"Tankid EKV-le"

Vasta
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Re: Tankid EKV-le?

Postitus Postitas Fucs »

Kahe viimase postiga igati nõus.

Vaadake UKR vabatahtlikke, kellele ka miskit ei jagunud ega antud.
Ja kuidas nad omale neid "soomukeid" ise tavalistest terasplaatidest & KAMAZ-idest jms tsiviilmasinatest ehitasid. Häda ajab härja kaevu.

Ja kui härrad kõrgetel postidel näevad, et rahva parimad pojad peavad ise mööda maakera prügimägesid endale tehnikat hankima..... et ÄKKI siis hakkab lõpuk häbi ja võetakse ka midagi ette......
Mamba
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Mamba »

Btr-i töötunnid aastas KL kasutuses tahaks teada küll.
Kuna masinad olid suht jubedas seisus siis kui kalliks läks taastamine?
Ja kui võtta nüüd näiteks viimase 12 kuu keskmine siis kui kallis tuleb selle masina töötund?
aj1972
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas aj1972 »

BTR taastaja ütles,et tema pani üle 10000 EUR sisse samas aitas KL värvi ja osade varuosadega rohkem ei tea. Ta täpset arvestust ei pidanud...
Reaalset sõjalist ohtu ei ole võimalik leevendada veel uuemate ja paremate patriootiliste sõnumitega ega kõnedega rahvusvahelistel kohtumistel.
Kasutaja avatar
Mazz
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Mazz »

https://youtu.be/rRMkeEB2Deo?t=3179

Viimastele postitustele ilustav video riigikogu infotunnist 27. jaanuar
Henn Põlluaas naerdakse välja. Jälgige peaministrit eriti.
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Selge, kutid...kuna meie kaitseplaneerimine on väga kõrgel tasemel(H. Hanso), siis kütate edasi presentsoomuse varjus... :mrgreen:

Edit: Vähemalt viisakusest oleks võinud tõsise näo ette tega, mitte avalikult lustida...
Viimati muutis Lemet, 08 Veebr, 2016 0:53, muudetud 1 kord kokku.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Tux
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Tux »

Taktikalised olukorrad on erinevad, kuid ma olen igal õppusel näinud olukordi, kus soomuki olemasolu muudaks veidi asjade käiku ja see "veidi" tähendaks kõige hinnalisema ehk siis inimeste elus olekut, sest reserve meil ju pole. Siinkohal pole isegi tihti vahet, et kas see oleks moodne CV (mis mulle muide väga meeldib) või vana, kuid siiski liikuv BTR (mis jah ei sobi kõigeks mida CV teha võiks) ja seetõttu peaks nad olemas olema niikaua, kuni meil pole raha uute masinate ostuks.
Kui asi läheb tõsiseks ja tuleb mobilisatsioon, siis meil ei jagu nagunii KV kasutusel olevast transpordist ja tuleb hakata rekvireerima erasektorist busse ja autosid. Neid saab rekvireerida, aga soomukeid ei saa! Need tuleb enne valmis osta ja omada 50 rimakat, kuid liikuvat BTR on parem variant, kui omada ühte CV millest lihtsalt ei jätku igale poole! See ei tähenda, et CV-de ost oleks paha asi olnud, ma arvan, et ka nende ost oli asjakohane ja neil on oma kindel koht, kuid ka vanadel M113 või BTR-del on oma koht olemas, kus nad üksteist suurepäraselt täiendaksid. Seepärast võiks näiteks järgmine kord jätta ostmata mingi hulk kasutatud taktikalisi veokeid ja hankida nende asemel samas hinnaklassis olevaid külma sõja aegseid soomukeid. Ukrainlastele sobisid isegi Saxonid, kuna paremat polnud ja sarnased sobivad teatud ülesanneteks meile ka. Tulemuseks oleks aga oluliselt parem võime oma ülesandeid täita. 75 masinat osteti siis 3,8 miljoni dollari eest, mis teeb siis 50 000 dollarit tükist.
Tagantjärele tarkus on täppisteadus!
madiss
Liige

Postitus Postitas madiss »

