Tsiviilkaitse elik kodanikukaitse tänases Eestis

...ja kõik muu sisejulgeolekusse puutuv
Vasta
alban
Liige
Kontakt:

Re: Tsiviil- elik kodanikukaitse tänases Eestis

Postitus Postitas alban »

Umbes aastal 1986 õpetati meile koolis marlimaskide õmblemist. Räägiti ka, et kui pommitama hakatakse, siis evakueerume kooli keldrisse, mis on pommivarjend. Kool asub tänaseni Tallinna vanalinnas ning selle kelder on pärit keskajast. Keldri ja garderoobi suurus ei võimaldanud mingilgi viisil varjet pakkuda kõikidele õppuritele ja õpetajatele. Sellest, et keldril olid aknad, ma ei hakka rääkimagi. Metalluksi, filterventilatsiooni jne seal ka ei olnud. Lähimad teadaolevad varjendid on Rannavärava mäe sees asuv juhtimispunkt (ilmselgelt sinna koolitäis inimesi poleks mahtunud ega sissegi lastud) ning Toompea all olevad varjendid (polnud samuti kooliõpilastele ette nähtud).
Meid viidi klassiekskursioonile Kalevi kommivabriku kõrval asunud varjendisse. Lasti sireenigi lühidalt. Mitte keegi ei rääkinud, et see varjend oleks meie jaoks ega öeldud ka millisesse varjendisse peale kooli keldri me häire korral varjuma peaks.
Elasime perega Lasnamäel. Ei olnud läheduses ühtegi varjendit või maaalust garaaži. Küsisin nüüd ka oma vanematelt üle kas mingist varjenditeemast oli sel ajal juttu, kuhu me varjuma pidime. Vastus oli, et ei olnud juttu ning polnud ka teada.
Paberil võis neid varjendeid ja plaane palju ning ilusaid olla aga reaalsus oli teistsugune. See siis minu empiiriline kogemus nõukogude tsiviilkaitsest. Ei leia, et siin oleks midagi taga nutta.
Marlimask pakub FAB500 vastu sama palju kaitset täna nagu 30 aastat tagasi.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Räägiti ka, et kui pommitama hakatakse, siis evakueerume kooli keldrisse, mis on pommivarjend
Siin on tegemist kas kooli "rääkija" ebakompetentsusega või selektiivse mäluga.
Sobivatesse ehitistesse varjumine oli tegelikult hädavariant, kui evakuatsiooni Tallinnast välja teha ei jõuta.
Koolieas lapsed ja noored olid kavas kindla evakuatsiooniplaani alusel evakueerida lõuna suunas (tavaliselt olid kohad Paide kandis).
24 tunniga planeeriti linn tühjaks teha mittevajalikest elanikest (jäid ca 60 000, kellele olid varjendikohad olemas).
Mingit "punaeliiti" siin linnas ei plaanitudki varjata, eelhoiatusega rünnakute puhuks olid linnavälised juhtimispunktid kuni linnarajoonide valitsuste tasemeni.
Ootamatu rünnaku korral oligi drill varjumine sobivates kohtades, signaali "õhuhäire" peale.
Eelhoiatusega rünnaku korral olnuks sa juba ammu kuskil Väätsa kandis põllutööd tegemas.
Vatimarli mask oli kaitseks radioaktiivse tolmu eest, kui varjutakse hermetiseerimata keldrites ja kui liigutakse pärast purustatud linnast minema.
Keldrikorruste aknad pidi hoone omanik ise kindlustama, kust saadi materjalid, ei tea. Lüüakse laudadega kinni ja kaevatakse väljaspoole pinnasevall.
Labidad, kärud ja riistad olid üldiselt olemas.

Loomulikult oli Helsinki seis parem (ei sõltutud evakuatsioonist), kuid Soome puhul tuleb ka arvestada, et nende võimalused saada eelhoiatust ning oma relvajõudude pakutav heidutus olid NSVL omast mitmeid suurusjärke lahjemad. ENSV taseme saavutamine on EV-le vaid tühine vahe-eesmärk, eesmärk ise saab olla vaid kõrgliigasse pääs (Soome, Sveits, Iisrael).

Varjumine suvakeldris pole siiski väga tõsine kaitse-meede (eriti kui kaasneb nt akende purunemine ja igasugu gaaside sissepääs), kuid jällegi korralikult drillituna parem kui mitte midagi (kari eelhoiatuseta inimesi kesk tänavat). Jaapanis 1945 jäid inimesed ellu üllatavalt lähedal sündmuskohale, kui nad juhtusid piisavate kaitseomadustega kohas olema.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Lemet kirjutas:Toomas, varjendid on üks ja isegi mitte oluliseim osa sellest, mida meil hetkel puudu. Hetkel on meil puudu terve süsteem kui selline. Mis nõukogude ajal siiski olemas oli. Nii hea või halb, kui see oli. Puust ette ja veelkord punaseks- Pärnuga võrreldav Pripjat veeti peale otsuse vastuvõtmist organiseeritult tühjaks loetud tundidega. Kaua läheks meil samalaadse asja läbiviimiseks? Ja kui ma nüüd loen siin, kuivõrd mõtyetu ja olenatu toona kõik oli....ja kuivõrd silmapaistvalt edumeelsed me oleme olnud siis ...nojah.
Noh, kuidas meil oldi valmis out-of blue ürituseks Pärnu jaanuaritormi ajal, on ju küllalt kirjutatud. Evakueeritavas piirkonnas loeti inimesi paari tuhandega (hõredalt asustatud rannarajoon). Ka neid tuli pärast vee pealetulekut käia Unimogide ja kummipaatidega veest ära toomas. Mingit teavitust kui sellist polnud ja peale tormi sinna pandud sireenisüsteem võeti hiljem käigust maha, kuna kohalik linnavalitsus arvas, et pole vaja sellele kulutada.

Sellise "tausta" juures tuleb rahul olla, et see töörühm üldse tehtigi. Tõsi, suuri lootusi ma sellele ei pane, sest selle organisatoorne vorm ise (komitee põhimõte) määrab selle protsessi hambutuse. Tõenäoliselt lahendatakse tsiviilelanike kaitse umbes sellisel tasemel nagu oli Inglismaal külma sõja ajal. Varjendite sundehitust ei prognoosi, selleks räägib Eesti poliitikas raha liiga palju ning märtsipommitamine on juba unustatud.
Viimati muutis Kapten Trumm, 25 Okt, 2016 11:33, muudetud 1 kord kokku.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
toomas tyrk
Site Admin
Kontakt:

Postitus Postitas toomas tyrk »

Lemet kirjutas: Puust ette ja veelkord punaseks- Pärnuga võrreldav Pripjat veeti peale otsuse vastuvõtmist organiseeritult tühjaks loetud tundidega. Kaua läheks meil samalaadse asja läbiviimiseks?
Sellest on meil ju ka juba juttu olnud. Puust ette ja veelkord punaseks.

Pripjat oli mõnekümne km kaugusel Kiievist, mis oli siis ning on praegu miljonilinn. Pripjati evakueerimine toimus nii, et Kiievist aeti lihtsalt ühiskondliku transpordi bussid, ja ka muud bussid, mis saadaval olid, Pripjati linna. Ja siis toodi need inimesed Kiievisse. Mitte ei evakueeritud maale. Ja ei toimunud see loetud tundidega. Busside järjekord Pripjati linnas olevat olnud tunde pikk. Ikka terve päev läks ära.

Nüüd aga evakueeri Kiievi suurune miljonilinn nende transpordivahenditega mis Kiievis olemas on. Ja mitte teise suurde linna, vaid kuhugi maakohtadesse laiali. Ja siis taga, et kõigil neil evakueeritutel oleks ööseks katus peakohal ning hommikuks söök ja jook olemas.

Ja siis räägi, et sul on toimiv süsteem olemas.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Nüüd aga evakueeri Kiievi suurune miljonilinn nende transpordivahenditega mis Kiievis olemas on. Ja mitte teise suurde linna, vaid kuhugi maakohtadesse laiali. Ja siis taga, et kõigil neil evakueeritutel oleks ööseks katus peakohal ning hommikuks söök ja jook olemas.
1. Kiiev oli nn I kategooria linn, kus ehitati varjendeid natuke rohkem ja paremini kui Tallinnas (mis oli II kategooria linn). Seega evakueeritavate arv ei pruukinud palju suurem olla.
Nn miljonilinnades andsid palju varjendikohti metroo rajatised, mida Tallinnas polnud.
2. Tallinna evakueerimiseks nähti osaliste meenutuste põhjal (mis võivad muidugi ka ilustatud olla) aega 24 tundi ning see oli korduvalt ka staabiõppuste tasemel järgi proovitud. Eksisteerisid detailsed plaanid, kes kuhu ja mis teed mööda - erinevalt nt taolisest porrist mida New Orleansis näha sai. Põhiline oli motoriseeritud evakuatsioon (rongid, bussid, veoautod).
Kasutaja avatar
Castellum
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Castellum »

Yks kirjutas:Mina jälle väidan tänu omale kogemusele, et oli pakasuhha. Kaasfoorumlasi on siin teisigi, kes seda sama ütlevad. Oma kogemusele tuginedes.
Ja millised on need Sinu kogemused?
Yks kirjutas:Kaheksakümnendate alguses sai ise veenduda, et Toompea bastionites asunud varjend ei olnud juba siis enam see, mida siingi üritatakse meile ette manada. Jah, ta oli kindlasti oma naride ja kohati töötava ventilatsiooniga parem kui 90ndatel, aga see on ka kõik. S..a junnid olid juba siis kordiorides. Ja kastides olnud gaasimaskid, mis kindlasti kajastusid "statistikas", olid hallitanud ja selgelt oma "best before" minetanud juba Kuuba kriisi ajal
On need Sinu isiklikud kogemused? Minu kogemused seda väita ei luba. Tõsi, ise käisin seal pisut varem, umbes 1979. Pisut juba hoolitsemata, aga üldiselt puhas. Elekter, vent, vesi - kõik töötas...

Seda varjendit (või osa sellest) taheti likvideerida küll. Oli kaks ettepanekut - kas kunstiladu või mingi kohvikumoodi asi. Muinsuskaitse oli seisukohal, et parem kunstiladu, sest kohvik nõuab liiga palju uus/ümberehitusi. Sinnapaika jäi see kõik...

Kas gaasimaskijutt on isklik kogemus või ka väljamõeldis?
Yks kirjutas:Isegi kui aust. ksf Castellum esitab siin virnade kaupa ettekandeid ja brošüüre ja muid materjale, siis minu jaoks pole see statistika kahjuks mingi argument.

Ehkki tõendeid on "virnade kaupa", aga ikka ei usus...meenutab juba seda:
"Лавров: А ну-ка предъявите мне доказательства Российского присутствия в конфликте на востоке Украины!
Украина: Вот снимки со спутников с перемещениями техники
Л: Это я вижу. Вы мне доказательства предъявите!
У: Ну.. вот снимки залпов "Градов" с российской территории.
Л: Да, я вижу. Но доказательства где?
У: Вот привязки сообщений российских военных в Инстаграме к местности.
Л: Интересно.. но я не вижу доказательств
У: Вот странички социальных сетей с фотографиями российских военных на территории Украины.
Л: Хорошо.. но доказательства где?
У: Вот захваченная техника с российскими опознавательными знаками.
Л: Хмм.. и всё же.. доказательства?
У: Вот переговоры террористов о поступающем у ним подкреплении из России.
Л: Да, это понятно. Но где же доказательства?
У: Вот фотографии российских военных и их документов
Л: Я вижу, вижу.. Но где доказательства?"
jne jne jne

Minu toodud arvud pole kindlasti lõplikud, sest keegi lihtsalt pole seda teemat süvitsi uurinud. Minu postitus arvudest oli mõeldud ühele vaidlejale, kes kahtles, kas varjendeid üldse oli...
Yks kirjutas:Üldse tundub, et sul Trumm on sealt nõukaajast nii kolhoosikorrast kui kultuurist kui muustki eriti vinged ja positiivsed mälestused.

Ja kui midagi muud pole enam ütelda, võta ikka KT isik ette...on Sul midagi mälestuste sisule heita ette või on ainult seda, et need on KT omad?
Yks kirjutas:Minu jaoks on see tagasivaatav ajalookäsitlus kodanikuaitse kontekstis ennast ammendanud. Kommenteerida tasub hetkel tehtavat ja mitte pidevalt vinguda!
Aga räägitakse ju hetkel tehtavast. S t, hetkel ei tehtagi suurt midagi, aga väidetakse, et kunagi pole ka midagi tehtud ja midagi sellist üldse olnud ja antakse mõista, et naabrid, kes midagi sellist teevad, on lollid...

Minu jaoks hakkaks praegu tegemine pihta sellest, et kõigepealt öeldakse ausalt - jah siin oli nõuka-aegne süsteem, mis tundus enam-vähem toimivat. Lasime sellel laguneda suures osas ära.

Nüüd võtame kätte ja vaatame, mis üldse oli olemas. Siis otsustame, mida saame olnust võtta üle ja hakata kasutama. Ja otsustame, kas ülejäänu muuseumiks, lammutamiseks vms.

Siis ütleda välja, et võtame osaliselt üle nõuka süsteemi. Ja osaliselt naabrite Soome ja Rootsi süsteemi. Ja ehk veel kellegi (Šveitsi? Iisraeli? Lõuna-Korea?) omast midagi. Ja kui ei võta, siis selgete põhjendustega, miks. Ja selge visiooniga, mis on on siis parem.
Yks kirjutas:Ei viitsi kogu kuradi aeg lugeda mingeid kohati pastakast imetud "fakte" ja "mälestusi"

Mälestused imetaksegi pastakast välja. Peaksid lähemalt tutvuma žanri määratlusega..

Minu arust ju ei käsi ju keegi Sind neid mälestusi lugeda. Aga teisalt, ise rõhutad ju kogu aeg Sinu enda kogemusi, mis põhinevad ju Sinu mälestustel...neid ikka viitsid jagada?
Yks kirjutas:mis lähevad ristivastuollu mu oma enda empiirilise kogemusega.

On Sul ka mingeid mitte-empiirilisi kogemusi?
Yks kirjutas:Minu jaoks oli nõuka armee pask, minu jaoks oli nõuka tsiviilkaitse pask, minu jaoks oli nõukakord üldiselt pask. Ja ma olin alles sisuliselt poisike kui seda mõistsin. Minu jaoks tähendab see vaid ühte - hea, et lahti saime ja seda ilma mingite pesuvee klišeedeta.Punkt!
Mis parata, Su vihaselt võitlev steitment ei tundu paraku usutav...mulle meenutab neid 1990-te kommunistidest konvertiite, kes järsku olid nõukogudevastasemad kui senised vastalised...
Kindlusarhitektuur on osa meie elukeskkonnast
toomas tyrk
Site Admin
Kontakt:

Postitus Postitas toomas tyrk »

Kapten Trumm kirjutas: 2. Tallinna evakueerimiseks nähti osaliste meenutuste põhjal (mis võivad muidugi ka ilustatud olla) aega 24 tundi ning see oli korduvalt ka staabiõppuste tasemel järgi proovitud. Eksisteerisid detailsed plaanid, kes kuhu ja mis teed mööda - erinevalt nt taolisest porrist mida New Orleansis näha sai. Põhiline oli motoriseeritud evakuatsioon (rongid, bussid, veoautod).
Veelkord - kui kaua lendab kontinentide vaheline ballistiline rakett USA mandriosast N Liidu Euroopa osani? Kui kaua lendab keskmaarakett Lääne-Euroopast N Liidu Euroopa-osani?

Mis sa arvad, et ameeriklased vaatavad suurte silmadega, kuidas venelased kukuvad järsku oma suurlinnu tühjaks vedama, ja ei vajuta nuppu või? Ootavad ära, et kõik ikka varjendisse jõuaks ning evakueeritavad linnadest võimalikult kaugele saaks.

Ajal, mil enamus inimesi on transpordis, on nad kõige haavatavamad.
mart2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas mart2 »

Siin käib vaidlus sageli emotsioonide peal ja näiteks ksf Casellum nõuab Yks-lt isiklike kogemusi.

Teatan alandlikult, et mina olen üle 50 aasta vana, kõrgharidusega, NArmees olin ajateenistuses keemiavägedes ja peale kõrgkooli lõpetamist tehti täiendkoolitusega Moskva oblastis keemiavägede reservohvitseriks.
Kinnitan isiklikest kogemustest, et NL tsiviilkaitse oli suures osas pakazuhha ja tegelik ettevalmistus oli 0-lähedane. Isegi Kaliningradi oblastis asuvad "keemikud" (k.a. mina) oleks tegeliku rünnaku korral väga kusises olukorras olnud...
Külastasin 80-ndatel varjendeid Tartus ja Ida-Virus, hädapärast oleks max. 10% suudetud nendega majutada.

Aga paberites oli ilus - nagu NLiidus kõik asjad! :wall:
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
nordlys
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas nordlys »

Siin oli küsimus raketi lennuaegadest.Küsin ka küsimuse:kaua lendab rakett Gaza sektorist lähima juudi asulani ja millised on juutide kaitsemeetmed?
Kasutaja avatar
Castellum
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Castellum »

mart2 kirjutas:Siin käib vaidlus sageli emotsioonide peal ja näiteks ksf Casellum nõuab Yks-lt isiklike kogemusi.
Kui Sa oleks postitust viitsinud lugeda, siis oleks märganud, et Yks pidevalt eksponeerib oma "kogemusi". Milles need seisnevad ja kui palju tal neid nõuka-ajast üldse on, sellest ka minu küsimus.
mart2 kirjutas:Teatan alandlikult, et mina olen üle 50 aasta vana, kõrgharidusega, NArmees olin ajateenistuses keemiavägedes ja peale kõrgkooli lõpetamist tehti täiendkoolitusega Moskva oblastis keemiavägede reservohvitseriks.
Kinnitan isiklikest kogemustest, et NL tsiviilkaitse oli suures osas pakazuhha ja tegelik ettevalmistus oli 0-lähedane. Isegi Kaliningradi oblastis asuvad "keemikud" (k.a. mina) oleks tegeliku rünnaku korral väga kusises olukorras olnud...
Milles seisnes pokazuhha ja 0-lähedane ettevalmistus, ei selgu.

Magasite kogu hambad laiali ja õppusi ei tehtud üldse?

Ühtegi keemakaitsevahendit polnud?

Aga kui midagi tehti ja mingeid vahendeid oli, siis ju polnud päris pokazuhha...
mart2 kirjutas:Külastasin 80-ndatel varjendeid Tartus ja Ida-Virus, hädapärast oleks max. 10% suudetud nendega majutada.
Siin ei saa nüüd sõnastustest aru, mida taheti ütelda...
mart2 kirjutas:Aga paberites oli ilus - nagu NLiidus kõik asjad! :wall:
Minu ringkonna (~1965 sündinud Tln 4. keskkooli poisid, aga ka veidi laiema põlvkonna Lilleküla elanikud) jaoks oli enam-vähem kõik, mida Nõukogude võim pakkus, kahtlane. Paraku ka see, mis hiljem tundus täitsa mõistlikuna (vene keel, sõjaline õpetus, tsiviilkaitse). Ja kui vähegi oli võimalust, lükati pakutav tagasi. Praegu hindaks, et osa tsiviilkaitsest (nii teoreetiline kui ka praktiline) läheks tänapäeval täitsa asja ette...

Sama oli ka 1990-te lõpu Tartu Ülikoolis. Meil oli selline aine nagu "Riskianalüüs". Ääretult ebapopulaarne, praktiliselt kõik (tüdrukud enamuses) arvestustööd viksiti maha. Praegu pole enam kindelgi, kas see üldse oligi kohustuslik aine...

Õppejõud oligi endine TRÜ tsiviilkaitse õppejõud, see lasi süsteemil rahulikult vegeteerida...aga mina olin vaheldumisi kooliga ehitusfirmas töödejuhataja...kui palju selles aines, mida nii õppejõu kui ka (nais)tudengute poolt lõdvalt võeti, oli tegelikult kasulikku...nagu hane selga vesi...
Kindlusarhitektuur on osa meie elukeskkonnast
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Näha on, et mälestused on siin meestel seinast seina :D
Olen siin selgelt Castellumi parteis, lihtsalt osa seltskonda üritab siin, õigustamaks tänast eimillegitegemist/tegemise imiteerimist faktilaadse asjaoluga "aga vanasti polnudki midagi".
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

nordlys kirjutas:Siin oli küsimus raketi lennuaegadest.Küsin ka küsimuse:kaua lendab rakett Gaza sektorist lähima juudi asulani ja millised on juutide kaitsemeetmed?
Palju kiiremini kui Pershing keskmaarakett Saksamaalt Moskvani. Kaitsemeetmed - pidev radarivaatlus, toimiv hoiatussüsteem (sireenist nutitelefoni äpini), reaalselt eksisteerivad varjendid (ka maapealsed) ja enamvähem koolitatud elanikkond (no riik, kus 90% rahvast on sõjaväes käinud, oskab vast varjuda kah).
nimetu
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas nimetu »

nordlys kirjutas:Siin oli küsimus raketi lennuaegadest.Küsin ka küsimuse:kaua lendab rakett Gaza sektorist lähima juudi asulani ja millised on juutide kaitsemeetmed?
Põhiline vastumeede on ikkagi Iron Dome. Kui sa vihjad juutide punkritele, siis nendeni jõudmiseks on loetud sekundid, mis eeldab juba majas olemist. See tähendab, et kui reaalsuses tuleb häire ja sa oled kusagil tänaval, siis viskad lihtsalt suvalise lähima müüri kõrvale pikali ja palvetad, et Jahve sind hoiaks.
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Yks kirjutas: Minu jaoks oli nõuka armee pask, minu jaoks oli nõuka tsiviilkaitse pask, minu jaoks oli nõukakord üldiselt pask. Ja ma olin alles sisuliselt poisike kui seda mõistsin. Minu jaoks tähendab see vaid ühte - hea, et lahti saime ja seda ilma mingite pesuvee klišeedeta.Punkt!
Olgem aus, poisike kogu oma "empiirilise kogemusega" olid sa siis, kui nõukogude riik kokku hakkas kuivama....mida see 18-aastane ikka muud on, kui jõmpsikas.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Lemet
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Lemet »

Iron Dome on siiski alles viimaste aegade teema. Enne seda aga... :wink:
Viimati muutis Lemet, 25 Okt, 2016 13:08, muudetud 1 kord kokku.
Errare humanum est-aga veel inimlikum on selle teise kraesse väänamine...
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline