Tänan Trumm teene eest aga need kaks euri ma leian ikka oma väikesest palgast ja olematu sots kindlustuse kõrvalt ... ma olen ju militaarhull? Või ei olnud see artiklist?
Nüüd siis Lemet - mida ma pidin kommenteerima? Kas kogu artiklit või ainult Trummi näidatud lõiku? Alustame sellest.
Üks arv, mida ma 1. jalaväebrigaadi staabis kuulsin, on siiski mõtlemapanev. Reservväelaste üksused komplekteeriti 82–84 protsendi ulatuses. Mis on kahtlemata hea tulemus. Ent siin on üks aga.
Nimelt on õppekogunemistel olnud ikka tavaks kutsuda mehi teatud varuga. Enam-vähem talutava tulemuse saavutamiseks kutsutakse väkke näiteks 110 protsenti väe tegelikust suurusest. Teades mittekohaleilmumise statistikat, saavutatakse selle väikse kavalusega tulemus, mille pärast ei pea silmi häbi pärast maha lööma.
Siilile olevat kutsutud mehi enneolematult suure varuga. 160–170 protsenti tegelikust vajadusest. Kuna Siil ei tohtinud mingil juhul läbi kukkuda (see on juba puhtalt minu tuletus).
Kui nüüd vaadata kohale ilmumise tulemust, siis tuleb välja, et iga teine kutsutu saatis isamaa kaitsmise puu taha. Pooled ei tulnud kohale (võib-olla pidanuks ka mina koju jääma, sest mingeid psühholoogilisi operatsioone ei toimunud?).
Kas te teadsite, et ajateenijatest koosnevad üksused komplekteeritakse ka ülekattega? Ikka selleks, et kui sõjaks läheb, siis ei peaks puuduliku üksusega silma maha lööma! Suur kavalus seisneb selles, et reservi proovitaksegi saata üksus teatud ülekattega. Ütleme, et see on 20%. Kui JP suuruseks on 1000 ja ajateenistuse on selle pataljoni allüksustes lõpetanud 1200, siis kutsutakse raudselt kõik 1200. See on siis "Hvostovi väike kavalus". Unustage nüüd korra 20% ülekatet, sest me tõesti ei oska öelda, mis see tegelikult täna on.
Enneolematult suure varuga võidi kutsuda aga küll. Ja õigesti tehti. Sest ega meil ei ole vaja linnukest - tehtud, vaid SA üksust. Seega pole põhimõtteliselt vahet palju kutsud, oluline on, et SA üksus oleks võimeline määratud ülesandeid täitma. Kui tänane praktika näitab, et ajateenistuse ülekate pole piisav, siis tulebki kutsuda rohkem. Kas see oli 160-170%, ei tea ja kahtlen. Kui kutsutaks ainult konkreetne aastakäik, siis kogemusi arvestades oleks see a) rumal; b) järjekordne võimalus Trummile/Lemetile tegijaid napakateks nimetada

Kuna lugemishuvi on väike, teadlikus veel kehvem, siis lubage mul taas kord selgitada puudujate põhjuseid.
X osa langeb SA üksusest välja oma elukutse valiku tõttu. Asuvad tegevteenistusse, määratakse KL SA üksustesse või töötavad muudel broneeringu alla kuuluvatel ametikohtadel. Neid pole palju aga tõe huvides - neid on.
Suurem osa jaguneb kolmeks ebavõrdseks osaks.
X osa vabastatakse RÕKist KV poolt. Tervis, õpingud, pere. Need me vabastame ise. Endi kirjutatud reeglite põhjal.
X osa ignoreerib kutseid ja ei tule kohale. Tõenäoliselt maksab hiljem trahvi, kuid teda see ei huvita. Tundub odavam või mugavam. See on väga sarnane grupp nende kodanikega, kes näiteks hoiduvad maksudest.
X osa ei saa kutseid kätte. See on ka suurim grupp. Selle osaga KV töötab. Aeglaselt aga töötab.
Nüüd mõelgegi, kui kogemuse põhjal on teada X+X+X+X, siis ainult hoolimatu või ebaprofessionaal ei kutsuks selle rehkenduse võrra rohkem kohale. Kusjuures KVJ on rõhutanud - saime kokku 90+% SA koosseisust, mis oli meie eesmärk. 160-170% vastu võin ma ka öelda, et ühe JP miinipilduja rühma 28st tuli kokku 25. Ühest oli saanud tegevväelane, üks oli Austraalias ja ühest ei teadnud keegi midagi. Ja ma ei tea, et sinna oleks kutsutud 40 või enam inimest.
Matemaatikast edasi.
Pooled ei tulnud kohale ... tavaliselt räägitakse ikkagi
kuni 1/3 (arvestage see juures vabastusi jms). Ei ole kuulnud, et seekord oleks kehvemini läinud.
Et siis kuidas on - kas õppus oli hästi ettevalmistatud? Või kehvasti? Või petetakse meid hoopis?
Hr Hvostov oskab muidugi sõnu ritta seada. Erinevat - "ma ei väida aga kuulsin-oletan-tundub garneeringut" on artikli juures rohkelt. See "garneering" peab vist artikli sisukust ja kogukust lugeja püüdmise huvides tõstma. Paraku muutub minu jaoks kogu artikkel aina vähem tõsiseks. Sellest ehk mõni teine kord.