Süüria (kodusõda)

Sündmused, mis saavad ajalooks alles homme.
Vasta
Kasutaja avatar
pagan
Liige
Kontakt:

Re: Süüria (kodusõda)

Postitus Postitas pagan »

Mingid liikumised on toimumas, aga puzzle tükke on palju. Imelik, et see teema on vaikne. Või on eelhoiatus juba mehed kaevikusse ajanud ja ma üksi siin? :mrgreen:
Aga teemast:
1) Venelastel ja Assadil plaanis Aleppo piiramine + pommitamine (kunagi oli 2,3 miljoni inimese linn)
2) Kas türklased saavad seda pealt vaadata 50 km kauguselt? Neid piiri lähistel elavaid peavad natuke nagu veresugulasteks.
3) Venemaa käivitas suured õppused. Õppused ka Armeenias asuvates õhuväe baasides. - "Ründe kopterite kalibreerimised." teatab TASS.
4) Saudide otsus minna ISIS-e vastu Süüriasse olla lõplik edastab Al-Arabiya English: http://english.alarabiya.net/en/News/mi ... final.html
Youtubes on ka möödasõitjate videosid kus näidatakse väidetavalt Saudide soomusmasinaid Jordaanias, Süüria lähistel.
Saudidel vist mingi Islami Militaar Aliants (IMA?) küpsemas 35 islamiriigiga kes möödunud suvel mingi ühise hukkamõistva seisukoha kujundasid.
Saudid on nõus ka panustama USA juhtimisel koalitsiooni.
5) NATO kaalub osalemist USA koalitsioonis.

Observer:"Kogunevad tõendid, et Putin alustab kolmandat ilmasõda"
http://observer.com/2016/02/mounting-ev ... ite-wwiii/

Medvedev hoiatab, et võõramaallaste ofensiiv Süürias läidab ilmasõja:
http://news.yahoo.com/russia-pm-warns-f ... 31598.html

Mingi USA vs Venemaa võrdlus sõja kontekstis: http://www.militarytimes.com/story/mili ... /73147344/
(Selle artikli peale meenub bändi Kurjam laul sõnadega: "Kes neist on kõvem mees, Lundgren, Van Damme või hoopiski Bruce Lee. Mulle meeldiks see kui nad tapleks koos, siis sa näeks, siis ma näeks kes neist on kõvem mees. 24 tundi karateed...")

Venemaa ja Iraan on lähedal ulatamas võitu Assadile:
http://nextbigfuture.com/2016/02/russia ... se-to.html

Põhimõtteliselt ongi see Vene Föderatsiooni selline propaganda kampaania: "Kas kokkulepe või maailmasõda?"
Gruusias oli "sundimine rahuks". Peale egiptuse turismilennuki allakukkumist, kus VF pakkus end ISISe vastu liitlaseks, oli operatsioon "sundimine sõpruseks".
Nüüd on vist operatsioon "sundimine kokkuleppeks"?

Kahjuks ei saa seda kokkulepet teha, sest see oleks nagu ajaloo kordamine, "rahusobing Hitleriga". "rahu meie ajal" - Chamberlain.
Viimati muutis pagan, 12 Veebr, 2016 1:16, muudetud 3 korda kokku.
Ülbeks minekuga hakkavad vead tulema.
virguja
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas virguja »

Jep, pikk õhtu oli Münchenis Rahvusvahelise Süüria Toetusgrupi (ISSG) kokkusaamisel.
Ligi kaks tundi läks üle planeeritu.
ISSG 11.märtsi kommünikee Münchenis:
http://www.auswaertiges-amt.de/DE/Infos ... erenz.html
Lühidalt: humanitaarabi hakatakse jagama ja ühe nädala pärast vaherahu. USA ja Venemaa määratlevad vaherahus osalejad (modalities) , samuti osalejate alade piirid ja nende ISIL/ANF/+sõpradest selgelt eristumise tingimused.

Eriti huvitav oli järgnenud Mistura/Kerry/Lavrovi presser ja kaasnev. Seoses FT artikliga on UN peasek kõvasti valesti tõlgendatud.

Tuleb huvitav nädal.
* Beduiinile räägiti, et on koht, kus on niisama palju vett nagu on kõrbes liiva. Ta pidas kõnelejat valetajaks ... ta polnud kunagi merd näinud.
* Olla valmis vägivallaks. Võimetust ei tohi maskeerida vägivallatuse rüüsse. Mahatma Gandhi
Walter2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Walter2 »

laikar kirjutas:Neid vene kotkaid Süüria kohal millegiga alla võtta ei ole? Ida-Ukraina muudeti suhteliselt kiirelt lennukivabaks alaks.
Sry kui olete seda juba arutanud, pole ammu siin ringi vaadanud.
Ida-Ukraina on vast seepärast lennuvaba ala kuna Venemaa ''ei osale'' antud konfliktis ning sepakatel õhuvägi puudub ning Voentorgi poodidest lennumasinaid nad ei saa.
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Motronicus
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Motronicus »

Kapten Trumm kirjutas: Venelaste tegevus aga pole mitte Süüria keskvõimu toetamise kaudu suunatud ISISe vastu, vaid seal on asi lihtsam, nad lihtsalt üritavad mõjutada sündmusi, et võimule jääks neile meelepärane võim ning säiliks vene mõjuvõim sealkandis. Kui tähele panete, siis ISIS ja VF ei kipu omavahel sõdima - kumbki pool mõistab, et taolise kaalukategooria vastasega võitlus hästi ei lõpe. Kuna aga ISIS eelistab sebida Süüria idaosas ega ürita Damaskust piirata, ongi selline väike rahu moodi asi tekkinud. Pomme kallatakse kaela neile, kes akuutsem probleem on (et säiliks vähemalt senine Assadi enklaav). Seda, et venelased üritavad suurendada põgenike hulka - ei usu, venelastel on lihtsalt pohlad ja nad sõdivad nii, nagu neile parasjagu sobivam tundub.

Venelased võitlevad seal oma huvide eest, kuigi see võib meile tunduda imelik. Seda on võib-olla lihtsam mõista, kui jätta emotsioonid ja londi põristamine kõrvale ning vaadata kainelt seda toimuvat reaalsust. Igasugu Paganhordedel aga napib mõtlemisvõimet, sestap on lihtsam seosetut vahtu ajada. :?
Vene agenda Süürias on ikka palju laiem, see on ajaga ka selgeks saanud. Jah, Venemaal on seda lappi seal vaja ja tegelikult on neil suht poogen, kes pealinnas nimeliselt võimul on, tore kui Assad, kuid kui keegi teine sõbralik onkel, on ka tore. Ja kus see pealinn üldse tulevikus paikneb. Vene manöövrid Süürias pole mitte mingi "tahteavaldus või võimekuse näitamine", vaid sundkäik. Ja nüüd oleks vaja see kuidagi pidama saada. See tsiviilide pommitamine Süürias võibki olla omamoodi sunnimehhanism rahu tegemiseks, ikka "räigemaks, kuni te sunnikud mõistate". Pluss mõned muud eesmärgid, nt Türgile keeramine (jällegi asümeetriline vastus).
Vene suhe ISIS'ega on asi, mida tasuks läänel jätkuvalt süvitsi uurida, nende omavaheline "mõistmine" on algusest peale olnud kummaline ja järjest rohkem küsimusi tekitav.
Per aspera ad astra!
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

pagan kirjutas:Põhimõtteliselt ongi see Vene Föderatsiooni selline propaganda kampaania: "Kas kokkulepe või maailmasõda?"
Gruusias oli "sundimine rahuks". Peale egiptuse turismilennuki allakukkumist, kus VF pakkus end ISISe vastu liitlaseks, oli operatsioon "sundimine sõpruseks".
Nüüd on vist operatsioon "sundimine kokkuleppeks"?

Kahjuks ei saa seda kokkulepet teha, sest see oleks nagu ajaloo kordamine, "rahusobing Hitleriga". "rahu meie ajal" - Chamberlain.
Analoogia on selles mõttes õige, et Tšehhoslovakkia oleks võinud ka üksi Hitleri peatada, kui oleks saanud sedagi rahvusvahelist toetust, mida Ukraina praegu saab.

Igas muus mõttes on analoogia vildakas. Esiteks, nagu juba korduvalt öeldud, mobiliseeris Hitler tehased, Putin võib mobiliseerida vaestemaja. Erinevalt Hitlerist ei ole Venemaal potentsiaali oma sõjatööstust ning armeed mõne aastaga maailma üheks võimsamaks kasvatada. Teiseks, kui ta tahab alustada maailmasõda, siis saab see olla ainult tuumasõda. On äärmiselt kahtlane, kas Venemaa tavarelvadega ühtki piirilähedast NATO riiki üksikultki okupeerida suudaks, kui Baltikumi mitte arvestada. Terve alliansi vastu ei ole neil peale tuumarelva mitte midagi välja panna.

Nii et kokkuvõttes, nagu ma juba aasta tagasi kirjutasin, võib asi lõhnata IS-i tuumarelvastamise vms. megasigaduse järele. Hitleri Saksamaa tegutses nagu riik või impeerium, Venemaa võib hakata tegutsema nagu terroristlik organisatsioon.

Olukord on natuke võrreldav 1920-ndatega. Normaalset sõjalist planeerimist on juba tükk aega asendamas kominternlikud meetodid, sest normaalne sõjavägi on NSVL-iga võrreldes liiga alla käinud, et globaalsetes mängudes rakendust leida. Ainult et erinevalt 1920-ndatest ei ole USA hõivatud oma naba imetlemisega ning Euroopa ei ole lõhki ja käpuli.
Motronicus kirjutas:Vene manöövrid Süürias pole mitte mingi "tahteavaldus või võimekuse näitamine", vaid sundkäik.
Ma olen ise ka mitu korda mõelnud, et kuidas seda sõnastada. Sundkäik on see lähtuvalt eeldusest, et Venemaa on veel mingisugune oluline tegija väljaspool NSVL piire. Eeldus, millest nähtavasti suudeta lahti lasta ja hinnatakse oma võimeid üle. Ühelt poolt meeldiks Venemaale kindlasti, kui saaks Assadi maha müüa suurema mõju eest Ukrainas. Teiselt poolt aga ma arvan, et peetakse ennast siiamaani võimeliseks Lähis-Idas ja võib-olla veel kuskil "lähivälismaast" kaugemal oma huve kaitsma. Ning sellest arvamusest lähtudes siis tegutsetaksegi.

Mida kauem selline suurusluul kestab, seda parem meile :)
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Sõjateateid ka. Niipalju kui ma liveuamap.com viimastest märkidest aru saan, on SAA hakanud liikuma Zahraast lõunasse, et piiramisrõngas Aleppo ümber sulgeda ning kurdid (+SDF?) püüavad juba umbes nädala jooksul Zahraast põhja poole jäävat opositsiooni taskut läänest kokku lükata. Neid on saatnud edu: Azaz näib olevat langemas ja see tooks kaasa Al-Nusra jt. nn. islamistide täieliku kottijäämise.
Blackhawk
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Blackhawk »

Saudi brigaadikindral Ahmed Al-Assiri kinnitab, et Saudi-Araabia läheb Islamiriigi vastu sõtta.
Saudi’s decision to send troops to Syria in an attempt to bolster and toughen efforts against militants is “final” and “irreversible,” the Saudi military spokesman announced on Thursday.
Kui nii kõrge ohvitser ütleb, et "kindel", ja varasemalt on näha videoid saudide rasketehnika saabumisest Jordaaniasse, siis peaks tõesti madinaks minema.

http://english.alarabiya.net/en/News/mi ... final.html
Kasutaja avatar
pagan
Liige
Kontakt:

Kriku kirjutas: On äärmiselt kahtlane, kas Venemaa tavarelvadega ühtki piirilähedast NATO riiki üksikultki okupeerida suudaks, kui Baltikumi mitte arvestada. Terve alliansi vastu ei ole neil peale tuumarelva mitte midagi välja panna.
Kui VF ähvardab maailmasõjaga, siis ei plaani ta seda üksi pidada. Assadi ja VF poolel liituks ka Iraan. Lääne poolel saudid, Türgi.
Kui VF ähvardab, siis mitte selles mõttes et ta tungib kogu maailmale üksi kallale. Vaid selles mõttes, et ta vallandab pingete ja vägivalla eskalatsiooni laviini.
Seal Süürias üldiselt hakkab tekkima "kõik kõigi vastu" olukord, umbes nagu kuulus stseen filmist Marukoerad.
VF ähvardab sündmuste kaskaadiga kus kõik vajutavad päästikule.

Vabanda Kriku, püüan seda viisakalt öelda. Ma püüan sinu postitusi ignoreerida ja mulle meeldiks kui sa minu postituste puhul sama püüaksid teha.
Võibolla on asi minus. Sest kui ma midagi kirjutan, siis sa minu jutu alusel hakkad jällegi aiaaugust rääkima ja viid jutu minu tõstatatud teemast kuskile rappa.

Sellega ma olen muidugi nõus, et VF käitub nagu terroriorganisatsioon. Sogases vees on tal lihtsam ...
Kasutaja avatar
Gideonic
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Gideonic »

pagan kirjutas:VF ähvardab sündmuste kaskaadiga kus kõik vajutavad päästikule.
Ma usun rohkem seda varianti: "Kui VF ähvardab maailmasõjaga, siis ei plaani ta pidada."

Ehk siis pigem hauguvad. Võibolla ka midagi plaanivad eskaleerida, aga kui neil oleks kindel plaan pidada maailmasõda, siis nad kindlasti ei räuskaks sellest ette.
Pigem on eesmärk on hirmutada türklaseid ja saudisid sisenemast Süüriase. Samuti mõjutada neid NATO liikmete kaudu (kes hirmsas maailmasõjakartuses sööstaksid kasulike idiootidena Erdoganile "aru pähe panema").
Roamless
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Roamless »

Kui VF ähvardab maailmasõjaga, siis ei plaani ta seda üksi pidada. Assadi ja VF poolel liituks ka Iraan
Oled ikka väga võimsad liitlased venelastele välja pakkunud III maailmasõjaks. Assad ei saa üksi hakkama oma riigi hoidmisega veel vähem mingiks liitlaseks hakkamisega III maailmasõjas. Iraanlased võivad Assadi toetada, aga kuna nad alles said sanktsioonid maha, ei ole neil erilist isu lääneriikidega tüli kiskuda veel vähem sõjalist. Venelased on viimased, kes hetkel mingist III maailmasõjast on huvitatud. Pakun, et kui Türgi peaks väed sisse viima, siis venelased pigem tõmbuksid sajatuste ja ähvarduste saatel eemale, et vältida olukorra eskaleerumast. Kui nende väekontigent üritaks näiteks Türgi vägesid pommitada, siis nende baasid Süürias saaksid lihtsalt Türgi õhuväge tunda.
Unforeseen consequences
Kasutaja avatar
pagan
Liige
Kontakt:

Gideonic, nõus.
Nagu ma ennist ütlesingi, siis ongi toimumas minu arvates propaganda operatsioon "sundimine kokkuleppeks".
Võib eeldada pluffi aga kui VF siiski peab hakkama oma ähvardust realiseerima, siis pigem vägivalla kaskaadi esile kutsudes.
virguja
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas virguja »

Minu meelest tänaöine Azzas ümbruses ja vastav sotsmeedias toimunu on väga hea näide propagandistliku hüsteeria õhutamisest. "Azzaz langemas, keskhaigla hävitatud" jne hüüded. Huvitaval kombel olid kohe jihadistlike seostega ajakirjanikud, et mitte öelda propagandistid, nt. Maarouf jt, hakkamas. Nende hüüdeid hakkasid siis tõelised propagandistid massiliselt kordama.
Tegelikult toimus toimus tulevahetus ühe linnast eemalasuva CP kontrollposti ümber.
Nii Thuwar kui ka kurdid, kes laias laastus moodustavad Efrini ala SDF, mõlemad teatasid, et neil pole selle tulevahetusega miskit pistmist.
Kas ANF Nusra ja sõprade tahtlik provokatsioon, võibolla mitte. Igatahes türgile väga kasulik.

* Viimasel ajal torkab meedias silma opos poolt lojalistide edusammude hüsteeriline ülevõimendamine.

==========
Laiemalt käib tavapärane araabia bazaar:
opositsiooni Rijadhi grupi liider linnitab et Müncheni kokkuleppe vaherahu ei saa olla enne Süüria presidendi eemaldamist;
samal ajal annab Süüria president Assad eksklusiivintervjuu AFP-le (Agence France-Presse ), lubades tagasi võtta kogu riigi, hoiatab et see võib võtta pikemat aega.
https://twitter.com/HalaJaber/status/698129080110182400
HNC leader Riyad_Hijab slams Munich deal saying no ceasefire deal can be agreed before the removal of Syria' s president.
https://twitter.com/AFP/status/698156719164256256
AFP EXCLUSIVE: Syria's Assad vows to retake whole country, warns could 'take long time'

* Tegelikult tuleks uut terminit kasutada 'cessation of hostilities' vaenutegevuse lõpetamine.
* Beduiinile räägiti, et on koht, kus on niisama palju vett nagu on kõrbes liiva. Ta pidas kõnelejat valetajaks ... ta polnud kunagi merd näinud.
* Olla valmis vägivallaks. Võimetust ei tohi maskeerida vägivallatuse rüüsse. Mahatma Gandhi
tympsa
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas tympsa »

Et siis läheb Vene-Türgi sõjaks Süüria pinnal + huvitav, kes seekord peksa saab ?

Ajaloost on teada 11 Vene - Türgi sõda ja sõjaõnn on olnud väga vahelduv. Oli ka olukord, kus Venemaa oleks võinud endale saada Bosporuse väina ja Dardanallid, kuid see ei saanud siiski teoks. Hiljem nõudis sedasama Stalin lääneliitlastelt, kuid jällegi ei läinud õnneks.

Ehkki olen hasartmängija tennise peale, siis Vene- Türgi vastasseisus panuseid ei tahaks teha. Mis enam-vähem kindel, et Süüria pinnale jäävas konfliktis NATO ei sekku artikkel 5 põhjal , ja las madistavad omavahel.

Kui venelased kasutavad tuumarelva, siis see suhtumine võib kiirelt muutuda, kuid vaevalt Moskva nii ekstreemsele sammule välja läheb.
EricS1
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas EricS1 »

Breking news!! Saudi Army in Syria
http://www.liveleak.com/view?i=d8b_1455286091
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist