Paistab, et asi suubub nagu ikka ja alati - sohu.
Parim viis igasugust arutelu sitas sonkimiseks summutada, on võtta mingi pisidetail kogu TERVIKLIKUST konteksist ja hakata siis selle üle komakoha tasemel urgitsema, nii et üsna varsti ei saa enam mitte keegi aru, et millest üldse alustati ja mis asja uba on.
Antud juhul siis - eelmisest postitusest - "Arutelu juurde tagasi tulles, siis öelda, et kogu Eesti lahingmeditsiin ei kõlba kuskilegi, kuna meie med.ohvitserid ei oska oma med.rühmaga jalaväelahingut pidada võiks küsida, aga kus osatakse ?"
Seepeale küsiks ma omakorda - Kas keegi kusagil midagi sellist väitnud on, nagu lugupeetav selles küsimuses just-kui aksioomi välja ütleb? Just-kui mitte. Aga kust siis taoline väide tuli?
Ja mida krdit ma selle üüratult pika tiraadi siin üldse maha pidasin, kui seda ei suvatseta isegi mitte läbi lugeda, veel enam komplektselt ja süsteemselt aru saada? Selle asemel rebitakse sellest välja üks pisidetail, missugune üksikult võetuna tõepoolest mitte miski on ja - läheb lahti.
Nukker.
Aga, noh, eks ma siis pisut selgitan, kui juba küsimus esitati. Aga kus osatakse? Ja miks osatakse? (Tegelikult oli neile küsimustele vastus olemas ühes mu eelnevas kirjatükis, mida aga poleemitsejad polnud suvatsenud enne oma väidete esitamist lugeda).
Osatakse näiteks Iisraelis, kus IGA arst, olgu ta siis reservist või kaader, lõpetab jalaväeohvitseri kursuse rühmaülema tasemel koos vastava rivipraktikaga. Iisrael, muideks, on üldse üks parim näide sellest, kuidas võimalikult kasina isikkoosseisuga olla võimalikult efektiivne, mis on väikeriigile ääriselt tähtis. Osatakse Bundeswehris, kus alates 2005. aastast saavad samuti KÕIK kõrgkooli lõpetavad sõjaväearstid jalaväe rühmaülema väljaõppe koos 2-3 kuulise rivipraktikaga jalaväeüksuses. Teistele vanematele aastakäikudele nähti toona ette vastav täiendõpe. Jne., jne.
Miks osatakse? Aga sellepärast, et teisiti ei saa. Sellepärast, et meditsiiniteenistuse isikkoosseis on selleks liiga kallis vara, et seda kahurilihana lasta tema oma lollusest tulenevalt hakklihaks jahvatada. Sellepärast, et surnud meedik ei ole üksusele, keda ta tagama peaks, kasulik ja ta ei saa sellisel kujul seal oma ülesannet täita. Sellepärast, et üks väljaõppeta isepäine meedik on lahinguolukorras koormaks oma üksusele ja ohtlik oma kaasteenijaile. Sellepärast, et ilma korraliku sõjaväelise väljaõppeta ei suuda ta üksuses oma ülesandeid täita. Jne. Jne. Loetelu võib jätkata, kuid ... kas on mõtet?
Tark peaks teiste kogemustest õppima. Just-kui. Ma tean muidugi, et Eesti elanikkond tarkusega eriliselt ei hiilga, kuid ... noh, kas ta nüüd nii loll kah on, et ...
Seega ei näe ma vajadust, et Eesti peaks leiutama mingi "maailmas analooge mitteomava erilise kontseptsiooni meditsiiniliseks tagamiseks", missugune juba elementaarsest olemasolevate andmete analüüsist tulenevalt on ette läbikukkumisele määratud. Meie oma rahvaarvu juures ei saaks just-kui endale taolist eksperimenteerimist lubada. Ja läbikukkumist kohe kindlasti mitte. (Kuid paistab, et mõnedele suure EGO-ga andunud teadusemeestele on eksperimenteerimine lausa eluline vajadus.

- mis seal siis ikka. )
Lõpetuseks soovitan siiski tungivalt, selleks et see lugulaul siin üleüldse kuhugile kas või meie endi keskel läheks, enne, kui midagi siin hakkate vahtu lööma - lugege eelnevat! Väljaõpet puudutav artikkel on ka nüüd taastatud kujul selles teemas olemas.
Mis Ukrainasse puutub, siis sellest võin kah hiljem pikemalt pajatada, sest seda teemat sai paar aastat tagasi, kui selle kohta analüüsi ja ettekande tegin, päris põhjalikult uuritud. Ja seda mitte ainult kirjalike materjalide põhjal, vaid eriti huvitavad olid selles osas vestlused Ukraina relvajõudude meditsiiniteenistuse
erinevate tasemete sõjaväelastega.
Üks detail sealt. Mehed tänasid jumalakeeli juhust, et neil poldud ATO alguseks veel jõutud nende välihaiglaid ära kaotada, isikkoosseisu erru lasta ja varustust prügimäele viia, sest just see võimekus oligi see, mis neid sellel raskel esimesel aastal välja aitas. (selgituseks - Ka Ukrainas oli käigus oma arengukava (nagu meie RKAK), mille alusel oleksid KÕIK välihaiglad kaotatud - nagu meilgi). Hoiatasid veel meidki, et meie seda sama viga, jumala eest, ei teeks. See hoiatus oli õigustatud.

Postitusi lugedes kasuta kôigepealt oma aju (NB!! peaaju) HOMO SAPIENS !!! (e. foorumlane)
Stellung halten und sterben!!