Reservõppused ja lisaõppekogunemised

Vasta
mart2
Liige
Kontakt:

Re: Lisaõppekogunemised

Postitus Postitas mart2 »

Mind tegelikult huvitab küll, kust on akf Kapten Trummi "naabrite 2 tunni piir" pärit.
Venemaalt? Seal saab seda teha ainult piiratud kohtades väeosade kõrval (võib-olla). (Ajateenijatega väeosa väljaviimine Ida-Saksas oli ka rohkem kui reklaamitud 15 minutit.)
Soomest? Kas tõesti eeldatakse kõigi 2 tunniga kohale jõudmist kust-iganes Soomest ja välismaalt?
Lätist? Voobše ulme ...

Asi on lihtsalt huvitav ja ei pea silmas trollimist. Äkki olen ise midagi kuskil maha maganud ja allikale viitamise korral õpiks midagi uut.

OT lõpp.
Paljude raamatute lugemine teeb inimese palju lugenud isikuks, kuid ei pruugi teha teda targaks...
Haugas
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Haugas »

Tea`nd, ei ole seda siin veel näinud. Selline oli siis kohaletulnute protsent. Ligi viiendik jäi tulemata. Edulugu? Oskaks ehk seisukoha võtta, kui teaks ka põhjustest midagi. Vbla ongi edulugu...

http://www.err.ee/647824/valkoppusele-o ... ervvaelast

Pühapäeval lõppenud välkõppusele Okas jätsid tulemata 145 kutse saanud reservväelast.

Kaitsejõudude peastaap kutsus õppusele kokku 669 reservväelast, kellest tulid kohale 524. Lisaks osalesid õppusel terve kaitseväe juhtimisstruktuur, merevägi, 1. jalaväebrigaadi Scoutspataljon, NATO Eestis paiknev lahingugrupp ning Ämaris paiknevad Belgia õhuväe õhuturbehävitajad.

Kaitsejõudude peastaabi pressiesindaja Sander Mändoja sõnul said osad õppusele kutsutud vabastuse juba õppuse ajal. "Kuid kindlasti kaitsevägi uurib kohale tulemata jätnute põhjendusi ning selgitab, kas, kellele ja milliseid sanktsioone on vaja rakendada," ütles Mändoja BNS-ile.

Valitsuse 6. detsembri otsusega alanud lisaõppekogunemise Okas 2017 eesmärk oli kontrollida riigikaitse käsuahela toimimist valitsuse otsuste langetamisest kuni kiirreageerimisstruktuuri reservväelase kogunemiseni.

Lisaõppekogunemine toimus teist aastat järjest - esimene lisaõppekogunemine toimus eelmise aasta 2. detsembrist 5 detsembrini, mil teenistusse kutsuti üle 300 reservväelase ja kaitseliitlase Põhja- ning Lõuna-Eestis.
41Degree
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas 41Degree »

Martin Herem kirjutas: Miks otsustati MHK 0900? Arvestades "piiritut kõiketeadmist" ja "soovitusvajadust", mida siin foorumis kohtab, ei suuda ma seda siin lugejatele veenvalt või arusaadavalt selgitada. Ma satuks aina sügavamale sohu. Lihtsustatult: arvestades rahuaega, otsustati reservväelastele rohkem reageerimisaega anda.
Mina ütleks selle peale, et õige kah. Reaalse konflikti korral on of koors "kohe kohale", aga RA näeks mina, et kui 24h etteteatamisajaga reservistidesüsteem stabiilselt tööle saada, siis see on täiesti aktseptaabel. Mina ei olnud kutsutute seas, seega sain täna hommikul soojas voodis natuke mõtiskleda selle üle, mida ma oleks teinud, kui oleks ikkagi mulle teavitus tulnud.

Arvestades, et sõnum oleks kolmapäeval u. 10-11 paiku tulnud, oleks see tähendanud, et oleks jäänud u. 5-6h teoreetilist aega, et vaadata üle neljapäeva-reede peale planeeritud tööülesanded, neist kiiremad ära teha ning ülejäänud edasi lükata (koosolekud ümber tõsta; ülematega selgeks teha, kes ja kuidas mind asendab jne). See oleks praktikas päris pikk päev tulnud. Kuna ma käin koolis ka, siis on ka sellel rindel tähtajad kukil, sest parajasti on semestri lõpp. Jälle jama - kahe õhtuga ja nädalavahetusega jõuab nii mõnegi koduse töö ära vormistada. Ilmselt oleks pidanud hakkama õppejõududele kirjutama, et "näe, juhtus selline lugu, äkki ma võiks kuidagi hiljem" jne. Õnneks ollakse koolis mõistvad ja Kevadtormi ajal tuldi kõvasti vastu, nii et lõppkokkuvõttes oleks vast kõik korda saanud, kuid sellega oleks pidanud ikkagi tegelema. Ning kui see kõik oleks tehtud, siis poodi sokkide, tulemasina ja šokolaadi järgi, kiire uni ning siis bussi peale - ongi 24h täis.

Kui eelnev ahel kriitilise pilguga üle vaadata, siis midagi saaks bussis olles telefonist teha, sokid-särgid võiks pakitud olla, siis venitaks ehk 12h peale välja, kusjuures suurim ajaline võit tuleks mittekodus magamisest ehk saabuks hilja õhtul väeosa värava taha. Alla selle oleks minu arvates RA natuke liiast, sest, jah, ma võiks lasta pastakal kukkuda, otse kontorilaua tagant bussi/rongi istuda ning käsk + 2h kohal olla, aga sellest tekkivad tsiviilelulised ebamugavused hakkavad üle kaaluma lisatundidest võidetud realistlikkust.

Teisel teemal ka: Trumm käib välja, et varustus peaks olema seal, kus on inimesed. Puhtlogistiliselt võttes ei oleks see ju loogiline: kui on põhjust kahtlustada Narvale lähenevat roomikulõginat, siis ma võin ju oma relva Tallinnas tunni ajaga kätte saada, aga mis ma sellega edasi teen? Enne kui sellega midagi teha oleks, on vaja ikka jõuda Ida-Virumaale. Kui nüüd arvestada seda, et KV kolonnid liiguvad tsiviiltranspordist pea kaks korda aeglasemalt (sinna sisse on arvestatud nii väljasõidul tekkivad jobutamised kui ka rännakpeatused), siis olgu parem varustus juba poolel teel õigesse kohta, mida ta ka praegu on, ning kuhu saab lõppkokkuvõttes kiiremini kohale jõuda.
Veiko Palm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Veiko Palm »

Kapten Trumm kirjutas: Märkasin, et sujuvalt mindi üle küsimusest, palju kutseid saadeti.
Kuigi ma küsimusele vastust üldiselt tean, siis KV võiks maha öelda ka selle arvu, palju kutseid saadeti. Ei maksa häbeneda.
Millegipärast on see vana võlg jäänud õiendamata. NB! Teatud arvud kindlasti muutuvad aja jooksul.
Kutseid saadeti ca 900, kohale tuli 532, telefoni vms teel vabastasime ca 170, kontakti ei saanud või kohale ei ilmunud ca 200.

Hinnang? Tegelikult suhteliselt tavapärased arvud ka 120-päevase etteteatamisajaga õppekogunemise jaoks (ei ole vahet, kas KV või KL oma).

Loomulikult poleks nö päris olukorras me väga paljusid inimesi vabastanud (nt planeeritud puhkusereisid). Ning samuti käivitasime ka järelformeerimise protseduurid. Seega minu jaoks on täiesti OK, üksus saavutas lahinguvalmiduse ja see on põhiline.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Olen paar korda kogenud protsente 90+ kutsututest.
Seda siis 120 päeva korral.
Kuid 500+ kohal 900-st on tunduvalt parem sellest, mida olen varem (pealt) näinud.
Miks see on parem nt 120 päevase etteteatamisega reservõppekogunemistest?
Seepärast, et 1-3 päeva on inimestel suhteliselt lihtne näpistada, 1-2 nädalat mitte nii väga.
Viimati muutis Kapten Trumm, 11 Dets, 2017 10:48, muudetud 2 korda kokku.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Teisel teemal ka: Trumm käib välja, et varustus peaks olema seal, kus on inimesed. Puhtlogistiliselt võttes ei oleks see ju loogiline: kui on põhjust kahtlustada Narvale lähenevat roomikulõginat, siis ma võin ju oma relva Tallinnas tunni ajaga kätte saada, aga mis ma sellega edasi teen? Enne kui sellega midagi teha oleks, on vaja ikka jõuda Ida-Virumaale. Kui nüüd arvestada seda, et KV kolonnid liiguvad tsiviiltranspordist pea kaks korda aeglasemalt (sinna sisse on arvestatud nii väljasõidul tekkivad jobutamised kui ka rännakpeatused), siis olgu parem varustus juba poolel teel õigesse kohta, mida ta ka praegu on, ning kuhu saab lõppkokkuvõttes kiiremini kohale jõuda.
On küll loogiline.
Jätame siinkohal isegi kõrvale selle paljuräägitud garnisonipõhise formeerimise kui kriitilise haavatavuse.
1. kui Narvas juba "lõgiseb", on Viru linnak tõenäoliselt blokeeritud või pihta saanud (asub piiri taguse kaudtule ulatuses).
2. suuremat vastupanu kohtamata edeneb vastane kiiresti mööda teed edasi, kohtumine võib toimuda Sinimägede asemel Rakvere ringteel, mis seal oleks kasu nt Jõhvis olevast varustusest
3. taolist vägede liigutamist üldiselt segatakse - nt teeäärse väikeüksuste tegevusega, sildade purustamisega jne, kuidas oleksid võimalused relvadeta, tsiviilmasinas? Tuleb valmistuda läbi murdmiseks.

Ainus pluss sellel tsiviiltranspordil, mida näha võib, on see, et vastase õhutegevusele ja luurele raskesti hammustatav. See muidugi realiseerub juhul, kui sinna Jõhvi (või kus iganes sealkandis) õnnestub jõuda tervena ja elusana. Mitte Rakvere ringteel pole juba Pihkva meeste checkpoint ja ida suunas liikuvad sõjaväeealised mehed käsutatakse tuldud teed tagasi.

Idavirus territoriaalset mobilisatsiooni on minu arvates keeruline teha, kui vaadata sealset rahvastiku statistikat.
Katsetamiseks Jõhvi kõlbab kindlasti hästi- lihtsalt SA olukorras pole minuarust taoline üritus eriti teostatav.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Kaitsejõudude peastaap kutsus õppusele kokku 669 reservväelast, kellest tulid kohale 524. Lisaks osalesid õppusel terve kaitseväe juhtimisstruktuur, merevägi, 1. jalaväebrigaadi Scoutspataljon, NATO Eestis paiknev lahingugrupp ning Ämaris paiknevad Belgia õhuväe õhuturbehävitajad.
No ei kutsutud ju 669. 669 oli ilmselt üksuse isikkoosseis, mida formeeriti. Kutseid saadeti ca 900 (vt Veiko Palmi post eespool). Kohale tuli 532.
669-st 524 on ürituse uudsust arvestades OK number (pea 80% ehk üksuse võib lugeda arvukuse mõistes lahinguvõimeliseks).
OK number ei ole 524 900-st, mis on pigem strateegiline probleem (kulutame suuri ressursse õppeks ja varustuseks, kui pooli mehi ei saa kasutada tegelikult).
Veiko Palm
Liige
Kontakt:

Kapten Trumm kirjutas:Olen paar korda kogenud protsente 90+ kutsututest.
Seda siis 120 päeva korral.
https://www.kra.ee/kodanik-ja-riigikait ... -aruanded/ tsiteerin:
- 2005 aasta kohta - Maakaitsepataljoni õppekogunemised Kaitseliidu baasil täideti 35% ulatuses;
- 2006 aasta kohta - Maakaitsepataljoni ekvivalent osales õppusel “Kevadtorm 2006”, seega täideti püstitatud ülesanne. I kategooria täiendusreservi suurtükiväegrupi staabi- ja teeninduspatarei allüksuste ning kahuripatarei õppekogunemine täideti isikkoosseisu osas 67% ja keskalluvusega transpordipataljoni staabi- ja lahingumoonaveokompanii õppus täideti isikkoosseisu osas 62%. Kaitseliidu baasil komplekteeritava maakaitsepataljoni allüksuste sügiseste õppekogunemiste täituvuseks oli keskmiselt 26%. Õppekogunemistel osales kokku 48% kutsutud reservväelastest, sealhulgas Kaitseliidu baasil komplekteeritavate üksuste osas 52% ning ajateenistuse baasil komplekteeritavate üksuste osas 40%, mis näitab kaitseliitlaste veidi suuremat motiveeritust.
- (mõni aasta vahele) ja 2012 - Kaitseväe sõjaaja üksuste ettevalmistamiseks ja reservõppekogunemiste korraldamiseks planeeriti 2012. aastal kaitseministri määrusega kutsuda kuni 5928 reservväelast. Kaitseringkondade poolt saadeti välja 5771 kutset õppekogunemistele ning õppekogunemistel osales 01.12.2012. a seisuga teenistusse kutsututest kokku 2933 reservväelast (s.h. kaitseliitlased), mis on 50% kutsututest (2011. aastal 55%). Kaitseväe poolt ettevalmistavates üksustes osalesid 55% kutsututest. Õppekogunemistele ei ilmunud 504 reservväelast;

Nii et minu arvamus ei muutu - OLULIST vahet arvudes pika või lühikese etteteatamisaja jooksul ei ole.

PS. Ning üle 90% näitajaid pole mina mitte kunagi näinud.
Kasutaja avatar
Madis22
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Madis22 »

Kapten Trumm mõtleb vist paar astet madalamat taset. Mõni motiveeritum KL rühm võib 80-90% osalust näidata küll.
The laws of physics is more what you'd call 'guidelines' than actual rules.
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Sellega on IMHO nagu kõigi uute asjadega. Inimesed vajavad harjumiseks aega, et ongi nüüd niisugune üldtunnustatud põhjus kõik tegemised nurka visata ja päevaks-paariks kaduda.
Walter2
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Walter2 »

Kas KRA ka mingi tõendi annab et viibisid õppustel? Kuidas muidu kodus tõestad kuskohas olid päevade kaupa. :mrgreen:
Elu on liiga lühike et raisata seda lollide peale tõestamaks et nad on lollid /道德经 (Dàodéjīng)/
Parem olla tark ja rikas kui loll ja vaene...
Veiko Palm
Liige
Kontakt:

Madis22 kirjutas:Kapten Trumm mõtleb vist paar astet madalamat taset. Mõni motiveeritum KL rühm võib 80-90% osalust näidata küll.
Noh, nii võib ju igalt õppekogunemiselt valida piisavalt väikese valimi ja deklareerida näiteks 130% osalust :)
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Sellega on IMHO nagu kõigi uute asjadega. Inimesed vajavad harjumiseks aega, et ongi nüüd niisugune üldtunnustatud põhjus kõik tegemised nurka visata ja päevaks-paariks kaduda.
Probleem pole ju mitte see õig(l)uskindluse puudumine, vaid pigem arusaamad vajavad muutumiseks rohkem aega.
Siin oleks vist sobiv tsiteerida tollast KJPS S3 ülemat kol Kalmust eelmise LÕKi pressikal: "reservist peab olema valmis iga päev ja iga tund, tagama seda vabadust, seda habrast vabadust".

Loomulikult on ebameeldiv selline ootamatus, mulle meeldiks rohkem, kui Eesti idanaaber oleks Kanada. Või Taani. Mis teha, kellele kurdad.
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline