mart2 kirjutas:...miks sa arvad...
Kordan üle mida ma arvan (sest ma ei saa midagi väita):
1) Arvan, et TOS -i ei ole sõjategevuses kasutatud. Ma ei kasutaks hetkel võimaliku VF poolset TOS -i tulelööki ühegi järelduse/analüüsi tegemiseks.
Andmed nii TOS -i kui "Lohe" kasutamise kohta on vastuolulised, ja neid ei ole võimalik kontrollida.
Sama alginfot on korduvalt eri kirjeldustes kasutatud, kusjuures kasutamise asjaolud moonduvad. Segane on kasutamise koht.
Jääb segaseks ühekordse kasutamise motiiv ühel teisejärgulisel suunal. Hirmutamiseks? - No võib-olla. On sellest TOS -i rünnaku alla jäänud alast pilte? Kui VF piiri ääres Ukrainlasi MLRS -dega summis, siis sellest ju pilte küllaga. Miks siis sellisest märgilisest juhtumist mitte?
2) Ma ei oska midagi arvata TOS -i viibimise kohta Mardiklandias. Ütleks et usaldusväärsuseks 50/50 - seega ma ei julgeks ka selle baasilt mingeid järeldusi teha.
VF sõjatehnika leidmiseks on Ukraina poolel väga tugev motiiv. Oleks fotosid/materjale, võiks arvamust ühes või teises suunas mõjutad. Vat mälu teeb trikke, kas kunagi lipsasid läbi fotod mingitest TOS moodi asjadest treileritel? Kuivõrd need omal ajal positsioneeritud said - kus ja kas?
Arvestades, kui palju OSCE -l mõnikord nägemata jääb, võib OSCE mõnikord ka olematuid asju näha. Kui kusagilt leiaks täpse raporti - mis tingimustel see tuvastamine toimus (Droonilt suurelt kauguselt sarnane objekt, vaatleja oma silmaga nägi, kas nähti TOS -i, või sarnast objekti jne), siis võiks miskis suunas arvamust kallutada.
3) Pigem arvan, et ka Lohet ei kasutatud Donetski lennujaama Uue terminali vastu. Vähemalt mitte nii, et oleks vorst pähe lastud. Süsteem on mardikatel olemas (nähtud videodel/piltidel).
mart2 kirjutas:...miks sa arvad, et lennuväljal kaugemas nurgas olnud mees, kes kunagi ennem ei ole Buratinot näinud ega kuulnud, oskab kohe seda identifitseerida kõla järgi sest oli kole-kole? Äkki need mehed, kes jäid tabamuse tsooni ei räägi enam üldse?
Ma ei arva, et keegi peaks suutma TOS -i või Lohet identifitseerida. Võib-olla ma olen ka veidi VF haibi ohver, aga mulle on jäänud mulje, et need relvad on üsna tapvad ja purustavad. Ma arvan, et nende relvade efekt ei jääks alla gaasigranaatidele või terminali õhkimisele. Seetõttu ma olen veendunud, et terminalis viibinud inimesed peaksid seda mäletama, kui erakordset sündmust. Ma olen lugenud kümneid DL meenutusi - mul ei tule praegu ette mitte ühtegi, kus oleks kirjeldatud midagi TOS -i või Lohega sarnast. Äratuntav on: Tankide pidev summimine alates 13.01, gaas alates kusagil 17.01 - 18.01, esimene õhkamine 19.01 või 20.01, teine õhkamine 20.01 või 21.01 (need kuupäevad on nihkes eri mälestustes). Tegelikult pääses terminalist välja enamik isikuid. Ka viimasest pundist ca 40-50 meest, kes seal olid 18.01 ja edasi - pääses omal jalal välja ca 20, ca 12 langes vangi ja neist enamus jäi ellu. Mälestusi on palju - keegi ei mäleta.
Veel - kui me räägime TOS -ist, siis selle tulelöögi tulemus ei ole üks suur paisuv tulekera. Ehk siis ma leian, et TOS -i kasutamise kontrollimise kohalt ei anna need eemalt nähtavad tulekerad midagi? Võimalus oleks lennukipomm. Aga ma usun, et VF lennuki viibimine Ukraina õhuruumis, või tiibraketi lend oleks tuvastatud.
mart2 kirjutas:Sinu metoodika järgi võib pea kõik asjad seada kahtluse alla, sest inimene alati kirjeldab subjektiivselt...
Ma arvan, et enamik asju maailmas ongi rohkem või vähem tõenäolised. Kindlalt midagi väita võib väga väheste asjade kohta.
Sõltumatud algallikad, kirjelduste kõrvutamine - ühised äratuntavad elemendid, motiiv. Seni veel on üks keskpärase kvaliteediga foto või video tunduvalt usaldusväärsem, kui kellegi mistahes kui ametlik seisukoht. Kõrvalise isiku märkus pigem usaldusväärsem, kui seotud-huvitet isiku tunduvalt detailirohkem kirjeldus. jne.
Miks ma sellele üldse ühes teises teemas vastama hakkasin? Ukraina sõja kontekstis on mulle täiesti ok, kui väita et VF kasutas TOS -i vms. See on osa infosõjast. Mis mulle teps ei meeldi, on see, kui me sääraste poolkõlakate baasilt hakkame siin Eestis oma kaitsetegevust/võimekust hindama ja plaane tegema. On väga suur oht kas üle- või alahinnata asju. See võib väga valusalt kätte maksta.