Eesti Kaitseväe suurus ja struktuur

Vasta
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Re: Eesti Kaitseväe suurus ja struktuur

Postitus Postitas Martin Herem »

:lol:
Fucs sa poleks pidanud tähelepanu juhtima.
Ei soovita kellelegi, sest mitte midagi uut ei tulnud.
Peale ühe kõneka fakti - minu artikkel olevat kirjutatud kellegi Kamin ametniku poolt, nagu nad kõik seal hästi teavad ... :lol:

Ei taha tülinorijana esineda, kuid enne polnud aega ja nüüd tahaks oma mõtet tsitaatidest veel kord selgitada.
2009- ... arengukava koostati ja kinnitati KVJ A.L. ametisoleku ajal. Koostati tõenäoliselt 2008 ja võimalik, et ka 2007.
Selles sisalduvat 25 000 + KL tuleb võtta kui KVJ sõjalist nõuannet. Mina ei oleta midagi. Nii on kirjas. Ma ei räägi isegi mälestustest või unanägudest (kuigi olen rääkinud), vaid konkreetsest dokumendist.
Nüüd 2018 loeme, et 42 000 oli 2007 aasta teadusliku lähenemise tulemus.
Kas ei tundu ebaloogiline?
Teaduslik lähenemine ei ole ju 25 000 + KL?
Või ei olnud teaduslik tulemus see mida teha otsustati?
Või ei kirjutatud ametlikku ja avalikku dokumenti seda, mida teaduslikult saavutati ja mida arendada taheti?

Et see "teaduslik" siiski päädis otsusega "25000 + KL", vihjab ka Laaneots ise:
Arvestused näitasid, et miinimumvajadus esmaseks enesekaitseks sõjalise kriisi puhkemisel on vähemalt 42 000 kaitseväe ja Kaitseliidu sõdurit ja ohvitseri. Antud analüüsi arvestuste alusel koostasime ka pikaajalise (10 aastat) arengukava.
:dont_know:
Martin Peeter
Liige

Postitus Postitas Martin Peeter »

Saaga jätkub. Laaneots "Uudistemajas."

https://www.err.ee/681538/laaneots-eest ... 0-sodurile

Ma ütleks ausalt, et andku raha juurde, siis saab mõistlikult kiiremini tõsta SAK ja ka arendada puuduvaid võimeid. Esialgu võiks hoolitseda selle eest, et rahastamise kasv jõuaks oma erakonna programmi.

Ma ei saa intekat ennast kuidagi lahti, loen vaid kokkuvõtet, mis juba ise moonutab öeldut, kui võrrelda pealkirja ja teksti.
Dona nobis pacem!
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

Fucs sa poleks pidanud tähelepanu juhtima.
Ei soovita kellelegi, sest mitte midagi uut ei tulnud.
Jah.
Eks ta ole.
Klõpsisin õhtul TV puldiga ja ohh üllatust, raffas istus mingi laua ümber ja arutles piirivalve teemat, ning siis... a`la "räägime Leo nüüd ka sellest artiklitesõjast kus uus tulevane KV ülem...." ja tundus huvitav ning paljulubav alguses 8)

Seda TV kanalit ja saadet mittejälgiva inimesena ma ei jaga sealse perfomance spetsiifikat ka lõpuni.
Eks sellega tule nüüd harjuda, et uuemate kõrgete ametitega kaasneb paratamatus, et igal pool ollakse jututeemaks.
Aga tunnistagem, et nad seal otse kümnes jõudsid lõpuks tõdemuseni, et "Herem ei ole süüdi" :D

Ma hakkan nüüd seda "Laaneots Uudistemajas" asja ka kohe ...eee... varsti vaatama.
Just.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

Nii. Vaadatud.

* Laaneots rääkis siis, et meil on üksusepõhiselt välja õpetatud üle 60 000 mehe reservi.
* Eile selles Edgar TV saates rääkis Kunnas, et 42 000 SA koosseisu on juba ajast ja arust hinnang meie miinimumvajadustele. Praegu on see juba 55 000.
* Üldiselt on POSITIIVNE, et nendel teemadel on hakatud üldse igal pool rääkima (s.h. Edgar TV-s), sest rahvani (ja poliitikuteni) ongi vaja viia sõnumit, et meil on vaja rohkem. Kõike on vaja rohkem. S.h. ka rahastust. Ja seda peab pidevalt korrutama ning teemat värskena hoidma. Siis vbl (ma loodan) võetakse ühel hetkel see ka teadmiseks ja korrigeeritakse oma peades mõningaid asju millele järgneb vbl kunagi ka mingi tegevus.

See, et siin seal põhisõnumi sisse pannakse ka annus muud populistlikku jura (sic!), noh sellega ilmselt tuleb paratamatult leppida seni, kuniks nendesse sõnumitesse ei jää järele ainult seesama populistlik jama.
Drax
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Drax »

Fucs kirjutas:* Üldiselt on POSITIIVNE, et nendel teemadel on hakatud üldse igal pool rääkima (s.h. Edgar TV-s), sest rahvani (ja poliitikuteni) ongi vaja viia sõnumit, et meil on vaja rohkem. Kõike on vaja rohkem. S.h. ka rahastust. Ja seda peab pidevalt korrutama ning teemat värskena hoidma. Siis vbl (ma loodan) võetakse ühel hetkel see ka teadmiseks ja korrigeeritakse oma peades mõningaid asju millele järgneb vbl kunagi ka mingi tegevus.
Rahastusele tähelepanu tõmbamise huvides võiks öelda, et kui seda intriigi praegu ei eksisteeriks, tuleks see välja mõelda :P
strateegiline sõdur
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas strateegiline sõdur »

Kapten Trumm kirjutas: Ühesõnaga, teooria, et "operatiivvajadus" saadi mehhaaniliselt KV operatiivstruktuuri (25 000) ja KL kogu liikmeskonna tuimal liitmisel, on natuke liiga metsik, et olla tõsi.
Tõepärasem on versioon, et selle "42 tuhande" number on tõesti saadud näiteks sakslastelt.
alari kirjutas: 25 000 + 16 000 = 41 000. Ka üsna lähedale 42000le - ei tea, kust see number pärit on, aga oleks tõesti hea, kui keegi lahti seletaks.
Tsiteerin üht lõiku sõjalise kaitse arengukavast 2009-2018 (avalikult täiesti kättesaadav)
24. Planeerimisperioodi lõpul on kaitseväe rahuaegne koosseis kuni 4000 kaadrikaitseväelast. Kaitseväe sõjaaja suurus on kuni 25 000 kaitseväelast, millele lisanduvad Kaitseliidu baasil moodustatud üksused.

Millest koosnes 25 000? Olid keskalluvusega üksused, I jalaväebrigaad ja nelja kaitseringkonna üksused. Kui liitmisvead kõrvale jätta, pidi neist kokku tulema 25 000.
Millest koosnes 16 000? See number koosnes Kaitseliidu liikmete nimekirjas olnud inimestest, kes olid jaotatud ära 15 maleva raames üksuste kaupa. Aasta 2008 lõpu seisuga oleks pidanud olema KL ja eriorganisatsioonide nimekirjas kokku 19 000 nime, sh eriorganisatsioonides 8 000. Seega KL enda osa oli 11 000. 16 000 kokkusaamiseks tuli KL kas kõvasti värvata uusi liikmeid või kasutada eriorganisatsioone.

Toonase eesmärgi 42 000 sees on veel üks märksa metsikum asi, kui need noorkotkad ja kodutütred, kes olid arvestatud rindesõduriteks, kuid las need elementaarsed matemaatikavead jääda ajaloo hämarustesse. Kokkuvõttes tuleb tõdeda, et põhikooli tasemel liitmistehted peaksid siiski kuuluma isegi kindrali tööriistapauna.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Kapten Trumm »

Kui sa suudad enne näidata mõne Kunnase või Laaneotsa paberi, kus on öeldud, et arvame kõik KL liikmed SA koosseisu hulka, siis ma usuks.
Seni on see tavapärane arvudega zongleerimine, mis hakkab omandama odava sitaloopimise tunnuseid.

See, et 25+16 tuhat annab kokku ligilähedase arvu 42 000le, ei tähenda veel, et see ongi arvu 42 000 saamise meetod. Sama hästi võiks öelda, et see arv on saadud tähtede vaatamise teel.

Et kriitilisel hetkel asub mängu strateegiline sõdur, taolist modus operandit olen siin varemgi märganud.

Arv 16 000 on kõnealuses SKAK-is vaid ühes kohas ja see näitab KV SA koosseisu suurust planeerimisperioodi alguses, mitte KL suurust.
Kordan veelkord üle, KL sõjaliste üksuste ülesanne oli tollal ca 5000 meest. See täideti ehk poolenisti. Seda (5000) on Kunnas ise ka avalikult öelnud.
Toonase eesmärgi 42 000 sees on veel üks märksa metsikum asi, kui need noorkotkad ja kodutütred, kes olid arvestatud rindesõduriteks
See on väljamõeldis. KV väljaõppe läbinud reservi oli ka tollal piisavalt, et see 42 000 täis teha, kuid alates käsirelvadest puudus selleks varustus ja puudu oleks kaadrit.
Viimati muutis Kapten Trumm, 07 Veebr, 2018 17:54, muudetud 1 kord kokku.
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
tommy
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas tommy »

Millest koosnes 25 000? Olid keskalluvusega üksused, I jalaväebrigaad ja nelja kaitseringkonna üksused. Kui liitmisvead kõrvale jätta, pidi neist kokku tulema 25 000.
Millest koosnes 16 000? See number koosnes Kaitseliidu liikmete nimekirjas olnud inimestest, kes olid jaotatud ära 15 maleva raames üksuste kaupa
Justkui sel oleks tähtsust, milline number on paberilipakale kirjutatud.
Tulemus(ja hinnang tegijatele) oli järgmine..
2012. aastal riigikaitse arengkava koostades selgus, et selleks hetkeks polnud vaatamata mitmekümneaastasele jõupingutusele mitte ükski kaitseväe üksus lahinguvõimeline.
See, et siin seal põhisõnumi sisse pannakse ka annus muud populistlikku jura (sic!), noh sellega ilmselt tuleb paratamatult leppida seni, kuniks nendesse sõnumitesse ei jää järele ainult seesama populistlik jama.
Paraku kipub prevaleerima justnimelt seesamune populistlik jura. Ja seda kogustes, mille seast põhisõnum enam ammu silma ei paista.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

Hetkel ei aja populistlikku jura ju "paberarmee loojad", vaid vastaspool.
Üritades näiteks väita, et Laaneots ja Kunnas kirjutasid lapsi oma armee koosseisu. Mis on absoluutne nonsenss.
mitmekümneaastasele jõupingutusele
Minuteada taasloodi EV 1991 augustis, sealt 2012. aastani tuleb 21 aastat.
Selleks ajaks oli välja õpetatud pea 60 000 inimest, mis ülekattega 2:1 annab kokku 2 täiskoosseisulist diviisi (6-8 brigaadi).
Kus need kamina kõiketeadjad varem ka olid? :dont_know:
/Veelgi hullem on see, et koos kohustusliku patriootliku riigioptimismi kehtestamisega nõrgeneks paratamatult ka meie ohutaju, mis on enesealalhoiuks vältimatult vajalik instinkt/ S. Mikser 2014.
Kasutaja avatar
Fucs
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas Fucs »

Paraku kipub prevaleerima justnimelt seesamune populistlik jura. Ja seda kogustes, mille seast põhisõnum enam ammu silma ei paista.
Seda peaasjalikult siis spetsialistide vaatevinklist.
Tädi Maali ja onu Heino ei saa kogu sellest taktikalisest ja operatiivvajadusest, kaitseringkondadest ja kaudtulevõimekusest või keskmaa õhutõrjest nagunii mittemuffigi aru.
Nende jaoks on lühimaa kohalik postkontor, keskmaa aleviku suppermarket ja kaugmaa on kusagil seal kilulinna kandis.
A nemad on ka agarad valimiskasti juures käiad. Ja nemad peavad seal lähimaa postkontori juures pensipäeval külaraffaga arutama, kuidas meil on kaitseväele vaja kõike rohkem.
Kasutaja avatar
kaur3
Liige
Kontakt:

Postitus Postitas kaur3 »

Laaneots: "Meil on 80 000 käsitulirelva, teeme auditi nende korrasoleku kohta" jne.

Mulle meenus nimetatud kontekstis väidetavalt tõestisündinud lugu, kus Laaneots inspekteeris ladu, nägi seal CG vanu sihikuid kastis ja tegi ettepaneku need täpsuslaskurite püsside peale panna, sest optika on optika. Vot Trumm, Laaneotsa auditi järgi saaks tellid sellised imepüssid. M-14 alla pannakse mingid hargid ja nimetatakse need ümber kuulipildujateks, sest mariinide IAR on sisuliselt ju sama kontseptsioon. Iga jagu saab ühe. Kui Sa oled sellise lähenemisega nõus, siis ei tasu edaspidi snaiprite ja täpsuslaskurite teemas sõna võtta.

Ma loodan, et usaldusväärsed organisatsioonid lähtuvad oma toimetamistes Eesti Vabariigis millestki enamast, kui "Armeiski sborniku" PR lugudest.

Kokkuvõttes tore olukord, kus reformar Laaneots (NSVL sõjakool) ja EKRE sümpaatne Kunnas (Soome Santahamina) peavad dialoogi Keskerakonna koalitsiooni all tegutseva KV juhatajaga. Kindral Herem (EV Sõjakool) kas te kaitsete Keskerakonna huve? Kuidas te suhtute PBK-sse :mrgreen:
Viimati muutis kaur3, 07 Veebr, 2018 19:05, muudetud 1 kord kokku.
Martin Herem
Liige
Kontakt:

Et kriitilisel hetkel asub mängu strateegiline sõdur, taolist modus operandit olen siin varemgi märganud.
Trumm - kriitiliseks läheb see siis, kui inimesed, kes "eiteaegaeiolnud", hakkavad rääkima inimestele, kes "teavadjaolid", et tegelikult võisid asjad olla nii ... :D . Mulle jääb mulje, et strateegiline sõdur teab tolleaegsetest strateegilistest otsustest isikliku kogemuse põhjal. Mina taktikalise kindralina, tean jälle KRKst.
Borja millegipärast ei räägi. No äkki tõesti ei tea või mäleta.
mart2 üritab siin kogemuste põhjal erinevaid vihjeid anda.
Siis tundub siin Borja sõnade kohaselt "paar Kamini vorsti" liikuvat ... nendel ka mingid kogemused.
Kust sina 2009+ aastate KL sõjalisi ülesandeid tead, ma öelda ei oska. Aga sinu kasuks räägib muidugi tugev partnerlus eru- ja reservväelastega.

Veel kord: 2009 -... arengukava määras need jõud, mida arendati KRKdes. Mina peaksin teadma, mida siis arendati ja mis oli päris sisu. Lapsi ja naisi me rindele ei planeerinud. Aga muidu oli ikka üsna nii nagu me siin rääkinud oleme. Isegi kui tundub metsik :)
Kasutaja avatar
Kriku
Moderaator
Kontakt:

Postitus Postitas Kriku »

Palun lahkesti keskenduda rohkem argumentidele ja vähem isikutele.
Kasutaja avatar
Kapten Trumm
Liige
Kontakt:

No reservis olnud inimeste arvu järgi (igal aastal keskmiselt 3000 inimest juurde) oleks võinud joonistada ka suuremaid struktuure. Seepärast ei tundu mulle see alaealiste sõtta saatmise jutt kuigi usutav. KL SA üksuste arvukusest on Kunnas ise ju oma raamatus kirjutanud.

Kui tõsisemaks minna, siis riigipoolse sõjakraami ostmise piiratud võimalusi ignoreeriv väljaõpe on meil käinud enamvähem 1992 alates. Ajateenijate arv pole meil ju alla 2500 kunagi olnud. Kui 1990ndatel oli Kupis ja veel mõnes kohas sissiõpe, OK, teeme sissisõda.

Kuidas nüüd kõik ühtäkki targaks said? Kunnast ei saa süüdistada, oli siis alles Soomes sõjakoolis (koos Tammega). Laaneots, OK - oli tollal PSÜ. KVJ oli tollal Einseln. 1996-2000 oli Kert.

Ahjaa, Kaitseliidu 5000-st on minumeelest Kunnas ise oma ühes raamatus kirjutanud. Neli maakaitsepataljoni (igas KRK-s üks) ja veel mingid pataljoni välised pudinad. Igal juhul mitte 16 ega 25 tuhat. 4 pataljoni suurt üle 5000 ei tulegi.
Martin Herem
Liige
Kontakt:

KL 5000 inimest oli 2009 aasta arengukavaks juba ajalugu. Kunnas ei valeta. Me räägime erinevatest aegadest Trumm.
2009 me joonistasime juba 42 000ga mobilisatsiooni- ja kaitseplaane.
2008 osales Kirde KRK juba juhtimispunktiga Kevadtormil. Meie alluvuses oli tookord kahe maleva staabid.
2009 osalesime uuesti, kuid alluvuses oli juba rohkem "päris" staape"
2010 ... vot ei tule meelde
2011 osales KT-l juhtimispunkti ja kolme maleva staabiga Lääne KRK
2012 oli KT-l Kirde KRK esindatud nii reaalsete üksustega, kui staapidega, mis tegutsesid juhtimispunkti õppusel. Mäng käis nii reaalsete, kui virtuaalüksustega.
Sinna vahele veel MaV ja KRK korraldatud kaardi- ja juhtimispunktide õppused ning formeerimisharjutused.
Nii et siiski Trumm - ma peaksin ju teadma, millest ja kellest 42 000 koosnes.
Ma olen siin varemgi tunnistanud, et see kõik oli jumala äge. Eriti kui 2012 reaalsete inimeste arv 3000 kandis oli. Me punnitasime väljaõppe ja plaanidega, teades, et kohe hakkab varustust tulema ... või noh mõne aja pärast. Ja alles siis hakkas midagi koitma ...

Veidi siis arvudest kah.
40 000 või 60 000 ei ole eriti rohkem, kui täna kasutanud oleme. 21 000 hakkab sõja korral kaotusi kandma. Isegi ilma sõjata, vajab nende pikem teenistus varsti vahetusi. Ja siis tulevad need ülejäänud tuhanded mängu. Neist kohe täiendavate üksuste moodustamine on aga küsitav.
Pealegi, kahekümne aasta jooksul ajateenistuses ettevalmistatud kodanikest, ei ole kaugeltki mitte kõik enam kaitseväe teenistuseks sobivad. Tervis, väljaränne ja riigile ka konflikti korral oluline ametikoht, vähendavad isikkoosseisu ridu kõvasti.

Seisuga 2005 https://www.kra.ee/static/kaitsevaeteen ... s_2005.pdf
Ajateenistus oli läbitud: 21356
Ajateenistuses sel aastal: 2290. Ehk kokku 23646 kodanikku

Ajavahemikus 2006-2016 asus teenistusse veel 33900 kodanikku. https://www.kra.ee/static/aruanne_kaits ... s_2016.pdf
Asus teenistusse, seega tuleks maha arvutada väljalangevus. Et oleks lihtsam, võtame 10% maha (tegelikult kindlasti rohkem), jääb 30600.
Seega kokku 2016 aastaks 54000 kodanikku.
Siit võtaks ma maha 20%, kes ei sobi eespool nimetatud põhjustel kaitseväe teenistusse. Tõenäoliselt võiks vähemaks võtta ka 30%, kuid jäägu nii. Jääb umbes 43500. Ma ei tea, palju neist kuulub juba KLi.
60 000 ei saa isegi KLi võitlusvõimelist koosseisu lisades.
Nagu ütleb kindral Laaneots: paberil on kõik sile aga maastikul ...
Manused
Ajateenistusse 2006-16.jpg
Ajateenistusse 2006-16.jpg (41.81 KiB) Vaadatud 2747 korda
Vasta

Kes on foorumil

Kasutajad foorumit lugemas: Registreeritud kasutajaid pole ja 1 külaline