibige selles valmisolekus kuni saabub maailmarahu. Ärge tõstke pitsi, hoidke kogu aeg saapad voodi ees ja auto paak täis. Kui naisega aastapäeva veedate, tehke seda telefon taskus ja tukk üle õla. Vaadake kogu aeg taevasse, ega seal juba pahade lennukeid ei ole. Ja kui te saate kamba peale 3000 meest nõusse, ongi ju esialgne punt koos?

Ja muidugi kui te juba sätite 1h peale siis peale Paide ei ole eriti mõtet kusagil viibida. Ei jõua kohale lihtsalt.

Kordan: VÕTKE RAHULIKULT ja vaadake vähem telekat vahepeal. On abiks.
Pauk või paar peab ikka olema - kasvõi selleks et 50 aastat hiljem avada debatt teemal "okupatsioon".
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Nüüd öelge mulle, milline peab olema see komplektsus isikuid, kes peaksid sellise stsenaariumi tarbeks istuma kolmes vahetuses kasarmurezhiimil, vorm seljas, kiiver peas, tukk laetud. Vahetusi on ju vaja et tagada puhkused, vanaema matused jms.
Miks kasarmus?
Kas tänaseks on KL ja KV (reservi) reageerimise seonduv meil juba viidud Iisraeli tasemele (st praktiliselt ammendatud parandamise võimalused)?
Iisraelis muideks kutseline reakoosseis kui selline praktiliselt puudub - reageerimisvalmidus on lahendatud hästiorganiseeritud reserviga.
Polegi vaja kasarmus hoida. Vaevalt seal ka kõik kokku saadakse, kes haige, kes välismaal - eks selle puhuks ole ka lahendused.

Kui täna suudetakse rahuajal, eri juriidiliste ja adminmeetmetega saavutada olukord, et täiskoosseisuline pataljon seatakse valmis 72 tunniga - on tohutu kvanthüpe võrreldes tänasest, 4-6 kuulise etteteatamise (ja veel pikema planeerimise) rutiinist.

Muide, EW ajal oldi suutelised mobiliseerima hulk brigaadisuurusi üksusi 72 tunniga, mitte mingeid kattegruppe. Tollal oli telefon elu eksootika ja käske viidi kohale jalgrattaga.
Viimati muutis Kapten Trumm, 13 Juun, 2014 10:07, muudetud 1 kord kokku.
Kasutaja avatar
okaloka
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas okaloka »

Edasine diskussioon on juba täiesti pointless. Ma ei ütle enam midagi. Konstanteerime siis et siin on meil kõik pekkis ja kolime Iisraeli või šveitsi.
Over and out.
Pauk või paar peab ikka olema - kasvõi selleks et 50 aastat hiljem avada debatt teemal "okupatsioon".
Lemet
Liige
Kontakt:

Miks pekkis. Lihtsalt palju on tegemata ja teha on palju.
aj1972
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas aj1972 »

Ei saa samuti aru miks KL ja reservi reageerimise kiirust tõsta ei saa ja seda harjutada ei või?
Olen siin varem ka pakkunud lahendusena,et mitte kogu KL ei ole pidavas valmisolekus vaid graafiku alusel teatud hulk mehi on aastaringi või siis ohuhinnangu tõusul 1-2 tunni valmisolekus.
Reaalset sõjalist ohtu ei ole võimalik leevendada veel uuemate ja paremate patriootiliste sõnumitega ega kõnedega rahvusvahelistel kohtumistel.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline