Kapten Trumm kirjutas:Ühes võib kindel olla - käru panemine siin (kui selleks üldse läheb) ei toimuks enam 1:1 Ukraina mudeli järgi.
Ei saakski toimuda isegi siis, kui mardisandid seda tahaks.
Kui see oli repliik minu kirjutatule, siis selgituseks, et ma teoretiseerisin "juhul kui UKR stiilis" jne.
Ja "juhul kui", siis eeldused, võimalused ja materjal on siin olemas.
Võrreldes Ukrainaga, küll häbiväärselt vähem ja mitte nii manipuleeritav, kuid siiski olemas on.
Seda kõrvale jätta/ignoreerida ei saa vaatamata sellele, et tõenäoliselt ei saaks siin midagi toimuma 1:1 UKR mudeli järgi.
Kapten Trumm kirjutas:
Tõenäoliselt on tegevuseks siin seltsimees Gerassimovi alluvad leidnud mingi muu lahenduse, tegelasteks siin võivad olla kohalikud vene vähemused. Tõeliselt unikaalse võimaluse annab nimetatud seltsimehe nimelise doktriini alusel operatsioonide planeerijatele pagulaste voog Eestisse. Millise, jääb nädalavahetuse koduseks ülesandeks.
Siseriiklik ussitamine (elik põhimõte kui selline) ja selle igati toetamine (s.h. rahastamine), mis on üks tõenäolistest variantidest (või toetavatest lisategevustest) ka meil "olukorra" ja edasistele tegevustele tausta tekitamiseks, oli sama ka Gruusias ja Ukrainas.
Ainult nüansid on erinevad, sest keskkonnad ja tingimused on erinevad.
trs kirjutas:
Ukrainast tuleb teha kõik järeldused, aga see oleks tiblastani alahindamine, kui me ootaksime siin lihtsalt sama kordumist. Et sarnane strateegia uuesti toimiks, tuleks Eesti viia sarnasesse situatsiooni- suhted liitlastega nõrgad ning liitlaste huvi abistada nõrk, elanikkonna meelsus negatiivne ja rahulolematu, institutsioonid korrumpeerunud ja vähemotiveeritud.
UKR-VF sõja teemas on ka mitu erinevat perioodi, mis erinevad teineteisest nagu siga ja kägu.
Täiesti omaette Krimmi hõivamise teema (analoogset tegevust/üritust - eesmärgiga hõivata "roheliste mehikestega" kogu Eesti - Eestis pole mõtet oodata)
Täiesti omaette Dommbasstaanis toimuv (analoogset tegevust/üritust - eesmärgiga destabiliseerida teatud piirkondi eestis ja luua piiratud alal sõjaolukord - võib ka Eestis oodata/ei saa välistada)
Täiesti omaette UKR vastased UKR siseriiklikud ja peidetud tegevused ("varjatud sõda").
Seepärast ma teeksin lauseehitust veidi ümber:
"Et Krimmi hõivamisega sarnane strateegia terves Eestis uuesti toimiks, tuleks Eesti viia sarnasesse situatsiooni- suhted liitlastega nõrgad ning liitlaste huvi abistada nõrk, elanikkonna meelsus negatiivne ja rahulolematu, institutsioonid korrumpeerunud ja vähemotiveeritud."
VS
"Et Dommbasstaani destabiliseerimisega sarnane strateegia Eestis piiratud alal samalaadselt toimiks, tuleks vaadeldav piirkond viia sarnasesse situatsiooni Dommbasstaaniga enne VF avantüüri seal - suhted liitlastega nõrgad ning liitlaste huvi abistada nõrk, elanikkonna meelsus negatiivne ja rahulolematu, institutsioonid korrumpeerunud ja vähemotiveeritud."
Viimasest teesist saame me edasi välja noppida Eesti teatud piirkondadele mugandatud erisused:
*
suhted liitlastega nõrgad ning liitlaste huvi abistada nõrk VS liitlastel lühikesed käed abistamaks "siseriikliku" konflikti puhul (kui neegrid Vaos hakkavad mässama ja Kiltsi mõisa piirama, siis vaevalt NATO sekkub)
*
elanikkonna meelsus negatiivne ja rahulolematu VS milline on meil Narva, Jõhvi, Kohtla-Järve ja minu pärast kasvõi Sompa elanikkona meelsus meil?
*
institutsioonid korrumpeerunud ja vähemotiveeritud VS milline on meil ~90% kaadrist institutsioonides sealsamas Narvas, Jõhvis, Kohtla-Järvel ja minu pärast kasvõi Sompas ja milline on nende motivatsioon?
trs kirjutas:
Muidugi kui Ida-Ukraina puhul on ilmselt lihtsalt eesmärk Ukrainat nõrgestada kuni selleni, et seal toimub jällegi võimuvahetus sobivas suunas, siis Eesti on nii väike, et siin ei ole mõtet kummi venitada ja vajaliku valitsuse saab kohe pukki panna.
Esimese hooga tahaks karjuda : "Täpselt nii! See on see, mida ka mina mõtlen!". Aga siis tekivad mul teatud kahtlused ja kõhklused. Et kas ikka tingimata paneks VF omale eesmärgiks kohe esimese laksuga omale meelepärane valitsus Eestis (ja Lätis ja Leedus) pukki panna? Võibolla seatakse eesmärgiks luua just Dommbasstaanile sarnane sõjakolle? Ja seda seniks elus hoida, kuniks n.ö "eestlased ise roomavad paluma selle jama lõpetamist ükskõik mis tingimustel" ? Kurat neid teab seal, mida kõike nad planeerida ei või. Mina igatahes ei välistaks ka sihilikult, piiratud alal sõjakolde tekitamist Eesti riigi territooriumile.
trs kirjutas:
Huvi Balti riikide okupeerimise läbi senisele Natole surmahoop anda on kindlasti olemas.
Selles ei maksaks kellelgi kahelda.
trs kirjutas:
Kohalike elanike meelsus on ikkagi nii palju oluline, et kui Krimmis oleks kohalik enamus oma elu hinnaga asunud kodumaad kaitsma, siis ei oleks antud protseduuri sellisel moel toimunud. Antud juhul oli aga selge, et pooltel oli savi ja ülejäänud poolest enamik olid venelased, kes põhimõtteliselt jooksid eeskarjujatega kaasa.
Just. Aga kehtib põhimõtteliselt ainult Krimmi kohta (ja teatud piires ka alguses Lugandas ja Dommbasstaanis toimunu kohta), mitte praegu Dommbasstaanis toimuva kohta. Praeguseks on UKR tingimused ja olukord muutunud kardinaalselt 2014 veebruari/märtsiga võrreldes.
Meil võib osutuda see probleemiks, et (tsiteerides/parafraseerides lugupeetud kaasfoorumlase eelpool öeldut) "Narvas on 95% muulasi kellel pooltest on savi ja ülejäänud pooltest enamik on valmis jooksma georgi lindikestega tänavale riiki pöörama"
trs kirjutas:
Et venelasele on omane mõttevõime puudumine, siis selleks hetkeks, kui aru saadi, mis nüüd tegelikult juhtuma hakkab, oldi juba oblasti staatuses.
IRW
Hästi öeldud!
Seega minu arust on endiselt "Eesti on paremini kaitstud kui kunagi varem" nõrgim lüli Id-Virumaa teatud piirkonnad koos kõige hea ja halvaga. Õigem oleks öelda, et kõige nõrgem lüli oleks see, kui selle probleemiga meil pädevad ametkonnad ei tegeleks.