Kahe otsaga asi, kuna meil vastav metoodika täna puudub, lähtutakse sellest kuidas tootja on ta ise märgistanud. Vajadusel saame kasutada ka sõbraliku naaberriigi - Soome - kogemusi-metoodikaid. Seal loetakse HPks kuul, mille süvis on vähemalt 1mm sügav. Mambal see nii pole. Mõõtsin just .380 padrunil EKEI riiklikku kalibreeringut omava riistaga ära - süvis on 0,40 mm.http://www.fiocchiuk.com/site/index.php ... ct=prodAll
De facto on ju need ka tegelikult õõnsaotsalised. Mitte küll nii suures osas, nagu tüüpiline HP, aga silmnähtav õõnsus on olemas:
http://www.lovecke-zbrane.eu/naboje/nab ... ack-mamba/
Uurija ja ekspert on menetluses siiski kaks eri isikutEks käsitööna tehtud "eriti ohtlik ja inimvaenulik kuul" ole uurija ekspertarvamuse järgi kindlasti raskendavam asjaolu kui täpselt samasuguse poestostetu kasutamine. Samas võiks seda käsitleda samalaadselt 7,62 asemel 9mm või - taevas hoidku - .45 kaliibriga relva kandmise ja kasutamisega. Kus läheb see ülemäärase vigastuse tekitamise piir? Eriti, kui sa ei ole sihilikult valmistunud kedagi konkreetset ründama. Enamik rahvast suhtub juba igapäevasesse relvakandmisse "Hull! Käid ringi, püss taskus!" moel.

Deformatsioon eeldab lennukiirust. Kui seda pole piisavalt, võid viilida palju soovid, ei aita. Käsirelvade (püstol-revolver) puhul kus lennukiirus madal, ongi seepärast HPs väga palju inseneritööd kuidas tagada, et madala kiiruse juures asi siiski deformeeruma panna, samas muutmata materjali selliselt, et ta ikka piisava kõvadusega oleks, et saavutada vajalik min. sissetungimissügavus. Ja teadus maksab. Püha asi, nagu eelpool mainitud. Samuti maksavad materjalid, HP kuulide ehitus ja tootmisetapid on valdavas enamuses peensusteni patenteeritud, küllaltki palju ka salastatud. Ei ole lihtne teema.Ja ma tegelikult tahtsingi juba algul lisada, et kuni pole "süldikuubikusse" laskmise katseid teinud, on raske ennustada, kuidas mingi kuul püstoli algkiirusega väljalastuna käitub. Tömbiksviilitu võiks ju teoorias siiski paremini deformeeruda nii seetõttu, et ta on tömbim kui ka seetõttu, et kõvem mantlikiht on paremini haavatavamaks muudetud. Viiliga 4-6 "cut here" sälku serva ja peaks veelgi paremini lõhki kärisema hakkama. Teoorias. Praktikas oleks seda täiesti huvitav stendis katsetada. Ja mul on omaenese tarkust (või siis lollust) piisavalt, et mitte vaid filmisnähtut suu ammuli vahtida ja uskuda.
Samuti vabandan, kui minu eelmisest sõnavõtust jäi mulje, et Sind hollywoodlikus relvafännluses olen süüdistanud. Kindlasti mitte pole see minu asi midagi sellist väita

Tõnu