Mida Ukrainast õppida?

Kõik käimasolevast sõjast
Vasta
albatros
Liige
Kontakt:

Re: Mida Ukrainast õppida?

Postitus Postitas albatros »

Super! Ma ei jäksaks. Eriti nii ilukirjanduslikult!
albatros
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas albatros »

Video sepakatest Belokamenka juures.
https://www.youtube.com/watch?feature=p ... UdnmZYoBGQ
On kuulda nende raadiokõnelusi. See on tegelikult kõige huvitav osa mu jaoks.
AivarV
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas AivarV »

Ja sujuvalt üks Savur-mogõla veel... :)

Andrii Palval http://cripo.com.ua/?sect_id=2&aid=197479

Savur-mogõla memoriaalile, steeli kõrvale platsile jõudsime õhtupoolikul. Just saime maha laaditud, veokid sõitsid ära, kohe saadeti meid platsilt minema – et mitte avamaastikul kambakesi särada. Siinsamas platsil seisis velgedel kergelt kildudest hakitud Ural, nagu vastus küsimusele, miks memoriaalil endal ei tohi tehnikat hoida. Sada meetrit teest kõrval seisis maha jäetud, lõhutud või siis pihtasaanud BMP. Viiskümmend meetrit selle põlenud kerest eemal oli veel üks BMP. Samuti oli seal sõiduautode jäänuseid. Jalge all vedelesid eri suuruses killud. Mõnedest miinidest olid järgi jäänud sabaosad, meenutades hetmanisaua sarnast sõjanuia.

Meie kohal kõrgus sammas, tabamustest lõhutud. See paistis üleni läbi, aukudest oli näha taevast. Mälestusmärk sõjale, olles saanud kannatada sõja läbi. Mõjuv vaatepilt, kergelt paatoslik. Ja maa, millel see seisis, oli rikkalikult verest läbi imbunud - kõrgendik on tuntud selle poolest, et seal on langenud palju erinevate armeede sõdureid. Kõik see lõi tõsise meeleolu, lahkusime kiiresti platsilt ning hargnesime territooriumil. Oli vaja välja valida koht ja kaevuda.

Savur-mogõlal ootasid meie seltsimehed 4. luureroodust: Berjoza ja Roi. Oli puudu Šmel - ta sai haavata päev enne seda ja viidi mäelt alla. Lisaks Issa ja pataljoni Krõm võitlejad, Marat ja Luganski vabatahtlikud. Neid me pidimegi vahetama, et nad saaksid sõita Petrovskojesse puhkama, sööma normaalset toitu, pesema. Polkovnik Gorditšuk (Sumrak) ja Temur Juldašev (Trener) olid sel ajal seal alaliselt. Ise me oleks pidanud seal veetma kaks-kolm päeva, kuniks saabub korralik tugevdus VSU vägedest. Vähemalt, nii oli mõeldud…

Koos meiega jõudsid kohale dessantväelased, Hersoni territoriaalkaitse pataljoni võitlejad, sapöörid oma seadmetega. Ja kõige tähtsam, suurtükiväe tulejuhid. Neid me pidime hoidma ja kaitsma, nemad aga juhtima suurtükitule sõjatehnika peale - kõrgendikult oli näha ümbrust kümnete kilomeetrite ulatuses.

Poisid jutustasid eilsest karmist lähivõitlusega lahingust - sellest, kuidas nad kutsusid kaks korda tule enda peale. Ženja, Krõmi noor sapöör, näitas rõõmsa näoga rinnaesist killujäljega soomusplaati - miin lõhkes nende kõrval. Kild tabas rinda - soomusesse, tema sai aga põrutada ning ta kuulis ühe kõrvaga.

Mulle näidati kohta varjumiseks. Poolringina ümber samba kulges sein, osa memoriaalkompleksist - kivimüür kõrgusega 130-150 cm. Selles kohas oli müürist tükk välja löödud ja kõrval olid süvendi jäljed. Positsioon oli riskantne. Pisut hiljem leidus kõrvalt teine koht, sarnane drenaaži riismetele või ühenduskaevule, selline betoonkapsel. Umbes meetrit poolteist pikk, meeter lai ja meeter-poolteist sügavuti. Õhukeste seintega. Selliseid oli samba kõrval mitu. Ülalt sulgusid need kanalisatsiooniluugiga. Sellel ülaosa ei olnud ning oli poolenisti täidetud. Tundus, et seda tabas mürsk otsesihtimisega. Algselt oli see koht määratud Brodjagale. Kuid me otsustasime, et mahume sinna kahekesi ning esimest positsiooni, müüri ääres, saab kasutada kui abistavat. Näiteks lahingu puhul.

Alguses kaevasime pisut auku lahti, tirisime välja suured tükid - tekkis 70-80 cm avaus, et sisse pugeda. Pärast asetasime peale raudtorud (maas vedelevad lipuvarraste jäänused), nende peale asetasime transparentide jäänused (üks tükk oli musta-oranži triipudega), tükk presenti. Pärast loopisime peale kive - otsetabamuse eest see ei kaitse, kuid killud peab kinni. Sel viisil sulgesime 2/3 august, kolmandiku jätsime aga sisse-väljapääsuks ja kohaks valves olijale (üks võis varju all magada, teine istus tunnimehena kõrval). Peavarju avatud osa ümber püstitasime rinnatise suurematest kividest. See pidi kaitsma rikošetina lendavate kildude eest. Kivid ise ladusime kaldpinnana. See andis šansi, et horisontaalselt tulev mürsk lendaks seda tabades ülespoole. See oli kõigest esimene etapp. Rinnatist oli veel vaja tugevdada, auku süvendada, koristades sinna varisenud mulla. Ning ka katusele jäid nõrgad kohad, mida oli vaja sulgeda. Kuid juba sai alla sukelduda ja kildude pärast mitte karta.

Jõudsime valmis õigel ajal. Just algas õhtune miinipildujate tulelöök. Kogupaukudega kolme miini kaupa. Aeg-ajalt ka kahekaupa, nähtavasti sattusid ette praagid. Alguses kogupauk eemal. Ootad. Pärast vile ja plahvatused kõrval. Vaheaeg, kuni nad uuesti laadivad ja viivad sisse võimalikud parandused. Ja kõik kordub. See jätkus koos vaheaegadega paar tundi, segades asjadega tegelemist. Pärast mitmendat kogupauku me kohanesime: peale plahvatust ootad mõni sekund, kuni killud laiali lendavad. Ronid välja ja jätkad seda, mida ennegi. Pärast kogupauku tead, et sul on veel mõnikümmend sekundit. Peamine on jõuda enne vilet auku hüpata. Kui kuuled vilet, kuid ei jõudnud varjuda, siis viskad lihtsalt kõhuli maha. Aegamööda muutub see harjumuseks, teed kõike nagu tavaliselt, kuid kuhu ei läheks, alati märgid enda jaoks ära lohud või süvendid maapinnas, et viskuda sinna tulistamise alguses.

Esimesel päeval, päris miinipildujatule alguses ma lihtsalt istusin lõppu oodates. Pärast pugesin varjendisse kohe pärast kogupauku. Pool tundi pärast tulistamist hakkasin juba tasapisi mõistma, mida ja milleks. Brodjaga kutsuti kellelegi appi ja ta tuli, liikudes edasi kogupaukude vahelistel vaheaegadel. Mina aga leidsin tühja konservikarbi ja hakkasin sellega mulda varjest välja kraapima (labidaid ei olnud). Iga kord, kui lendasid kohale järjekordsed miinid, ronisin katuse alla. Pärast taas välja ja jätkasin väljakaevamisi. Kui käisin kivide järgi, õnneks küll mitte kaugel, eemaldusin just niipalju, et jõuaks õigel ajal pärast kogupauku tagasi pöörduda - ma olin seal ikkagi roheline ja kergelt segaduses. Mitte just kõige vapram, kuid mingil moel piisas ülesande täitmise jätkamiseks.

Peamiseks ebameeldivuseks tulistamise juures see, et polnud võimalik rahulikult ringi käia. Istud, tõmbad end soomuse ja kiivriga kõverasse, kraabid kuiva mulda vaheldumisi betoonpuru ja tolmuga. Sees on palav ja tolmune. Kuid ei tööta hinde peale ja ei viili kõrvale. Aegamööda jõudsin kaevates kummimadratsini, mis lõplikult kinnitas oletust sellest, et siin oli mingisugune varjend, mida tabas mürsk. Madratsi alt algas juba tihke kiht, mida kaevata ei õnnestunud. Sellel otsustasin ma pidama jääda, seda enam, et ruumi varje all istumiseks juba oli.

Öö veetsime koos Brodjagaga kordamööda valvates, kumbki kahe tunni kaupa. Valvekorra ajal istusin betoontükil, mille me jätsime taburetiks-trepiastmeks meie varjendisse. Une peletamiseks närisin aeg-ajalt pähkleid. Aeg-ajalt läks mööda Slavuta soojuskaameraga, tehes järjekordset kontrollringi. Pool ööd tulistas suurtükivägi. Kaugelt kagust, VF poolt kärgatas kolm võimsat kogupauku. Paari minuti pärast, meist kusagil kaugel lääne pool, valgustasid kolm plahvatust taevalaotust ning veel veidi aja pärast jõudis sealt kohale plahvatuste heli. Vahetevahel kuulsin, aga võib-olla viirastus, kuidas kõrgel üleval mürsud lendavad vaikse sahinaga. Tundus, et töötas kauglaske suurtükivägi Venemaalt. Tümitamine lõpetati alles hommikuks.

19. augusti hommikul tõusid kõik juba enne päikesetõusu. Tunne oli nagu valgete ööde ajal Leningradis - justkui oleks valge, kuid kuidagi nagu rõõmutu. Poisid, keda me vahetasime, valmistusid ärasõiduks. Ja kui esimesel ööl oli kõigile kohti vähe, siis nüüd vastupidi - kaitse perimeetris tekkisid kohad, mida oli vaja sulgeda. Meie omad lunisid-vahetasid krõmlastelt PKMi. Päev hiljem pidid nad selle tagasi saama, kui ise kurgaanilt alla laskume. Selle kuulipildujaga seisis Brodjaga paremal tiival. Koos temaga tugevduseks – Monah. Vasakul tiival seadis end kuulipildujaga sisse Bober. Koos temaga - Lis. Ülejäänud, kaasa arvatud meie snaiprid, Sokol, VDV, sapöörid, terr.kaitse - olid nende vahel. Veel paar tulepunkti oli steelist tagapool. Seal oli rünnaku jaoks väga ebamugav koht, seepärast polnud sinna palju inimesi vaja. Sambale lähemal oli korrigeerijate varjend. Boberist pisut vasakul, purustatud hoone poolkeldrikorrusel oli staap. Staabi kõrval kuumutasime lõkkel konserve ja keetsime teevett (kui seda veel jagus). Diiselgeneraator, mis toodi koos meiega, seisis sealsamas. Sellest laadisid raadiojaamad ja sai valgust staap.

Brodjagalt langes mulle osaks luksuslik pärand, ühetoaline ubrik koos püssigranaadiheitja ja viie granaadiga. Sokol tõi kaks pakki padruneid minu neljale salvele täienduseks. Puudus ainult raadiojaam ja hiljem, kui läks palavaks, oli sellest väga puudus.

Päev enne meie tulekut elasid võitlejad luurest ja pataljonist Krõm üle raske lahingu kadõrovlastega pataljonist Vostok. Bojevikkudel oli mitu tapetut ja haavatut. Meil - üks haavatu, mitte raske. Vastane sai aru, et taas peale tükkides jääb ainult oma inimestest ilma. Aga nüüd sattusime siia meie - karmid krimmitatarlased vahetati välja mingite „salaagadega“. See on šanss, mida nad mööda lasta ei saa.

Hommik oli suhteliselt rahulik, ainult korraks tulistas kuulipilduja paremal tiival - märgati vaenlase võitlejaid (oli see nende luure või nad alustasid juba siis rünnaku jaoks sisse hiilimist). 11:30 paiku algas nende suurtükitule ettevalmistus. Alguses miinipilduja, siis tankid. Tanke oli mitu, kuid seda taibati alles hiljem. Sel hetkel püüdsid aga kõik leida seda ringiliikuvat tanki, mis ilmus küll ühes, küll teises kohas. Peale iga kogupaukude seeriat upitasime end varjenditest välja ja otsisime, kust ta ometi tulistab. Leidsime ta heli ja heitgaaside järgi istandiku tagant. Vahel jõudsime isegi märgata, kust lask tuleb. Sokol tulistas ühe korra „Muhhast“ tema suunas. Kõrguse arvelt granaat lendas pika vahemaa, kuid tankini välja lasta šansse ei olnud. Ainuke lootus oli sellel, et õnnestub suurtükituld nende pihta juhtida.

Tankid veeresid kilomeetri-paari kaugusel. Tulistasid meie positsioone lainetena - kontsentreeritud tuli - lühike hingetõmme, uuesti tuli. Iga laine ajal istusin ma varje all ja ootasin möödumist. Kui töödeldi mäe meiepoolset osa ja mürsud maandusid kõrval, oli natuke ebameeldiv. Kõik põrub üheaegselt, üle kogu keha. Ja silme ees pilt tõmbleb paremale-vasakule, nagu keegi raputaks planeeti. Ülevalt lae vahelt pudenes mulda. Seintest immitses välja betoontolmu ja seisis õhus. Mingil momendil, pärast plahvatust kõrval, jäin ma kurdiks vasakust kõrvast ja pärast oli sellest kuulda ainult kuminat. Üldse said Savur-mogõla kaitse ajal arvatavasti kõik erineval määral põrutada. Veel oli huvitav efekt, et esimesel nädalal vasaku kõrvaga ma ei kuulnud, aga valju heli kuulsin nagu lööki häälest ära klaverikeele pihta kusagil pea sisemuses.

Mu varjualune hoidis hästi plahvatusi külgedelt. Hävitada oleks seda saanud vaid otsetabamusega. Lugesin endamisi Meie Isa palvet ja kujutasin ette, et ma olen väike matemaatiline punkt selles maailmaruumis. Kui plahvatustest tõstetud muld ja tolm varjas esimest korda päikese, jõudsin isegi imestada, et kust küll pilved tulid, miks tumedaks läks? Pärast, kui "pilv" eemaldus, sain aru, milles asi. Rohkem enam ei hämmeldunud. Probleem tankidega on selles, et kui nad on lähedal, siis sa ei jõua kuulda lasu heli enne plahvatust ega reageerida ning ahel "näen-sihin-tulistan" on tankil lühike - see pole miinipilduja… Üldse oli kogu suurtükitule ettevalmistus sarnane rumalale arvutimängule, kus aukudest upitavad välja suslikud, aga neile on vaja haamriga pihta anda… Selles mängus olime suslikuteks meie.

Taas kord, kui sirutusime välja seda tanki piiluma, nägin, et külje pealt jookseb Ohotnik. Kiviseina varjus ta "jahtis" tanki. Panin imeks ta julgust. Üks asi on nagu suslik end urust püsti ajada, kuid tule all sellest urust lahkuda - hoopis midagi muud. Järjekordsel hetkel, kui binokliga Ohotnik ajas end seina ääres pisut püstakile, lendas tema suunas mürsk. Juba kükki vajudes nägin, kuidas Ivani ees lendas sein õhku. Kui plahvatused raugesid, sirutasin end välja, mõttes teda juba maha mattes. Kuid selles kohas, kus ta oli, oli ainult kivihunnik. Ja mul läks süda kergemaks. Nagu ma hiljem teada sain, puistati ta kividega üle ja sai põrutada. Tema, mitte midagi kuuldes ja raskustega aru saades, kus ta on, rabeles välja ja liikus aeglaselt kuulipildurite poole vasakul tiival.

Dessantväelaste kaevik asus eendi keskel. Suur kaevik - selles oli neli inimest. Mingil momendil, istudes varje all, kui mürsud lõhkesid, kuulsin ma hüüet: "Meil on haavatud, appi!" Mõtlesin veel, et pagan küll, kuidas neid välja tassida kuni tuli pole lõppenud? Ma ei saanud päris täpselt aru, mida teha. Ühest küljest, kui oodata tule lõppu, siis pole teada, kas nad jäävad ellu. Kuid sinna joosta - suur tõenäosus on saada haavata või surma. Oli vaja end sundida. Ja kuni ma kõhklesin, jooksis minu selja tagant Sokol. Aga tema oli neist ju kaugemal, kui mina. Sel hetkel tundsin ma üheaegselt kergendust ja häbi. Ma ei saa enam mitte kunagi teada, julgenuks ma tol hetkel minna või mitte. Ja mul on häbi selle kergenduse pärast, mida ma tundsin, saades aru, et peale minu on veel keegi, kes tegeleb haavatutele abi andmisega.

Koos teiste dessantlaste, terr.kaitse võitlejate ja Treneriga tõid nad haavatud ära. Varjudes mälestusmärgi jalami taha, seoti haavad ja tehti süstid, kuni kestis järjekordne tulelöök. Seejärel lühike vaikusehetk. Keegi karjus: „Katke!“. Nägin, kuidas Rosava terr.kaitsest, võttes selga raskelt haavatu, jooksis staabi suunas. Tema järel liikusid ülejäänud, toetades neid, kes suutsid liikuda. Küünitasin kõrgemale ja hakkasin tulistama, et lihtsalt juhtida kõrvale vaenlase korrigeerijate ja tankistide tähelepanu. Sedasama tegid ka poisid minust paremal ja vasakul, kuni veeti haavatuid. Üks dessantlastest – Kandela, kellega koos mäele saabusime, suri hiljem. R.I.P.

Suurtükiväe ettevalmistustuli kestis kolm tundi. Siis kuulsin mingil hetkel laskurrelvade heli ja hüüdeid: „Tankide ja elavjõu rünnak!“ (või siis midagi sellist). Lõppes rusuv tegevuseta aeg, kui sind nüpeldatakse nagu väikest last, aga sina ei saa selle suhtes midagi teha. Saabus aeg, kui sai hambaid näidata. Tankid lõpetasid mäe tümitamise.

Praktiliselt kogu aeg paiknesin automaadiga kividest rinnatise taga, mille me Brodjagaga kohale tarisime. Betoonist "tabureti" tõstsin ettepoole, et sellele saaks põlvega toetuda. Varem lugesin ja kuulsin teistelt selle kohta, kui ohtlik on laskemoona ära raisata, tulistades tühja. Teadsin printsiipi "näen sihtmärki - tulistan". Kokkuvõttes veetsin suurema osa ajast, püüdes sihtmärki välja vaadata. Minust vasakul töötas Boberi kuulipilduja, tulistasid Lis ja Sokol. Paremal tiival tikkis Brodjaga kuulipilduja ja Monahi AK-74.

Trener oli minust paremal koos sapööride, dessandi ja terr.kaitsega. Ta karjatas rõõmsalt, kui vastast märkas ja hüüetega "Allahu Akbar!" hakkasid nad mitmest torust sinnapoole kütma. Aeg-ajalt sain ma aru, kuhu nad tulistavad ning tulistasin samuti sinna, kohati nägin 400-600 m kauguses figuure. Kord nägin jooksvat ja maha heitvat bojevikku. Tegin ühe lasu täpselt keskmesse, pärast pikka vahemaad arvestades ühe kõrgemale ja ühe veel kõrgemale.
Seejärel aga midagi lendas ja plahvatas lähedal. Harilikult lõhkes kõrval midagi peale iga laskude seeriat, mitte suure kaliibriga (võib-olla AGS). Tõenäoliselt surus keegi sihikindlalt maha meie tulepunkte. Sellistel hetkedel ma istusin, tirisin välja salved ja täitsin neid padrunitega pakist, nii et mul kõik neli salve oleksid kogu aeg täidetud. Seda juhuks, kui vastasel õnnestub läbi murda ja meile lähivõitluse peale sundida.

Väga suur puudus oli siis raadiojaamadest kuulmiseks, mis toimub ja mõista, kus nimelt parajasti sõdureid märgati. Üks kõrv mul kuulis, teine transleeris ainult kuminat ning see segas samuti arusaamist, kust tulistati. Kui ma kuulsin Trenerilt, et nad on juba platsil kuuskede juures, siis see oli oivaline märgi kättejuhatus. Tegin mitu lasku kuuskede alla, lisaks mitu korda püssigranaadiheitjast. Esimene granaat lendas liiga kaugele, üle kuuskede ja lõhkes teel, mida mööda nad meieni jooksid. Teine ei lennanud välja - hea et seal, kuhu kukkus, ei olnud meie omadest kedagi. Kolme allesjäänut otsustasin ma säästa rohkem lähemate ja selgemate sihtmärkide jaoks. Poisid ümberringi tulistasid järelejätmatult. Kuulipildujad lõrisesid samuti järgemööda kogu aeg. Sokol karjus: "Šaman, miks sa ei tulista?" - "Ei näe sihtmärki!" - "Tulista istandikku!"

Ma tulistasin, kuid tulistamine sihtmärgi pihta tundus mulle mõtestatum. Pärast lahingut ta selgitas, et isegi kui pole selget sihtmärki, on vaja tulistada - kui tulistab keegi üksinda, siis surutakse ta kiiresti maha, kui aga kogu nõlv on torudest turris, siis on vaenlasel raskem valida. Selles on mõte. Praegu ma poolitaks lahingukomplekti, pool tulistaks põõsastesse, pool jääks lähivõitluse tarbeks. Tol hetkel mõtlesin ma sellest, et on ainult neli salve padrunitega ja et tuleb veel vastase läbimurre distantsilt alla kahesaja meetri. Ma kuulsin kuuli rikošetti. Vaatasin välja ja hindasin olukorda küljelt, kivide vahelt, et mitte koha siluetti muuta. Kui aga ajasin end rinnatise kohale, siis kostis rikošettide heli lähedamalt ja tihedamalt. Kordasin seda eksperimenti paar korda – ikka samamoodi. See tähendab, et nad meid nägid hästi ja kiirelt korrigeerisid tuld.

Kogu lahing koos tankidega kestis 5-6 tundi. Emotsioone oli vähe (need oleks seal üldse nagu miinimumi peale keeratud, kogu kohaloleku aja). See sarnanes rohkem raskele tööle ohtlike seadmetega. Palav, raske, higi jookseb mööda tolmuseid ballistilisi prille, jättes räpased rajad. Nagu künnaks põldu või niidaks heina. Mingisuguseid reflekse tol ajal samuti ei olnud. Lihtsalt võtad seda kui reaalsust, nagu lahendamist vajava ülesande tingimustesse. Ja lahendad selle, hästi või halvasti (ma saan aru, et oleks saanud ka paremini, kuid…). Situatsioon: sind ja sinu seltsimehi tuldi tapma. Seda saab segada ainult ühel viisil - tappa need, kes tulid sind tapma. Kõik… Relv on? Tegutse.

See osa lahingust, kus meid rünnati, meeldis mulle rohkem (täpsemalt - ei meeldinud vähem), kui see, kui meid lihtsalt tulistati - ei olnud enam abitut tunnet ja mitte võimalust vastata. Kahtlen väga, kas kedagi üldse tabasin - laske tegin vähe, aga need keda silmasin, olid väga kaugel. Kuid ühte nüüd tean enda kohta - ma kuulun nende 2% psühhide hulka, kes tulistavad sihtides, püüdes vastast tabada kohe esimeses lahingus. Ilma psühholoogilise blokita, mida peetakse normaalseks kõikide inimeste jaoks. Ja tundub, et meie harkovlaste grupis olid kõik sellised.

Mõne aja pärast lülitus võitlusse meie suurtükivägi - korrigeerijad andsid mobiilide kaudu edasi, kuhu tuld anda. Mingil hetkel hakkas vaenlane taganema. Nägin, kuidas osa nende inimesi jookseb üle põllu, kuidas neid püüab tabada meie suurtükivägi. Lõime rünnaku tagasi. Peas ei olnud mõtteid. Hinges soove. Täielik tühjus.

Ivan (Ohotnik) sai raskelt põrutada. Mitu dessantlast said raskelt haavata, üks suri. Tule all, suure riskiga, veeti nad BMPga välja. Selles lahingus riivas kild pisut Monahi kätt, kooris naha maha. Ta seoti kinni ja jäi mäele edasi. Aga Bober sai pihta raskemalt. Killud tabasid õlga, need võeti hiljem välja abaluu piirkonnast. Ta viidi alla Petrovskojesse. Kuid seni kuni teda polnud ära viidud, mätsis ise endale Celoxi pulbrit haavale ja jätkas lahingut, ehkki ta käsi jäi aegamööda halvatuks. Pärast leidsin tema pesast Celoxi pakikese ja verejälje seinal - otsekui õudusfilm, ainult et reaalsuses. Tema kuulipilduja leegisummuti oli viga saanud, kas siis killuga või kuuliga. Üldiselt pälvisid kuulipildurid lahingus vaenlase erilist tähelepanu. Ja arvatavasti põhilised kaotused kandsid samuti nemad.

Milleks ma meenutan Boberit (Kirill Zolotarjovi)? Tema ja Šmel (Igor Kulepetov) said haavata Savur-mogõlal, mõlemad vajasid hospitaliseerimist. Kuid sel hetkel käis veel nende vormistamise protsess. Ning ametlikult olid nad kutsutud teenistusse juba peale haavatasaamist. Kirjalikku käsku nende saatmise kohta Savur-mogõlale samuti pole. Seega tuleb välja, et nemad, täites oma kohust, said lahingus haavata, aga seda pole kusagil fikseeritud - ahaa, enda daatšas, ettevaatamatult kaevasite kartuleid. Peale selle, dokumendid Boberi teise haavatasaamise kohta Mariupoli all uppusid samuti Kirovogradi terr.kaitse 42.pataljoni bürokraatiasohu. Minu arvates on see ebaõiglane. Ma saan aru, et mul on liiga vähe kaalu, et seda mõjutada. Kuid kes teab, võib-olla loeb see, kes on "kaalukam".

Öösel valvasime kordamööda Sokoliga (meie "korterite" vahe oli mõnikümmend meetrit). Nelja tunni kaupa. Kogu vahikorra aja ma kuulsin, kuidas VF poolt jätkatakse tümitamist samast kohast ja samasse kohta, kuhu eelmiselgi ööl. Hommiku eel süttis meie pool, kuhu nad tulistasid, midagi põlema. Arvatavasti olid nende sihiks laod või VSU väeosad - midagi põles seal kaua ja plahvatas terve järgmise päeva, 20.augusti.
Kasutaja avatar
Svejk
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Svejk »

AivarV kirjutas:Ja sujuvalt üks Savur-mogõla veel... :)
Sa vist teed seda meelega 8)
...või hea meelega :)
Väga lahe lugemine. Respekt tõlkijale!
Kuid ühte nüüd tean enda kohta - ma kuulun nende 2% psühhide hulka, kes tulistavad sihtides, püüdes vastast tabada kohe esimeses lahingus. Ilma psühholoogilise blokita, mida peetakse normaalseks kõikide inimeste jaoks. Ja tundub, et meie harkovlaste grupis olid kõik sellised.
"Vaated ja veendumused pärinevad tunnetemaailma sügavikest ja loogika on enamasti vaid kuuleka intellekti abivalmis instrument põhjendamiseks ja õigustamiseks"
"Maul halten und warten diner!" (lõuad pidada ja lõunat oodata!)
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

Ma tean ja kujutan väga hästi ette, kui palju Sa Aivar nende tõlgete peale oma aega kulutad :!:
Respect!
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Niikaua kui Eesti riik ei pea vajalikuks keelustada kas või Georgi linti, mille kandmine meie kogukonnas vähemasti muu hulgas sümboliseerib okupatsiooninostalgiat, on tõsise näoga burka kandmise ohtlikkusest rääkimine halenajakas, ütleb riigikogu reformierakondlasest liige, endine luurekoordinaator Eerik-Niiles Kross.
http://www.ohtuleht.ee/689907/eerik-nii ... lenaljakas

Ma ei ole ÜLDSE nõus. Eesti tugevus propagandasõjas selles seisnebki, et ükskõik, millisele vatile, kes tuleb seletama, et teil ju ka ei või Georgi linti kanda, peaministrit sõimata vms., võib külmalt vastata, et liputa palju tahad oma lindiga. Ja ka sõimata võib, isegi mitteformaalset leksikat kasutades... Ei huvita sinu tõmblemine siin kedagi.
Drax
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Drax »

Kriku kirjutas:Ma ei ole ÜLDSE nõus. Eesti tugevus propagandasõjas selles seisnebki, et ükskõik, millisele vatile, kes tuleb seletama, et teil ju ka ei või Georgi linti kanda, peaministrit sõimata vms., võib külmalt vastata, et liputa palju tahad oma lindiga. Ja ka sõimata võib, isegi mitteformaalset leksikat kasutades... Ei huvita sinu tõmblemine siin kedagi.
Kuidagi odav lüke Krossi poolt. Muidugi on meil suuremaidki probleeme kui burkad, aga jah, kogu pronksiöö retoorika on õõnes just tänu sellele, et Aljosha on väärikas kohas püsti, viige lilli ja kääksutage viinavõtuks bajaani palju soovite.
Kasutaja avatar
pagan
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas pagan »

Tahaks sellel Krossi ja burka teemal vastata. Aga see on ju absoluutselt offtopic siin teemas.

Kordaksin veel korra, et selle teema eesmärk on Ukraina õppetundide loetelu kontsentreeritud kujul. Huvitavad viited, reaalsed lahingulood ja tähelepanekud. Keegi ei viitsi hiljem sadadade lehtede mokalaada hulgast omale õppetunde välja noppida.
Ülbeks minekuga hakkavad vead tulema.
Martin Peeter
Liige

Postitus Postitas Martin Peeter »

Seda juppi vist pole veel olnud. Saaga lõpus palju ropendamist ja said isegi aru, et loll ettevõtmine oli. Võib kustutada, ei midagi informatiivset.

https://www.youtube.com/watch?v=gpZlY1C ... e=youtu.be
Dona nobis pacem!
Kasutaja avatar
Tundmatu sõdur nr. 4
Liige

Postitus Postitas Tundmatu sõdur nr. 4 »

Martin Peeter kirjutas:Võib kustutada, ei midagi informatiivset.
No miks kustutada - lahe vaadata ju, kui t_blade soomus nii kenasti põleb :twisted:

Kindlasti ei ole vaja kustutada - vähemalt sellest foorumist mitte :P

Ja las ropendavad, rotid :lol:
Infanterie - königin aller Waffen.
Ja kolmas brigaad tuleb ka nagunii.
Martin Peeter
Liige

Postitus Postitas Martin Peeter »

Siiski. Lõpus on tunne, et oinad said ka kaudtule kaela. Üks kobises seal midagi Gradist ja midagi oli ka lendamas näha 0.48. Ja Gradi on just nimelt pigem näha, aga mitte kuulda, kui seda sinu pihta lastakse, sest väljalaskekõmaka sinuni jõudmise ajaks võid juba kutu olla. Lõpuks viskab filmija pikali ja vist on kuulda ka mingi kõmakas.
Dona nobis pacem!
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

UKR toimuva teemast selline nope vastase vägede kohta, mis on kogunenud UKR maale:
Dmitry Tymchuk 2 tundi ·
По данным группы ИС, на 26.08 на территории оккупированных районов Донбасса действует группировка российско-террористических войск (в скобках – динамика за 2 месяца):
- личный состав – до 45 тыс. чел. (уменьшение на 3-5 тыс. чел.);
- танков – порядка 600 ед. (увеличение на 200 ед.);
- ББМ – 1430-1450 ед. (уменьшение на более чем 400 ед.);
- артиллерия – ок. 770 ед., в т.ч.:
а) ствольная буксируемая и самоходная – 500-510 ед. (увеличение на 30-40 ед.),
б) реактивная (РСЗО) – 250-280 ед. (увеличение на ок. 130 ед.);
В том числе в составе подразделений (БТГр и РТГр) регулярных ВС РФ:
- личный состав – 8500 чел., включая ДРГ российского спецназа;
- танков – 190 ед.;
- ББМ – порядка 500 ед.;
- артиллерия – 230 ед.
Miks ma seda kirjutan: sellise suurusega võib olla VF ekspeditsioonijõud, mis siia külla tuleb.
Ehk siis sõjatehnika ja inimeste hulk, mis venelased suudavad sõtta panna, on päris suur (ilmselt pole UKR kampaanias venelastel veel viimane väljas kah).
Kui me nende arvude kõrvale paneme siit läbikäinud Mistrali, Milani, Javelini jne kogused, siis vähe on meil, liiga vähe..... :)
Mis relvadega need purustatakse ja kas selliste arvude korral on tänane "jõukohase riigikaitse" kontseptsioon üldse enam asjakohane....
Mitmesaja suurttükisüsteemi vastu 1-2 suurtükipataljoniga ei võitle, olgu need kuitahes head. Arvuline ülekaal on lihtsalt liiga suur.

Vastasel on siis UKR-s praegu
-600+ tanki
-1000+ jalaväe soomukit
-700 suurtükisüsteemi (sama jõud, mis soomlastel kokku)
-200 reaktiivsuurtükisüsteemi.

Inimeste, sh jalaväe arv jääb praegu välja, kuna neid võrrelda arvuliselt ei anna meile midagi. Jämedalt on vastase suurus 10 brigaadi.
Ma ütleks, et vastane on täiesti massiline. :shock:
NB! Kui keegi kavatseb rääkida Ukraina avarustest, siis Donetski ja Luganski oblastite pindala on umbes Eesti suurune.
Taolisel alal opereerimiseks paneb vastane välja ca 3000 ühikut raskerelvastust.
Väga kähku tuleb asuda suurendama kaitse-rahasid ning lõpetada see "Eesti on kaitstud" puru silma ajamise kampaania.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

Kapten Trumm kirjutas: NB! Kui keegi kavatseb rääkida Ukraina avarustest, siis Donetski ja Luganski oblastite pindala on umbes Eesti suurune.
Taolisel alal opereerimiseks paneb vastane välja ca 3000 ühikut raskerelvastust.
Väga kähku tuleb asuda suurendama kaitse-rahasid ning lõpetada see "Eesti on kaitstud" puru silma ajamise kampaania.
Ja seda ta teeb olukorras, kus "meid seal ei ole" ja "meie ei anna gängile relvi" elik teatrit tehes ja lolli mängides.
Sisuliselt enamus sellest modrust on antud nn "bojevikkude"-le müramiseks. Reguilod ise kasutavad/kasutaks ilmselt veel ka muud (ja uuemat) tehnikat ja teistes kogustes (kui nad avalikult ilma lolli edasi mängimata sisse sõidaks sinna). :roll:

Muidu sealne UKR maastik ja nn "rindelõigu konfiguratsioon" on veits teine kui oleks Eestis IMHO.
Lisaks on UKR väga sügav tagala, mida meil pole ollagi :evil:
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Seda minagi, "open war" tähendab, et tänased Kremli pandud piirangud kaovad ja relvastuse+meeste hulk võib olla veel suurem.
Ei saa nii, et ostame 25 laskeseadet ja 100 raketti. Tuleb osta 250 laskeseadet ja 1000 raketti.
Vanaviisi võib saada mõne punkti, aga mitte võitu, isegi mitte viiki.
Raketid lõpevad lihtsalt enne, kui sihtmärgid ja kes on lahinguväljal "last man standing", ongi võitja.
Kui selleks raha ei jätku praegu, tuleb mujalt rihma pingutada.
Muidu sealne UKR maastik ja nn "rindelõigu konfiguratsioon" on veits teine kui oleks Eestis IMHO.
Ühtlasi tähendab see, et mass hakkab kogunema peasuundadele ja maanteede ääres viivitavaid kompaniisid ka pataljone hakatakse tümitama sadadest torudest.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Mercurius
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Mercurius »

Kapten Trumm kirjutas: Ühtlasi tähendab see, et mass hakkab kogunema peasuundadele ja maanteede ääres viivitavaid kompaniisid ka pataljone hakatakse tümitama sadadest torudest.
Tuhandetest torudest, sa tahtsid öelda. Ainuüksi Grad patarei annab tulelöögi paarisajast torust...
Ühesõnaga, kui kergelt kaevunud viivitava üksuse asukoht on tuvastatud, siis järgneb :rip:

Ma olen juba ammu mõelnud, et igale viivitavale rühmale tuleks kaasa rekvireerida üks selline:
Pilt
Ja mugavalt kaasaskantav jalaväelabidas peab standardvarustuses olema.

Näiteks:
Pilt
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Chupacabra ja 1 külaline