Ja nüüd proovi tõestada, et sa ei ole!

Nüüd nendest plaanidest. Ma tean, et siin on "kriisiasjandust" minust rohkem õppinud inimesi, eks parandagu siis.
Sõltumata sellest, mida tsiviilkaitse all silmas peetakse, peaks Eestis olema kord selline, et sõltuvalt ohust (vahel ka selle ulatusest), vastutab selle likvideerimise eest regioonis konkreetne ametkond. Enamasti PA. Samas on KOVil üsna suur roll.
Regionaalne kriisikomisjon koordineerib nende plaanide ehk HOLPide tegemis. Selle tööd juhib PA. Evakuatsiooni eest peaks vastutama PA. Kuid sõltuvalt plaanidest, on selles KOVil ikkagi üsna suur roll. Enamasti pole neid plaane aga tehtudki

Seejuures ma ei arva, et mingi linna, mingi kvartali inimestele tuleb tingimata näiteks evakuatsiooni plaani selgitada. Esiteks inimesed ei jäta meelde, teiseks võivad olud kujuneda inimestele tundmatuseni, kolmandaks ei ole enamasti inimesed sellistes olukordades võimalisedki neile räägitut järgima. Lihasmälusse (nagu näiteks hummel ajateenijatele seda treenib

Nüüd sellest saladuslikust firmast. Ma pidasin seda alguses päris lolliks jutuks aga siis ... äkki polegi. Päästeametil on minu teada lepingud erinevate firmadega, juhuks kui on vaja rasketehnikat. Maanteeametil on need kohe kindlasti. KOVidel võivad ju ka vabalt olla lepingud mingi transpordifirmaga, kes vajadusel teostaks (raha eest) inimeste vedu. Ma ei taha poliitiliseks minna, aga ei imestaks, kui mõni firma selle eest linnalt igakuiselt tasu lüpsab. Sarnaselt võib näiteks inimeste evakuatsiooniks olla leping näiteks "Meeskonnaga", mis mingis piirkonnas inimeste liikumist juhib, vajadusel mingeid väiksemaid rahutusi või marodööre peletab.
Isegi KV-l on sellised lepingud olemas. Küll mitte turvafirmadega.