Kas N Liidus oli ka midagi head?
Re: Kas N Liidus oli ka midagi head?
Ahvide planeet oli seitsmekümnendatel Mirabilia sissejuhatav tähtteos. Vist...
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Kas Kuukivi polnud Põneviku sarja esimene raamat? Aga hea asi oli see et raamatuid sai ette tellida.
Mulle on nõukaajast säravalt ja ägedalt meelde jäänud ainult üks 80ndate keskel olnud ülikuum suvi kui Modern Talking oli väga kuum (seda lasti Anne kanali ääres kõlaritest kõigile). Sai lapsena too suvi Anne kanali ääres oldud, kaarte mängitud, Krokodilli ajakirju loetud, rattaga sõidetud ja kalapirukaid nositud ja palju jalgpalli mängitud. Meil oli ka üks poiss kelle vanemad oli jõukamad ja andsid poisile iga päev 3 rubla taskurahaks. Selle raha me lõime igapäev jäätiste ja limpside peale laiaks.
Aga muidu ma ei näe midagi head nõukaajas. Väikse lapsena ma elasin Lõuna-Eesti väikses asulas. Need ümber kaudsed metsad said läbi kolatud ja no igas metsatukas oli uhke prügimägi. Sellist lagastamist ei usuks elus kui ise ei näinud poleks. Kõik prügi visati lihtsalt metsa. Ega linnades olukord parem polnud. Pürgikastid ajasid igal pool üle ja bardakk bardakk. Kõik oli nii kole, majad olid koledad, keegi ei hoolinud oma varast ega teiste varast.
Mina juba lapsena unistasin ameerikas elamisest. Koolis olid koolivormid, mingi kaltsu pidi kaelas kandma. Jube aeg oli. Noorena sai mudelismiringides käidud, aga no kõigest oli nappus. Võisid oma auto mudelit ehitada aga mingi raadiosaatjat sulle keegi ei eraldanud ja poest ka osta polnud. Kõik see letialune kaubandus, oi see oli jube aeg. Ja see viin töörahaks oli ka väga jube komme. Pudeli viina eest said tolle ja tolle asja tehtud, aga inimesed muudeti alkohoolikuteks. Väga paljudes töökohtades lihtsalt joodi alkoholi. Tänapäeval ei kujutaks seda ette, et tööl hakkad juba kell 11 päeval töökaaslastega viina jooma. Nii hea et see aeg läbi sai, jumal et seda hullust kunagi tagasi ei tuleks.
Aga muidu ma ei näe midagi head nõukaajas. Väikse lapsena ma elasin Lõuna-Eesti väikses asulas. Need ümber kaudsed metsad said läbi kolatud ja no igas metsatukas oli uhke prügimägi. Sellist lagastamist ei usuks elus kui ise ei näinud poleks. Kõik prügi visati lihtsalt metsa. Ega linnades olukord parem polnud. Pürgikastid ajasid igal pool üle ja bardakk bardakk. Kõik oli nii kole, majad olid koledad, keegi ei hoolinud oma varast ega teiste varast.
Mina juba lapsena unistasin ameerikas elamisest. Koolis olid koolivormid, mingi kaltsu pidi kaelas kandma. Jube aeg oli. Noorena sai mudelismiringides käidud, aga no kõigest oli nappus. Võisid oma auto mudelit ehitada aga mingi raadiosaatjat sulle keegi ei eraldanud ja poest ka osta polnud. Kõik see letialune kaubandus, oi see oli jube aeg. Ja see viin töörahaks oli ka väga jube komme. Pudeli viina eest said tolle ja tolle asja tehtud, aga inimesed muudeti alkohoolikuteks. Väga paljudes töökohtades lihtsalt joodi alkoholi. Tänapäeval ei kujutaks seda ette, et tööl hakkad juba kell 11 päeval töökaaslastega viina jooma. Nii hea et see aeg läbi sai, jumal et seda hullust kunagi tagasi ei tuleks.
See, mida kirjutas Vipu, on absoluutselt õige. Minu jaoks (sündinud 1959) oli N Liidu aeg lihtsalt kohutav. Kapten Trumm muidugi kirjutab, kui tore oli temal. Ei vaidle vastu, aga minul oli õudne, kuigi lapsepõlv, ema ja isaga polnud just halb. Aga, siis kui ma juba jõudsin keskkooli ja siis Tartu Ülikooli, see kõik oli lihtsalt õudne. Huvitaval kombel, aga toredam oli sõjaväeõppus esmaspäevati Tartus, ma olin sellest huvitatud.
Oman vastavaid kohustusi ja piiramatuid õigusi antud ülesannete täitmisel.
Kas oli ka midagi head? laialdane odava ja kange alkoholi valik: http://m.nnm.me/blogs/lisrnd/chto-pili-v-sssr/
NSVL'is jäädi inimeseks mitte tänu nõukogude viljastavatele tingimustele vaid vaatamata sellele.
Igatahes ei ole see eluolu, mis meid igapäevasel igalpool saatis, täna ka naabri juurest kuhugi kadunud. Isegi meie "esi-antifašist" tunnistab, et vaene ja natslik Eestimaa on meditsiiniabis kordades eeskujulikum kui naaberriigi kultuuripealinna esindushaiglas saab kogeda...
Igatahes ei ole see eluolu, mis meid igapäevasel igalpool saatis, täna ka naabri juurest kuhugi kadunud. Isegi meie "esi-antifašist" tunnistab, et vaene ja natslik Eestimaa on meditsiiniabis kordades eeskujulikum kui naaberriigi kultuuripealinna esindushaiglas saab kogeda...
Максим Рева
2 октября в 6:05 ·
Ну вот други, меня, как и предсказывали доктора, снова накрыл танзелит, типа ангина только хуже. В марте было тоже самое, тогда оказался в Эстонии. Теперь вызвал питерскую скорую и так сказать могу сравнить.
Господа грустно. Стыдно не то чтобы фотки выкладывать, они выглядели бы как западная пропоганда, это стыдно фотографировать. Туалет: разбитые, грязные унитазы, в кране только холодная вода. Так как сейчас почти шесть утра, меня положили на классическую пружинную совковую кровать в коридоре. Пятки выше пятой точки сантиметров на 20 минимум. Правда предупредили, что утром переведут в палату. Думаю дальше будет как в сказке.
Вот лежу я и думаю: бляха мы пиндосам в Сирии вставляем, а себе и для себя нормальные условия сделать не можем. Почему? Почему, блин в нищей Эстонии, в час ночи меня уложили на ох.........ную кровать, размерами в маленькую спальню и катали в два кабинета пока думали чё со мной делать, а потом спросили у меня сейчас резать или до утра под капельницей посплю. Сильно тогда домой хотелось. Вот же дураком был, думаю я сейчас, лёжа на этом совке в центре культурной столице великой страны, в Боткинской больнице.
Сейчас дома. Ушёл из больницы сам, так как больше суток не спал, а в коридоре, сами понимаете не поспишь. Вообще о чём думает минздрав, нарваться хочет? Такое отношение к пациенту, лишение его сна, оставление его с острой болью без должного ухода, правозащитниками трактуется однозначно как пытка. Спасибо, что хоть антибиотики в кололи и то только тогда когда поняли, что я сейчас начну права качать."
Selline "hea" on, minu meelest, ka praegu meie lette kaunistamas. Pole see NL selle kohalt nii ainulaadne midagi.Illike kirjutas:Kas oli ka midagi head? laialdane odava ja kange alkoholi valik: http://m.nnm.me/blogs/lisrnd/chto-pili-v-sssr/
Kustotsast see alkohol nõuka ajal odav oli? Koolimatemaatika- värske TPI lõpetanud insener sai palka 120 rubla. Poolik maksis 4.12. Tänasel päeval saab õppimise kõrvalt erialast tööd tegev tudeng lõdva randmega tonni kätte, kui just jumalast juhmi või padulaisaga pole tegu. (Koduse näite põhjal julgen kinnitada, et mittemidagi tegemise eest (nädalas max 10 tundi vaimset pingutust) saab 400+) Joodava pooliku saab 7-8 rahaga kätte. Valikust ei hakka rääkimagi...
oot-oot.Fucs kirjutas:Kõik teatmikud ja entsüklopeediad liikusid ainult "leti alt".
ENE/EE (1,2,3,4,5..), olümpiamängude raamatud ja EM/MM teatmikud, Tervise ABC, retseptiraamatud, võõrsõnade leksikonid jne
Osad sarjad, nagu nt. "Seiklusjutte maalt ja merelt" , "Ajast Aega", "Varamu" jms.
"Põnevik" sari oli juba nõukaaja lõputeema sealt 90-ndate algusest. "Kupar" ( "Kupra kriminaalromaan" ) vist kah.
Neid jah üldiselt sai ka leti pealt kui kiire olid
Millest me nüüd räägime? Raamatu VALIKUT ju tegelikult polnud, vähemalt selles tavapärases mõttes millest saaks aru muu maailm. Või millisena me seda tänapäeval mõistame.
Mis ENE/EE - kui sa ikka tahtsid osta näiteks Encyclopedia Britannica või Americana või Grand Larousse', siis öelge mulle kust seda nõuka-ajal sai seda osta?
kopkas see on raske saak, tal on metal sees.Kapten Trumm kirjutas:80ndate keskpaigas:
32 kopkat maksis 0,5 liitrine (suur) limonaad, 20 kopkat pudel ja 12 kopkat sisu.
Väike limonaad (0,33 liitrit) maksis 18 kopkat, 10 kopkat pudel ja 8 sisu.
Eriti räige hinnaga oli Pepsi, 45 kopkat, millist 10 kopkat pudel (villiti samasse 0,33 pudelisse, mis väike limonaad) ja 35 kopkat sisu.![]()
Sai küllalt pudeleid korjatud![]()
Poeõlut rubla ajal kodus ei pruugitud, lihtsalt see poeõlu oli päris räige "maitseomadusega" võrreldes maal aetud koduse kadakase koduõllega.
Meil tiksus keldris terve rivi roostevaba ankruid sedasi. Vanaisa oli EW kooliga põllumees, kes teadis, kuidas kesvamärga teha (samakat kah)![]()
Samakat ise ei joodud ja eriti palju ei tehtud (vahelejäämise oht), seda kasutati rohkem natuuramajanduses maksevahendina.
Aga jällegi millest me räägime? Rahast mis ei ole päris raha, vaid mingi raha aseaine. Pane need hinnad US dollarisse või saksa marka, saaks mingigi võrdluse, millel oleks mingigi mõte.
Või kasvõi võrrelda sellega millal (st. mis aastakümnel) Eesti-Soome võrdluses läks Soome elatustaseme suhtes eest ära. Niiet siiamaani on märgatav vahe sees.
Loe eelnevaid poste ka, siis saad aru, et seda ma ju räägingi, et muffigi saada polnud. Ja mis oli, see käis leti alt.chac kirjutas:oot-oot.Fucs kirjutas:Kõik teatmikud ja entsüklopeediad liikusid ainult "leti alt".
ENE/EE (1,2,3,4,5..), olümpiamängude raamatud ja EM/MM teatmikud, Tervise ABC, retseptiraamatud, võõrsõnade leksikonid jne
Osad sarjad, nagu nt. "Seiklusjutte maalt ja merelt" , "Ajast Aega", "Varamu" jms.
"Põnevik" sari oli juba nõukaaja lõputeema sealt 90-ndate algusest. "Kupar" ( "Kupra kriminaalromaan" ) vist kah.
Neid jah üldiselt sai ka leti pealt kui kiire olid
Millest me nüüd räägime? Raamatu VALIKUT ju tegelikult polnud, vähemalt selles tavapärases mõttes millest saaks aru muu maailm. Või millisena me seda tänapäeval mõistame.
Mis ENE/EE - kui sa ikka tahtsid osta näiteks Encyclopedia Britannica või Americana või Grand Larousse', siis öelge mulle kust seda nõuka-ajal sai seda osta?
Vabandust, see oli iroonia. Muud poes ei olnud.Lemet kirjutas:Kustotsast see alkohol nõuka ajal odav oli? Koolimatemaatika- värske TPI lõpetanud insener sai palka 120 rubla. Poolik maksis 4.12. Tänasel päeval saab õppimise kõrvalt erialast tööd tegev tudeng lõdva randmega tonni kätte, kui just jumalast juhmi või padulaisaga pole tegu. (Koduse näite põhjal julgen kinnitada, et mittemidagi tegemise eest (nädalas max 10 tundi vaimset pingutust) saab 400+) Joodava pooliku saab 7-8 rahaga kätte. Valikust ei hakka rääkimagi...
Arvestades seda, kuipalju viimasel ajal netiruumis seda va nostalgiat stiilis "...kõigil oli tööd ja toit laual..." (isegi TMH gümnaasium sai hiljaaegu sellise jamaga maha)- pean tunnistama, et ei saanud irooniale pihta. Sorry...
Aga sa ära mõista seda tänapäaevas. Mõista seda 30+ aastat minevikus siis kui NL olemas oli.chac kirjutas: Millest me nüüd räägime? Raamatu VALIKUT ju tegelikult polnud, vähemalt selles tavapärases mõttes millest saaks aru muu maailm. Või millisena me seda tänapäeval mõistame.
Pisut norides:
Õigem ongi vist öelda, et võrreldes nõukaajaga väärtustatakse nüüd tööd vastavalt tegelikule turuhinnale ja tulemuseks ongi, et traktorist pole enam külakunn ja resto uksehoidja... neid polegi enam. Nõuka ajal sai minu ehitusalal tegutsenud peainsenerist isa aastaga umbes samapalju palka, kui traktorist suvega. Seejuures võis traktorist haltuurat veel N korda suuremas mahus juurde tiksutada, kõik riigi masina ja kütusega. Tüüpilised nõukaaja taganutjad ongi just need, kel nüüd suhteliselt(!) kehvemini läheb.
vsmutionu kirjutas:Praegu on 10 rm metsakuiva halgu ca 400 euri, mis omakorda on ca pool statististilisest keskmisest kuupalgast.
Kuidas siis sellega ikkagi on? Saab keskmiselt 800 või "lõdva randmega tonni"?Lemet kirjutas:Tänasel päeval saab õppimise kõrvalt erialast tööd tegev tudeng lõdva randmega tonni kätte, kui just jumalast juhmi või padulaisaga pole tegu.
Õigem ongi vist öelda, et võrreldes nõukaajaga väärtustatakse nüüd tööd vastavalt tegelikule turuhinnale ja tulemuseks ongi, et traktorist pole enam külakunn ja resto uksehoidja... neid polegi enam. Nõuka ajal sai minu ehitusalal tegutsenud peainsenerist isa aastaga umbes samapalju palka, kui traktorist suvega. Seejuures võis traktorist haltuurat veel N korda suuremas mahus juurde tiksutada, kõik riigi masina ja kütusega. Tüüpilised nõukaaja taganutjad ongi just need, kel nüüd suhteliselt(!) kehvemini läheb.
Kes on foorumil
Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist