Siiski julgen arvata, et akf on üks neid väheseid Eesti spetsialiste, kelle teadmised võimaldavad vastavatele poliitikutele meelde tuletada vastust näiteks sellisele küsimusele: mis tulemuse ja kui kiiresti annaks kaitse-eelarvesse toodud lisamiljard?Martin Herem kirjutas: Kas me peaksime rohkem pappi iseseisvasse kaitsevõimesse laduma? Ma ei tea. Ma tean seda, et meie ühiskond areneb samaaegselt kaitseväega. Vaiksemalt kui tahame, kuid areneb. Venemaal ei arene. Ei arene teadus, haridus, riigikorraldus ega tootev ettevõtlus. Sõjavägi areneb. Kuid areneb ebaproportsionaalselt, ilma ühiskonnata. Isegi väikeste sõdade võidud, on vaid teetähised NL taolise riigi lõpu poole.
Kas Tallinna kolm päeva (nädala, kuu jne) pikema vastupanu, et liitlastele jääks natuke rohkem kõhklemisaega?
"Kolakas" läheb tõenäoliselt meist mööda mõne kergema saagi suunas?
Iseseisvalt Narva tagasivõtmise, kui sinna tungivad ilma soomustehnika ja õhutoetuseta väed ülestõusu lavastama?
jne.
Loomulikult saavad sellised vastused olla vaid prognoosid, aga see tähendab sellist tulemuslikkuse mõõtmist, mis ka teise eriala inimesi kõnetaks.
Mõistan ka seda, et sellised vastused peavad olema templite all, seega siin ei saa neist väga kirjutada. Ma arvan niigi, et seda foorumit loevad huviga mitme riigi luured ja vastuluure.
Nii, et jätame selle. Lihtsalt ... meie välispoliitika vähemalt sama kõva korüfee - Jüri Luige - jutt eilses Postimehes näitab, et välispoliitika meeste vahendid Eesti kaitsmisel võivad Trumpi võidu puhul jääda samale efektiivsuse tasemele meie sõjalise kaitse võimega. Tunnistagem, et diplomaadid on siiani ikka head olnud ja oma asjaga hakkama saanud, aga sisuliselt olid soovitused ikkagi üsna õlekõrte otsimise tasemel ja artikkel sisaldas üsnagi pessimistlikku ohuhinnangut - Trumpi võidu korral kusagil midagi proovitakse ja mis siis USA teeb, me ei tea. Paanikatekitamises hr Luike pole mõtet süüdistada - ta on asjade juures olnud ka viletsamates olukordades.