Meediku eriala ja militaarmeditsiin

Sõjaväelised erialad. Elutsükkel väljaõppest kuni reservist kustutamiseni. Nii nippidest kui ka relvadest/vahenditest.
Vasta
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Re: Meediku eriala

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Ukrainlased käisid ka Eestis koolitusel. Ametlikult armastatakse öelda, kuidas nad olid suu lahti vahtinud.
Kuid üks kommentaar, mis meediasse läbi lipsas, oli ka, et Eesti sõjaväemeditsiin tegeleb liiga palju tegevusega ideaaloludes.
Sinna kuuluvad ka need telkides meditsiinirühmad ja välihaiglad.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Martin Herem »

Peavooluvalvur Herem sai jaole ...
Kus ja kes räägib täna välihaiglatest? Mis asjad need ideaalolud on?
Telkides meditsiinirühmad on siiski paratamatus. Võib kasutada ka hooneid, kuid see ei pruugi üldse lihtsam olla. Täna rendatakse konteinerite süsteemi, kuid see pole taskukohane.
Kuid peaküsimus siiski: kus räägitakse välihaiglatest?
Leo
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Leo »

Kuna ma ka natukene inimeste lappimist tönkan, siis peab tõdema, et kompaniist ülespoole on meditsiinirühma telk täiesti vältimatu, kui on huvi inimestele operatsioone teha steriilsetel või vähemalt puhastes tingimustes. Muidugi oleks tore paikneda tugeva kivimaja sees või soomustatud välihaigla konteineris, kuid see ei ole suuremas mastaabis reaalne. Oli Soomes väga huvitav vaadata brigaadi välihaigla tegevust, see oli päris suur organisatsioon, sisuliselt traumatoloogiale spetsialiseerunud maakonnahaigla. Tähtsamad moodulid olid poolkaare kujulises köetavates telkides. USA eriüksuse arst ütles, et välitingimustes saab teha elupäästvat esmaabi ja väikeseid lõikuseid kätele ja jalgadele, kuid kõhuõõne ja rindkereoperatsioonid nõuavad paremaid tingimusi. Kus seda Meediku dokumentaalfilmi järelvaadata saab?
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Ma olen aru saanud nii, et need telgid või konteinerid ongi meil mõeldud elupäästvate toimingute teostamiseks. Seal kedagi sees hoidma ei hakata, vaid saadetakse edasi tsiviilhaigla. Muidugi on vahel võimalus, et Kannatanud saadetakse otse tsiviilhaiglasse.
Ma ei tea, et meil haigla mõttes asutust kuskile põllu peale kavatsetaks luua.
Leo
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Leo »

Eks ta enamvähem nii ongi. Mind isiklikult väga huvitab, kuidas on Soome brigaadi välihaiglad paigutatud uude liikuva lahingutegevuse pilti? Välihaigla vajab ikkagi suhteliselt stabiilset olukorda, sest selle lahti- ja kokkupakkimine ja kaitsmine otsese rünnaku eest on väga keeruline. Inimesed on vaadanud telepurgist Korea välihaiglast rääkivad MASHi ja Vietnami aegset China Beachi ja saanud asjast vähe liiga ilustatud pildi. Jänkidel olidki sellised sõjaväehaiglad, kus tegeleti ka pikema-ajalise raviga, sest kodumaa oli liiga kaugel ja kohalikku süsteemi ei usaldatud piisavalt. Kodumaale saadeti ainult kirstud ja lootusetud sandid, need, keda oli lootust järelejäänud teenistusaja jooksul riviteenistuseks kõlbulikuks kõpitseda, raviti kohapeal.

Soome brigaadi välihaigla tegeleb peamiselt patsientide stabiliseerimisega enne evakueerimist, mis reeglina tähendab röntgen-lõikus-vereülekanne-antibiootikumid-valuvaigistid ja minema. Haavatu tegelik ravi toimuks ikka kodukoha keskhaiglas ja maakonnahaiglas ja võib kesta väga kaua, seda ei ole mingit võimalust välihaiglas teha. Eestis on sama teema minu teada.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Vaenlane loeb avalikke allikaid ja mis ta leiab:

http://epl.delfi.ee/news/eesti/rootsi-k ... d=51008494

Selliseid telke kasutatakse ka mujal, kummeeritud materjalist, püsti hoiab suruõhk ja seest köetakse diiselpuhuriga. Rootsis ongi selle nimi "brigaadi välihaigla".
Üks üsna suur ja väheliikuv telklinnak.

Operatsiooni järgselt ei saa ju meest kuskile Unimogi kasti tõsta ja tagalasse sõidutada - intensiivravi periood tehakse ju samas linnakus (selleks ongi seal 200 kohta).
50 lõikust päevas, 3-4 päeva seal taastuvad ja siis viiakse edasi? Kohe minema saab saata ainult kergemad juhtumid (vt võeti õlast kuul välja ja viidi minema).
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Martin Herem
Liige
Kontakt:

10 aasta tagune artikkel on UKRi sõnade tõestuseks?
Ma ei hakka siin selgitama seda, mida näiteks Leo minust paremini teab:
Soome brigaadi välihaigla tegeleb peamiselt patsientide stabiliseerimisega enne evakueerimist, mis reeglina tähendab röntgen-lõikus-vereülekanne-antibiootikumid-valuvaigistid ja minema. Haavatu tegelik ravi toimuks ikka kodukoha keskhaiglas ja maakonnahaiglas ja võib kesta väga kaua, seda ei ole mingit võimalust välihaiglas teha. Eestis on sama teema minu teada.
Aga ma ei saa aru, kas Trumm siis pooldab neid välihaiglaid ...
Operatsiooni järgselt ei saa ju meest kuskile Unimogi kasti tõsta ja tagalasse sõidutada - intensiivravi periood tehakse ju samas linnakus (selleks ongi seal 200 kohta). 50 lõikust päevas, 3-4 päeva seal taastuvad ja siis viiakse edasi? Kohe minema saab saata ainult kergemad juhtumid (vt võeti õlast kuul välja ja viidi minema).
... (ei taastu nad seal telkides midagi) või ei poolda ja toob need UKRi kirjeldatud ideaaltingimuste näiteks
Kuid üks kommentaar, mis meediasse läbi lipsas, oli ka, et Eesti sõjaväemeditsiin tegeleb liiga palju tegevusega ideaaloludes.
Sinna kuuluvad ka need telkides meditsiinirühmad ja välihaiglad.
Või oli see kõik lihtsalt üks ... küsimus? :)
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Artikkel polnud 10a tagune, vaid ilmus Sõduris umbes aasta tagasi. Kus KVÜÕA-s õppinud UKR ühe tegelase arvates tegeleb KV meditsiin liiga palju tegevusega ideaaloludes.
Et ma paigutasin sinna "ideaalolude" alla ka paigalseisvad sihtmärgid nagu pataljoni med rühm ja brigaadi välihaigla, on minu laiendus. Võib-olla meelevaldne, kuid kui ma loen nendest kogemustest, et "haigla 50+ km rindest", siis tundub, et ka see on teema.

Misasi on "ideaaltingimused"? Minuarust 2 võimalikku juhtu:
1. Camp Bastioni rutiin - pihtasaanu tuleb ise stabiliseerida (tilgad, värgid, sidemed) ja 30 min pärast on medevaci kopter kohal, edasine pole allüksuse mure, kirurgid ootavad skalpellid püsti käes laagris ja iga päev läheb ka spets transport Inglismaale.
2. Suurõppuste rutiin - asi möödub vaikselt ette määratud või enamvähem ette määratud rutiinis ja seepärast pole väga suur probleem vastase kolonnid, mis aeg ajalt mõne sellise meditsiinikeskuse roomikute alla sõidavad. Või Gradide kogupauguga. Vahet pole. Sellise droonivõimega nagu Süürias nad igal juhul taolised telklinnakud leiavad.

Ideaaltingimuste alla võiks panna ka pideva vooluna alla ja üles jooksva logistika (mida vastane ei puutu) ja selle, et meie vastane näeb USA kombel koledat vaeva eristamaks moonaladu välihaiglast, meditsiniautot moonaveokist ja keelatu pihta kindlasti ei lase. Siis toimivad need telklinnakud ja saatemeeskondadega soomustamata veoautod punaste ristidega väga hästi.

Selline lihtne asi - mitut suure(ma) verekaotusega kannatanut suudab rühma parameedik (keda on 1 inimene 40 mehe peale) oma kotis leiduvaga abistada? Teate?
Leo
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Leo »

Soomlaste kogemus on see, et venelased eriti ei viitsi sojalisel ja meditsiinilisel sihtmärkidel vahet teha ja lasevad koike, mida näevad, mulle on Soome veteranid rääkinud oma kogemustest, kuidas meditsiinivoori lennukist pommitati. Sellepärast kriitilisemad meditsiinimasinad peavad olema soomustatud, peamiselt just personali kaitsmiseks, sest 1 parameediku hukkumine tähendab abita jäämist väga paljudele. Mitme haavatu abistamiseks parameediku vahenditest jätkub, ma ei mäleta, kuid oletan, et ainult mone inimese jaoks, sest parameediku vahendite kott ei ole pohjatu. Sellepärast ongi väga moistlik igale voitlejale lisaks CATile ja sidemepakile ka 500 ml tilgutikott soolalahusega kaasa anda. Aitab oluliselt veremahtu taastada haavatul.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Näedsa, inimene jõudis juba õigetele järeldustele. Üllataval kombel meenub mulle vist kasutaja hillart kirjeldatud Iisraeli evakuatsioonikomando, mis koosnes M113 meditsiinisoomukist ja jalaväerühmast samasugustel, kuid 12,7-ga lahingusoomukitel (mille idee oli olukordadest stiilis "1 KP paar tõkestamas tagalateed" läbi murdmine).
Kas nad seda tilgakotti kannavad, kahjuks ei tea.
alari
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas alari »

