Kas N Liidus oli ka midagi head?

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
oliver
Liige
Kontakt:

Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?

Postitus Postitas oliver »

Elu esimese suurema taskuraha sain kui naabripoisiga viisime ära sooservas maaparandust teinud brigaadi taara, aasta oli ca. 86. Kaks buldooserijuhti ja kopamees suutsid ära tarvitada märkimisväärse koguse õlut ja töö sai kah tehtud, lisaks külapoistel rõõmu Jossis kaasaloksumisest :D
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Manurhin »

oliver kirjutas:Elu esimese suurema taskuraha sain kui naabripoisiga viisime ära sooservas maaparandust teinud brigaadi taara, aasta oli ca. 86. Kaks buldooserijuhti ja kopamees suutsid ära tarvitada märkimisväärse koguse õlut ja töö sai kah tehtud, lisaks külapoistel rõõmu Jossis kaasaloksumisest :D
Vot oli alles tööviljakus, kui maa ja pea samaaegselt parandatud said ja selle kõige kõrvalproduktina veel külapoisid taskuraha ka :D .
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Eraettevõtlus NSVL-is

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Võis olla üksik käsitööline ja oma aiamaa saadusi müüa (kolhoosi)turul, väga piiratud oli see ettevõtlus.
No maal lausa soositi taolisi asju - näiteks väikepiimatootjad olid ENSV kolhoosipiirkondades täiesti legaalne business, millega töökamad teenisid oma kolhoosipalgale 2-3 samasugust palka veel otsa. Soositud oli see selles mõttes, et oli organiseeritud piima igahommikune äravedu (mäletate neid piimapukke teede ääres, mis veel 90ndatel seal olid), selle piima veterinaarkontroll ja kokkuostuhinna maksmine. Seda asendas meil 90ndatel igasugu piimaärikate ülelaskmine (nt Tallinna piimakombinaadi lugu, kus erastajad lasid üle sadadest lehmapidajatest ilma mingi karistuseta) ning kõikvõimalike ametite poolne legaalne terror, mis tänaseks on väiketootmise kui sellise eksistentsi lõpetanud.

Eks neid oli ka tollal, kes aiva vingusid ja pooleliitrist pudelit töö asemel kummutasid, aga tegus inimene elas oma töö ja tollal võimaldatud äriga täiesti talutavalt.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
alari
Liige
Kontakt:

NSVLi kaardid

Postitus Postitas alari »

Üks huvitav artikkel sellest, et milliseid ja kui põhjalikke kaarte tegi enda tarbeks nõukogude liit.
http://www.wired.com/2015/07/secret-cold-war-maps
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Re: NSVLi kaardid

Kes veel ei tea, siis Maa-ameti kaardiserveris on võimalik vaadata teid huvitavat piirkonda nii 1935. a EW kui ka 60ndate nõuka topokaardilt (1:25 000 või 1:50 000). Vajab natuke nuputamist, aga on võimalik. Oma maal avastasin 1935. a kaardilt, et salapärane tiik keset krunti oli tegelikult maja keldriauk, kust oli vist suure sõja ajal materjal ära tassitud (1950ndate vene kaardil enam seal hooneid näidatud ei olnud).
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
PaganHorde
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas PaganHorde »

aest kirjutas:Raamatuid olid odavad. Praegu tuleb raamatukaupluses ringi kõndides pisar silma aga aastat kolm-nelikümmend tagasi......ah, ei taha meenutadagi. Olid ajad! Vähemalt ses suhtes.

Kaevan vana posti...

Odavad võisid nad ametlikult olla aga reaalsus oli see et parimad raamatud panid müüjad leti alla kohe ja müüki läks paar eksemplari. Ülejäänud on hea vahetuskaup või müüdi kordades kallimalt. Enamasti vahetati mõne muu defka kraami vastu. Mul ema töötas aastaid raamatupoes. Isegi seda letialust majandust pealt näinud.

Mida ma aga ei tea, kuidas oli tolleaegne ahjuküte versus nüüdisaeg? Hinnad ja keskmine palgatase oleks huvitav.
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Siin pead ju kohe ära täpsustama, millist aega silmas pead. Enne kroonusseminekut ei tihatud näiteks pulmamängu eest kümnekatki näkku küsida. Kahe aasta pärast peeti 25 rubla näkku ütlemata lahjaks õhtuks..,
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Mis maksid tollal nt mudelid?
1:72 mõõtkavas, vist mingite lääne mudelite järgi tehtud asjad "Frontovõi istrelibitel (tegelikult Spitfire), "Morskoi shturmovik" (tegelikutl Bristol Beaufigter) maksid mälu järgi kuskil 70 kopikat. Minu taskuraha oli 1 rubla nädalas. Mul olid need vist enamvähem kõik olemas. Kummaliselt oli nõukogude lennukite mudeleid tollal vähe saada.

Tõsisemad asjad - selline 60 cm pikkune valgest plastmassist elektrimootoriga kaatri poolkoopia (Patrulnõi kater või Raketnõi kater) maksis 9 rubla ja 10 kopikat, jäädes enamikule kalliks. Hiljuti õnnestus selline osta netist, lapsed vaatasid sellist asja imestusega :D

Kõige eksklusiivsem asjake oli kokkupandav tuletõrjekaater (Pozarnõi kater), mis maksis 80ndate algupooles 25 rubla. See seisis rajoonikeskuse kaubamaja mänguasjade osakonnas mitu kuud kuni ilma kolmedeta tunnistuse eest see mulle vanemate poolt osteti :D

Nimetatud patrullkaatri komplektis sisaldunud tehases valmistatud mudeli mootor koos dedvudi ja sõukruviga oli müügil ainult Tallinnas Noore Tehniku poes Luise tänaval ja see maksis 3 rubla 10 kopikat - olen korduvalt ostnud.

Kui kellelgi on ülalnimetatud tuletõrjekaater ülearu, kas kokkupanduna või mittekokkupanduna, olen huviline.
mutionu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mutionu »

PaganHorde kirjutas:
aest kirjutas:Raamatuid olid odavad. Praegu tuleb raamatukaupluses ringi kõndides pisar silma aga aastat kolm-nelikümmend tagasi......ah, ei taha meenutadagi. Olid ajad! Vähemalt ses suhtes.
Kaevan vana posti...

Odavad võisid nad ametlikult olla aga reaalsus oli see et parimad raamatud panid müüjad leti alla kohe ja müüki läks paar eksemplari. Ülejäänud on hea vahetuskaup või müüdi kordades kallimalt. Enamasti vahetati mõne muu defka kraami vastu. Mul ema töötas aastaid raamatupoes. Isegi seda letialust majandust pealt näinud.

Mida ma aga ei tea, kuidas oli tolleaegne ahjuküte versus nüüdisaeg? Hinnad ja keskmine palgatase oleks huvitav.
No ma ei tea. Minu suurem raamatuostmine läks lahti siis kui tehnikumi läksin, aasta võis olla 1986 või sealkandis. Kord kuus käidi kohalikust raamatupoest vaimuvalgust müümas. "Põnevik" oli üsna hinnatud sari sel ajal ning seda sai küll ilma mingite probleemideta osta, sama käis ka "Mirabilia" ja "Maailm ja mõnda" kohta. Ei taha uskuda, et tehnikumi jaoks mingi eraldi valik tehti ning toodi defitsiitseid raamatuid ekstra kohale. Samas, ega ma muidugi müüjate käest seda ka ei küsinud.

Ahjuküte oli suht sümboolse hinnaga. Praegu on 10 rm metsakuiva halgu ca 400 euri, mis omakorda on ca pool statististilisest keskmisest kuupalgast. Keskküttega maja võtab keskmiselt talvega 20 rm(kuuldavasti läheb mõnedel ka rohkem), seega keskmine kuupalk talvepuudele. Minu mälu järgi maksis GAZ 53 koorem(kõrgendustega) kuivatikuiva kaseklotsi(olid vist ca 20 - 50cm pikad jupid) ca 30 rubla. Klotse toodi Pärnus Viisnurgast, tootmisjäägid vms. Koormast jagus ahju ja pliidi jaoks talveks.
Hinna kohalt võin küll natuke valetada kuid meelde on jäänud selline number. Igaljuhul oli summa selline, mis nö "keskmike" pere köhima ei võtnud.
Lemet
Liige
Kontakt:

Raamatutega ei mäleta erilist probleemi(v.a Lennujaam, mida makulatuuri eest sai). Aga ma sain ka ühiskondliku raamatulevitajaga hästi läbi, nii et kõik uus ja asine toodi lausa töölaua nukale.
Kasutaja avatar
Cosmos
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Cosmos »

Kuna mu tolleaegse töökoha raamatulevitaja oli naisterahvas, siis paarikümnekilose raamatupaki linnast maale kontoorasse toomise eest sain kah eelisjärjekorras huvitavamad raamatud ostetud. Kõik need ,,Põnevikud,, ja ,,GULAGI arhipelaagid,, ja ms. siiani loetav kaup. Väikelinna raamatupood, mis meid varustas, kasutas maarahva ostujõudu ära, moodustades ,,kommunismi kompsukesi,, so nõutava lektüüriga oli kokku seotud seismajäänud pahn. Näiteks minu ,,GULAGI arhipelaagi,, kolme osa kaaslaseks oli ,,Kommunistlikust kasvatusest,,. Eriline õudus oli ,,Märtsi iidid,, vana- Rooma ajaloost - need muudkui tulid ja tulid.... Lõpuks oli neid kontoora puhkenurga raamaturiiulis 18 tk.
Aeg oli selline, ega Lapsed süüdi ei ole!!
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

Kõik teatmikud ja entsüklopeediad liikusid ainult "leti alt".
ENE/EE (1,2,3,4,5..), olümpiamängude raamatud ja EM/MM teatmikud, Tervise ABC, retseptiraamatud, võõrsõnade leksikonid jne

Osad sarjad, nagu nt. "Seiklusjutte maalt ja merelt" , "Ajast Aega", "Varamu" jms.

"Põnevik" sari oli juba nõukaaja lõputeema sealt 90-ndate algusest. "Kupar" ( "Kupra kriminaalromaan" ) vist kah.
Neid jah üldiselt sai ka leti pealt kui kiire olid :mrgreen:
Lemet
Liige
Kontakt:

Smoke Bellew ilmus siiski juba 85. Ja ei olnud mäletamist mööda vist mitte esimene Põneviku sarjas...
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

Oli vist jah sedapsi.
17 kevadist hetke tuli "Põnevik" sarjas välja juba 1983.

Aga terve rida raamatuid ilmus sarjas ka 1988-1990-1993-......

Ega iga sarja puhul oli raamatuid, mida sai letilt ja mida jällegi aeti tikutulega taga.
Kolm musketäri ja 10, 20 a hiljem oiid Seiklusjutte.... sarjas vist kõige rariteetsemad (ja on siiani). Sealt "Mirabilia" sarjast meenub ka nagu midagi, mis defka oli.
"Must küünal"? "Trifiidide päev"?
Ei mäleta enam täpselt :oops:
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist