Jõelaevad Emajõel

Vaba foorum kus võib arutada mujale mittesobivatel teemadel.
Vasta
Haugas
Liige
Kontakt:

Re: Jõelaevad Emajõel

Postitus Postitas Haugas »

aurik kirjutas: Huvitav... mina olen seal küll näinud ainult kahte identset liivapraami. Mõlemad on praegu Maa-ameti kaardil kenasti näha ja muud ei midagi. Nende fotosid mitutsugu Piirissaare pildiseeriates aeg-ajalt ilmub. Meie teema lk 9 pildil on mõlemad näha, üks tervenisti, teisest, (mille roolikamber pole säilinud) paraku vaid esiots.
Jutt jumala õige! Ups, ei ole sealkandis enam aastaid käinud, mälu andis jalaga ahtrisse... :oops:
aurik
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas aurik »

Haugas kirjutas:
aurik kirjutas: Huvitav... mina olen seal küll näinud ainult kahte identset liivapraami. Mõlemad on praegu Maa-ameti kaardil kenasti näha ja muud ei midagi. Nende fotosid mitutsugu Piirissaare pildiseeriates aeg-ajalt ilmub. Meie teema lk 9 pildil on mõlemad näha, üks tervenisti, teisest, (mille roolikamber pole säilinud) paraku vaid esiots.
Jutt jumala õige! Ups, ei ole sealkandis enam aastaid käinud, mälu andis jalaga ahtrisse... :oops:
Pole hullu, juhtub parimateski peredes. Mina olen siin foorumis kümneid kordi eksinud, aga ikka on keegi parandanud või ise õigele jäljele jõudnud.

Veel ajaloopilte. Vist kõik Nostalgilise Tartu kaudu leitud

"Tasuja" 50-te lõpul, enne viimast ümberehitust
TasujaVn.jpg
----
Aasta 1965, Santa-Maria hiilgeajad
kohvik65.jpg
Tühjade taarakastide hulk on igal juhul muljetavaldav
----
Pilt dateeritud 1971.aastaga. Jõetramm "Narva" seismas täpselt seal, kus praegu lodjasaatkond. Kahjuks pole täies ulatuses peale mahtunud, aga väiksemate jõetrammide pildid on nii haruldased, et mõtlesin- las ta olla
Narva1.jpg
Kui märgitud aasta on õige, siis ta ei sõida enam Ujula-Rannapaviljoni liini, vaid sõelub Ihaste vahet. Lau- ja pühapäeviti regulaarselt, tööpäevadel asenduslaevana.
Zoig
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Zoig »

Facebookis "Nostalgiline Tartu" grupis ujus see pilt pinnale, väidetavalt on atomotost võetud kuid ma pole leidnud kuskohast täpselt.
Pilt
Et oleks raskem!
Oliverk
Uudistaja
Kontakt:

Postitus Postitas Oliverk »

Zoig kirjutas:Facebookis "Nostalgiline Tartu" grupis ujus see pilt pinnale, väidetavalt on atomotost võetud kuid ma pole leidnud kuskohast täpselt.
Pilt
http://forum.automoto.ee/showthread.php ... 9#pid60089
aurik
Liige
Kontakt:

Re:

Jehh, tuli tuttav ette, vaatasin järgi, et selle foto viide avaldati meil juba 9 aastat tagasi (lk.9):D Tõsi, aeg on otseviite ära muutnud.
Minu tolleaegne reageering ka.
aurik kirjutas:Jaan59 poolt viidatud automoto foorumi pildi peal on silla juures olev laev vist Koidula. Sõsarlaev Kreutzwaldist (praegune Pegasus)paistab vasakul pool esimene ots. Pildi kvaliteet on muidugi kehvapoolne, et 100% kindel olla, aga paar pisidetaili nagu viitavad sellele, kumb laev on ühel või teisel pool. Vasakul kalda ääres seisab muidugi Turist/Uku, mis siis oli rakendatud hotellialusena.
Millegipärast kaldun arvama, et pildi tegemise kuupäev on 1.mai 1973(võib-olla ka 72). Vana bussijaamaköks silla juures on lammutatud.
Õhupalliga vudiv tüdruk viitab maiparaadile minekule. Põõsad ka veel lehtes pole. Ja laevade kontsentratsioon- Jõesadama esindus sõitiski paraadile laevadega ning kohe pärast rongkäigu lõppu alustasid Koidula ja Kreutzwald ning Zarja praeguse Kalevipoja samba juurest lõbusõite. Järgnevatel aastatel oli Zarja juba Narvas ja Emajõel sõite ei teinud.
Lisan ka ühe kahjuks kehva kvaliteediga sealtkandi vaate. Polnud selgelt dateeritud, aga pakuks üpris kindlalt aastat 1970
TartuJS7.jpg
TartuJS7.jpg (27.39 KiB) Vaadatud 8906 korda
siit võetud http://muis.ee/museaalview/3222879
aurik
Liige
Kontakt:

Re: Re:

aurik kirjutas: Polnud selgelt dateeritud, aga pakuks üpris kindlalt aastat 1970
Kui fotot suurendada, siis võib ikkagi olla 1971.a. Tundub, et kraana askeldab uue bussijaama ehituse kallal. Vaade veeseisu järgi kindlasti hilissuvine ja tegu polnud nii kapitaalse ehitusega, mille kallal peaks mitu aastat (isegi arvestades sovetiaegset ehitustempot) maadlema
Järgnev kolmene seeria on kindlalt dateeritud 1970-ga. Järjest kurvitagused vaated
Trtsadam70-3.jpg
Trtsadam70-3.jpg (33.36 KiB) Vaadatud 8858 korda
Trtsadam70-2.jpg
Trtsadam70-2.jpg (31.26 KiB) Vaadatud 8858 korda
Trtsadam70.jpg
Trtsadam70.jpg (28.64 KiB) Vaadatud 8858 korda
päritolu: http://muis.ee/museaalview/3204940 , http://muis.ee/museaalview/3204935 , http://muis.ee/museaalview/3204937
Mina mäletan juhtumisi aega 70-te keskelt, kui Ropka sadamat polnud veel olemas ja liiva-, kruusa ning mullaahunnikud ulatusid üsna katkematu joruna päris sadama lõpust kuni sirge lõppu jõesadama administratiivhoone ja jõe vahel. Ning nende vahel askeldas korraga viis ekskavaatorit
Kasutaja avatar
Castellum
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Castellum »

Eks seegi käi teema alla:
http://rahvahaal.delfi.ee/news/uudised/ ... d=75915215
Aga kuhu sellega mindi?
Kindlusarhitektuur on osa meie elukeskkonnast
aurik
Liige
Kontakt:

Castellum kirjutas:Eks seegi käi teema alla:
Aga kuhu sellega mindi?
Tõenäoliselt Karlova sadamani. Seal vist haagitakse pontoonid lahti ja tõstetakse talveks kaldale.
Aga mul on ajalooküsimus.
Kus kuradi kohas oli Tartus selline randumiskoht? Aasta siis oli 65
Lermontov65.jpg
Lermontov65.jpg (33.73 KiB) Vaadatud 8546 korda
Mul endal on küll üks kahtlus, aga taamal olev taust on na veidravõitu. Roolikamber varjab kõik olulise ära.
Võetud siit http://muis.ee/museaalview/3184822
klm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas klm »

aurik kirjutas:
Castellum kirjutas:Eks seegi käi teema alla:
Aga kuhu sellega mindi?
Tõenäoliselt Karlova sadamani. Seal vist haagitakse pontoonid lahti ja tõstetakse talveks kaldale.
Aga mul on ajalooküsimus.
Kus kuradi kohas oli Tartus selline randumiskoht? Aasta siis oli 65
Lermontov65.jpg
Mul endal on küll üks kahtlus, aga taamal olev taust on na veidravõitu. Roolikamber varjab kõik olulise ära.
Võetud siit http://muis.ee/museaalview/3184822
Kuskil praegusest Sadamateatrist mõnikümmend meetrit allavoolu.
Lobudik meenutab väga praegusel Fortuuna tänaval asunud lobudikku, puud Pärna tänaval, pärmivabrik jääb kaadrist paremale.
Kasutaja avatar
Manurhin
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Manurhin »

klm kirjutas: Kuskil praegusest Sadamateatrist mõnikümmend meetrit allavoolu.
Lobudik meenutab väga praegusel Fortuuna tänaval asunud lobudikku, puud Pärna tänaval, pärmivabrik jääb kaadrist paremale.
Käis omal ka peast korraks sama mõte läbi, aga no ei ole minu arvates see koht. Fortuuna tänava majad on jõest ikka jupp maad kaugemal. Teiseks, sel juhul peaks need majad asuma umbes kusagil seal, kus on praegu Anne kanali ots. Seal on tänav jõest veel kaugemal ja minuteada seal mingeid puulobudikke ega pildil nähtavaid sarasid polnud. Vanematel kaartidel on näha, et peale pärmivabrikut veel mõni maja on ja seal ka linn enne Annelinna tekkimist lõppes. Teed, mis jõeni välja tuleb, seda enam veel sellist mäkke tõusvat teed pole seal ka. Pärna tn. ei saa see raudselt olla, sel juhul oleks pärmivabriku nurk pildil. Samuti, vaadakem inimeste varjusid - varjud on pikad. Seega on järelikult õhtu või hommik. Ja lõpuks, pildi juures pole kusagil kirjas, et see on tehtud Tartus, on "Tartu linna koolide õpilaste väljasõit laevaga Haaslavale." Seega, minu oletus on, et pilt on tehtud Haaslaval (või kusagil mujal väljaspool Tartut). Vaadates kaardilt jõe kulgemist, võib arvata, et inimestele selja tagant paistev päike on läände loojuv päike. Sellest järeldaks, et pilt tehti siis, kui rahvas on parajasti minemas laevale, et sõita tagasi Tartusse.
Kirves pole mänguasi, raiuge see omale pealuu sisse!
"Suured inimesed on ikka tõesti imelikud," ütles ta endamisi lihtsal moel, kui ta oma teekonda jätkas.
aurik
Liige
Kontakt:

Mõtlesi ka vahepeal Haaslava peale, aga selle vastaskaldal Kabinas...no ei olnud sellist hajaküla. Üks majapidamine parvekoha juures ja kõik.
Mulle ka tundus, et see sadamateatrist allapoole ei taha klappida, seda enam, et reisijatel oleks sellesse kaugesse soppi olnud raske pääseda, minna oleks tulnud üle slipi või töökojast mööda, mille ümber vedeles igasugu vana laevarisu. Praegusele Turusillale lähemat piirkonda võiks siiski kaaluda, sest vastaskaldal Pärna ja Paju tänava vahel veel uusi maju polnud ja piirkonnas oli väikseid lobudikke küll.
Veeseisu järgi tundub pilt olema sügisene, sest "Lermontov" on randumissilla suhtes vägagi all.
Minuteada oli selliseid randumissildu 60-te keskel Võidu sillast allapoole kaks ja mõlemad Ülejõe poolsel kaldal- passaaži kohal (praeguseaja seisuga siis kahe vaateplatvormi vahel) ning Põik tänava mõttelise pikenduse otsas. Kahju, et ei oska leida fotot, missugune oli enne "Tartu" hotelli ehitust sealne piirkond. Tegelikult olen näinud üht pea kümme aastat vanemat fotot, mis seda serva nats puudutab. Seal oli küll mõnd tarekest näha ja mõni päris jõe lähedal.
aurik
Liige
Kontakt:

See piltmõistatus valmistab kõva peamurdmist, aga tundub, et kõige tõenäolisem on ikka praeguse Turusilla kant. Ühe juba varem läbi jooksnud 1950.a. pärit klipiga võib leida hea tahtmise korral sarnaseid jooni.
http://www.filmi.arhiiv.ee/fis/index.ph ... 1467908029
(04:13:08- 04:17.09)
Nimelt asus Turusilla kandis 40-te II poolest mingi aeg Tartu reisisadam. Üleüldse käis sadama piirkonnas kuni 70-te keskpaigani permanentne kaide rekonstrueerimine ja nt Fortuuna kaldapealse randumissillad olid kindlasti 1957.a. olemas. Bussijaama juures olev sildumiskoht oli regulaarselt kasutuses alles alates 1967.aastast. Eks siis enne seda tarvitati olemasolevaid kohti vastavalt kairemontide liikumisele, veeseisule jne. Ühel kehva kvaliteediga samuti 65.a. fotol (vist fotise andmebaasis) on "Lermontovi" näha tõesti Turusilla kohal seismas.
Nii et foto rakurss võib olla edukalt selline, et Pärmivabrik jääb vasakule kaadrist välja ja parempoolse otsa majad on Paju-Pika-Uue tn piirkonna omad.
Et jõgi jookseb seal üsna täpselt põhjast lõunasse, siis idast paistev (sügisene madal) päike võib hommikupoole sellise varju tõesti tekitada.
Pole päris hästi aru saada, kas inimesed tulevad laevalt maha või lähevad peale. Võib-olla üks sats ronibki maha ja kaldal passijad on pardalesaamist ootamas.

Et eelmine lehekülg lõppes "Turistiga" siis paar jäädvustust temast veel. Lisaks muidu kirjule ja kuulsale ajaloole on ta ju Peipsi basseini I spets kruiisilaev (25 magamiskohta) ja esimene hotell-laev (alates 1970.aastast, sest aasta varem oli ta 100% kindlusega sõidus)
Kõigepealt 1961.a. kevad. "Turist" ja tema ees olev "Tasuja" on just oma viimastelt ümberehitustelt saabunud
turist61.jpg
Järgmine foto dateerimata, aga see peaks olema ikka 60-te II poolest. Kohta ei suuda ma ära arvata.
TuristX.jpg
Tänud ksf Kaljupeetrile ja susile saadetiste eest

Et õnnetust "Marcusest" on varem siin juttu olnud, siis üks foto ajast, kui ta on oma uhke antiiknimega värskelt Tartusse jõudnud. 1981.juuni. Kõrval peaks olema Vetelpäästeühingu "Aita"
Prometheus.jpg
siit pärit
http://muis.ee/museaalview/3240529
Viimati muutis aurik, 29 Okt, 2016 18:49, muudetud 1 kord kokku.
aurik
Liige
Kontakt:

"Lermontovi" koha küsimus sai lahenduse. Ongi praeguse Turusilla juure.
Järgnev foto 1965.aastast
Pärmivabriku kompleksi kõrval olevad majakesed ongi täpselt need, mis "Lermontovi" pildil vasakus servas.
sadam.jpg
sadam.jpg (58.42 KiB) Vaadatud 8141 korda
Vasakult ülesvoolu minnes reisilaevad "Narva", "Lauristin" ja "Vanemuine". Viimane seisab suure tõenäosusega just otsitud randumiskoha ääres.
Kasutaja avatar
Rügaja
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Rügaja »

Kohta ei suuda ma ära arvata.
Värska laht?
aurik
Liige
Kontakt:

Rügaja kirjutas:
Kohta ei suuda ma ära arvata.
Värska laht?
Täiesti võimalik, aga ma julgeksin pakkuda, et sellel ajal oli Värskas juba vähe korralikum randumissild. Ehk keegi teab?
Võimalik ka Peipsi idakallas, Raskopeli, Zeltša lahed või mis iganes. Tartust sinnakanti laevaekskursioone tehti.

Retrot kuldsetest 60-test. Jälle Nostalgilisest Tartust saabunud. Sinna ikka viimasel ajal tekib.

Santa Maria 60-te II poolel
EmajKohv.jpg
Tasuja 1969. Pildistatud Rannapaviljoni laevapeatuse juurest. Raske uskuda, et mõne aasta pärast saab laevast mälestus
Tasuja69.jpg
Veel varasemat aega. 30-d. Veeseisu järgi pakuks, et sõiduhooaeg on varsti algamas
paadisBot.jpg
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 3 külalist