Ei ole see nii lihtne, et verekaotuse korral pumpame kohe inimese soolalahust täis. Enne infusiooni tilkuma panemist peab arvestama paljude asjadega, näiteks sellega, et kui suur on verekaotus, mis on infusioonilahuse ja keskkonna temperatuur, kas infusiooni kasutamisel võib hüübimine lõppeda ja verejooks suureneda. Kui on kahtlusi, siis on mõistlikum alati jätta see asi kogenenumatele.
Pigem oleks mõistlik rohkem tähelepanu pöörata žguttide kasutamisele ja kiirele evakuatsioonile.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Jätan ma nii lolli mulje, et sellisel tasemel kägu kannatab ajada.....?
Martin Herem
Liige
Kontakt:

No ei saagi aru mis mulje jääb.
Viitad UKRi negatiivsele tähelepanekule.
Kinnitad seda välihaiglate olemasoluga, millele on viide 2005 aasta Delfis. Ja selgitad samas, et mingid välihaiglad peavad ikkagi olemas olema.
Siis ütled, et tegemist oli hoopis ajakirjaga Sõdur ja sinu laiendusega.
Ja siis hakkad rääkima ideaaltingimustest, millega UKRi jutul vist suurt seost ei olnud.

Meie ideaaltingimused on sellised, et Võrus saab haavata (KV med abi), esimene op. toimub Kanepis (KV med abi) ja esimesel võimalusel (tilgutite rippudes) stabiliseerituna viiakse ta TÜ kliinikumi (tsiviil med).
alari
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas alari »

Kapten Trumm kirjutas:Jätan ma nii lolli mulje, et sellisel tasemel kägu kannatab ajada.....?
Ma küll proovisin Leo postitusele vastata, aga ilmselt kui tunned, et see sind puudutas, siis noh tunne end siis puudutatuna, mis mul üle jääb
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Seda kõike, et tuleb kähku evakueerida, me kõike õnneks teame.
Lihtsalt küsimus on siis, mis juhtub, kui vastane suudab nt 2 tunniks su tagalatee kinni panna - ja seda vabastama minna pole alati mõistlik (lisandub veel haavatuid).
Parameedik paneb ühele haavatule oma koti tilkuma ja ülejäänud puhkavad senikaua jalga ja pingutavad zgutte? Segame ise katelokis soolavett ja üritame käepäraste vahenditega?
Selleks, et muuta võimatuks soomustamata transpordi läbisõit, piisab ühest täpsuslaskurist (olen ise "vastasele" sellist mäkra korduvalt teinud). Füsioloogiline tilk pannakse juba üsna tühise verekaotusega, et vältida komplikatsioone (tsiviilhaiglas pannakse sulle 200 ml verekaotusega pisilõikuse järel kott rahulikult 24 tunniks sapa).

Ühesõnaga, haavatute üles "tõukamine" ja sealt enda napi varustuse "tõmbamine" toimib suuresti ideaalsetes (või vähemalt soodsates oludes). Kui see ei toimi (vastase suurtükivägi hävitas päev läbi ühes kohas olnud med rühma paiknemise), siis pole muud varianti, kui öelda sellest "keegi teeb" mantrast lahti ja tõsta allüksuste võimet end ise aidata. Näiteks CAT žguttide lisandumine isiklikku varustusse. Miks mitte leiutada ka lahendus, kuidas iga mats kannab rakmetes oma 0,5 l tilga komplekti. Soomustatud ja relvastatud evakuatsioonimasinad. Jaosanitari koolitamine para tegevusteks (KL nii teeb) jne jne.

Ma ei prentendeeri siin mingiks eksperdiks - nimet probleemid on tuvastatavad väikse vaatluse ja nähtu/kogetu läbimõtlemisega/väikse kujutlusvõime abil. Mina mõtlen küll pärast igat kogemust, mis tegin valesti ja mis õigesti. Kuigi ametlikult meil selline kultuur (LL/LI) puudub.

Edit: Ajakirjas Sõdur, märts 2010 on varustuse teemalises artiklis kirjutatud (ja eraldi välja toodud järgnev):
"Tulevikus peab mõtlema esmaabitasku komplekteerimisele, milles on peale sidumisvahendite ka rõhkside, žgutt ja veenisisene tilguti".
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline