richard kirjutas:Manurhin kirjutas:PaganHorde kirjutas:Siinkohal sa eksid. Sibulale järgi anda pole kunagi tark tegu. Annad näpu, võtab käe. Hea on kui vaid kahes oblasts peab sõdima. Oluliselt lihtsam variant.
Tont seda täpselt teab. Soome küll Talve- ja Jätkusõja tulemusena osa territooriumist kaotas, ülejäänu jäi alles. Samas, Vene invasioon Soome algas puhtalt väljastpoolt, mingeid kohalikke venemeelseid koloraadomardikaid seal polnud.
Kui antud olukord oleks Eestis? Oletame näiteks kui Ida Virus ilmub järsku välja mõni tuhat hambuni relvastatud separatisti. Võetakse kontroll piiri ja omavalitsuste. Kontrollitakse elektrijaama. Eesti imbub ülevõetud piirilt sisse kordades suurem jõud kui terve Eesti rahu aja kaitsevägi (noh näiteks nagu Ukrainas 10000+ meest). Lisaks Lasnamägi mässab. Esmased operatiivsed jõud, Scoutspataljon jms peaks Tallinnas lahinguid terroristidega ja üritaks kontrolli hõivatud piirkondadest tagasi võtta. Samal ajal kui kaitseliit üritaks kuidagi piiri hoida Ida Virumaal, et need edasi ei tuleks. NATO on peata kuna sõda ei saa ju Venemaale kuulutada sest Putin kehitab õlgu ja räägib kodusõjast. Lennukitega lööke linnadesse anda ei saa aga linnalahingud nõuavad palju tsiviil ja sõjaväelaste ohvreid. 150 USA sõdurit on nagu tilk vett merre. Peale suuremaid kaotusi kindlasti tuleks ka siin aruteluks, et anname selle Ida Viru ära ja ehitame omale uue elektrijaama. Lätis ei kujutagi olukorda ette, sellise mastaapse mässu puhul oleks neil omariiklus lausa küsimärgi all.
Sellises olukorras on Ukrainast täiesti arusaadav, et üritatakse vähemalt kuigi olukord on rohkem kui nutune. Krimm on läinud. Riigi terviklik olukord väga kehv. Vähemalt idas on asi paranenud niipalju, et tsiviilid enam ei takista ATO-t nii mastaapselt. Riik on korduvalt palunud sõjalist abi. Hispaania ehk teeb otsa lahti. Aga jah oma mehi ei saada keegi. Mõnes muus riigis möllaks juba Prantsuse võõrleegionid (sama olukord Mali, Kesk-Aafrika vabariik jne) vms naaberriikide abijõud. Samas isegi väiksed paarisajamehelised võõrvägede pataljonid oleks minu arvates tohutu moraalne abi Ukraina võitlejatele, et nad ei ole oma terrorismivastases operatsioonis üksi.
Mida kuradit see scoutpat seal Tallinnas sul lahinguid peab? Selle jaoks piisab ka muudest instantsidest. Üldiselt ma olen juba maininud korra ja peab vist veel mainima. Minu arust nagu eestlastel oleks munad maha võetud selle Pätsi debiilse baaside lepinguga. Teine võimalus ongi muidugi see mida siin on ka mainitud et tegutseb terve hord tegelasi kes laidavad maha igasugust aktisooni stiilis " oh ei ole mõtet vastu hakata, ja me saame ju vene all ka elada jne kaasa arvatud pidev riigi laitmine".Niiöelda vaikne mõjutamine.
Tasub õppida ajalugu ka enne Saksa okupatsiooni. Need "hõimud" (Nagu kalanägu Lavrov ütles-irw) siin väiksel maalapil on ennast russideks nimetavaid hõime alati peksnud.
NATO peata olekust pole mõtet unistada. Ei tasu võrrelda Ukraina versus Eesti. Ma juba jupp aega täheldan selle Ukraina sündmuste taustal justnagu NATO mahategemist. Et nad/me ei aita Ukrainat, et näed kui kehv organisatsioon. Miks nad/me peaks aitama? (Ukraina ei ole NATO liige. See et USA ja UK garanteerisid nende piiride puutumatuse on omaette teema. See ei puudta veel NATO-t. See on nende kahe riigi auküsimus.)
Ukraina peab eelkõige õppima ennast ise aitama. Ei saa aidata seda kes ise end pikali viskab jalahoopide ootuses. Alguses ei teinud ju Ukr pool praktiliselt midagi, lootsid et NATO sõidab kohe kohale. Nüüd on hakatud ise end liigutama ja see on vaid hea. Neile saab see kaks oblastit olema just hea arengu polügoon. Saavad aru et suudavad ka ise paariariigi sõjamehi kasti lüüa. Alguses kindlasti jäävad veidi alla ja kannavad kaotusi sest vastas on ehk kogenenumad sõjamehed. Ukraina pool võiks teha oma UKR juugendi, noored on tulisemad ning kardavad vähem ja vihkavad rohkem.
Üldiselt ma arvan ka et kui Ukraina oleks olnud juba enne NATO liige, siis meil oleks juba üldmobilisatsioon sellises situatsioonis üle käinud siit. Ei ole mõtet jahuda mingist 150 USA sõdurist. See on lihtsalt sümboolne toetusgrupp. Ma ütleks et see on pretsedent tegelikult. Veel aasta tagasi oleks see mõeldamatu olnud. Vajaduse korral saab neid siin oluliselt rohkem olema.
PS: kaugeltuuriv annab head infot. Kui see Saksa töösturite inf õige on, siis läheb venkudel varsti õige kusiseks ära.