Mazz kirjutas:https://youtu.be/rRMkeEB2Deo?t=3179
Viimastele postitustele ilustav video riigikogu infotunnist 27. jaanuar
Henn Põlluaas naerdakse välja. Jälgige peaministrit eriti.
Jaanus Karilaid

Aitäh juhatajale! Hea minister! Eile õhtul oli televisioonis ühe teemana kõne all lahingumasinate ost Norrast. Ajakirjanik küsis asekantsler Pärnamäelt otseselt, kas ei peaks siiski juba praegu teadma, millised probleemid võivad hanke järelmina tekkida. Ta viitas masinate ümberehitusele ning selle kallile ja monopoolsele tulevikustsenaariumile. Asekantsler Pärnamäe vastas: "Jah, väga tore oleks, kui ma oskaks seda täna öelda, aga eks liigume sammhaaval. Nagu ma ütlesin, siis seda soomusmanöövrivõimet me ehitame üles Eestis esimest korda." Vastus viitab selgelt sellele, et on olemas võimalus, mille eest hoiatasid saates ka Norra soomukite ostu kritiseerinud eksperdid. Toetussoomukeid saab reaalselt ümber ehitada vaid üks firma. Kuidas te võtate maha need kahtlused, et hanked võivad minna kallimaks, kui on planeeritud?

Kaitseminister Hannes Hanso

Aitäh! Jälgisin ka ise viidatud teleesitust. See, mida ütles asekantsler Pärnamäe, on täiesti õige: soomusmanöövrivõimet ehitame me alles praegu üles. Seda peame me kindlasti jätkama. Tegelikult on see jalaväe lahingumasinate hange ainult üks osa täieliku soomusmanöövrivõime saavutamisest. Selle poole peame me aja jooksul kindlasti liikuma. Mis puudutab küsimuse seda osa, milline on selle tehingu täpne hind, siis me teame, mida me tahame, kuid me ei tea, milline on pakkujate võimalik hind. Me valime nendest loomulikult soodsaima. Me hakkame selle Norra hankega hankima juhtimissoomukit, lähikaitsemeeskonna soomukit, lahingu remondimeeskonna soomukit, lahingupioneeride soomukit, tankitõrjemeeskonna soomukit, õhutõrjemeeskonna soomukit, haavatute transpordi- ehk meditsiinisoomukit, transpordisoomukit, millega transporditakse laskemoona või lõhkeainet, kaudtule juhtimise meeskonna soomukit ning 120-millimeetrise miinipildujaga soomukit. Need on asjad, mis ei ole müügil kusagil poes, lipik küljes. See on puhas rätsepatöö, mis on kohandatud meie vajadustele vastavaks. Alles üleeile allkirjastasin ma paberid, millega hankeprotsess välja kuulutatakse. Ma loodan, et selle aasta teises pooles võime öelda, kes selle hanke võidab. See väide, et selle saab võita ainult üks ettevõte, ei ole kindlasti korrektne. Ma arvan, et selliseid ettevõtteid, kellel see võimekus on olemas, on umbes tosin, kümme kindlasti. Kes selle hanke võidab, seda on täna loomulikult võimatu öelda. Selles hanke mõte ongi, et eri ettevõtted teevad pakkumise ja nende hulgast valime välja parima. Loomulikult, me umbes teame, mida me saame maksta, milline on hinnalagi. Aga seda avalikult välja öelda oleks kindlasti väga rumal. Ma usun, et ka tänast esinemist siin kuulevad asjaga seotud inimesed. Me vaatame pakkumisi ja teeme otsuse loomulikult nende põhjal, nagu hea tava ette näeb.

Jaanus Karilaid

Aitäh! Hea minister! Kas te üldse ei näe hangete planeerimises mingeid probleeme, aga kui näete, siis mida kavatsete ette võtta? Ma eelnevalt viitasin sellele, et Riigikontroll on ju taotlenud vahendeid, et tulla appi just militaarhangete eesmärgi õigsuse hindamise koha pealt. Kas te näete siin probleeme või ei näe?

Aitäh! Kaitse-eelarve jaguneb laias laastus kolme ossa. Üks kolmandik sellest on investeeringud ja hanked, teine kolmandik on personalikulud ja kolmas tegevuskulud. Need summad igal aastal ilmselgelt kasvavad, ka meie tehnika ja tulejõu tase tõuseb. Me liigume kergemalt keerulisemale, odavamalt kallimale, tehnoloogiliselt arenenumale. Seetõttu olen kirjutanud alla paberile, et loodaks spetsiaalne hallatav asutus, mis professionaalselt tegeleks nende sadade hangetega, mida nii Kaitseväes kui ka Kaitseministeeriumis tehakse (ma peast ütlen, et hangete arv on üle 400, võib-olla 450 igal aastal). See parandaks koostööd ja nende tegevuste koordineerimist. See on üüratult tähtis, kui me vaatame järgmisi aastaid. Kas või nelja-viie aasta perspektiivis, ma kujutan ette, kulutab riigikaitsevaldkond ainuüksi hangetele umbes miljard eurot. Loomulikult on selle valdkonna kontrollimine, läbipaistvus, korruptsioonivabadus ja seal raha otstarbekas kulutamine äärmiselt tähtsad. Sellega tegeleme me iga päev. Riigikontroll, nagu sai nimetatud, tegeleb sellega, ka siseauditisüsteemid meil töötavad. Nii et kas on probleeme? Kui tehakse sadu hankeid, siis ikka aeg-ajalt on mingeid probleeme, see on möödapääsmatu, seda juhtub igas valdkonnas, aga me anname endast parima, et probleeme oleks võimalikult vähe, ja tegeleme sellega ka proaktiivselt.

Henn Põlluaas

Aitäh, lugupeetud esimees! Lugupeetud minister! Jah, paraku on see hange tekitanud oponentides hulga küsimusi. Väidetavalt olevat tegemist raiskamisega. Ükski teine riik, kus CV90 on kasutusel, ei kasuta seda toetussoomukina, kuid see selleks. Saksa kaitseministeerium pakkus meile sama hanke käigus praktiliselt tasuta soomukeid M577, mis on paljudes riikides kasutusel ja mille seas on juba valmisehitatud juhtimis- ja meditsiinisoomukid, mis ei vaja remonti. Kaitseliit vajab samuti soomukeid mitmete ülesannete täitmiseks ja ka õppeotstarbel. Kas te olete kaalunud võimalust hankida Kaitseliidule neid Saksa odavaid või peaaegu tasuta soomukeid? Kui eelarve tekitab probleeme, siis mina olen nõus loobuma kas või oma mõnest kuupalgast, et seda võimaldada.

Aitäh, hea küsija! Väga meeleolukas oleks tõesti, kui Riigikogu liikmed hakkaksid Kaitseliidule hankima kasutatud tehnilisi vahendeid teistest riikidest. Üldiselt planeerime me riigikaitset väga pikaks ajaks ette, meil on selged eesmärgid, mille poole me liigume, ja need on ka vahenditega kaetud. Igasugune asjade tasuta saamine, nagu elu on näidanud – neid vigu oleme me siin riigis ka ise 1990-ndate alguses teinud –, läheb lõpuks paratamatult väga kalliks.
Nimetatud Saksa tehnika on osaliselt ka vanem kui mina, see on pärit 1960-ndatest ja 1970-ndatest. Need tehnilised platvormid, millest siin televisiooni vahendusel räägiti, on täiesti ajast ja arust. Need ei ole minu teada enam mitte kusagil aktiivkasutuses. Ka Saksamaal see tehnika seisis ja roostetas, Ameerika Ühendriigid on selle ammu kasutusest maha võtnud. See ei sobinud meile ei läbivuse poolest ega soomuse tugevuse poolest ja need soomukid olid meie eesmärkide jaoks liiga kõrged. Nii et meil oleks nendega olnud tohutult ümberehitamis- ja muid probleeme. Need platvormid, mida me harjutamiseks kasutame, võiksid olla võimalikult sarnased. Seetõttu ei näe ma küll ette, et me peaksime Kaitseliidule hakkama selliseid vahendeid hankima. Meie kaitseplaneerimine on väga kõrgel tasemel, ma leian, et eriti alates 2013. aastast alates oleme me seda vaadanud väga pikas vaates. Selliseid emotsioonioste mina kaitseministrina kindlasti heaks kiita ei saa. Kõik see peab põhinema planeerimisel ja läbimõeldud süsteemsel lähenemisel.

Mis asi see lähikaitsemeeskonna soomuk veel on?
tommy
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas tommy »

Taktikalised olukorrad on erinevad, kuid ma olen igal õppusel näinud olukordi, kus soomuki olemasolu muudaks veidi asjade käiku ja see "veidi" tähendaks kõige hinnalisema ehk siis inimeste elus olekut, sest reserve meil ju pole. Siinkohal pole isegi tihti vahet, et kas see oleks moodne CV (mis mulle muide väga meeldib) või vana, kuid siiski liikuv BTR (mis jah ei sobi kõigeks mida CV teha võiks) ja seetõttu peaks nad olemas olema niikaua, kuni meil pole raha uute masinate ostuks.
Kõigepealt tuleks ikka selgusele jõuda, mida saavutada üritame ja milliste ülessannete jaoks masinat otsime.
Kas räägitakse..
a. Kogu üksuse üleviimisest soomustatud platvormile.
b. Ainult üksuse üksikute osade soomustamisest. Evakuatsioon, juhtimine,varustamine jms.
Variandist b. rääkides....
Kui soovitakse näiteks ainult juhtkonnamasinat, siis tuleb ju kõigepealt arvestada seda, et ülejäänud üksus sõidab edasi veokatega.
Seega, langevad kohe valikust ära kõik roomikutega platvormid.
Sama kehtib ka teiste nn. "erimasinate" kohta.
Kui kõik teavad, et üksuse ainus/mõned soomukid on juhtimismasinad, siis muutuvad need tõenäoliselt eriliselt ihatud sihtmärkideks.
Soov, soomusega paremini kaitsta staabikomponenti, võib sedasi hoopis anda vastupidise tulemuse.
Mudakoon
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Mudakoon »

trafomees kirjutas:Staabikaitse vist?
CPT- Close Protection Team.

See jääbki segaseks, mida minister selle all mõtles..
CPT/lähikaitse on mõistena olnud käibel vaid sõjaväepolitseinikest VIP-ihukaitsena missioonipiirkondades - mingist taktikalist mõtet (veel enam soomusmanöövri kontekstis) ma siin näha ei suuda..
(by Borja)
See kes peale korralikku kaklust veel rusikatega vehib ,on tõenäoliselt võitja.....
Mercurius
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Mercurius »

Kõik õige.
tommy kirjutas: Kõigepealt tuleks ikka selgusele jõuda, mida saavutada üritame ja milliste ülessannete jaoks masinat otsime.
Kas räägitakse..
a. Kogu üksuse üleviimisest soomustatud platvormile. - Ilmselt tänases KL kontekstis võimatu, eks ole. Kui siis ainult mõni spetsiaalne rühm (näiteks QRF, CPT jne.)

b. Ainult üksuse üksikute osade soomustamisest. Evakuatsioon, juhtimine,varustamine jms.
Variandist b. rääkides....
Kui soovitakse näiteks ainult juhtkonnamasinat, siis tuleb ju kõigepealt arvestada seda, et ülejäänud üksus sõidab edasi veokatega. - Ilmselt vastab KL kontekstis tõele.

Seega, langevad kohe valikust ära kõik roomikutega platvormid. - Ilmselt vastab tõele, kuid tingimuslikult: rahuajal oleks igavene tüütus iga kord keskpoligonile roomikuid treilerdada. Samas SA-l? Noh, siis võib juhtuda, et reakooseisul on lõpuks niikuinii "kand-ja-varvas", hea, kui seljakotigi saab kusagile toetada. M113 MP-rühm oleks ilmselge utoopia hetkel?

Sama kehtib ka teiste nn. "erimasinate" kohta.
Kui kõik teavad, et üksuse ainus/mõned soomukid on juhtimismasinad, siis muutuvad need tõenäoliselt eriliselt ihatud sihtmärkideks - Ilmselt vastab tõele, kuid tingimuslikult: potensiaalselt kasutatav plekk on niikuinii selline , et otsese tule alla sellega ei roni. Pigem on kaitstuse kontekst killud ja juhuslikud 7,62 ja allapoole selles osas, et kui tehnika sellega pihta saab, siis ta ikka veel liiguks, mitte ei jookseks mahlad välja. Staabikomponendil siis näiteks kaartule alla jäädes kiiresti minemasõitmine. Varustamise ja meditsiini puhul mõistliku riskiga logistika tagamine teenintatavale üksusele.

Soov, soomusega paremini kaitsta staabikomponenti, võib sedasi hoopis anda vastupidise tulemuse. - Ilmselt vastab tõele, kui ohutunnetus kaob. Samas on niikuinii "nelja-antenniga-kuut" sihtmärk nr.1
Viiskümmend
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Viiskümmend »

Tulles tagasi korraks tankide juurde, kui laiendada toetussoomukite parki Leopard 1 šassiil baseeruvate erimudelitega?
Viimati muutis Viiskümmend, 08 Veebr, 2016 9:14, muudetud 1 kord kokku.
Mamba
Liige
Kontakt:

Esiteks ei saanud Hanso küsimusest vist hästi aru.
Igale poole ei ole mõtet lahmida vastuseid mida talle õeldi et on vajalikud kriteeriumid cv toetuseks.
Jah cv toetuseks oli parim cv.
Kuidas see kaitseliiduga seotud on?
Täpselt sama palju kui söölid ja röösikad.
Ja mida millisel maleval on vaja?
Võtame näiteks Saaremaa, see mõjutab siin ka Hansode majakest.
Strateegiliselt väga oluline punkt.
Kl eesmärk lüüa tagasi vastase dessant.
Mandrilt lisajõudude saamine väga vähe tõenäoline.
Vastase eesmärk vallutada ja kindlustada saar, seada üles õhutõrje kompleksid, lõigata ära mereteed.
Dessantnikud koos kergema soomusega saavad tulla kust iganes, rasketehnikat saab maha laadida süvasadamast, ühtlasi hea koht allveelaevade pesana.
Praamiga võib tuua ju mõne pasi aga kuna saar on väike siis mida teha t72 ja bmp vastu tagalasoomusega?
Kuna saar väike ja tagalat peaaegu polegi siis on vaja saarde just raskemat rauda jalaväe toetuseks dessandi tõrjel, raud millel on hea läbivus ja mis kaevub eesliinil sisse koos jalaväega.
Kes tahab võib ju naerda. Saarte kaotuse puhul suudab vastane tugevalt häirida liitlaste õhutoetust, suudab häirida Tallinna varustamist ja tõenäoliselt suudab täielikult blokeerida Riia ja Pärnu merd mööda varustamise. Saarte tagasi vallutamine raskelt soomustatud ja sisse kaevunud vastaselt toob meile hiiglaslikud kaotused.
See on lihtsalt ühe maleva näide kus roomik pädeb sest vahemaad on väiksed ja igal pool on eesliin.
alarm
Liige

Postitus Postitas alarm »

Nojah, aga lugupeetud rahvasaadik ka veidi vassis oma küsimuses, sest minu teada ei ole neid saksa soomukeid meile keegi 1,- euro eest pakkunud.
Mamba
Liige
Kontakt:

Jah nii on.
1 eurine hind on lihtsalt lambist võetud number.
Osav müügitrikk millega haneks tõmmata neid kes tingimusi ei tea.
Mercurius
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Mercurius »

http://arileht.delfi.ee/news/uudised/ka ... d=73626617'
USA müüs 2014. aastal Eestile 55 miljoni dollari eest Javelini tankitõrjerelvi. Samasugune tehing võidakse varsti teha tankidega. Oleks aga tunduvalt suurem provokatsioon, kui neid mehitataks ameeriklastest sõjaväleastega.
:shock:

Paistab, et maalased ei ole ainukesed peapealekukkunud, kes arvavad:
USA peaks kaaluma oma NATO liitlaste aitamist samal viisil nagu nad tegutsevad Iisraelis. USA annab Iisraelile igal aastal 3 miljardi dollari eest abi. Peaaegu kõik see on sõjaväeline abi. Baltikumile võiks pakkuda midagi sarnast, kuid oluline on, et vahenditega opereeriks lätlased ja eestlased ise. Mitte NATO sõdurid.
Mr. Champion arvab niisamuti :wink:
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline